fbpx

De overgang en je huid

De overgang en je huid
12 juli 2020 Belinda de Witte
De overgang en je huid!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Het prille begin

Opeens is het er, van die vage klachten waarvan de oorzaak je niet helder is. Misschien druk je het eerst een beetje weg, tja wie denkt nou gelijk aan de overgang?

Voor je gevoel is deze fase nog lang niet aan de orde en misschien klopt dat qua leeftijd wel. De leeftijd waarop je klachten krijgt is niet voor iedere vrouw hetzelfde. Wat voor je moeder, zus of vriendin geldt hoeft niet hetzelfde voor jou te betekenen. Er kan soms echter wel een erfelijkheids vorm in zitten. En dat maakt het zo lastig om te herkennen. Dat is bij het voor het eerst menstrueren wel anders, deze overgang naar een nieuwe fase is veel makkelijker te herkennen. De aanloop naar de puberteit betekent ook vaak dat je al snel voor het eerst ongesteld gaat worden. De puberteitsfase gaat samen met lichamelijke veranderingen waarin je van meisje groeit naar vrouw. Ook mentaal doet de puberteit veel met je, al die schommelende hormonen zijn op zoek naar een nieuwe plek in je lichaam. Dus ga je van blij naar verdrietig en van boos naar weer vrolijk. Behoorlijk intensief voor jou en voor je omgeving. Vaak wordt er gezegd, ach ze zit in de puberteit, laat haar maar even. Het valt het mij op dat dit tijdens de overgang niet het geval is. Waar je tijdens de puberteit met rust wordt gelaten ben je tijdens de overgang nog vol in de running. Geen tijd voor rustig aan doen, tot je echt last krijgt van de klachten. Dan moet je wel een stapje terug doen.

Verandering

Voor en tijdens je overgang is je lichaam hard aan het werk om de vruchtbare periode achter zich te laten. Eigenlijk geeft je lichaam aan dat het hele proces om zwanger te worden niet meer hoeft en er radicaal een beslissende keuze voor je wordt gemaakt. De productie van hormonen verandert en je lichaam gaat zelf op zoek naar een nieuwe balans. En net zoals je misschien in de puberteit hebt ervaren is nu tijdens de overgang de schommeling van hormonen niet altijd een fijn gevoel. Ik hoop voor je dat er vele jaren voorbij zijn gegaan waarin je echt lekker in je vel zat. Dat je hormonen allemaal in de juiste balans zijn gebleven. Dan is het tijd dat je hormonen op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. Er breekt een bijzondere periode aan wat de overgang wordt genoemd. Over het algemeen krijg je de laatste menstruatie ergens tussen je veertigste en zestigste jaar. Dat is natuurlijk best een breed begrip. De gemiddelde leeftijd is gesteld op ongeveer 50 a 51 jaar. Je lichaam is ruim voor deze leeftijd al bezig met de voorbereiding van deze “laatste keer menstrueren”.

Vage klachten

In de fase waarin je lichaam aan het veranderen is heb je vaak nog vele andere dingen aan de hand. Vaak ben je volop aan het werk of doe je er een studie bij om jezelf meer te ontplooien. Misschien vragen je ouder(s) meer zorg of zijn er kinderen die je aandacht vragen. Wellicht is er ook een partner in je leven waar je graag tijd mee wil besteden. Die vage klachten die langzaam je leven binnenwandelen kunnen je dagelijks leven verstoren zonder dat je weet waardoor het komt. Op dit punt denk je vaak nog niet aan de overgang. Of misschien wel en kan deze periode gemengde gevoelens bij je oproepen. Misschien ben je blij dat straks het einde van de menstruaties in zicht is gekomen. Of overheerst er verdriet omdat je vruchtbaarheid dan echt definitief verloren is. Voor een ieder is deze situatie natuurlijk anders. De overgang is een natuurlijk fase in het leven van de vrouw maar dat betekent niet dat je het ermee eens moet zijn. Helaas wordt daar niet naar gevraagd. Het is een onvermijdelijk iets waar je doorheen moet gaan. Waar je ook mee moet dealen zijn de vage klachten die vanaf nu je leven kunnen beheersen. Voordat het welbekende kwartje valt ben je namelijk een heel poosje verder in de tijd. Ik wil het graag met je hebben over de diverse vage klachten die je kunt hebben in deze periode.

