Een slappe huid verstevigen

Een slappe huid verstevigen
20 augustus 2021 Belinda de Witte
Anti-aging huidverzorging van LIN Skincare

Wat is de oorzaak van huidverslapping?

Naarmate de jaren gaan tellen krijg je te maken met een ouder wordende huid. Het is een normaal proces wat bij je lichaam hoort. Was eerder de huid van je wangen nog vol en stevig? Dan kun je nu te maken krijgen met een slappe dunne huid. Ook de huid onder je kin kan verslappen, zodanig dat je het tussen de vingers kan beetpakken. Dit wordt een kalkoennek genoemd. Beetje gekke naam, maar ik denk wel dat je begrijpt wat ik bedoel. Trouwens ik heb deze naam niet verzonnen 🙂

De oorzaak van huidverslapping kun je dus zoeken in het verouderingsproces. Wat betekent dat de weefsels in de huid minder stevig worden. Dat komt omdat er minder van collageen en elastine wordt aangemaakt. Dit zijn vezels die het weefsel in de huid moeten ondersteunen. Collageen zorgt voor stevigheid en elastine voor veerkracht in de huid. Ze werken samen om je huid vorm en elasticiteit te geven. Op een gegeven moment maakt je lichaam steeds minder collageen en elastine aan. Dit is een biologisch proces wat al rond je 25e levensjaar begint. Natuurlijk denk je daar dan nog lang niet aan, er is immers ook nog geen huidveroudering te zien. Maar wanneer de afbraak van collageen en elastine groter is dan de aanmaak zal de huid langzaam slapper worden. Daar komt nog bij dat een slapper wordende huid zorgt voor rimpelvorming. En zo komt het dat je door de jaren heen steeds meer van huidveroudering te zien krijgt.

Anti-Aging Dagcrème van LIN Skincare

Optimale verzorging met deze hydraterende dagcrème!

Huidveroudering heeft dus te maken met de verminderde aanmaak van nieuwe cellen en dat het herstel van cellen trager wordt. Hierdoor gaat de stevigheid van de huid achteruit waardoor rimpels kunnen ontstaan. Huidveroudering kan komen door het ouder worden of door een genetische factor. Even wat feiten op een rij: het verouderingsproces wordt voor 60% bepaald vanuit je genen. Dit is bepalend voor je zichtbare leeftijd. Dus wat je ziet in de spiegel. Om vanuit je genen een veranderingsproces in gang te zetten zijn ongeveer 1500 verschillende genen voor nodig. Dus heb je net zo’n gladde huid als je vader of moeder? Dan heb je deze geërfd vanuit de genen, lucky jou!

Nog een vorm waardoor verouderen kan komen is door omgevingsfactoren. Zoals door roken, zonschade en je levensstijl.

Huidveroudering door de zon

De zon is een heel grote boosdoener. Gebruik altijd een goede zonnebrandcrème die ook prettig is in het gebruik. Daar bedoel ik mee dat deze ook fijn over de huid uitsmeert. Een vettige crème smeert niet goed uit over de huid en zal je misschien minder vaak willen gebruiken.

Nu ik toch zo in de feiten zit wil ik je zeggen dat 90% van huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. Maar roken is ook een heel belangrijke factor in het ontstaan van huidveroudering.

Wat gebeurt er precies als je de tabaksrook uitblaast?

Door het uitblazen van rook ontstaat schade aan de cellen in je huid. Ook het collageen en elastine, wat moet zorgen voor stevigheid en veerkracht, wordt beschadigd. In rook zit o.a. koolmonoxide, dit is een gas dat de plek van zuurstof in je bloed inneemt. Daarnaast vernauwt de nicotine, een stof in de tabak, de bloedvaten in de huid. Dit alles zorgt voor minder bloed en zuurstof in de huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken herstelt dit proces zich weer. Blijf je roken zul je met de tijd merken dat het verouderingsproces sneller gaat en huidverslapping en rimpels eerder in gang wordt gezet.

Huidveroudering door je levensstijl

Behalve zon en roken kan ook je levensstijl invloed hebben op het huidverouderingsproces. Ben je gek op feesten tot in de nachtelijke uren? Op een gegeven moment zal je lichaam rust willen om weer een beetje bij te komen. Ben je al wat ouder zal na een nachtje doorhalen de huid niet meer zo snel terug in de plooi vallen. Na het wakker worden duurt het een poos voor de kreukels uit de huid zijn gestreken. Met de tijd merk je vanzelf dat je huid het niet meer kan bijbenen en worden rimpels en een dunnere huid steeds meer zichtbaar.

