Roken en je huid

Roken en je huid
16 maart 2021 Belinda de Witte

Stoppen met roken

Misschien ben je gestopt met roken of rook je nog maar wil je van deze gewoonte af. Deze blog gaat niet over hoe te stoppen met roken maar over wat roken met je huid doet. En ook hoe je huid opknapt nadat je gestopt bent. Nu ben ik niet deze blog aan het schrijven om je vermanend toe te spreken. Wel ben ik begaan met je huid en wil je graag helpen met het verbeteren van de huidconditie. 

Roken en een gezonde mooie huid gaan niet samen! Misschien een beetje cru gezegd maar je huid heeft heel wat te leiden onder sigarettenrook. Het schadelijke effect wat roken met je huid doet kun je alleen maar goed maken door te stoppen. Na het stoppen met roken merk je al direct verschil in huidconditie. Het uiterlijk van een roker verschilt met een niet roker. Je huid is vaak grauw van kleur en je hebt sneller last van rimpeltjes rond de mond. Met andere woorden: huidveroudering gebeurt sneller als roker. Het sneller rimpels krijgen en een verminderde huidconditie noemen we ook wel vroegtijdige huidveroudering.

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Optimale hydratatie met deze 24H crème!

Rimpels

In het kopje hierboven had ik het al over dat roken een versnelde rimpelvorming in gang zet. Dit heeft te maken met wat er in de sigaret zit en met het uitblazen van sigarettenrook. Eerst geef ik informatie over wat voor stoffen erin zitten. Het lijkt zo onschuldig, een dun staafje van wit papier. Het ziet er breekbaar uit, en dat is het ook want je breekt de sigaret zo doormidden. Maar dit tere onschuldig lijkende staafje heeft een inhoud van zeer schadelijke chemicaliën. Het witte omhulsel verbergt dus eigenlijk een behoorlijk giftige cocktail! De sigaret bevat naast de gedroogde tabaksbladeren ook allerlei andere stoffen. Waaronder o.a. formaldehyde wat ook ontstaat bij het branden van kaarsen maar ook bij het bereiden van eten. Ook is deze stof aanwezig in uitlaatgassen. Deze stof zit in de rook die vrijkomt. Naast deze stof zit er ook pesticiden, cyanide, kwik en arseen en nicotine in de sigaret. Best heftig vind je ook?

Dan heb je ook nog te maken met allerlei toevoegingen zoals smaak en geurstoffen, stoffen om de tabak vochtig te houden en een soort bindmiddel. Het bindmiddel dient om alle stoffen bij elkaar te houden. Een sigaret bestaat uit ongeveer 74 verschillende toevoegingen. Wel afhankelijk van merk en fabrikant. Het schadelijke begint zodra je de sigaret aansteekt. Al deze toevoegingen verhogen de kans op kanker en ook geeft het irritatie aan de luchtwegen en ogen. En het verlaagt de huidconditie.

Best slim (of eigenlijk gemeen) van een fabrikant om door toevoegingen het roken aantrekkelijk te maken. Want helaas is dat het geval. Er zit bijvoorbeeld suiker in waardoor de sigaret lekker smaakt en ruikt. Ook wordt de rook witter gekleurd, want wie wil er nou zwarte rook uitblazen? Eigenlijk zouden ze dat wel moeten doen dan stoppen er denk ik ook veel meer mensen met roken. Maar ja, dat is niet in het voordeel van de fabrikant …

Door al die toevoegingen wordt je als roker steeds meer geneigd om te blijven roken. Eerder had ik het over de toevoeging van suikers om de smaak aangenaam te maken. Wanneer je de sigaret aansteekt verbrand de suiker waarna er een andere stof vrijkomt genaamd acetaldehyde. Het is dankzij deze stof dat je wilt blijven roken. Het geeft je het prettige gevoel van beloond worden ergens voor. Dit is het belonende effect wat nicotine aan je hersenen doorgeeft. Dat maakt het, in mijn ogen, een geniepig stofje. Want door het vrijkomen van de nicotine wil je blijven roken en is stoppen heel erg moeilijk. 

Tijdens het roken is je mond alsmaar in beweging om de sigaret tussen je lippen te houden, het inhaleren en rook uitblazen. Hierdoor ontstaan rokerslijnen in je gezicht. Op de bovenlip verschijnen kleine verticale rimpels die niet meer weggaan. Deze rimpels ontstaan door de herhaalde bewegingen van de mond. Natuurlijk kunnen deze rimpels ook ontstaan wanneer je niet rookt. Maar wanneer je rookt ontstaan ze een stuk sneller. Wist je dat deze rimpels rond de bovenlip ook wel het plooirokje wordt genoemd? 

