Acne puistjes en gistpuistjes: wat is het verschil?

Acne puistjes en gistpuistjes: wat is het verschil?
27 september 2021 redactie
Cleanser om je huid te reinigen - LIN Skincare

Puistjes

Er zijn van die dagen dat je er gewoon geen zin in hebt. Dan heb ik het over van die kleine rode bultjes die soms venijnig gevoelig kunnen zijn. Misschien heb je af en toe een puistje, vooral als het tijd is voor je menstruatie. Of je hebt helemaal geen menstruaties maar wel last van puistjes. Als je in de leeftijd bent van jeugdpuistjes kan dit voor ongemak zorgen. Het begint meestal zo rond je 12e jaar en kan duren tot de leeftijd van 35 jaar. Dat is best een lange tijd en gebeurt zeker niet bij iedereen. Op latere leeftijd last hebben van puistjes is vaak een teken dat je hormonen in de war zijn of dat je verzorgingsproducten niet goed (meer) bij je huid passen. Over het algemeen is het begin van jeugdpuistjes bij de start van de puberteit en duurt enkele jaren. Waarna het geleidelijk over gaat.

Maar wat nu als je puistjes niet overgaan? Als je alles al hebt geprobeerd, maar het wil maar niet minder worden? Dan zou het kunnen dat je last hebt van gistpuistjes in plaats van acne puistjes. Die irritante rode en soms gevoelige bultjes hoeven niet altijd met jeugdpuistjes te maken hebben. Ik wil dan ook het verschil tussen acne puistjes en gistpuistjes uitleggen. En ook wat kun je eraan doen!

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Acne puistjes

Acne begint meestal in de puberteit wanneer de huid door hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Het krijgen van puistjes heeft te maken met hormonen. Wist je dat jongens meer last hebben van jeugdpuistjes dan meisjes? Dat komt omdat het mannelijk hormoon testosteron de boosdoener is in het veroorzaken van puistjes. Vrouwen hebben dit mannelijk hormoon ook maar in kleinere hoeveelheden. Vooral bij vrouwen varieert de hormoonspiegel van stabiel naar onstabiel. Dit is te merken vlak voor en tijdens de menstruatie. Je hebt dan vaak klachten van niet lekker in je vel zitten en niet fit zijn. Tijdens de menstruatie spelen de hormonen extra op waardoor de kans op puistjes en onzuiverheden toeneemt.

Zwanger zijn is ook een periode waarin de hormonen veranderen van stabiel naar onstabiel. In deze periode kun je last hebben van puistjes die vooral op je gezicht zitten dus rond de kaaklijn, kin neus en je hals. Deze puistjes ontstaan door zwangerschapshormonen, met name door het hormoon progesteron. Deze zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je kindje zich goed kan ontwikkelen in de baarmoeder. Maar ze zorgen ook dat talgklieren meer talg aanmaken. Deze extra hoeveelheid talg maakt je huid vetter en kan je poriën verstoppen. Als je de huid niet goed, of helemaal niet, reinigt kunnen er ontstekingen ontstaan met als gevolg puistjes.

Ik wil benadrukken dat talg ook goed is voor de huid. Het is zeer nuttig omdat het zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest. En het beschermt de huid tegen schimmels en bacteriën. Dus in die zin heb je talg gewoon nodig om een juiste balans te houden. Het is alleen de extra talgaanmaak die voor problemen in de huid zorgt. Acne betekent ook dat er een vermenging van talg en dode huidcellen is ontstaan. Vandaar dat ik altijd hamer op de huid goed reinigen. Maar wel met een mild en zacht reinigingsproduct zodat het de huid niet uit balans brengt. Je wilt natuurlijk niet teveel talg uit de huid halen. Dat kan helaas wel gebeuren als je met een agressieve reiniger aan de slag gaat die teveel talg uit de huid wegneemt. Het gevolg hiervan is dat de huid kurkdroog wordt. Dat vind je in begin heel goed, want je vette huid met puistjes is nu stukken minder. Helaas gaat de huid hiertegen in het verweer door de talgproductie hoger te zetten. Er komt een cyclus op gang van vet naar droog en weer terug naar vet. Een goede reiniger doet wat hij moet doen, vuil en overtollig talg weghalen zonder de huidbarrière aan te tasten.

Gistpuistjes

Wat zijn gistpuistjes? En wanneer heb je er last van? Bij de meeste mensen zijn gistpuistjes niet heel bekend. Als je last hebt van puistjes denk je misschien alleen na over hoe je hier zo snel mogelijk vanaf komt. Ook al lijken gistpuistjes veel op acne toch is het een andere huidaandoening. Gistpuistjes zijn kleine rode bultjes, puistjes en verstopte poriën die vooral voorkomen langs de haargrens, op het voorhoofd en langs de kaaklijn. Je kunt ze ook krijgen op de rug en borst. Hmmm, dat verschilt natuurlijk niet heel veel met het hebben van acne puistjes. Ik begrijp best dat dit verwarrend voor je kunt zijn. Ik ga proberen het nog een beetje beter uit te leggen …

Gistpuistjes zien we vooral bij jongeren, maar kan ook op een andere leeftijd voorkomen. De officiële naam van gistpuistjes is Pityrosporum folliculitis. De bultjes zijn klein en rood maar kan ook kleurloos zijn. Dus huidskleur. Ook kunnen ze vervelend jeuken. In principe kan iedereen last hebben van gistpuistjes maar als je allergische of astmatische bent heb je meer kans op deze huidaandoening. Ook met Keratosis pilaris heb je meer last van gistpuistjes. Deze huidaandoening, veel voorkomend en onschuldig, wordt veroorzaakt door hoorncellen die opeens uitbreiden. Wat je ziet zijn kleine ruw aanvoelende bultjes verscholen tussen de haartjes op je lichaam. Een beetje een soort kippenvel effect. Maar dan blijvend. Keratosis pilaris ontstaat meestal op kinderleeftijd en kan zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen. Als je één van de bovenstaande huidaandoeningen hebt kun je sterker reageren op het hebben van gistpuistjes.