Vermoeidheid

Al enige tijd voel je je moe en ben je niet vooruit te branden. Je hoofd staat niet naar uitgaan en elke stap is je teveel. Het lastige van de overgang is dat je klachten hierdoor kunnen komen maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Ben je heel erg moe en lusteloos, breng dan eerst een bezoek aan de huisarts. Samen kun je het er dan over hebben en ook andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Wat betreft de overgang heeft de vermoeidheid alles te maken met je hormonen. Doordat het hormoon oestrogeen een sterke daling inzet heeft je lichaam een tekort aan dit hormoon. En de oestrogenen regelen de energievoorziening in je lichaam op celniveau. Dus hoe minder oestrogenen hoe minder je lichaam energie tot zijn beschikking heeft. Vaak is dit het prille begin van je overgang, die allesoverheersende vermoeidheidsklachten. Vaak leg je dit neer bij een drukke baan, druk gezin, sociaal leven wat aandacht vraagt. Kortom je bedenkt van alles behalve de overgang! Mijn advies, probeer je rust te nemen wanneer het maar kan. En zorg voor voldoende ontspanning in je leven. Plan eens een heerlijke ontspannende schoonheidsbehandeling. Je zal zien dat je hier heel erg van opknapt!

Schoonheidsspecialiste gebruikt producten van LIN Skincare

Geniet van een heerlijke

schoonheidsbehandeling!

Duizelig

Wanneer je voor het eerst last krijg van duizelingen kun je hier behoorlijk van schrikken. Een kortdurende flauwte of draaierigheid. Een gevoel dat de wereld om je heen draait of dat je staat te tollen op je benen. Ook het zwalkend lopen is een bekend iets wat bij deze fase kan horen. Je voelt je niet stabiel op je benen staan. Het is een overgangsklacht die veel voorkomt en waar je flink onzeker van kunt worden. Waar heeft het mee te maken? 

Draaiduizeligheid heeft te maken met je evenwichtsorgaan die gelegen is vlak bij elk oor. Hierin zitten 3 buisjes met vloeistof die reageren op het bewegen van je lichaam. De vloeistof gaat heen en weer en dat wordt door je hersenen geregistreerd. Vliegensvlug sturen je hersenen een seintje naar je spieren dat je lichaam in evenwicht moet blijven. Je snapt het denk ik al wel, wanneer het evenwichtsorgaan niet meer goed werkt gaat er iets mis met de seintjes naar je spieren. Het misgaan wordt door een hormoonschommeling veroorzaakt. Door deze hormoonschommeling kun je erg duizelig worden.

Misselijk

Niet alleen tijdens een zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid ook tijdens de overgang is dit een bekende klacht. Vaak voel je je in de ochtend misselijk net zoals je in dit in de zwangerschap kunt zijn. Niet vreemd dus dat veel vrouwen bij deze klacht eerst een zwangerschapstest kopen. Het kan natuurlijk best voorkomen dat je misselijkheid van het zwanger zijn is. Gedurende de overgang tot aan je laatste menstruatie ben je namelijk gewoon nog vruchtbaar. De misselijkheid in de overgang kan een aantal dagen duren en dan weer weggaan. En ook weer terugkomen helaas. Wat goed helpt tegen misselijkheid is gemberthee. Het liefst een verse gemberknol en daar stukjes van in heet water doen. Daar knap je snel van op!

Gewrichten

Heb je lekker geslapen maar wordt je wakker met een ongelofelijke last van je spieren en gewrichten? Ook hierin spelen de hormonale schommelingen in je lichaam weer een grote rol. Het is een vervelende en veel voorkomende klacht in deze periode. Natuurlijk ga je eerst na of je bed nog wel lekker slaapt. Of misschien ligt het aan je hoofdkussen. Als dat allemaal in orde is moet je dealen met deze overgangsklacht. Het komt door de daling van het hormoon oestrogeen. Waar hebben we dat vaker gehoord 🙁

Dit hormoon heeft een grote invloed op de doorbloeding en het vochtig blijven van je slijmvliezen. Door de afname van oestrogeen kunnen de gewrichten over elkaar heen gaan schuren. De lagen die je gewrichten moeten beschermen worden daardoor dunner. En dat voel je aan als gewrichtspijn. Dus kon je gisteren nog moeiteloos de trap oprennen en na een nachtje slapen opeens niet meer? Geeft niets, het is de overgang maar …

Een tip: let op je voeding. Vermijd suikerrijke producten en drink niet teveel alcohol en of cafeïne.

