Krijg je puistjes door het zweten?

Krijg je puistjes door het zweten?
5 juni 2021 Belinda de Witte
De heerlijke showergel IVY van LIN Skincare

Waarom zweet je?

Een mooie zomerse dag neemt ook veel warmte met zich mee. Als je languit op strand of op een bedje in de tuin of balkon kan liggen heb je hier geen hinder van. Je ligt lekker van de warmte te genieten. Je hebt vast niet in de gaten dat je op zo’n dag veel lichaamsvocht verliest door te zweten. Ben je hard aan het werk of span je je op een andere manier flink in dan hakt de warmte er goed in.

Wat is zweten (ook wel genaamd transpireren) precies? Door te zweten verlies je lichaamsvocht via de zweetklieren in de huid. Je lichaam doet dit om de temperatuur binnenin op peil te houden. De verdamping van het vocht zorgt voor afkoeling in het lichaam. Je hebt door het hele lichaam verspreid zweetklieren maar op bepaalde delen zoals de handen, voeten en oksels komen ze het meest voor. Je zweet dus om het lichaam te koelen. Ah, maar ik voel me alles behalve koel tijdens het zweten … Eigenlijk gewoon warm en plakkerig.

De verfrissende douchegel van LIN Skincare

Een heerlijk zachte en hydraterende showergel!

Onze normale lichaamstemperatuur is 37 graden, soms ietsjes meer en soms ietsjes minder. Als je inspanning verricht wordt het in je lichaam al snel een stuk warmer dan die 37 graden. Als je het op een zonnige dag warm hebt loopt de lichaamstemperatuur op. Je lichaam reageert op de warmte en wil het via de huid afstaan. Dit gebeurt door de miljoenen zweetkliertjes die het vocht afgeven om te verdampen. Door dit systeem blijft de temperatuur binnen in je lichaam constant. Gelukkig maar anders heb je kans om al heel snel oververhit te raken. Op een normale dag verlies je ongeveer een halve liter vocht via de zweetklieren. Dit heb je meestal niet zo in de gaten. Op een zomerse zonnige dag kun je wel een halve liter vocht per uur verliezen! Wel afhankelijk per persoon, de één zweet meer dan de ander. Kinderen zweten over het algemeen minder dan volwassen. Wanneer een kind in de prepuberteit komt, rond de 8 a 10 jaar gaat een kind vanwege de invloed van hormonen meer zweten.

Is zweten goed voor je huid?

Je weet nu dat zweten goed is voor het lichaam, het regelt ermee het constant houden van de lichaamstemperatuur. Maar is zweten ook goed voor je huid? Misschien denk je van niet, want zweet voelt niet heel prettig. Eerder warm, klam en plakkerig. Maar toch is zweten goed voor je huid. Om de reden dat het de poriën als het ware door spoelt. Zweet kan ook bacteriën bestrijden. Er zijn (slechte) bacteriën zoals de E-coli bacterie en de Staphylococcus aureus. De E-coli bacterie zal onder normale omstandigheden geen ziekte bij je veroorzaken maar is hier wel toe in staat. Het zorgt voor urineweginfecties en maagdarmklachten. De Staphylococcus aureus is een bacterie die bij ons allemaal voorkomt. Het kan diverse infecties veroorzaken waaronder een huidinfectie. In zweet zit een natuurlijk antibioticum (dermcidin) die nodig is om o.a. deze slechte bacteriën te bestrijden.

Maar dat betekent niet dat je het zweet maar lekker zijn gang moet laten gaan. Want het kan ook naar gaan ruiken. Dit gebeurt wanneer je na een warme dag of flinke inspanning niet het plakkerige zweet van je lichaam afwast. Wanneer je dit niet doet hoopt het zweet zich op en krijg je een nare geur. Dus zweet zelf is niet erg maar wanneer je het laat ophopen dan kunnen er wel problemen ontstaan. Dus in de zomermaanden nog iets vaker onder de douche stappen is dus geen overbodige luxe. Gebruik dan wel een mild hydraterend huidverzorgingsproduct zodat het douchen je huid niet uitdroogt!

