fbpx

Huidproblemen door roken

Huidproblemen door roken
10 juli 2020 redactie

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Gewoonte

Het is een gewoonte waar je moeilijk vanaf kunt komen. Wanneer je rookt denk je er vast wel eens aan om ermee te stoppen.

Helaas gaat dit niet zo gemakkelijk. Een flinke dosis wilskracht is nodig om de sigaret voorgoed uit je leven te weren. Roken is een verslaving die je niet zo snel de baas kunt zijn. De stof nicotine is verantwoordelijk voor het verslavende effect in je lichaam. Het tast je hersenen aan en het kan voor huidproblemen zorgen. De nicotine doet dit heel handig door de bloedvaten van de opperhuid ( bovenste huidlaag) te vernauwen. Hierdoor wordt het heel moeilijk voor vitaminen om de bovenste laag van je huid te bereiken. De vitaminen blijven in de diepere lagen van je huid hangen. Hierdoor heeft de huid niet voldoende kracht om te herstellen van eventuele huidschade. Door de vernauwing in je bloedvaten krijg je een grijze of gelige gloed over je huid, ook wel de rokershuid genoemd.

Huidconditie

Je hebt net gelezen over een afwijkende kleur op de huid door het ontbreken van vitamines en voedingsstoffen. Je kunt een rokershuid ook herkennen aan een dikkere huid en meer rimpels en droogtelijntjes. Vooral de kleine plooitjes rond de mond, de buitenste ooghoeken en diepe rimpels op de wangen zijn aanwezig. Wanneer je rookt breekt het collageen in de huid versneld af. Je hebt collageen nodig als belangrijke eiwit van de huid. Door het roken wordt een bepaald gen in je lichaam geactiveerd die het collageen afbreekt. Ook breekt roken het vitamine C gehalte in je lichaam af. En vitamine C is weer heel erg belangrijk voor de vorming van collageen. Wanneer er steeds minder van het collageen in je lichaam is te vinden wordt de huid minder soepel en elastisch. En zo ontstaan dus de rimpels en plooien in de huid. Zo begrijp je, het één heeft met het ander te maken. Wanneer je rookt raadt ik je aan om extra vitamine C te nemen om te proberen het weer aan te vullen. Grijp niet meteen naar de vitamine supplementen maar denk aan het eten van fruit en groente.

Reinig je huid met de juiste producten!

Huid

Ik heb je al verteld over de rokershuid die ontstaat als je voor een langere periode rookt. Ook wanneer je zelf niet rookt maar wel regelmatig mee rookt kun je een rokershuid krijgen. Denk aan het werken in een rokerige omgeving of als je partner binnenshuis rookt. Iedere sigaret bevat een een grote hoeveelheid aan schadelijke stoffen. Niet alleen nicotine maar ook formaldehyde (komt voor in uitlaatgassen en ook in sigarettenrook!), teer en cyanide (zeer giftige stof) komen voor in de sigaret. Door het inhaleren van rook krijg je deze stoffen binnen in je lichaam. Met als gevolg een verminderde doorbloeding en afbraak van collageen en elastine. De laatste twee zijn heel belangrijke bouwstoffen voor het krijgen van een stevige en gezonde huid. 

Door het roken kun je nare huidproblemen krijgen. Je huid heeft immers niet voldoende afweerstoffen meer om de schadelijke stoffen buiten je huid te houden.

Huidproblemen

Droge huid

Door de sigarettenrook wordt de huid steeds droger van structuur. Wanneer je langdurige tijd rookt heb je kans dat de huid zelfs zeer droog wordt. Dit komt omdat het evenwicht in je huid is verstoord waardoor er droge plekken op de huid kunnen ontstaan. 

Puistjes en mee – eters

Heb je last van een onzuivere huid met puistjes? En ook mee-eters (kleine zwarte puntjes) met als favoriete plek rond je neus of wangen. Deze onzuiverheden krijg je door het uitblazen van sigarettenrook over je gezicht. Door de nicotine vernauwen de kleine haarvaten in de huid. De doorbloeding in je huid wordt minder waardoor je een verminderde afweer hebt tegen schadelijke stoffen. Als gevolg hiervan gaat je huidconditie achteruit waardoor er puistjes kunnen ontstaan. 

Couperose

Wist je dat je van roken (ook meeroken) couperose kunt krijgen? Couperose zijn kleine rode bloedvaten die als een dun netwerk op de huid liggen. Normaliter zijn deze bloedvaten met het blote oog niet te zien. Wanneer de wanden van deze kleine bloedvaten gevoed worden door giftige stoffen (zoals in de sigaret) heb je kans dat deze steeds brozer worden en openspringen. Dit netwerk van rode haarvaatjes ligt vooral op de neus en wangen en worden steeds meer zichtbaar.

