Waarom heb je grove poriën?

Waarom heb je grove poriën?
5 augustus 2021 Belinda de Witte
Startup Foamer van LIN Skincare

Wat zijn grove poriën?

Iedereen heeft poriën op de huid zitten. Het zijn van die ronde openingen die op je huid liggen. Het is de uitgang van talgklieren en zweetklieren in je huid. Dat is nodig om zweet en talg naar buiten af te voeren. Je huid heeft talg nodig voor de juiste balans van de huidbarrière. Je merkt het direct als de balans niet helemaal in orde is. Zonder talg wordt je huid droog en vatbaar voor infectie en huidaandoeningen. In een droge huid komen eerder kleine barstjes waardoor bacteriën naar binnen kunnen glippen. Het is dus nodig dat je huid genoeg talg aanmaakt om gezond te blijven. De juiste verhouding van talg lukt niet altijd. Bij de één is er te weinig productie en bij de ander weer teveel. Gelukkig kun je met de juiste verzorgingsproducten de huid goed in balans houden.

Startup Foamer van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze zachte foamer!

Als je poriën grove zijn zie je dit vooral op de neus, voorhoofd en wangen. Hoewel het geen kwaad kan wordt het wel vaak als vervelend ervaren. Wanneer je de huid niet goed verzorgt zullen de poriën groter en dus meer zichtbaar worden. Door het groter worden raken ze makkelijk verstopt, er kan nu eenmaal meer talg in worden opgeslagen. Hierdoor heb je kans op puistjes en mee-eters. Als je grove poriën niet behandelt kan de huid er steeds slechter uit gaan zien. Dat komt doordat de poriën vol zitten met talg en dode huidcellen die voor verstoppingen zorgen. Nog een gevolg is dat de poriën steeds wijder worden. Dit komt omdat het talg niet vrij uit de poriën kan vloeien en ophoopt. Het duwt tegen de poriewand aan die op den duur steeds slapper wordt.

Wat is de oorzaak van grove poriën?

Een vette huid kan de oorzaak zijn van grove poriën. Dit komt omdat bij dit huidtype de talgklieren overactief zijn met talg produceren. Het is belangrijk om de huid goed te reinigen om verstopping te voorkomen. Door de huid niet goed te reinigen kan een vermenging van talg en dode huidcellen voor een onzuivere huid zorgen. Vaak is op de porie een klein zwart puntje te zien. Dit is een mee-eter en kan een puistje worden. Een ander woord voor mee-eter is comedogeen. De letterlijke betekenis van dit woord is “bevordert de vorming van mee-eters”. Je kunt mee-eters krijgen wanneer de poriën worden afgesloten. Wanneer je bijvoorbeeld je je make up er aan het einde van de dag niet goed afhaalt. Of je huid in het geheel niet reinigt.

De oorzaak van grove poriën kan dus zijn een vette huid, niet goed of helemaal niet reinigen, maar ook door huidverzorging waar te veel chemicaliën in zitten. Deze producten kunnen je huid irriteren waardoor je huid uit balans raakt. Hierdoor kan je huid of uitdrogen of juist extra talg gaan produceren. Die extra talgproductie zorgt weer voor grove poriën. Ik ben van mening dat je huid al die chemicaliën niet nodig heeft. Natuurlijk zijn er stoffen nodig die je product langer houdbaar maakt. Anders zou het een te dure kwestie worden als je fijne crème al na een week niet meer goed is. Voor het behoud van jouw huid kies ik altijd voor zeer milde ingrediënten die je huid zacht maken. Ik ontwijk de bewaarstoffen niet die huidverzorging houdbaar moet houden. Maar ik kies wel voor kwaliteit om de gevoeligheid zo klein mogelijk te houden.

Zit je veel met de handen aan je huid? Dit kan heel goed een oorzaak zijn van je grove en verstopte poriën. Gedurende de dag blijft er van alles aan je handen kleven en dat smeer je ongemerkt uit over je huid. Door vervuiling gaan je poriën dicht zitten. Ook in dit geval rekken je poriën op en worden meer zichtbaar. Een remedie hiervoor is, niet zoveel aan je gezicht komen en je huid goed reinigen!

Het kan ook nog zo zijn dat je grove poriën geërfd hebt van je ouders, oma en of opa. Het is dan genetisch bepaald. Ook in dit geval is het goed om je huid te reinigen om verstoppingen te voorkomen. Je leeftijd kan ook meespelen in het oprekken van de poriën. Naarmate je ouder wordt neemt het collageen in de huid af. Het collageen zorgt ervoor dat de structuur van je huid elastisch en stevig blijft. Wanneer het collageen afneemt wordt de huid slapper waardoor de poriën ook oprekken. Ook in dit geval geldt dat de poriën nu makkelijk kunnen verstoppen.