Warmtebultjes

Wat zijn warmtebultjes? Deze bultjes kunnen ontstaan wanneer je meer dan normaal zweet.
Als je op vakantie gaat naar een warm land ga je meestal meer zweten dan normaal. Eigenlijk kan dit overal gebeuren ook in Nederland wanneer de temperatuur oploopt. Draag je bijvoorbeeld strak zittende kleding geeft dit een meer dan normale druk op de huid. Hierdoor kunnen de zweetklieren het vocht niet meer goed afvoeren en raken verstopt. Het vocht heeft geen uitweg meer en vinden een uitweg in de omringende huidcellen. Deze nemen het lichaamsvocht op. Helaas ontstaan hierdoor de warmtebultjes die prikkelend kunnen aanvoelen. Deze warmtebultjes worden ook wel miliaria genoemd. Het zijn kleine rode, roze of heldere bultjes die vervelend jeuken.

Hoe kun je warmtebultjes voorkomen? Het is belangrijk om je huid koel en droog te houden. Vermijd ook vochtige en warme plekken. Is er een airco? Ga dan in de buurt van deze verkoeler zitten. Draag zoveel als je kan luchtige kleding wat de huid doet ademen. Katoen is zeker een aanrader want deze stof staat bekend om het ademend effect en vangt nauwelijks hitte op. Katoen heeft ook de eigenschap om vocht weg te trekken waardoor je minder kans hebt op zweetplekken. Het is een ideale stof om je koel te houden tijdens de warme dagen.

Wat ook fijn is om verkoelende producten voor de huid te gebruiken. Deze kunnen de jeuk verminderen. Spray bijvoorbeeld over de huid met een verfrissende en kalmerende toner! Vette zalven kun je beter niet op de huid smeren want deze kunnen de poriën verstoppen.Vermijd ook even het huid op huid contact. Dat betekent voor je kledingkeuze dat de rokjes en jurken even in de kast moeten blijven. Kies voor een wat langere broek want zo voorkom je dat de huid gaat schuren. Ook is het belangrijk om de huid goed schoon te houden maar niet door zeep te gebruiken! Zeep droogt de huid uit en dan heb je er weer een ander probleem bij. Dep na het douche of baden altijd je huid droog. Alleen wanneer je na de douche nog wil smeren met een bodycream of bodylotion kun je de huid een beetje vochtig laten. Zo trekt je huidverzorgingsproduct nog beter in de huid.

Puistjes door zweten

Krijg je nu wel of niet puistjes door zweten? Het zweet zelf veroorzaakt geen puistjes. Het is een lichaamseigen stof wat pas voor problemen kan zorgen eenmaal buiten het lichaam. Zweet is een lichaamsvocht wat schoon uit je lichaam wordt afgevoerd. Zweet kan wel de poriën verstoppen wat in combinatie met bacteriën een ontstekingsbron kan zijn. Eenmaal op dit punt aangekomen kan het de aanwezige acne wel verergeren. Heel opmerkelijk is dat in het zweet van mensen met acne veel minder van het eiwit dermcidin aanwezig is. Eerder had ik het over dermcidin als natuurlijk antibioticum die slechte bacteriën kan bestrijden.

Dus zweet zelf veroorzaakt geen puistjes maar eenmaal op de huid kan dit wel puistjes verergeren. Wat kun je doen om dit niet te laten gebeuren? Hoewel zweet allerlei eiwitten bij zich heeft om te zorgen voor een gezonde balans van huidbacteriën moet het vocht niet te lang blijven plakken. Om verergering van puistjes te voorkomen kun je het beste de huid na zweten goed reinigen. Het zweet, vuil en overtollig talg op je gezicht kun je het beste reinigen met een milde cleanser. De rest van je lichaam is gebaat bij een fijne zachte en bovenal hydraterende douchegel. Ga je liever in bad? Dan is een hydraterende badschuim aan te raden. Vooral als je ontspannen in het badwater ligt te weken is het fijn als zachte ingrediënten uit je badschuim de huid zacht maken.