Huidveroudering

Het is een normaal proces dat met de jaren je huid verandert van structuur en minder soepel en glad wordt. Wanneer je daarnaast ook nog rookt veroudert de huid veel sneller. Ik heb je vertelt over hoe sigarettenrook zorgt voor een onzuivere huid. Want of je zelf rookt of je rookt mee je krijgt de rook nou eenmaal in het gezicht. Sommige stoffen in de rook drogen je huid enorm uit. Vandaar dat er gaandeweg droogte lijntjes en rimpels op je huid verschijnen. Weet je hoe dit komt? De nicotine in de sigaret  zorgt voor een vernauwing in de bloedvaten waardoor er minder voedingsstoffen in de huid kunnen komen. Dan heb je nog de koolmonoxide in de sigaret die zorgt voor een slechte transport van zuurstof in het bloed. Koolmonoxide versterkt de nicotine zodat het effect op de huid groot is. Door al deze stoffen met hun slechte eigenschappen worden verschillende vezels in de huid aangetast. Deze vezels zorgen normaal gesproken voor een soepele en elastische huid. Door dit proces ontstaan veel eerder rimpels en kraaienpootjes (opzij van je buitenste ooghoeken). En na een poosje krijg je de specifieke kenmerken van een rokershuid.

 Kenmerken rokershuid

  • droogte lijntjes, rimpels rond de mond en wangen;
  • kraaienpootjes;
  • licht ingevallen wangen en een wat tanige ook wel leerachtig huid;
  • een grauwe huidskleur of juist een rode teint door couperose.

Stoppen

Zodra je stopt met roken zul je zien dat je huid snel opknapt en een gezonde frisse kleur krijgt. Je huid heeft nu een betere doorbloeding, en dat is goed te zien! De grauwe kleur vertrekt en je krijgt zelfs blosjes op de wangen 🙂 Ben je eenmaal gestopt vertraagt de huidveroudering tot een normaal proces. Door de koolmonoxide en nicotine was er minder bloed en zuurstof in de huidcellen aanwezig. Na het stoppen met roken herstelt dit weer vandaar dat je huid er beter uit gaat zien. Niet alleen je teint wordt mooier ook het ontstaan van nieuwe rimpels is niet meer versneld zoals tijdens het roken. Je huid wordt weer soepel en steviger.

Huidverzorging

Je hebt net gelezen wat stoppen met roken allemaal met je huid doet. Ik begrijp dat stoppen best moeilijk voor je is en dat het heel hard werken is om van de verslaving af te komen. Misschien dat het vooruitzicht van een betere huidconditie je over de streep kan trekken. Na al dat roken is je huid flink uitgedroogd en toe aan fijne gezichtsverzorging. Ook als je nog niet gestopt bent is het gebruiken van huidverzorging natuurlijk erg belangrijk. Alle beetjes helpen zeg ik altijd. Dus altijd je huid goed schoonmaken en verzorgen is zeker een must! Als je ervoor kiest om te blijven roken hebben je huidverzorgingsproducten het dubbel zo moeilijk om goed werk te leveren. Mijn advies is, stop met roken! Let op wat je eet, zorg voor de nodige vitaminen en gebruik de juiste huidverzorging. Ben je gestopt met roken? Dan vindt ik dat super goed van je ? Ik je nu uitleggen welke stappen in huidverzorging voor jou het beste is om te volgen.

De reinigingscrème 

Je huid reinigen doe je niet alleen met water. Immers maakt water je huid niet schoon maar glijdt alleen langs je huid naar beneden. Je hebt een tussenstof nodig om de huid goed schoon te maken. De reinigingscrème van LIN Skincare is een fijn product die je huid heel goed schoon maakt. Het mooie van dit product is dat je met wat meer tijd het ook als gezichtsmasker kunt gebruiken. De romige crème maakt je huid super zacht. 

De gezichtslotion

De gezichtslotion is een belangrijke stap in het reinigingsritueel. Het wordt vaak als overbodig gezien maar niets is minder waar! Een gezichtslotion heeft door de samenstelling van ingrediënten een kalmerende en hydraterende werking. De gezichtslotion stimuleert ook de celvernieuwing in de huid. En celvernieuwing is belangrijk voor een mooie gezonde huid.

De gezichtscrème

Nadat je de huid grondig hebt gereinigd is het nu tijd om je gezichtscrème aan te brengen. De gezichtscrème is nodig om je huid te goed te  kunnen voeden. Wanneer je een droge huid  hebt werkt de beschermende huidbarrière minder goed. Hierdoor kan je huid minder goed vocht vasthouden. Door je huid in te smeren met een goede gezichtscrème help je de huidbarrière om zich weer te herstellen. Ook zorgt het voor een optimale hydraterende werking. Let er op dat je een kwalitatief goed huidverzorgingsproduct gebruikt anders knapt je huid er helaas niet van op. En kun je vervelende huidproblemen krijgen. Gebruik je de 24H gezichtscrème (anti-aging) van LIN Skincare zul je snel merken dat je huid opknapt en zacht aanvoelt. Een hoge concentratie edelweiss extract zorgt voor een optimale bescherming en hydratatie. Ben je nog niet toe aan een anti-aging product kun je de soft & calming daycream proberen. Dit is een fijne gezichtscreme waarin een hoge concentratie honing is verwerkt. Wil je de combideal eens proberen? Dit zijn alle 3 de stappen (reinigingscreme, gezichtslotion en de 24H crème) om je gezicht schoon en zacht te maken 🙂

Combideal bij LIN LIN Skincare

Bestel deze combideal!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.