Opvliegers en nachtzweten

Misschien heb je deze al eerder gehad, een hoofd als een boei en het zweet breekt je uit. En dat zomaar uit het niets. Waar komt dat nou opeens vandaan? De overgang is een heel bijzonder en gecompliceerd proces in je lichaam. Een proces wat je dagelijkse leven enorm kan beïnvloeden. Niet alleen het leven op de dag heeft eronder te lijden ook je nachtrust is vaak verre van top. Doordat je het warm hebt kun je vaak moeizamer de slaap vatten. Om een paar uur erna met een klam en zweterig lichaam weer wakker te worden. Niet fijn als je de volgende ochtend (op tijd) fris en fruitig op je werk moet verschijnen. Niet gek dus dat je na verloop van tijd donkere vlekken en ook wallen onder je ogen krijgt ;-( Een opvlieger is een uit het niets ontstaan en oncontroleerbaar gevoel van hevige hitte in je nek en gezicht. Een merkbaar rode huid en zweten is het gevolg. Direct na de opvlieger krijg je koude rillingen en koelt je lichaam weer af naar een normale temperatuur. De opvliegers en nachtzweten komen doordat het oestrogeen gehalte (hormonen) afnemen. Je kunt er de hele dag last van hebben. Let op het drinken van koffie en het eten van chocolade. Hiervan kun je vervelende opvliegers krijgen.

Nachtrust

Ik vertelde je al over de opvliegers en het nachtzweten die e nachtrust flink kunnen ondermijnen. Het is zelfs mogelijk dat een chronisch slaaptekort hiervan een gevolg kan zijn. Maar wat heeft slecht slapen en zelfs een tekort hieraan hebben met je huid te maken?

Slaap je een paar dagen niet zo best zal je lichaam dit vast wel kunnen handelen. Het wordt een andere zaak als je een bijna continue slaaptekort hebt. Je zult merken dat dit heel veel invloed heeft op diverse werkende processen in je lichaam. Bijvoorbeeld de huidbarrière (beschermlaag) kan hier helemaal niet zo goed tegen. De huidbarrière doet in het begin nog heel erg zijn best om alle zeilen bij te zetten om goed te functioneren. Uiteindelijk raakt deze beschermlaag uitgeput en wordt de werking langzaam minder goed. In de huid is dit terug te zien aan een doffe teint, een droge huid, roodheid, fijne lijntjes en verslapping van de huid. Je begrijpt wel hoe belangrijk het is om je huid optimaal te verzorgen voordat je gaat slapen. 

Zorg voor een katoenen kussensloop en onderlaken/dekbedhoes, al zal je het laatste de helft van de tijd van je afschoppen. Te warm … Het katoen zorgt voor opname van zweet en voelt op je huid koel aan. Het helpt de huidconditie om voor het slapen gaan je huid goed te verzorgen. Geef je huid voldoende hydratatie door te kiezen voor een fijne reiniging en gezichtscrème. Het behoedt je niet voor een slapeloze nacht maar je huid ziet er in de ochtend toch meer verzorgt uit.

Droge huid

Ook hier komen we het welbekende hormoon oestrogeen tegen. Door de afname van deze hormonen krijg je tijdens de overgang vaak last van een droge huid. Zelfs een extreem droge huid kan voorkomen. Het oestrogeen is verantwoordelijk voor het stimuleren van de aanmaak van collageen. Het collageen is er met name voor dat je huid soepel en elastisch blijft. Ongeveer vanaf je 25e jaar verlies je geleidelijk aan collageen in de huid. Je begrijpt dat dan heel langzaam de huidveroudering in gang wordt gezet. De oestrogenen zijn naast het stimuleren van aanmaak collageen ook verantwoordelijk voor de aanmaak van ceramiden. Dit zijn de huideigen vetten die we ook wel de bouwstenen van je huid noemen. De ceramiden zorgen voor hydratatie en het herstellen van je huid. Met een afname van ceramiden verzwakt de huidbarrière en zal het vocht uit de huid verdampen. Het is heel belangrijk dat in je gezichtscreme ingrediënten zitten die de eigen huidvetten nabootsen en aanvullen. Ik weet, het klinkt allemaal heftig. Maar met de juiste huidverzorging is er gelukkig best wel wat aan te doen. Kies een product die je huid goed voedt. Dan merk je snel genoeg dat je huid er mooi en stralend uit gaat zien 🙂

Jeuk 

De productie van oestrogeen neemt in de overgang een drastische duikeling naar beneden. Je huid wordt nu droog en trekkerig en kan ook gaan jeuken. Wanneer je last hebt van jeuk op de huid krijg je ook huidschilfers. Dat is onlosmakend met elkaar verbonden. Je krabt jezelf dus komen de dode huidcellen van je huid af. Zorg dat je je huid altijd goed reinigt met een zeer mild huidverzorgingsproduct. Pas daarna kun je de huid insmeren met een bodycream of gezichtscreme. Zet de douche niet te warm en gebruik een fijne zachte douchegel. Daarna je huid insmeren met een bodycream geeft je huid voeding en zorgt voor een zacht en gehydrateerde huid. Ook vermindert het de jeuk na het douchen! Denk ook aan voldoende water drinken. Dit is ook belangrijk als je geen jeuk hebt of (nog) last heb van overgangsklachten. Mijn motto is altijd voldoende water drinken, wel 7 tot 8 glazen water per dag. Je vochtgehalte op peil houden is cruciaal voor je lichaam om zijn biologische werking op orde te houden.

