Is je huid toe aan anti-aging huidverzorging?

Is je huid toe aan anti-aging huidverzorging?
11 juni 2020 Belinda de Witte
De overgang en je huid!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Hoe het komt

Ben je rond de vijfentwintig jaar dan zullen er  vast nog geen fijne lijntjes of rimpels op je huid te zien zijn. Je prakkezeert nog helemaal niet over huidveroudering en hoe daarmee om te gaan. Dat is nog ver weg, denk je …

Niets is minder waar, huidveroudering loert rond de vijfentwintig al op je huid om met de tijd toe te slaan. Eigenlijk is het zo, wat je nu doet met je huid zie je vele jaren later terug. Ben je eenmaal rond de 40 a 50 jaar krijg je steevast de rekening gepresenteerd van hoe je eerder met je huid bent omgegaan. Het is dus belangrijk om je al vroeg bewust te zijn van het gebruiken van huidverzorgingsproducten.

Nu denk je misschien, nou mijn oma of opa had tot op hoge leeftijd niet eene rimpel op de huid. En gebruikten ook geen producten om de huid te verzorgen en te beschermen. Dus waarom zou ik het wel gaan gebruiken? Ik begrijp goed dat je zo denkt en ik hoop voor je dat een rimpelloze huid voor je in de genen van je voorouders zitten. Bedenk wel dat door de vele jaren heen de omgeving waarin je verkeert flink verontreinigd is met verkeer en allerlei industrieën.  Wat betekent dat deze veel meer schade aan je huid kunnen aanrichten.

Huidlagen

Elke dag weer is er een proces in je huid gaande die voor veranderingen zorgt en ook op het gebied van huidveroudering. Je kunt aan de bovenste laag van de huid (opperhuid) zien in welke conditie je huid is. In deze laag is het belangrijk dat het werk van de cel optimaal blijft werken. Wanneer er sprake is van een tragere celvernieuwing en er ook een afname is van de lipiden (vetten) kan de huid droog en ruw worden. Door deze veranderingen kan de huid ook meer gevoelig worden voor UV – licht en zonkracht. Ook geneest de huid minder snel van bijvoorbeeld wondjes en werkt de afweerfunctie minder goed. Wanneer de wondjes langer open blijven heb je kans op een huidinfectie wat grote gevolgen voor je gezondheid kan hebben. 

We gaan verder naar de volgende laag, de lederhuid. Hier vinden we het collageen die zorgt voor een mooie strakke huid. Het collageen wordt ook wel de bouwstenen van de huid genoemd. Helaas begint na je twintigste jaar langzaam het collageen af te nemen. Dit gaat heel rustig en geleidelijk aan zonder dat je er iets van merkt. 

Samen met het collageen neemt ook het elastine heel langzaam af. De afname van collageen en elastine zorgt voor een flinke verstoring in het huidweefsel. Op een gegeven moment wordt je huid minder elastisch omdat de structuur van je huid is aangetast. De haarvaten kunnen eerder beschadigt raken waardoor er een minder goede doorbloeding is. Dat betekent dat de voedingsstoffen en zuurstof niet goed het huidoppervlak kunnen bereiken. Deze worden immers vervoerd door de haarvaten. Het gevolg van al deze verstoringen is dat de roze gloed ( wat hoort bij een jonge huid) afneemt. 

Onder de lederhuid vinden we de onderhuidse lagen. Hier is een heel proces gaande waarin de cellen het vet opslaan. Wanneer er minder cellen in de vethoudende laag aanwezig zijn krijg je een volumeverlies. Het gevolg hiervan zijn de rimpels, holle wangen en een minder goede tot slechte wondgenezing. Misschien heb je wel eens een puistje op je huid gehad die na het weggaan een rood vlekje achterliet? En hier een lange tijd bleef zitten? Weet dat je huid dan heel hard aan het werk is om de genezing in gang te zetten. Om dit te versnellen kun je zelf ook een handje helpen. Door huidverzorgingsproducten te gebruiken die je huid helpen om de huidconditie weer optimaal te krijgen. Je zult zien, je huid is er zichtbaar blij mee!

Wat zie je

Zoals ik al eerder aangaf begint rond de twintig – vijfentwintig in je huid het een en ander te veranderen. Op een gegeven moment, zeg rond de 30 – 35 kun je de eerste tekenen van huidveroudering verwachten. Bij de één wat vroeger of later dan bij iemand anders. Je bent allemaal uniek in je eigen persoon dus een heel vast gegeven is hier niet voor.

Wat is er aan je huid te zien? Misschien is het pas te zien bij een grondige inspectie maar langzaam begint je huid dun, kwetsbaar, slap en droog te worden. Niet allemaal tegelijk op dezelfde dag maar stapje voor stapje. Kon je eerder nog uit bed komen en fijne lijntjes als het ware van je gezicht af strijken. Dat kan nu helaas niet meer. Je zult merken dat je huid nu meer verzorging nodig heeft. Je huid is nu gebaat bij een grondige reiniging met fijne zachte ingrediënten en huidoliën. Je huid kan er een beetje dof uitzien.

Om de dode huidschilfers te verwijderen kun je je huid zachtjes scrubben met een zeer mild product. De dode huidschilfers bevinden zich niet alleen op je gezicht. Denk ook aan de rest van je lichaam om te scrubben. Daarna wel altijd insmeren met een hydraterende bodycream of bodylotion. Je huid wil graag goed gevoed worden 🙂

Meestal beginnen de fijne lijntjes het eerst langs je mond. En naast en onder je ogen. Op deze plekken is je huid dun en kwetsbaar waardoor de lijntjes en rimpels hier vaak het eerst verschijnen. Ook je hals ontkomt niet aan huidveroudering. Vergeet dus niet deze goed mee te nemen tijdens het smeren van de dag-, nacht- of een 24H crème!

Ervaar deze hydraterende 24H crème van LIN Skincare

Ervaar deze hydraterende 24H crème!

Wat ga je eraan doen

En dan nu de hamvraag, wat ga je aan huidveroudering doen? Blijf je geloven in het sterke DNA van je opa en oma of ga je op een meer realistische wijze naar je huid kijken? Het zal je niet verbazen dat ik zelf  voor de laatste optie kies. Simpelweg omdat je in een andere tijd leeft dan de generaties voor je.

Vroeger was alles anders (maar niet altijd beter) zoals ouderen onder ons vaak vertellen. Er was minder verkeer dus minder uitlaatgassen, minder industrie, dus een meer zuivere lucht. Ben ik het helemaal mee eens. Er zal best minder milieuverontreiniging zijn geweest. Maar wat altijd aanwezig is geweest dat is zonlicht! En weinig tot geen kennis over wat zonlicht met de huid kan doen. Hoeveel schade het in de huid kan aanrichten. Helaas zijn er dan ook veel ouderen die tegenwoordig de diagnose huidkanker te horen krijgen.

Door het niet smeren met een goede gezichtscrème en zonnebrandcrème (was er misschien nog niet) is er veel huidschade ontstaan. Met de kennis van nu moeten we huidschade voorkomen. Het gebruiken van een zonnebrandcrème met een goede SPF is daarom noodzakelijk om huidverbranding te voorkomen. Ook het gebruiken van goede huidverzorging speciaal gericht op jouw type huid (kijk ook eens naar anti-aging) is een must. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: hydrateren en nog eens hydrateren om de vochtbalans in je huid optimaal te houden. Een goede gezichtscrème houdt je huidconditie perfect in balans. En dat zie je terug aan je huid. Het resultaat is een mooie gezonde gloed over je huid!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.