Waarom krijg je droge handen?

Waarom krijg je droge handen?
27 mei 2021 Belinda de Witte

Waarom krijg je droge handen?

Droge handen, waarom gebeurt dit? Oftewel wat is de oorzaak van droge handen? Een droge huid komt niet opeens daar is meestal wel iets aan vooraf gegaan. Je handen worden droog als er een vochttekort is ontstaan. Dat kan komen als de huidbarrière, die je huid moet beschermen, niet meer goed werkt. Deze beschermingslaag bestaat uit talg en vet en zorgt voor de juiste vochtbalans. Als deze laag wordt verstoord heb je kans dat er teveel vocht uit de huid verdampt en droog wordt.

Vaak in de winter hebben veel mensen last van droge handen. De koude buitenlucht zorgt voor een schrale huid waarin ook kloven kunnen ontstaan. Ook kan de huid jeuken, schilferen en er rood uitzien. Maar niet alleen in de winter kun je last hebben van een droge huid. Ook wanneer je langdurig in de aircondition verblijft of bijvoorbeeld na een lange vliegreis is je huid wat droger dan normaal. Daarnaast wassen we onze handen sinds het coronavirus extra veel waardoor je huid kwetsbaar is geworden. Wanneer je bijvoorbeeld veel je handen met zeep wast en daarna desinfecteert is de kans groot dat je huid enorm droog wordt. Van zeep is bekend dat het belangrijke beschermende vetten van je huid verwijderd. De huid heeft erna tijd nodig om te herstellen maar dat gaat natuurlijk niet. Je hebt je handen echt overal voor nodig dus deze kunnen niet een paar dagen in de ruststand staan. Vergeet daarom niet om je handen in te smeren met een hydraterende handcrème. Dit is nodig om je huid goed te verzorgen zodat de handen herstellen.

LIN Skincare - Handcream

Optimale verzorging van je handen!

Als je ouder bent is de bovenste huidlaag wat dunner en dus kwetsbaar voor uitdroging. Daarom hebben ouderen vaker last van droge handen. Ook trouwens van een algehele droge huid. Vandaar dat insmeren met een bodycreme ook voor deze leeftijdscatogorie geen luxe is maar meer een must.

Als je ouder bent is de bovenste huidlaag wat dunner en dus kwetsbaar voor uitdroging. Daarom hebben ouderen vaker last van droge handen. Ook trouwens van een algehele droge huid. Vandaar dat insmeren met een bodycreme ook voor deze leeftijdscatogorie geen luxe is maar meer een must.

Wat kun je doen tegen droge handen?

Vaker je handen wassen en desinfecteren is inmiddels voor velen onder ons het ‘nieuwe normaal’ geworden. Voor mij als schoonheidsspecialiste is het niet iets nieuws, in de salon wordt altijd hygiënisch gewerkt. Zoals ik eerder aangaf verwijder je met het wassen van de handen niet alleen vuil maar ook de natuurlijke vetten in de huid. Deze vetten moeten de huid de nodige bescherming geven. Wanneer deze vetten minder worden kan de huid maar met moeite vocht vasthouden. Dit leidt eerst tot een droge huid en wanneer je geen actie onderneemt dan kan het verder gaan tot handeczeem.

Om het niet zover te laten komen is het belangrijk om je huid goed in te smeren. Hoe droger de huid is hoe vetter de crème moet zijn. Nu heeft het geen zin om de huid alleen met vaseline in te smeren. Deze sluit wel af maar doet verder niets voor de huid. Je huid heeft een handcrème nodig die je huid voedingsstoffen geeft zodat de huid kan herstellen. Smeer met een handcrème die is opgebouwd vanuit een natuurlijke basis zodat de hierin aanwezige ingrediënten je huid bescherming geeft. Ik heb gemerkt dat de ontwikkeling van een handcrème nog een hele klus is. Om tot een perfecte handcrème te komen heb ik veel research voor de juiste ingrediënten gedaan. Het laatste wat ik wilde was een handcrème die wel vet genoeg voor de handen was maar ook vet bleef. Een vette handcrème wil ik altijd na een een paar minuten, soms nog eerder, van mijn handen vegen. Waardoor de crème niet in mijn handen trekt maar in de handdoek. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Dus een handcrème bedenken die helemaal aan de verwachting voldoet. Dat was mijn insteek. Niet vet en snel intrekkend, en toch fijne zachte handen. Zou dit mogelijk zijn? De IVY handcrème is inmiddels een favoriet product geworden heeft al vele handen heerlijk zacht gemaakt. Dus dat is prima gelukt 🙂

Handeczeem

Hoe herken je handeczeem? Wanneer je het gevoel krijgt dat de klachten meer zijn dan een droge huid kan er misschien meer aan de hand zijn. De verschijnselen van handeczeem zijn roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes en soms vocht dat uit de huid komt. Handeczeem wordt veroorzaakt door irritatie van de huid. De klachten beginnen vaak op de handruggen, tussen de vingers en op de vingertoppen. Het kan plotseling (acuut) opkomen of langdurig sluimerend aanwezig zijn. In het laatste geval noem je het chronisch. Op de plekken waar het begint wordt als snel je huid dunner en raakt de huid geïrriteerd. Het eczeem kan doorgroeien naar de polsen en tot aan de onderarmen.

