Droge huid door roken

Droge huid door roken
25 mei 2021 Belinda de Witte
Reinigingscreme - cleanser - LIN Skincare

Wat doet roken met je huid?

Iedereen die rookt weet best dat het beter is om te stoppen met deze gewoonte. Het is slecht voor je hart, longen, hersenen en ook voor je huid. Dit heb je natuurlijk al heel veel keren gehoord en over gelezen. Maar zou je met de gewoonte stoppen als je weet dat de gevolgen van roken echt heel veel invloed heeft op je huid? Een gewetensvraag maar misschien kan deze blog je over de streep trekken om toch te stoppen met roken.

Heeft roken invloed op slapen?

Slaap je de laatste tijd minder goed? Of is slapen voor jou al veel langer een drama waardoor je overdag heel moe bent. Het is vreselijk als je niet toekomt aan een fijne nachtrust. In de nachtelijke uren wakker liggen is erg vervelend en zie je de volgende ochtend terug op de huid. Er is onderzoek gedaan naar het slaappatroon van rokers. Dit is gedaan omdat rokers aangeven veel vaker last te hebben van slaapproblemen dan niet-rokers. Het gaat daarbij om slechter slapen en ook minder lang. De problemen omtrent slecht slapen hebben alles te maken met de stof nicotine. Het is de nicotine in de sigaret die voor de verslaving zorgt.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Je voelt je tijdens het roken waarschijnlijk erg relaxed. Steeds weer als je rookt voel je dat het ontspannend werkt om die kringeltjes rook uit te blazen. Hoe dit kan? Als je een tijdje rookt heeft de tabak je afhankelijk gemaakt. Het zorgt ervoor dat je telkens naar die sigaret geduwd wordt. Daarom voelt het alsof roken een ontspannende werking heeft. Dat komt omdat het roken voor even de ontwenningsverschijnselen van de verslaving wegneemt. Je behoefte aan nicotine wordt voor even weggenomen. Als je besluit om toch maar niet te roken ga je je vast niet meer zo ontspannen voelen. En dat wil je misschien niet …

Als je een tijdje niet hebt gerookt, bijvoorbeeld als je in een vliegtuig zit, dan krijg je behoefte die door nicotine wordt veroorzaakt. Je hersenen sporen je aan om te roken zodat je meer ontspannen wordt. De andere kant is dat roken juist zorgt voor een verhoogde hartslag en bloeddruk. Hetzelfde gebeurt wanneer je een koffie drinkt net voor je gaat slapen. De koffie zorgt voor hetzelfde effect als het roken. Ook een verhoogde hartslag en een stijgende bloeddruk. Door deze verhoging stijgt je energielevel wat je uit de slaap houdt.

Wanneer je gaat slapen kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen vanwege het ontbreken van nicotine. Dat komt omdat je in de nachtelijke slaapuren niet je normale nicotine inname binnenkrijgt. Het is namelijk zo dat je rookverslaving altijd doorgaat ook als je je er niet bewust van bent. De behoefte aan nicotine blijft altijd doorgaan bewust en onbewust, dat is de verslaving die je in zijn greep heeft. Het ontbreken van de tabak zorgt voor onrust waardoor je slechter slaapt. De hunkering naar tabak kan je midden in de slaap wakker maken waardoor je weer moeilijk in slaap kan komen. Zo kan het komen dat je de volgende ochtend geradbraakt op staat en je er vermoeid uitziet.

Rokershuid

Je krijgt een rokershuid als je een lange tijd achter elkaar rookt. Iedere keer als je rookt blaas je de sigarettenrook uit tegen je huid. Dit kan trouwens ook gebeuren door meeroken! In iedere sigaret zit een bepaalde hoeveelheid schadelijke stoffen. Ik noem er een aantal voor je op: nicotine (verslavend makend), teer (chemische stof en kankerverwekkend, CO is koolmonoxide (giftig gas), benzeen (kankerverwekkend, komt vrij met verbrande tabak). Helaas zijn er in tabak nog meer giftige stoffen verwerkt. Zoals ik aangaf bevat elke sigaret schadelijke stoffen, die je met het inhaleren binnenkrijgt. Door het binnenkrijgen van deze stoffen kan je huid minder zuurstof opnemen. Dit komt omdat de schadelijke stoffen op de plek van het zuurstof gaan zitten.

Wanneer de huid niet genoeg zuurstof krijgt wordt de doorbloeding vermindert (met 42%), vandaar dat je huid een bleke grauwe kleur krijgt. Als je stopt met roken zie je dit direct terug aan de huid. Deze krijgt meer kleur door een goede doorbloeding. Het ziet minder grauw en juist gezond en fris! Als je door blijft roken krijgt je sneller rimpels en plooien in de huid. Dit is als gevolg van de afname van collageen(eiwit) en elastine(proteïne) waardoor je een slappe huid en rimpels krijgt. Door een afname van elastine ziet je huid geen kans meer om soepel terug te veren en krijgen rimpels kans om door te komen. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de rokerslijnen.

De rokerslijntjes ontstaan door het tuiten van de lippen om een sigaret vast te houden. Wanneer je dit regelmatig doet dan ontstaat er een verslapping van de huid. In combinatie met huidveroudering worden de lijntjes rond de mond steeds dieper. Ik moet erbij zeggen dat deze rimpels ook ontstaan als je niet rookt. De huid rond de mond is dun en kwetsbaar waardoor er eerder rimpels ontstaan. Het is wel zo dat deze lijntjes eerder ontstaan wanneer je rookt.

