Heb je een onrustige huid na de zwangerschap?

Heb je een onrustige huid na de zwangerschap?
27 juli 2021 Belinda de Witte

Hormonen

Ik wil je natuurlijk allereerst feliciteren met de geboorte van je kindje!
Je hebt er lang naar uitgekeken maar nu zit de bevalling erop en begint je nieuwe leven vorm te krijgen. De kraamtijd is aangebroken en neemt vaak nogal wat drukte met zich mee. De baby heeft vast de nodige bewonderaars dus er komt een drukke tijd aan met alle bezoekjes. Ook is deze tijd vaak bewerkelijk omdat de nachtjes goed doorslapen uniek niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Je ritme is nu vast compleet anders waar je misschien aan moet wennen. Je kunt in deze tijd best stress hebben van al het nieuwe dat op je af komt. Slapeloze nachten, stress en hormonen die anders reageren. Dat zie je na verloop van tijd aan je huid terug.

Misschien heb je al tijdens de zwangerschap gemerkt dat je huid anders reageert. Dit heeft alles te maken met hormonen die het je niet makkelijk maken. Ook na de bevalling heb je nog met deze hormonen te maken. In deze blog ga ik je vertellen hoe het het zit met de huid na de bevalling en welke verzorging nu het beste bij je past.

Combideal 9 van LIN Skincare

Optimale verzorging voor de vette huid met de producten uit de ‘Pure & Gentle’ lijn!

Na de bevalling

Had je tijdens je zwangerschap al te maken met stuiterende hormonen? Helaas ben je daar na de bevalling nog niet klaar mee. Wanneer de hoeveelheid van mooi stralend makende hormonen abrupt dalen kan je huid er opeens heel anders uitzien. De stralende zwangerschapsglow heeft plaats gemaakt voor een doffe of juist glimmende vette huid. Dat je huid tijdens de zwangerschap een glow heeft, komt door de toename van het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt voor het stimuleren van de bloedsomloop. Je kindje heeft dit nodig want voeding wordt uit de bloedtoevoer gehaald. Naast dat het goed is voor het kindje in de buik maakt het bij jou van die mooie roze wangen. We noemen dit een glow. Daarnaast maakt je lichaam nu meer talg aan waardoor je huid er minder droog uitziet. En je houdt nu meer vocht vast waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar zijn.

Na de bevalling vervallen al deze voordelen die je huid onder invloed van hormonen zo stralend en mooi maakt. Eigenlijk helemaal niet leuk dat de stuiterende hormoongolven je ook na de bevalling niet met rust laten. De voordelen die je huid hiervan in de zwangerschap had, zijn na de bevalling niet meer aan de orde. Je hebt zelfs grote kans dat de huidbarrière nu niet meer in evenwicht is. Is dat het geval kunnen allergenen, irriterende stoffen en bacteriën makkelijk de huid binnendringen. Eenmaal binnen in je huid hebben ze de mogelijkheid om schade aan te richten. Wanneer er geen goed evenwicht meer is heb je ook kans dat het collageengehalte minder wordt. Minder collageen betekent dat de fijne lijntjes gaan doorbreken. En van daaruit kunnen weer rimpels ontstaan. Het valt allemaal niet mee. Want in deze tijd heb je ook nog eens te maken met een flinke dosis slaaptekort en zorgen of alles wel goed gaat met je kindje. Een overgevoelige geïrriteerde of vette huid kun je hier niet bij gebruiken.

Het is de bedoeling dat je lichaam na de bevalling gaat ontzwangeren en herstellen. Maar hoelang duurt zo’n herstel? Tja, dat is lastig te zeggen. Misschien voel jij je met een maand of twee weer lekker fit. Maar het kan helaas ook wat langer duren. Als je uitgaat van een gemiddelde duurt het ontzwangeren toch zo’n 9 maanden. Met andere woorden: na je 9 maanden zwangerschap heeft je lichaam 9 maanden nodig om weer fit te worden. Maar dit is voor elke moeder anders. Misschien neem jij na de geboorte van je kindje direct weer de draad op en hoef je niet te ontzwangeren. Dat is natuurlijk heel mooi! Het kan ook zijn dat je nog even moet wennen aan wat de mentale en fysieke nasleep na de bevalling met zich meebrengt. En als dan ook nog je huid moeilijk doet is dat niet fijn.

De nasleep van de zwangerschap en de bevalling kan goed zichtbaar zijn in je gezicht. Je kunt nu zomaar last krijgen van een vette huid en acne. Of misschien juist een droge en geïrriteerde huid. Zeker als je borstvoeding geeft wisselt je hormoonspiegel sterker waardoor je nog meer klachten kunt krijgen. En dan nog maar eens, het verschilt per vrouw wat het effect van hormonen op de huid is. Dat moet je toch zelf ondervinden.

