Huidveroudering, oorzaak en verzorging

Huidveroudering, oorzaak en verzorging
15 oktober 2020 Belinda de Witte
De heerlijke showergel IVY van LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Huidveroudering

Je huid veroudert met de dag en dat is een normaal verschijnsel. Het is een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken hebben. Je kunt dit verouderingsproces niet tegenhouden, althans niet via de natuurlijke weg.

In de loop der tijd zijn er allerlei middelen, zoals cosmetische ingrepen, om je jeugdige uiterlijk te behouden. Ik ben van mening dat iedereen dat voor zich moet beslissen. Al ben ik een voorstander van de huid mooi en gezond houden met de juiste huidverzorging. Dat is de reden dat ik heb gekozen om onder mijn eigen merk LIN Skincare huidverzorgingsproducten te ontwikkelen. Mijn streven is altijd om producten te maken die de huid soepel en zacht houden. We werken met ingrediënten van hoge kwaliteit voor het hoogste resultaat! Mijn ideeën voor nieuwe producten hebben hun oorsprong in mijn werk als schoonheidsspecialiste. De vragen van klanten neem ik mee in het brainstormen voor een nieuw product. Samen met een cosmetisch laboratorium wordt mijn idee nog verder uitgewerkt. Tot de dag dat mijn producten in het laboratorium geproduceerd worden en ik deze uiteindelijk in mijn salon mag verwelkomen. Een heerlijk moment, dat kan ik je vertellen. Het zijn eigenlijk allemaal kindjes van mij geworden. Wel loopt het een beetje uit de hand, na 13 producten geproduceerd staan er weer 10 nieuwe op stapel 🙂

Ik zei het net al, ouder worden is een natuurlijk proces. Uiteindelijk krijgen we allemaal te maken met fijne lijntjes en rimpels. Wist je trouwens dat meer dan de helft van de mensen er ouder uitziet dan de werkelijke leeftijd? Dat vind ik best schokkend eigenlijk. Er ouder uitzien kan door allerlei factoren komen. Een veelgehoorde factor is stress. Het stresshormoon cortisol tast het collageen in de huid aan waardoor de huid minder goed kan herstellen. Ook maakt stress de huid vatbaar voor bacteriën waardoor je ontstekingen kan krijgen. Deze ontstekingen veroorzaken puistjes op de huid. Het is te makkelijk gezegd dat het beter is om stress te vermijden. Soms is je enige keus hoe om te gaan met de stress. Daarnaast is een goede huidverzorging noodzakelijk om de huidveroudering tegen te gaan.

Hormonen

Hoe hormonen zich gedragen heeft invloed op je gedrag, denkwijze, humeur en ook op je huid. Wanneer ik denk aan huidveroudering doe ik dit in combinatie met het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Neemt het hormoon af, dan wordt de huid dunner en minder soepel. Ook daalt het collageen in je huid wat de vorming van rimpels, lijnen en een slappe huid als gevolg heeft. 

Hormonen en huidveroudering vallen samen met de overgang. Misschien is deze fase voor jou nog niet aan de orde. Scrol dan rustig verder naar beneden. Is de overgang voor jou al een bekend fenomeen? Blijf dan nog even hangen bij dit onderwerp. Ik noem deze fase ook wel het leed wat de overgang heet. Je weet niet wat het is tot je er opeens, of soms geleidelijk aan, middenin zit.

Showergel IVY van LIN Skincare

Een wellnessgevoel met de
SHOWERGEL IVY!

Wat gebeurt er tijdens de overgang? Ten eerste stopt tijdens de menopauze (overgang) de productie van oestrogeen in de eierstokken. Dat houdt in dat je niet meer vruchtbaar bent. De oestrogenen spelen ook een grote rol bij hoe de hersenen, botten en de huid zich ontwikkelen. Het samengaan van de afname van oestrogeen en botontkalking zorgt voor een groot risico van hart en vaatziekten. In deze leeftijdsfase komt hartfalen dus ook veel voor! Dan komen we bij de huidveroudering. Want een afname van de hoeveelheid oestrogeen brengt de huidveroudering in een stroomversnelling. Je merkt dat de huid dunner wordt en het collageen (zorgt voor stevigheid in de huid) en het elastine (houdt de huid soepel) neemt drastisch af. Het gevolg van deze afname is dat rimpels geleidelijk aan toenemen en de huid wordt droger. De snelheid waarmee je huid veroudert heeft ook te maken met een erfelijke vorm. Het tijdstip van overgang kan erfelijk bepaald zijn maar de klachten en de mate waarvan je er last van hebt is niet erfelijk bepaald. Bijvoorbeeld, je moeder was vroeg met de overgang en had last van opvliegers. Daaraan gekoppeld kan je als dochter vroeg in de overgang belanden zonder last te hebben van opvliegers.