Ik had het al eerder over de grauwe, wat gelige, tint van je huid. Je huid verkleurt niet zomaar opeens. Pas na verloop van tijd zal je dit terug gaan zien aan de huid. Het hoort bij de kenmerken van de rokershuid. Waar wordt de gelige kleur door veroorzaakt? Ik denk dat je dit al wel weet, het is de kleur van de nicotine uit de tabak. De gelige kleur kan er ook voor zorgen dat je er ziek uitziet. Dus als je wel eens vragen daarover krijgt?

Wist je dat elke dag tomatensap (biologisch) drinken je een hoog gehalte aan voedingstoffen geeft? Tomatensap is in het bijzonder rijk aan vitamine C, deze vitamine heb je als roker tekort in het lichaam. Dit komt doordat de stoffen die in tabak zitten vitamine C in het lichaam afbreekt. Tomatensap is dus een hele goede keuze voor mensen die een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen nodig heeft. Zoals ouderen, mensen die roken maar ook ieder ander die tomatensap lekker vindt om te drinken 🙂

Droge huid

Door het uitblazen van de sigarettenrook wordt de huid steeds droger. Naarmate je langer rookt heb je zelfs meer kans op een extreem droge huid. Dit komt doordat het roken het evenwicht in de huid verstoord waardoor er droge plekken kunnen ontstaan. Door de alsmaar droger wordende huid wordt het verouderingsproces in gang gezet. Het krijgen van rimpels is een normaal proces wat nou eenmaal hoort bij het ouder worden. Als je rookt gaat dit proces eerder voor je spelen. Door de tabaksrook wordt het ontwikkelen van rimpels versnelt waardoor je er ouder uitziet.

De schadelijke stoffen in tabaksrook drogen je huid enorm uit. Op een droge huid krijgen fijne lijntjes en rimpels meer kans om door te breken. De huid wordt droog omdat de nicotine in de tabak zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor kunnen er minder voedingsstoffen in de huid komen.

Verstopte poriën

Kun je door roken puistjes krijgen? Dit is inderdaad mogelijk. Doordat de talgklieren overgaan tot een overproductie van talg kunnen de poriën verstopt raken. Wanneer er ook nog dode huidcellen in de buurt zijn zorgen deze voor nog meer verstoppingen. Wanneer je poriën verstopt raken komen er zwarte puntjes op de huid. Dit zijn mee-eters en kunnen verspreid over de huid zitten. Ook zie je ze vaak naast de neus zitten. Daar zitten dan ook veel talgklieren. Een mee-eter kan makkelijk uitgroeien tot een puistje. Vooral als je ze laat zitten en de huid niet schoon maakt.

Er bestaat dus een zeer sterke relatie tussen roken en acne. Ook is er een verband tussen hoeveel je rookt en de ernst van de acne. Het mag duidelijk zijn dat een paar sigaretten niet specifiek zorgt voor een hardnekkige acne. Maar ben je een verstokte roker dan heb je hier wel eerder kans op. Acne bij rokers is niet te vergelijken met acne bij niet rokers. Het ziet er anders uit. Je hebt bij de rokers-acne minder last van ontstekingen maar vooral veel bultjes en mee-eters.

Wat kun je doen tegen een rokershuid?

Stoppen met roken is het allerbeste voor je huid ook al is het niet gemakkelijk om te doen. Je zal helaas door de ontwenningsverschijnselen heen moeten die het stoppen met zich meebrengt. Je kunt een onrustig gevoel krijgen en hoofdpijn. De eerste dagen na deze verschijnselen zijn het ergst. Ben je twee weken verder zijn de verschijnselen al wat meer afgenomen

De voordelen wanneer je stopt met roken zijn zoveel meer dan het roken je brengt. Al snel nadat je gestopt bent zal de doorbloeding van de huid beter worden. Je huid ziet er gezond en fris uit en niet meer dof, droog en vlekkerig van de nicotine. Wat heeft je huid aan verzorging nodig? Ook als je (nog) rookt heeft je huid goede verzorging nodig. Als je niet rookt is huidverzorging trouwens ook belangrijk. Het reinigen van de huid is altijd de 1e stap op weg naar een schone huid. Het is belangrijk om een zeer mild reinigingsproduct te gebruiken want je wilt je huid niet nog droger maken. Een cleanser met o.a. niacinamide en glycerine is noodzakelijk om je huid goed te hydrateren!

Combideal 6 van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze kalmerende dagcrème en herstellende nachtcrème!

Als je stopt met roken zie je dit bijna direct terug aan de huid. Maar het is natuurlijk wel goed om je huid een handje te helpen door je huid te verzorgen. Hydrateren door te smeren met een gezichtscrème draagt bij aan een goed herstel van je huid. Let bij je gezichtscreme ook weer op de aanwezigheid van o.a. niacinamide en glycerine. Denk ook eens aan gezichtsverzorging met het ingrediënt honing erin verwerkt. Honing is een zeer krachtige voedingsstof voor je huid. En is zeker geschikt voor de huid met droge plekken. Door de antibacteriële en desinfecterende werking heeft het de eigenschap om onzuiverheden en vuil van je huid te verwijderen. Nog een voordeel is dat het je huid heel zacht maakt!

Op 31 mei 2021 is het World no tobacco day ofwel Wereld niet roken dag. Deze dag is in het leven geroepen in 1989 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De dag staat in het teken van het verminderen van gebruik van tabak. Op deze dag stoppen met roken is natuurlijk ook een heel mooi gebaar. Voor jezelf natuurlijk het meest, het geeft je een gezond lichaam en een mooie stralende huid. Dat maakt stoppen met roken een heel goed plan!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?