Vette huid

Na je bevalling zijn hormonen druk bezig om het evenwicht te herstellen. Dat gaat niet zomaar want je hormonen worden flink van hot naar her geslingerd. Er moet van alles tegelijk gebeuren zoals het aanmaken van hormonen voor de melkproductie en het zorgen voor de samentrekking van de baarmoeder. En dan wordt er ook nog verwacht dat alles weer normaal reageert zoals voordat je zwanger werd. Je begrijpt vast wel dat dit een onmogelijke taak is. Niet raar dus als je lichaam een paar steekjes laat vallen …

Heb je na de bevalling een vette / onzuivere huid gekregen? Bij het terugvinden van een normaal evenwicht in hormonen kan het wel eens mis gaan. Je moet rekening houden met dat je lichaam tijd nodig heeft om te ontzwangeren. Waardoor het herstel niet zo snel gaat als je graag zou willen. Tijdens het proces van ontzwangeren kunnen hormonen een verhoogde talgproductie veroorzaken. Hierdoor kan er een vette huid en onzuiverheden ontstaan. Wat kun je hieraan doen? Gebruik altijd milde producten, ook trouwens als je niet zwanger bent of geweest.

Begin bij het reinigen van je huid. Heb je veel last van een vette huid en of onzuiverheden? Dan kun je het beste een startup foamer gebruiken. De foamer heeft ontstekingsremmende ingrediënten zoals akkermunt olie en haverextract. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de poriën goed schoon worden en minder verstopt raken. Van deze foamer wordt je trouwens direct een stuk frisser en meer wakker. Dat komt door de toevoeging van akkermuntolie. Handig voor als je na een gebroken nacht toch weer fris en fruitig aan het ontbijt wil zitten 🙂

Na de Startup foamer, kun je nog meer reinigen door te sprayen met een toner. Geloof me, je huid voelt hierna heerlijk fris en zacht aan. Nu nog de dagcrème aanbrengen of voor het slapen gaan een nachtcrème. Denk niet dat je huid deze verzorging niet nodig heeft omdat je al gereinigd hebt. Want het komt er nu op aan dat de dag- en nachtcrème de overmatige talgproductie aanpakt. De Pure & Gentle lijn is speciaal voor de vette huid. Deze lijn is dus ook voor als je niet zwanger (meer) bent. De crèmes zijn erop gebaseerd om de huid weer in balans te brengen. Door te zuiveren en te hydrateren. Dat is de hoofdtaak van deze lijn. Door de samenstelling van ingrediënten zorgt het voor een vermindering van talg en brengt het de huid tot rust.

Had je voor de zwangerschap geen vette huid? Dan wil je misschien niet onnodige kosten maken als je vette huid maar van tijdelijke aard is. Want misschien kun je na het aanpakken van de vette huid al snel weer over op je normale gezichtsverzorging.

Een tip: we hebben voor de vette huid kleine mini flacons samen te koop met een leuke toilettas. Handig om je overige verzorgingsproducten in te bewaren. En, je kunt nu rustig de lijn voor de vette huid uitproberen zonder een grote investering hiervoor te doen!

Droge huid

Het tegenovergestelde van een vette, onzuivere huid is de droge huid. Je merkt dit aan een strak en trekkerig gevoel, roodheid, schrale plekjes of barstjes in de huid. Ook kan de huid erg jeuken. Ook nu weer wordt je huid beïnvloed door hormonen. Zo krijgt de ene vrouw een vette huid en de ander een droge huid. Ik zeg het nog maar eens: het verschilt per vrouw wat het effect van hormonen op de huid is. Daar kun je vooraf niets over zeggen. Kies altijd voor huidverzorging die je huid voeden en hydrateren. En het liefst producten vanuit een natuurlijke basis. Daar heeft je huid echt iets aan.

Tip: gebruik voor de reiniging een zacht en hydraterend product. Je droge en gevoelige huid heeft nu veel verzorging nodig om weer te herstellen. In onze Oil into Milk Cleanser zijn ingrediënten gebruikt die je huid heel zacht maken. En dan heb ik het over Royal Jelly (is honing) en Amandelolie. Deze ingrediënten zijn, natuurlijk, huidvriendelijk en helpen je huid om weer te herstellen.

Heb je overal jeuk? Daar heb je als zwangere last van maar ook als je bevallen bent. De huid is in korte tijd uitgerekt en droog geworden door de nodige hormonen. Door de huid van je lichaam goed te hydrateren en soepel te houden kun je de schade binnen de perken houden. Smeer je huid in met een zachte en vooral hydraterende bodycream om goed te verzorgen.

Tot slot

Wordt je erg onrustig van al die puistjes, droge plekken en een kriebels over je huid? Bedenk dat veel van deze huidproblemen gedurende het ontzwangeren weer zullen verdwijnen. Het komt doordat je hormonen een flinke klus hebben geklaard en er tijd voor nodig is om tot rust te komen. Bedenk ook dat het ervaren van stress je huid niet mooier maakt. Dus probeer je niet druk te maken en ontspan voldoende. Je hebt topsport geleverd door een bevalling door te maken. En natuurlijk is het lastig om je tijd goed te verdelen. Je kindje komt nu op de 1e plaats aangezien hij of zijn volledig afhankelijk is van jou / jullie verzorging. Toch is het nodig dat je in deze fase ook goed voor jezelf zorgt. Verwen daarom na de bevalling ook je huid eens wat vaker. Dit kun je doen door een ontspannende behandeling bij de schoonheidsspecialiste te boeken. Of door jezelf te verwennen met heerlijk zachte huidverzorgingsproducten. Dan kun je genieten wanneer je maar wilt 🙂

Oil into Milk Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging van je huid met deze Oil into Milk Cleanser!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.