Gelukkig is de huidige generatie vrouwen die in de overgang belanden veel gezonder en zich ook bewust van gezond blijven. Ze zijn veel meer bezig met gezond eten, bewegen en leiden daardoor een actiever leven dan de voorgaande generaties. Blijft staan dat het voor veel vrouwen een verwarrende tijd is waarin ze zich staande moeten houden. En dan ook, veelal, een baan waar je nog volop in actief bent. Misschien nog kinderen thuiswonend. Tel daarbij op de slapeloze nachten, opvliegers, prikkelbaar zijn, hoofdpijn, vermoeidheid en je komt uit op een meer dan verwarrende tijd!

Huidproblemen

Ouderdomswrat

Dat je bij het ouder worden niet meer zo strak in je vel zit weet je nu wel. Maar al die vlekjes en wratjes op je huid heb je daar wel rekening mee gehouden? Bij het verouderen hoort ook de vorming van ouderdomswratjes. Ze zijn lichtbruin tot donkerbruin van kleur en voelen een beetje ruw aan. Meestal zijn ze rond maar soms ook wat grillig van vorm. In mijn werk als schoonheidsspecialiste zie ik vaak een ouderdomswrat ontstaan. Eerst is het een heel klein plekje van enkele millimeters groot. Al vrij snel is deze uitgegroeid tot een wrat van een paar centimeter. Wanneer ik iemand vaker in de salon behandel heb ik deze wratjes al snel in de gaten en ben alert op kleurverandering. Kleurt de wrat meer naar donkerbruin tot zwart geef ik altijd het advies om de huisarts er een keer naar te laten kijken. Het kan onschuldig zijn maar het kan ook uitgroeien tot een kwaadaardige moedervlek (melanoom).

Droge huid

De droge huid behandel ik vaker in mijn blogs. Waarom? Omdat ik deze huidconditie vaker tegenkom in mijn werk en hier vaak vragen over krijg. Bij een droge huid door veroudering voelt de huid gespannen en trekkerig aan. Tegelijk verschijnen er fijne lijntjes en rimpels in je huid. Je huid voelt ook droger aan. Wat altijd belangrijk is om je lichaam te voorzien van water. Ik hamer daarom op 7 – 8 glazen water per dag. Naast de gebruikelijke versnaperingen zoals koffie en thee. Om het voor jezelf wat inzichtelijker te maken kun je een vochtbalans bijhouden. Heel eenvoudig door in een schriftje of krijtbord je glazen water bij te houden. Zet elke keer een streepje en zie aan het einde van de dag of je aan de gewenste hoeveelheid water bent gekomen. Hydrateren van je huid is ook heel belangrijk. Dit doe je door het water drinken maar ook door het smeren met goede huidverzorgingsproducten. Wanneer je een droge en trekkerige huid hebt is het heerlijk om te smeren met een fijne gezichtscreme. Je zal snel merken dat de huidconditie erop vooruit gaat!

Tips

Ik ga je geen tips geven hoe je voor altijd jong kunt blijven. Dat kan simpelweg niet, je veroudert en dat is een feit. Wel wil ik je graag tips geven hoe je de huid het beste kunt verzorgen. Overdag heb je te maken met allerlei weersinvloeden en vervuiling van uitlaatgassen. Nu moeten we, vanwege de corona maatregelen, meer thuis werken wat je huid ten goede komt. Elk nadeel … heeft zijn voordeel. Maar ook al ben je thuis is het belangrijk om je huid te verzorgen. Gebruik milde verzorgingsproducten zoals een reinigingscreme die je huid niet alleen reinigt maar ook helpt te herstellen. Geniet je graag van een verkwikkende douche in de ochtend? Een doucheproduct ontwikkeld op basis van huidoliën is voor je huid nodig. De douche- en badproducten van LIN Skincare zijn voorzien van huid zachte oliën die je huid niet uitdrogen. Water droogt je huid enorm uit dus een fijne douchegel is noodzakelijk.

Maak je gezicht twee per dag schoon met milde reinigingsproducten. Maak zeker ook je huid schoon voordat je gaat slapen.Tijdens het slapen herstelt je huid van alle schade die het op de dag heeft opgelopen. Tijdens het herstellen worden er veel talg en afvalstoffen geproduceerd. Deze komen door je poriën naar buiten en vloeien uit over je huid. Vandaar ook het schoonmaken na het slapen. Een mooie bijkomstigheid is dat je gezichtscrème beter pakt op een schone huid. De huidporiën hebben veel minder kans om verstopt te raken en nemen je huidverzorgingsproducten beter op. Het resultaat is een schone, gezonde en daarbij ook mooie huid!

Showergel MEL

Ervaar deze hydraterende showergel MEL!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 17 reviews.