De vorming van het plooirokje is voor velen een schrikbeeld. Helaas kun je deze rimpels ook krijgen zonder dat je ooit hebt gerookt. Dat komt omdat met het ouder worden het kaakbot geleidelijk aan minder stevig wordt. Het gaat een beetje slijten. Doordat de ondergrond ( het bot) nu minder stevig is spant de huid minder strak aan. De huid gaat een beetje hangen. Door de losse huid ontstaan er rimpels. De gemiddelde leeftijd wanneer je rimpels op de bovenlip kan krijgen is tussen de 40 en 45 jaar. Door stug door te blijven roken kun je deze rimpels helaas bespoedigen. Nog een goede reden om geen sigaret meer aan te raken!

Huidveroudering

Dat je huid veroudert is een natuurlijk proces. Daar hebben we allemaal mee te maken of je nu wilt of niet. Maar door het roken gaat dit proces een tikkie sneller dan wanneer je niet rookt. Er is ook goed nieuws, wanneer je geen sigaret meer aanraakt stopt deze versnelling direct. In sigarettenrook zit koolmonoxide verwerkt. Je weet wel, koolmonoxide is een sluipmoordenaar dat ontstaat wanneer de verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine niet goed gaat. Het is een zeer giftig en reukloos gas vandaar dat het een sluipmoordenaar wordt genoemd. Best wel ‘creepy’  want dit gas neemt tijdens het roken van een sigaret de plek van zuurstof in het bloed in. 

Naast het inademen van koolmonoxide vernauwt de nicotine de bloedvaten in de huid. Deze vernauwing zorgt voor minder bloed en zuurstof in de huidcellen. De vernauwing van de bloedvaten maakt het lastig voor vitaminen en voedingsstoffen om de bovenkant van de huid te bereiken. Door deze blokkade heeft je huid het moeilijk om te herstellen. Je bloedsomloop gaat een stuk trager dan wanneer je niet rookt. Daarom heb je als roker vaak een grauwe of zelfs gelige gloed over de huid. We noemen dit een rokershuid. Toch heb ik nu ook weer goed nieuws voor je. Wanneer je stopt herstelt dit weer! Door het stoppen wordt je huid weer elastisch, soepel en stevig. Natuurlijk is het fijn als je de huid helpt met goede huidverzorging. Dan houdt je de huid mooi en vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. 

Dankzij het goedje wat in de sigaret zit wordt de aanmaak van collageen in de huid vertraagd. Niet fijn want je huid heeft collageen nodig voor de stevigheid en elasticiteit. Op jonge leeftijd maakt je lichaam een voorraad collageen aan. De hoeveelheid is voldoende om jaren mee vooruit te kunnen. Het collageen is ervoor om de huid jong en soepel te houden. Dit proces gaat door tot je ongeveer 25 lentes oud bent. Want daarna neemt de productie in een rap tempo af. Hierdoor wordt het verouderingsproces in gang gezet en ontstaan er rimpels en verslapping van de huid. Door te roken versnel je huidveroudering en de vochtbalans wordt minder. Wanneer de vochtbalans niet op orde is wordt de huid droog en ziet het er dof uit. 

Heb je wel eens een wondje gehad wat maar niet dicht wilde gaan? Dat komt doordat de wondgenezing vertraagd is. En ja, dat komt door het roken. Je kunt nog zoveel vitamine C tot je nemen maar dat helpt niet voldoende. Want roken breekt vitamine C in het lichaam af. Dat is jammer want deze vitamine is een belangrijk antioxidant, deze vecht als het ware tegen mogelijke ziekteverwekkers. Vitamine C is ook een belangrijke speler bij de aanmaak van collageen. Je hebt vitamine C nodig in de strijd tegen de vrije radicalen, dit zijn stoffen die het bindweefsel aantasten. Door deze aantasting wordt je huid minder elastisch en ontstaan er rimpels.

Combideal 6 van LIN Skincare

Een combideal met verzorging voor dag en nacht!