Wanneer je last hebt van acuut handeczeem is je huid rood, gezwollen en nattig. Na een poosje drogen de blaasjes in en wordt de huid droog en schilferig. Wanneer het eczeem in de chronische fase is neemt de roodheid af maar blijft de huid droog en schilferig. Naarmate het eczeem langer duurt wordt de huid in zijn algeheel stugger en ruw. Hierdoor ontstaan dan weer gemakkelijk kloven en scheurtjes in de huid. Handeczeem is niet alleen heel vervelend maar ook nog eens pijnlijk. Om met kloven en scheurtjes in de huid gewoon te functioneren is best lastig.

Wanneer je eczeem klachten langer aanhouden en steeds erger worden is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Het kan namelijk best zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Zeker als je in een (contact) beroep werkt zoals het kappersvak, de zorg of schoonmaakbranche is een allergie niet uitgesloten.

Werk

Ik had het net al over de (contact) beroepen en allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Soms zijn droge handen vanwege je werk niet te vermijden. Als het alleen bij droogheid blijft is er gelukkig nog iets aan te doen. Smeer je handen in met een fijne en hydraterende handcrème! Draag handschoenen tijdens bepaalde werkzaamheden. Wanneer je met vloeistoffen werkt is het aan te raden dit niet te doen zonder handschoenen. Vooral bij beroepen waarbij je handen veel in contact komen met water is het beter handschoenen te dragen. Werk je in een heel andere sector en worden je handen erg droog? Bijvoorbeeld als bouwvakker waarbij je veel buiten werkt. Je kunt dan sneller last krijgen van droge handen. Ook in deze beroepen is het belangrijk om de huid goed te ondersteunen met een fijne handcrème.

Hygiënemaatregelen

Sinds het coronavirus in ons leven is horen we veel over hygiënemaatregelen. Met handen wassen en desinfecteren voorkom je niet alleen het overdragen van het virus ook verwijderd het vuil van je huid. Je hebt helaas wel kans dat je door het wassen met zeep en desinfectiegel een handeczeem ontwikkelt. Om dat te voorkomen heb ik een preventie werkwijze voor je op papier gezet.

Handen wassen

Was je handen altijd met lauwwarm water, te warm water droogt je huid uit! Gebruik een milde vloeibare zeep. Wrijf het water en zeep zachtjes over de huid. Spoel daarna de handen zorgvuldig af, weer onder lauwwarm water. Zorg dat er geen zeepresten tussen de vingers achterblijven want die kunnen voor irritatie zorgen. Ben je klaar, dep dan de handen af tot ze nog een beetje vochtig zijn. Dus niet helemaal droog maken. Smeer hierna je handen in met een hydraterende handcrème.

De verzachtende en hydraterende handcrème van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze verzorgende handcrème!

Handen desinfecteren

Ga je nog voor de stap verder na handen wassen en smeren met handcrème dan is het nu de beurt aan het desinfecteren. Laat een beetje handalcohol in de palm van je hand lopen. Wrijf de handalcohol droog in de handen. Niet aan de lucht laten drogen want dit onttrekt vocht uit de huid. Dus lichtjes handen wrijvend de handalcohol laten intrekken.

Handcrème

Om er zeker van te zijn dat je handen goed gehydrateerd zijn kun je nu weer smeren met handcrème. Breng een kleine hoeveelheid handcrème aan op beide handruggen. Smeer deze uit door de handruggen over elkaar te bewegen. Schuif daarna de vingers in elkaar om de zijkanten van de vingers goed in te vetten. Vergeet niet je de huid rond de nagels en vingertoppen. Heb je nog handcrème over verdeel deze dan over de binnenkant van je handpalmen. En dan als laatste, een goede handcrème heeft niet veel tijd nodig om in te trekken. Na ongeveer 10 tot 15 seconden moet de crème wel zijn ingetrokken. Dat is ook de bedoeling zodat alle ingrediënten de huid goed kunnen verzorgen. Als dat lukt en je handen worden fijn zacht, dan heb je de juiste handcrème te pakken 🙂

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.