Huidveroudering in de overgang

Huidveroudering in de overgang
19 januari 2021 Belinda de Witte

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

In de overgang

Je voelt het al een tijdje sluimeren maar kan er maar niet achterkomen wat er aan de hand is. Al een poosje voel je je gewoon anders in je vel zitten. En ook is het je opgevallen dat je anders zo gladde en soepel huid een beetje ingevallen raakt door volumeverlies.

Herkenbaar? Je hebt niet voor niets deze blog aangeklikt dus ik denk dat je wel weet waar ik het over heb …

Ben je eenmaal in de overgang gekomen, de officiële naam is menopauze, dan volgen de nodige veranderingen zich vlot achter elkaar op. In de salon hoor ik meer dan eens verzuchten dat de fases eigenlijk niet bij te houden zijn. De klachten wisselen erg snel maar kunnen ook zeker lang aanhouden. Dan ben je net gewend aan bijvoorbeeld een droge huid om na een tijdje last te krijgen van een vette huid met puistjes. Om niet te spreken over een slappe huid en kringen onder de ogen van het niet goed slapen. Ik wil je niet bezorgt maken maar je krijgt nu snel te maken met huidveroudering. Dit komt grotendeels door de werking van hormonen. Of liever gezegd een verminderde werking van hormonen. Je lichaam gaat stukken minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen produceren. Dit heeft een behoorlijk grote weerslag op je lichaam en huid.

Afname hormonen

Ik had het al eerder over wat de vermindering van hormonen met je huid doen. In ieder geval zorgt de vermindering voor een versneld tempo van huidveroudering. Of we dat nou willen of niet, het is een feit. Vanaf je 40ste begint de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af te nemen. De eerste tijd heb  je dat helemaal niet in de gaten. Heel langzaam zet het de daling in tot de oestrogeen na de overgang op 60% staat en de progesteron tot bijna nul. Dat is best heftig dus maar goed dat het een langzame afbouwperiode heeft. Gemiddeld heb je te maken met een overgangsperiode van 10 jaar. Even terug naar de afname van hormonen. Want deze vermindering is de oorzaak dat de hoeveelheid collageen en elastine afneemt. Wat is collageen precies?

Collageen

Je kunt collageen zien als een eiwit dat heel belangrijk is voor het hebben van een goede structuur van het bindweefsel in de huid. Ook voor je botten, kraakbeen en bloedvaten trouwens. Ook zorgt collageen ervoor dat je huid soepel en elastisch blijft. Een stralende huid en een vollere huid zijn ook te danken aan collageen. Best belangrijk dat het collageen behouden blijft. Helaas ik moet je teleurstellen, want collageen is een huideigen stof die gaandeweg uit de huid verdwijnt. Dat begint al rond je 20ste met 1% per jaar af te nemen. Niet fijn deze informatie, dat begrijp ik … Het is dus belangrijk om de collageenproductie te helpen! Dit kun je doen met smeren met de juiste huidverzorgingsproducten. Gebruik alleen producten die ook echt iets voor je huid doen. Hoe je dit merkt? Je huid wordt zacht en soepel en je gezicht krijgt een mooie teint.

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Reinig je huid met deze heerlijke producten!

Elastine

Dan ga ik nu  uitleggen wat elastine is. Ik vergelijk het altijd met een elastiekje. Je rekt het uit en laat het weer los. Het elastiek keert direct weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. En dat is precies wat elastine met het bindweefsel in de huid doet. Elastine is net als collageen een lichaamseigen stof namelijk een eiwit. Elastine is te vinden in het bindweefsel. Begrijp je nu de samenwerking met collageen? Collageen zorgt ervoor dat het bindweefsel optimaal blijft. En elastine is een onderdeel van het bindweefsel. Elastine houdt de huid soepel door de huid in vorm te houden. Anders zou je na bijvoorbeeld een lachbui of diep fronsen best een aparte mimiek hieraan overhouden. Maar gelukkig schiet je huid snel weer terug in de plooi. Tot na een bepaalde leeftijd …

Huidproblemen

Zowel voor als tijdens en na de overgang gebeurt er van alles met je huid. Voornamelijk draait het om de lagere productie van hormonen. Met name oestrogeen heeft een directe invloed op de huid. Dit hormoon wordt helaas in deze fase sterk vermindert. Door de verminderde productie van oestrogeen (vrouwelijk hormoon) wordt de huid dunner en slapper. 

Op een gegeven moment is de lagere productie van hormonen terug te zien op de huid. Huidveroudering gaat nu in een rap tempo waardoor de huid verslapt en rimpels doorkomen. De huid heeft ook steeds meer moeite om het vocht vast te houden. Het vochtgebrek zorgt voor weer meer rimpels. Gelukkig is aan dit probleem met huidverzorging iets aan te doen. Daar ga ik het zo met je over hebben. 

Misschien is het je opgevallen dat je gezicht wat begint in te vallen? Dit komt ook door de afname van het oestrogeen. Hierdoor wordt het collageen minder. Eenmaal in de overgang zorgt het oestrogeen voor een versnelde collageen afname van wel 2% per jaar. Door deze vermindering wordt er minder vet opgeslagen met als gevolg ingevallen wangen.

De verzorgende cleanser en toner van LIN Skincare

Reinig je huid met deze heerlijke producten!