Misschien zit je dit nu te lezen en schiet het door je hoofd dat je al een tijdje last hebt van puistjes? Je begrijpt er niets van want je bent al wat ouder en de puberteit ruimschoots voorbij. Het zou best eens te maken kunnen hebben met het groter worden van de poriën en het verstopt raken. Kijk eens wat een reinigingsproduct voor je kan doen. Als je wat ouder bent geef ik het advies om onze oil into milk cleanser te gebruiken. Dis is een olie en een milk in één reiniger. Met een hoge concentratie honing waardoor je huid heerlijk zacht aanvoelt. Door de combinatie oil en milk wordt de huid niet vet maar juist heel schoon.

To do!

Je hebt gelezen dat grove poriën kan worden veroorzaakt door het niet (of niet goed) reinigen van de huid. Ook kan huidveroudering een rol spelen in de grote van de poriën. Roken kan ook een factor zijn voor grove poriën. Het uitblazen van de rook zorgt voor roetdeeltjes op de huid waardoor de poriën gaan verstoppen. Met als gevolg mee-eters en puistjes. Ook nu geef ik je het advies de huid goed te reinigen.

Wat kun je tegen grove poriën doen?

De wand van poriën is slap en bevat geen spiertjes. Hierdoor kunnen ze niet veranderen van grootte en vorm. Dat is best jammer want anders zou je met allerlei gezichtsoefeningen je huid kunnen trainen en dus stevig maken. Een soort van met je poriën naar de sportschool gaan … Ik maak het altijd graag visueel 🙂

Als je googled op pore-minimizer cosmetics wordt je overspoeld van merken die je beloven dat ze je poriën verkleinen. Er wordt je beloofd dat de poriën verkleinen maar helaas is de waarheid minder rooskleurig. Het is namelijk zo dat je grove poriën niet kunt verkleinen met cosmetica. Je kunt ze hiermee wel minder zichtbaar maken. Zorg wel eerst voor een goede basis door je huid te reinigen en te verzorgen met een hydraterende dagcrème.

Ik heb het met je over de reiniging gehad, dat is een belangrijk punt in het voorkomen van verstoppingen. Niet dat je hiermee de grove poriën kunt verkleinen. Maar door te reinigen kun je erger voorkomen en mee-eters en puistjes uit de weg gaan. Er zijn verschillende producten te koop die je huid perfect reinigen.
Of je kiest voor een cleanser of juist een foamer ligt ook aan je huidtype en huidconditie. Als je een vette huid hebt dan zou je kunnen kiezen voor de Startup foamer. Dit is een frisse en bovenal ontstekingsremmend product die de talgproductie normaliseert. De foamer zorgt voor een schone huid en is zeer geschikt voor de acne huid. Heb je geen vette huid maar wel last van verstoppingen en onzuiverheden? Ik begrijp dat je hiervan in de war kunt raken. Want een onzuivere huid komt toch alleen bij een vette huid voor? Dat is echter niet zo. Je kunt een normaal huidtype hebben met toch onzuiverheden. Dat komt dan waarschijnlijk door het niet goed schoonmaken van de huid. Ga je eenmaal reinigen zul je merken dat de huidconditie er stukken op vooruit gaat. In het geval van een normale huid kun je een cleanser gebruiken. Een fijne romig reinigingsproduct wat de huid heerlijk zacht maakt. Ook de oil into milk cleanser is zeer geschikt voor dit huidtype.

Oil into Milk Cleanser van LIN Skincare

Een optimale en zachte reiniging met onze Oil into Milk Cleanser!

Ook bij een oudere huid kun je last hebben van onzuiverheden. De huid wordt met de jaren droger maar door verstoppingen zoals talg en dode huidcellen kan je toch ook puistjes krijgen. Dus ook als je al wat ouder bent. In dit geval geef ik je het advies om de oil into milk reiniger te gebruiken. Een zachte reiniger die op milde wijze talg en vuil oplost.

Nog een punt van aandacht is het kiezen van de juiste dag- en nachtcrème. Bij een vette huid is het belangrijk om te zorgen dat de talgproductie afneemt. Niet helemaal natuurlijk want anders zou je weer een droge huid krijgen. Maar wel zo in balans dat er niet extra talg wordt aangemaakt. Onze Pure & Gentle lijn heeft een fijne dag- en nachtcrème die perfect op je huidconditie aansluit. Heb je geen vette huid? Natuurlijk hebben we ook huidverzorgingsproducten voor andere huidtypes en huidconditie. Neem gerust een kijkje op onze site waar je alle informatie kunt vinden.

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.