Heb je na het sporten last van puistjes?

Sporten heeft over het algemeen een goed effect op je lichaam. De doorbloeding zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen. Deze stoffen zijn zeer belangrijk voor je huid. Heb je een tekort aan zuurstof en voeding in het bloed ziet je huid er vaak dof en futloos uit. Een goede doorbloeding zorgt er ook voor dat je huid strakker en steviger blijft wat ook niet verkeerd is. Om dit effect te krijgen hoef je echt niet op topniveau te sporten. Als je regelmatig een flinke wandeling maakt of een fietstocht merk je dit ook al aan de huid terug.

Ben je een liefhebber van krachtsport? Tijdens deze workouts maakt je lichaam meer van het hormoon testosteron aan. Wat in het lichaam wordt omgezet in het hormoon DHT (Dihydrotestosteron). Het DHT hormoon is een androgeen hormoon (mannelijk geslachtshormoon) wat zowel bij de man als de vrouw voorkomt. Androgenen zijn o.a. verantwoordelijk voor spiermassa. Ook stimuleert het de aanmaak van talg in de haarzakjes. Deze overproductie kan zorgen voor verstoppingen in de haarzakjes. Als je al last hebt van acne dan kan de krachtsport dit doen toenemen. Je kunt het niet helemaal voorkomen maar het helpt zeker als je na het sporten meteen je huid reinigt.

Als je door het sporten (geen krachtsport) puistjes krijgt dan kan dit door het zweten komen. Je poriën gaan tijdens de inspanning open staan en het lichaamsvocht wordt rijkelijk afgevoerd. Je lichaam zweet omdat het de warmte uit het lichaam kwijt moet en doet dit door te koelen. Ook komen tijdens het sporten afvalstoffen uit je lichaam beter los en vloeien met het zweet mee. Zweten is dus goed 🙂
Om huidproblemen te voorkomen is het wel zaak om je huid goed te verzorgen na al dat zweten. Zweet wat opdroogt op de huid heeft de neiging om al bestaande huidproblemen, zoals puistjes, te verergeren.

Dagelijkse verzorging

Waarom is je dagelijkse verzorging belangrijk? Natuurlijk om je huid te ontdoen van zweet en allerlei vuil wat de poriën kan verstoppen. Daar hebben we het in deze blog uitvoerig over gehad. Je persoonlijke verzorging is ook belangrijk zodat de ingrediënten (ook wel werkstoffen genoemd) beter door je huid worden opgenomen. Het is simpel, de ingrediënten die in je fijne crèmes zitten kunnen nou eenmaal niet door verstopte huid poriën heen dringen. Reinig de huid van je gezicht twee keer per dag, als je wakker wordt en voor je gaat slapen. Gedurende het slapen wordt er namelijk 8 keer zoveel talg aangemaakt dan overdag. Teveel talg is overbodig en zorgt alleen maar voor verstopte poriën. Dus is het nodig dat je deze met een milde reiniger eraf wast. Daarna sprayen met een toner om de ph waarde in de huid weer in balans te brengen. Deze ph waarde verschuift een beetje door het wassen met water en de cleanser. Na de toner breng je de gezichtscrème aan, masseer deze zachtjes over de huid. Dit kan een dagcrème, nachtcrème, moisturizer of een 24H crème zijn. Maakt niet uit als het maar wel goed je huid hydrateert! Hierna ben je klaar om je dag te starten of lekker te gaan genieten van een heerlijke nachtrust 🙂

De verzachtende en hydraterende showergel van LIN Skincare

Een heerlijk zachte en hydraterende showergel!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?