Droge huid

Heb je al gemerkt dat je huid wat droger is geworden? Meestal merk je dit als je gezichtsverzorging niet meer voldoende hydrateert. Wat niet betekent dat je huidverzorging niet goed meer is maar dat deze voor je huid niet meer geschikt is. Je huid heeft in deze fase meer verzorging nodig. Als eenmaal de oestrogeenproductie afneemt is meestal het gevolg een droge huid. Het geeft een strak en gespannen gevoel en dat is niet fijn. De afname van oestrogeen kan leiden tot een droge huid of erger nog tot een extreem droge huid. Dan is er echt wel werk aan de winkel hoor!

Door het gebrek aan voldoende collageen en lipiden (dit zijn vetten) gaat de conditie van je huid hard achteruit. Hierdoor wordt je huid steeds meer droog en trekkerig. Ook kan je huid gaan schilferen wat flink jeukt! Je huid is toe aan huidverzorgingsproducten die je huid perfect hydrateren. Probeer eens een moisturizer om je huid een hydratatie-boost te geven! Ook onder je gezichtscrème is een moisturizer een goed idee. Je zult zien dat je huid dit heerlijk vindt 🙂

Puistjes

Puistjes tijdens de overgang noemen we hormonale acne. En ja, het is alweer de schuld van het dalende hormoon oestrogeen. Door het heen en weer fladderen van dit hormoon komt de huid in een disbalans. Eigenlijk hetzelfde als in de pubertijd wanneer je hormonen over elkaar heen buitelen en nog niet vast liggen. Ook tijdens de zwangerschap kun je door wiebelende hormonen puistjes krijgen. We noemen dit hormonale acne. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon oestrogeen. Het heen en weer fladderen van hormonen is tijdens de overgang heel normaal. Nou ja, misschien is dat niet het juiste woord. Want ik begrijp dat je deze disbalans van hormonen eigenlijk alleen maar heel erg lastig vind. De huidproblemen beginnen wanneer de talgklieren tot overmatige productie overgaan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt waardoor ontstekingen en puistjes ontstaan. 

Het liefst ben je natuurlijk morgen van de puistjes af. En zeker in de overgang heb je al meer dan genoeg klachten die je bezighouden. Het is belangrijk, eigenlijk altijd, om goed voor jezelf te zorgen. dit doe je door gezond te eten, goed slapen (is helaas wel slechter gesteld in de overgang). Gebruik ook huidverzorging die echt iets voor je huid doet. Goed hydrateren en beschermen is nu een must. Want zodra de huid niet goed gehydrateerd is geeft deze een seintje aan je lichaam om meer talg aan te maken. Het gevolg is meer puistjes. Je komt hiermee in een vicieuze cirkel terecht.

Verzorging

Ik zei het al eerder, hoe kun je de huid tijdens de overgang het beste verzorgen? Het is een feit dat het hormoonlevel naar beneden gaat. Daar verander je niets aan. Rond de overgang willen veel vrouwen dat hun huid stralend, vitaal en meer uitgerust is. Nu is het zo dat het minder en slecht slapen een overgangsklacht is. Het is duidelijk zichtbaar dat na een nacht niet goed slapen ook je huid moe is. Dat zie je vaak terug aan de donkere kringen onder de ogen. Natuurlijk helpt een beetje make up je wel door de dag heen. Maar het frist de huid niet op. Daar heb je toch de juiste huidverzorgingsproducten voor nodig. Met name gezichtsverzorging waarin hyaluronzuur is verwerkt is aan te raden. Met dit ingrediënt wordt vocht in de huid vastgehouden. Wat weer zorgt voor een stevigere huid. Hyaluronzuur is eigenlijk ook een lichaamseigen stof wat met het verouderen minder wordt. Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren en zacht te houden. Hoe je dat doet?

Huidverzorging

Ten eerste wil ik je zeggen dat het belangrijk is om je huid 2 keer per dag goed te reinigen. In de ochtend om de talgresten, aangemaakt tijdens de nachtrust, te verwijderen. En in de avond om alle aanslag resten van o.a. verkeer uitlaatgassen en van alles wat er in de omgeving rond waant. Je gezicht wordt, ook omdat het onbedekt is, de hele dag blootgesteld aan allerlei vervuiling. Dat heb je doorgaans niet in de gaten. Maar als je dit vuil niet weghaalt kan je huid daar droog (en een doffe uitstraling) van worden. Gebruik een cleanser die je lichtjes inmasseert en er daarna afspoelt. Daarna voorzichtig de huid droog deppen. Om je huid extra te hydrateren kun je na de cleanser sprayen met de toner. Naast hydratatie werkt de toner ook kalmerend en verzachtend.

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende 24-uurs crème!

Nadat je de huid goed gereinigd hebt breng je de gezichtscrème aan. Nu je in de overgang zit raad ik aan een gezichtscrème met een anti-aging effect te gebruiken. De 24H crème van LIN Skincare is een niet-vette crème die direct een voelbaar zacht gevoel geeft. Deze crème heeft een speciale combinatie van ingrediënten om de huid te voeden. Bijvoorbeeld het Edelweiss extract heeft een voorname plaats gekregen. Dit extract heeft de eigenschap om de strijd met vrije radicalen aan te gaan. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aan cellen en weefsels in het lichaam kunnen aanbrengen. Dit maakt dat de 24H crème een uitstekende crème is om je gezicht goed te verzorgen. En nog een laatste opmerking van mijn kant, ik kan de overgang niet voor je oplossen want daar moet je toch zelf doorheen komen. Ik kan het  wel ietsjes makkelijker maken door huidverzorging aan te bieden waar je huid van opfleurt!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 17 reviews.