Geef je toe aan het gevoel dat je meer slaap nodig hebt, doe je daar je lichaam een groot plezier mee. Terwijl je geniet van je welverdiende slaap en ook rust, laadt je lichaam zich weer op en kun je er de volgende dag weer tegen. Die rust is heel goed voor je huid. Want hierdoor kunnen de huidcellen zich vernieuwen. Door het slapen herstelt je huid zich van alle schade die het overdag heeft opgelopen. Vandaar dat een goede nachtverzorging essentieel is! Wat een handje meehelpt is smeren met een nachtcrème om je huid te herstellen!

Heb je een chronisch slaaptekort kan dit leiden tot een verminderde functie van de huidbarrière. Deze barrière heeft als taak om ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen buiten de huid te laten. Ik vergelijk de huidbarrière ook wel met een stenen muurtje die je bescherming geeft. Net zoals een stenen muur van je huis bescherming geeft tegen regen, wind, kou en warmte. De huidbarriere beschermt je tegen irriterende stoffen, zoals scherpe huidverzorgingsproducten. Maar ook tegen allergenen in de lucht. Het zorgt er in ieder geval voor dat het vocht in je huid niet zal verdampen. Heel belangrijk dus dat je zuinig bent op je huidbarrière! Omdat met het verouderen je huid droger wordt komen er wat barstjes en scheurtjes in de huid. Hierdoor kan de huidbarrière zijn functie minder goed uitvoeren. Het is dan nodig om je huid te behoeden voor nog meer uitdroging. Dit doe je door je huid te verzorgen met hydraterende huidverzorgingsproducten die de natuurlijke vochtbalans in evenwicht kan houden.

Wat verandert er aan je huid?

Zojuist hebben we het over de oorzaak gehad waardoor je huid is gaan verslappen. Daar weet je nu wat meer over dus gaan we nu over naar wat er aan je huid is veranderd. Dus eigenlijk wat zie je aan de huid? Huidverslapping is een hangende huid wat je ziet aan bijvoorbeeld hangwangen en het velletje onder je kin, de zogenoemde kalkoennek. Ook trouwens de filetlapjes aan de onderkant van je bovenarmen. Serieus mensen, ik heb deze namen niet verzonnen. Ik benoem ze maar zo dan weet je vast wel wat ik bedoel.

Met het ouder worden gaat de kwaliteit van je huid achteruit, dat is gewoon een feit. Aan de ene kant ook wel prettig, want dan kunnen we onze leeftijd de schuld geven. Dat is natuurlijk een beetje kort door de bocht want we kunnen zelf best een aardig handje meehelpen om het verouderingsproces in goede banen te leiden. Zoals ik al aangaf werkt het niet mee als je zonder zonnebrandcrème van de zon gaat genieten, blijf roken, en tot diep in de nacht de feestjes afgaat. Daar help je de huid niet mee.

Als je in de spiegel kijkt kun je tekenen van huidveroudering tegen komen. Dat is voor iedereen anders maar over het algemeen gaat het verouderen samen met het verschijnen van rimpels, een dunne huid en een minder stralende teint. Met andere woorden de huid gaat plooien, rimpelen en deukjes vormen, kortom de veroudering heeft toegeslagen en dat zie je in de spiegel …

Van jong naar oud(er)

Een jong gezicht heeft een duidelijke vorm en strakke contouren. Je huid is nu vast nog vol met volume en ook veerkrachtig. Nog geen rimpel te zien en je weet ook niet waar je druk om zou moeten maken. In deze periode is het trouwens al heel belangrijk dat je wel goede producten voor je huid gebruikt. Je huid goed onderhouden voorkomt wellicht een snellere huidveroudering in de toekomst. Na wat jaren merk je dat de huid wat droger wordt. Misschien trekt je huid een beetje en zijn er al wat fijne lijntjes te zien. Nog niets om je druk over te maken. Ga smeren met een goede hydraterende crème om vochtverlies te voorkomen. Zo zet je van je 25e langzaam koers op een steeds meer zichtbare huidveroudering. Misschien zit je dit te lezen en denk je nou bij mij is nog niets te zien. Misschien behoor je tot de mensen die pas heel laat een dunne huid en rimpels krijgen. Dat is dan wellicht wel die genetische invloed. Of je verzorgt je huid gewoon erg goed 🙂

Hoe kan ik mijn huid verstevigen?