Puistjes

Ben je nog niet helemaal overtuigd wat voor aanslag roken op je huid heeft? Dan is het nu tijd om het over een verstopte huid en puistjes te hebben. Want deze krijgen door het roken volop kans om in en op je huid te nestelen. Er is de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek (Journal of American Academy of Dermatology) gedaan naar de relatie puistjes en roken. Het onderzoek wees uit dat er inderdaad een verband lijkt te bestaan tussen het ontstaan van puistjes en roken. Er wordt in dit verband gesproken over rokers acne. Het gaat hierbij vooral om de onderhuidse puistjes en de zwarte puntjes (mee-eters) op de huid. Ook worden er veel verstopte poriën vol met talg opgemerkt. Vanuit de medische wetenschap wordt gesproken over een nieuwe vorm van acne: de rokers acne. 

Wil je minder last hebben van puistjes? Stop dan met roken! Verbreek de relatie die roken met je huid heeft en daarmee de vorming van puistjes. Wist je dat hoe meer sigaretten je per dag rookt hoe meer klachten je hebt? Door te blijven roken trigger je de huid om talg te blijven aanmaken. Ook als deze overproductie helemaal niet nodig is. Het tegenovergestelde is dat je huid erg droog kan worden. Dit komt doordat sigarettenrook de huidstructuur steeds droger maakt. Het evenwicht in de huid is ernstig verstoord waardoor er droge plekken op de huid kunnen ontstaan. Wanneer de huid erg droog is gaan de talgklieren nog meer talg aanmaken. Ze willen je uiteraard helpen om de huid vetter te maken. Het gevolg is dat je en een droog huid hebt en van die gevoelige onderhuidse bultjes. Dit zijn ontstekingen die onder je huid blijven zitten.

Couperose

Nog iets wat ik wil aankaarten is couperose wat gevormd is door roken. Misschien heb je deze al op je huid gezien of bij iemand anders. Vaak worden deze zichtbaar op de wangen door duidelijke uitgezette vaatjes. Door het roken worden de wanden van de aderen steeds zwakker tot ze uiteindelijk bezwijken onder de druk van de stoffen in de sigaret. De giftige stoffen in sigarettenrook zijn er verantwoordelijk voor dat de fijne bloedvaten in de huid steeds brozer worden tot ze uiteindelijk kapot gaan. Dit is wat je ziet als je in de spiegel kijkt naar die kleine rode adertjes op je wangen.

Huidverzorging

Als je stopt met roken dan knapt je huid zienderogen op. Dat gaat heel snel, wat heel fijn is! Als je dan ook nog let op wat je eet, voor de nodige vitaminen, en de juiste huidverzorging gebruikt ben je heel goed bezig! Misschien een tip: het roken kost je heel wat geld die je ook voor huidverzorging kunt gebruiken. Spaar het geld op wat je anders aan sigaretten uitgeeft en koop een heerlijke cleanser of crème voor jezelf. Als beloning, daar wordt je vast heel blij van.

Je huid kan op dit moment wel wat extra hulp gebruiken. Want alleen het stoppen is niet voldoende. Het is belangrijk om de huid goed te ondersteunen als je bent gestopt. En niet alleen als je (nog) niet bent gestopt. Want ook als je nog rookt heeft je huid goede huidverzorging nodig. Juist ook om je huid goed schoon te maken van al die aangekoekte nicotine op de huid. Want wat je uitblaast beland voor een groot gedeelte op je gezicht. En op het gezicht van anderen, want die roken met jou mee. Reinig de huid met bijvoorbeeld een cleanser en toner. Het zal ook schelen in de vorming van puistjes, mee-eters en onderhuidse bultjes. Wist je dat je als roker vaker last hebt van mee-eters? Dat komt doordat de roetdeeltjes in de sigarettenrook aan je gezicht kleven. Vaak zitten mee-eters op de wangen en bovenlip.

Je huid reinigen is dus heel belangrijk. Daarnaast wil ik je adviseren om een goede gezichtscrème te gebruiken. Het is belangrijk om op de dag je huid goed te beschermen, natuurlijk ook tegen de sigarettenrook. Smeer je huid voor de nacht in met een fijne nachtcrème om je huid goed te laten herstellen. Je kunt natuurlijk ook een 24H crème gebruiken. Dat is een crème voor dag en nacht. Let op dat je huidverzorgingsproducten goed hydrateren want dat draagt bij aan het herstel van de huid. 

Geef je huid de nodige aandacht en de juiste huidverzorgingsproducten voor een mooie stralende huid!

Herstellende nachtcrème

Optimale verzorging in de nacht!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD. Daarnaast is Belinda oprichter en eigenaar van LIN Skincare, haar eigen huidverzorgingsmerk.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.