Ben je op vakantie, of woon je, in een warm en vochtig klimaat kun je ook last krijgen van gistpuistjes. Of als je veel afsluitende kleding aan hebt (strak op het lichaam), het gebruiken van afsluitende crèmes (zoals vaseline), een verlaagde weerstand, diabetes of een vette huid geven een verhoogd risico op het krijgen van gistpuistjes. Maar om het nog meer ingewikkeld te maken, in principe komt bij iedereen de gist, die gistpuistjes veroorzaakt, in de haarzakjes voor. Meestal geeft het geen klachten maar wanneer er een overproductie van gist is kan het wel klachten geven. Dit gebeurt op het moment wanneer je een vette crème gebruikt waarin een gist zich prettig voelt. Deze gist gedijt goed in zijn leefomgeving en kan zich hierdoor vermenigvuldigen.
De ontsteking die de bultjes / puistjes vormt worden niet veroorzaakt door een bacterie maar door een gist. Vandaar de naam gistpuistjes!

Het verschil tussen acne puistjes en gistpuistjes

Heb je last van gistpuistjes of acne? Dat is best lastig te beoordelen. Want bij beide aandoeningen zie je rode bultjes op je huid. Ze lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, net zo groot als een speldenknop en vaak rood van kleur. Ze komen vaak ook nog op dezelfde locatie voor. Best lastig om de juiste diagnose te stellen.

Gistpuistjes komen meestal niet uit, ze krijgen geen wit kopje. Een wit kopje is juist wel typerend voor acne puistjes. De uitbarstingen van puistjes door gist kunnen erg jeuken, dat is misschien wel het meest belangrijke verschil. Nog een verschil is dat er bij gistpuistjes geen (of heel weinig) sprake is van mee-eters. Ook heb je geen grote ontstekingen zoals je bij acne wel kunt hebben. Een verschil is ook de veroorzaker van de puistjes. Bij acne wordt deze veroorzaakt door de bacterie P.acnes. Terwijl gistpuistjes ontstaan door gist. Wat is een gist? Een gist is een piepklein eencellig organisme dat zich kan vermeerderen om zo een infectie op de huid te veroorzaken. Op elke normale en gezonde huid zijn altijd gisten aanwezig. De kunst is dat deze gisten in balans worden gehouden waardoor ze zich niet kunnen vermeerderen.

Behandelen

Heb je last van gistpuistjes wil ik je het advies geven om de eventuele uitlokkende factoren aan te pakken. Want de groei van gist kun je stoppen door te smeren met speciale zalven als ketoconazol of seleensulfide. Vooral wanneer je vaak en veel last hebt van gistpuistjes is het beter om even langs je huisarts te gaan voor informatie en een doktersadvies. Misschien krijg je medicatie wat kan helpen bij gistpuistjes. Je kunt zelf ook wat doen om de omgeving waarin gistpuistjes graag leven te verstoren. Het verwijderen van dode huidcellen is altijd goed. Het blijkt dat de dode huidcellen, overtollig vuil en talg allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan van gistgroei.

Warmte en zweet kunnen boosdoeners zijn in de vorming van gistpuistjes. Natuurlijk zweet je tijdens en na het sporten, maar dit is gelijk ook de reden om je huid goed te reinigen. Stap in de douche met een hydraterende douchegel of foam om je huid schoon te maken. Gebruik regelmatig een bodyscrub om de kans op gistpuistjes te verkleinen. Scrub ook vooral als je flink hebt gesport om de poriën goed schoon te maken van zweet en talg.

Gebruik ook altijd producten die geschikt zijn voor jouw huid. Een crème die te vet is voor je huid kan een broeinest zijn voor de vorming van gistpuistjes. Daarbij is het belangrijk om je huid dagelijks, in de ochtend en avond, te reinigen met een milde cleanser of foamer. Daarna je huid insmeren met een crème om te zorgen dat je huid tot rust komt. Kijk wel goed dat de crème gemaakt is van kalmerende en huidbarrière herstellende ingrediënten.

Ik zorg zelf altijd dat er in onze huidverzorgingsproducten niacinamide is verwerkt. Dit ingrediënt zorgt voor voldoende hydratatie en heeft een kalmerende werking op de huid. Vooral als je op voorschrift van de huisarts of dermatoloog medicatie voor de gistpuistjes krijgt voorgeschreven is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. De medicatie maakt je huid een beetje droger wat je weer moet herstellen met goede en hydraterende huidverzorging.

Ik hoop dat ik je met deze blog het verschil heb laten zien tussen acne puistjes en gistpuistjes. En ook dat het niet altijd is dat puistjes vanzelf weer over gaan. Het kan zeker zijn dat er meer aan de hand is waardoor puistjes niet vanzelf verdwijnen. Je kunt zelf meewerken om de vorming van acne en gistpuistjes de kop in te drukken door je huid goed schoon te houden. Gebruik daarbij milde en zachte huidverzorgingsproducten. Op deze wijze kun je de gistgroei tegenhouden. En als laatste punt, zit niet aan de puistjes. Of het nu om acne gaat of gistpuistjes, blijf er vanaf. Door eraan te zitten kun je ze vermeerderen. Je verspreidt de puistjes dan zelf over de huid. Blijf van de puistjes af en smeer zonodig nog eens extra met een lichte soepele en hydraterende crème om de jeuk te verzachten.

Startup Foamer van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze zachte foamer!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.