Hydrateren van de huid

Puistjes

In de overgang kun je last krijgen van puistjes en andere onzuiverheden zoals mee-eters . Ook nu kan een afname van oestrogeen voor deze klachten zorgen. Doordat de productie van oestrogeen daalt heb je meer van het mannelijk orgaan testosteron in je lichaam. Door het testosteron heb je ook last van overbeharing. Veel vrouwen beginnen rond deze tijd met het verwijderen van overtollige gezichtshaartjes. Doe dit trouwens nooit met een scheermes of scheerapparaat. Dan krijg je op den duur net als bij de man stoppeltjes op je huid. Beter kun je de haartjes bij de schoonheidsspecialiste laten verwijderen. Een onrustige huid is eigenlijk nooit leeftijdsgebonden maar vrijwel altijd een hormoonkwestie. Oke, de puberteit is aan leeftijd gebonden. Maar ook aan hormonen! Net zoals de menstruatie aan hormonen onderhevig is en een zwangerschap. Ook de overgang is een hormonenkwestie. Maar ik moet daar een kanttekening bij zetten want niet altijd is je droge of onrustige huid een hormoonkwestie. Het kan zeker een gevolg van de overgang zijn. Maar het kan ook te maken hebben met het gebruiken van agressieve huidverzorgingsproducten. Dat kan ook de oorzaak zijn van je puistjes en mee – eters. Een onrustige huid kan komen door een flinke afname van hormonen. Echter, een stress situatie zoals een scheiding of burn – out kan ook voor huidproblemen zorgen. Het is soms een heel gepuzzel waar de huidklachten vandaan komen. Ga er rustig over nadenken dan komen de antwoorden vanzelf …

Huidverzorging in de overgang

Heb je mijn hele verhaal gelezen dan ben je vast al wat tips tegen gekomen om zelf mee aan de slag te gaan. Huidverzorging tijdens de overgang is een belangrijk onderdeel om je huid goed te verzorgen. Zowel je lichaam als je huid verandert en daar moet je heel goed voor zorgen. Zo ongeveer rond je 50e jaar verandert er veel in je huid en wordt ook echt zichtbaar. De soepelheid en elasticiteit neemt af waardoor je huid meer gaat hangen. Je kunt rimpels krijgen en soms ook pigmentvlekken. Ook een droge huid en een doffe teint is een veelvoorkomend huidverandering. Een evenwichtig voedingspatroon is altijd belangrijk maar zeker ook in deze periode van je leven. Ik raad altijd aan te varieren met het eten van fruit. Het is lekker, fris, veel vitaminen en heel erg gezond! Let ook op vitamines in je huidverzorgingsproducten. Smeer niet zomaar iets op je huid. Een product moet iets aan je huid kunnen toevoegen. Je huid heeft baat bij ingrediënten en huidoliën die je huid verzorgt, hersteld en beschermd. Ook moet het ingredienten bevatten die het hydrateringsproces in je huid herstellen.

Bestel deze hydraterende 24H crème!

Bestel deze hydraterende

24-uurs crème!

Anti-aging

Je bent in een fase gekomen waarin het gebruiken van huidverzorging een must is geworden. Je kunt er gewoon niet meer omheen, je huid vraagt om verzorging om in een goede conditie te kunnen blijven. De 24H crème van LIN Skincare heeft alles wat je zoekt in een anti-aging product. Het bevat boordevol fijne ingrediënten en huidoliën om je huid mooi te maken. De ingrediënten zoals o.a. het Edelweiss – extract en Niacinamide hebben een verzachtende, kalmerende en hydraterende werking. Het ingrediënt Shea Butter zorgt voor een hoge dosis bescherming en houdt je huid in de juiste balans. Deze gezichtscrème is speciaal gemaakt om je huid optimaal te beschermen. Gebruik een gezichtscrème altijd na vooraf je huid goed te hebben gereinigd. Want een mooie huid is een goed gereinigde en verzorgde huid!

Wil je meer weten over de producten? Neem eens een kijkje op de website. Het lijkt me leuk om je daar te ontmoeten. ?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.