Een gevoelige huid

Een gevoelige huid
8 januari 2021 Belinda de Witte
De heerlijke showergel IVY van LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Gevoelig

Iedere huid vraagt aandacht maar een gevoelige huid heeft net iets meer verzorging nodig. Wat is een gevoelige huid precies?

Bij een gevoelige huid is er iets mis in het stabiel houden van de juiste balans. Deze balans gaat een beetje alle kanten op. Bij een normaal reagerend huidtype is er een stabiele balans waarmee het de huid bescherming geeft. Er zijn altijd allerlei invloeden van buitenaf die schadelijk voor je huid kunnen zijn. Denk aan luchtvervuiling of sigarettenrook. Met de juiste balans is je huid voldoende gehydrateerd. Bij een gevoelige huid is deze balans en dus ook de hydratatie vermindert. Wanneer de huidbarrière (beschermlaag) niet goed meer werkt zien schadelijke stoffen hun kans schoon om de huid binnen te dringen. Misschien heb je het al gemerkt dat de huid van je gezicht meer gevoelig is dan de rest van het lichaam. Dit komt omdat de opperhuid (bovenste huidlaag) maar 0,02 mm dik is. Deze is op de rest van je lichaam 0,1 mm dik. Dat maakt de huid van je gezicht een groot aandachtspunt. Ook omdat je gezicht (ook handen trouwens) in contact staat met de buitenlucht (o.a. met schadelijke stoffen).

Heb je een gevoelige huid of een gevoelig geworden huid? Het lijkt op elkaar maar dat is het niet. Een gevoelige huid (het huidtype) is genetisch bepaald. Een genetisch gevoelige huid is dunner dan een normale huid. Vandaar dat een gevoelige huid sterker reageert op allerlei invloeden. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw product gebruikt kan de gevoelige huid daar sterker dan een normale huid op reageren. Je kunt ook last hebben van een gevoelig geworden huid (huidconditie). Deze huidconditie kan iedereen krijgen en is niet afhankelijk van een genetisch bepaling. Je huid kan door diverse factoren gevoelig worden. Bijvoorbeeld door een bepaald type klimaat. Alsmaar een koud klimaat maakt dat  binnen de kachel wordt opgestookt. Van buiten naar binnen geeft je huid een droger en meer gevoelige huidconditie. Een onderliggende huidaandoening, zoals rosacea, kan een oorzaak zijn. Of het gebruiken van schadelijke huidverzorgingsproducten. Ook van stress en een verkeerde leefstijl kan je huid flink uit balans raken.

Oorzaak

Ik heb hierboven al wat oorzaken van een gevoelige huid aangehaald. Deze wil ik nog wat meer uitgebreid met je bespreken. Want hoewel een gevoelig of een gevoelig geworden huid van elkaar verschillen zijn de symptomen bijna wel hetzelfde. Deze symptomen zijn roodheid, jeuk, een branderig gevoel en een snel geïrriteerde huid. De verschillende factoren kunnen een gevoelige huid veroorzaken maar ook verergeren.

Een hydraterende bodycream van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke bodycream!

Omgeving

Verblijf je in een omgeving waar extreme temperatuurschommelingen voorkomen? Deze schommelingen van warmte of kou kunnen je huid uitdrogen waardoor deze gevoeliger wordt. Ook luchtvervuiling en chemicaliën kunnen je huid droog en gevoelig maken. Er is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar welke invloed fijnstofdeeltjes hebben op de huid. Fijnstof is een in de lucht rondzwevende stof die ook bekend staat onder de naam aerosol (druppels). Het zijn zeer kleine deeltje die bij mensen met een huidaandoening kunnen zorgen voor een nog meer gevoelige huid. Deze fijnstofdeeltjes zitten bijvoorbeeld in luchtvervuiling van industriedampen. Heb je last van eczeem kan dit door luchtvervuiling nog meer verergeren. De luchtvervuiling zorgt voor een verstoring op het huidoppervlak. Bij het verzorgen is het heel belangrijk dat je de huid goed beschermt en niet onnodig irriteert!

Veilige producten

Door te smeren met slechte kwaliteit huidverzorgingsproducten kan je huid behoorlijk geïrriteerd raken. De toevoeging van parfum en allerlei schadelijke grondstoffen kunnen triggers zijn voor ontstekingsreacties. Om deze reden zijn de producten van LIN Skincare voorzien van een allergeenvrije geur. Daarmee heb je de minste kans op het ontstaan van een allergische reactie. Ook worden onze producten in een cosmetisch laboratorium ontwikkeld en uitermate streng getest. Een testfase duurt 3 maanden waarna het product na nog een strenge controle geproduceerd mag worden. Je kunt ervan uitgaan dat deze producten veilig zijn voor je huid!

Levensstijl 

Misschien heb je al eens gemerkt dat wanneer je onder druk staat je huid er minder goed uitziet. Stel je maakt je ernstig zorgen, heel goed mogelijk met de huidige corona maatregelen. En door deze zorgen slaap je minder omdat je ligt te piekeren. Want hoe moet dat als bijvoorbeeld je bedrijf de crisis niet meer te boven komt? Stress zorgt ervoor dat de huidbarrière uit balans raakt. Je huid wordt minder elastisch en er kunnen allerlei schadelijke stoffen je huid binnendringen. Dat maakt de kans op huidirritatie erg groot. Als je rookt maakt de huid een zelfde proces door. Ik heb onlangs een blog geschreven over stoppen met roken. Als je rookt, wilt stoppen of net bent gestopt, kun je uit deze blog handige tips halen.

Verzorgen

Een gevoelig huid vraagt om aandacht zeker omdat deze huid trekt, jeukt of schilfert. Het is niet fijn als je huid strak gespannen aanvoelt en de droge plekjes kunnen wondjes veroorzaken. Gebruik onder de douche of in bad huidverzorgingsproducten die je huid ook echt verzorgen. Na het douchen is het niet fijn als je huid droog aanvoelt. Het gebruiken van een product die je huid wel een lekker geurtje geeft maar uitdroogt is niet aan te raden. Droog je huid na het douchen af met een zachte handdoek en dep de huid droog. Ga zeker niet wrijven of boenen want hier kan je gevoelige huid niet tegen. Een tip: smeer je huid na het douche of bad moment in met een hydraterende bodycream of bodylotion. Je huid voelt hierna zijdezacht aan!

Het belangrijkste bij het verzorgen van een gevoelige huid is deze weer terug in balans krijgen. Dit doe je het beste door de huid rust te gunnen. Dus geen sterke en agressieve cleansers gebruiken. Maar een cleanser die zacht is voor je huid. De cleanser van LIN Skincare is zo zacht voor de huid dat je het kunt gebruiken voor elk huidtype. Zelfs op de meest gevoelige huid! Smeer daarna met een zeer zachte dagcrème die je gevoelig huid verzorgt en voedt. En voor het slapen gaan een fijne nachtcrème die je huid herstelt en klaarmaakt voor de volgende dag. 

De verzorgende cleanser en toner van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende cleanser!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.