Misschien heb je deze vraag wel eens aan google gesteld. Je bent dan ook niet voor niets op mijn blog terecht gekomen. Het is in ieder geval een feit dat je huid en een ongezonde levensstijl niet een goede combi is. De verslapping van je huid, wat een levend orgaan is, kan worden versterkt door je levensstijl. Daar heb ik het uitgebreid met je over gehad. Het is vooral belangrijk om jezelf tegen zonnestralen te beschermen, en spaarzaam te zijn met alcohol (waardoor je huid kan verouderen) en tabak.

Wanneer je de eerste tekenen van veroudering opmerkt denk je misschien dat je er gelijk veel ouder uitziet. Nu moet je niet gelijk overdrijven, het verouderen is geleidelijk aan gegaan. Het kan niet zo zijn dat je er opeens 20 jaar ouder uitziet. Onmogelijk.

Het is wel zo dat gedurende de tijd je huid steeds meer huidverzorging nodig heeft. Kon je eerder na een slechte nacht nog toe met een snelle veeg van dagcrème. Deze, niet zo goede gewoonte, is met de tijd helemaal niet gewenst. Je huid heeft nu meer hydratatie en voedende producten nodig. Je kunt nu echt niet meer de deur uitgaan zonder het reinigen en een dagcrème te hebben aangebracht. De dagcrème moet wel afgestemd zijn op je huidtype en huidconditie. En, het kan dat je al op vroege leeftijd een anti-aging product nodig hebt. Iedere huid is anders en daarbij heb je te maken met genetische invloeden en omgevingsfactoren. Het is niet raar als je rond de 30 jaar bent en kiest voor bijvoorbeeld een anti-aging 24H crème, die fijn licht en soepel is. Maar wel hydraterend en ook zachte ingrediënten heeft die je huid voeden.

Start de dag, en eindigt deze ook, met je huid reinigen. Een oil into milk cleanser is juist voor de ouder wordende huid een heerlijk product. De huid wordt diep gereinigd en verwijdert onzuiverheden die je gedurende de dag hebt opgelopen. Denk dan aan uitlaatgassen en sigarettenrook. In deze oil into milk zijn o.a. honing en amandel olie verwerkt. En dat is te merken! Het smeert heel soepel uit over de huid en verdwijnt als het ware in je poriën. Wel afspoelen met lauwwarm water. Daarna is je huid super schoon en bovenal heel zacht. Ik kan je heel veel over deze reiniging vertellen maar echt je kunt het beter zelf ervaren 🙂

Ben je al wat ouder en merk je dat de huid toe is aan een vollere crème? Onze voedende en vooral hydraterende dagcrème gaat vol in de beschermende functie gedurende de dag. In deze crème is een extract van de orchidee verwerkt. Dit zorgt voor een aangenaam en zacht gevoel. Het toevoegen van het agave extract is een schot in de roos gebleken. Deze plant kan in een zeer droge omgeving zoals de woestijn toch goed standhouden. Dat komt omdat de plant vocht opslaat in zijn cellen. Dat is handig voor als er zich droge tijden aandienen. Deze unieke toevoeging mocht gewoon niet in de dagcrème ontbreken!

Ben je klaar met de dag en maak je jezelf ready voor de nacht? Wanneer je wat ouder bent is je huid misschien toe aan een zeer zachte en wat vollere nachtcrème. Je huid heeft nu eenmaal wat meer nodig om optimaal te kunnen herstellen. Je huid heeft een nachtcrème nodig die de huid soepel en zacht maakt. En natuurlijk ook de huid verstevigt. Want dat is ook een heel belangrijke functie van je nachtcrème, en ook van je dagcrème trouwens.
De nachtcrème uit de anti-aging lijn doet dit bijvoorbeeld door de toevoeging van vitamine E, die de huidbarrière verstevigt. Maar ook de toevoeging van rice oil met natuurlijke peptiden (eiwitten) helpen om het vocht in de huid te behouden. De niacinamide in de nachtcrème zorgt voor de juiste hydratatie en maakt vetten in de huid aan. Dit zorgt voor een goede beschermlaag.

Anti-Aging Nachtcrème van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze hydraterende nachtcrème!

En tot slot wil ik zeggen, geniet toch ook van je ouder wordende huid. Je gezicht hoort nu eenmaal bij je en gedurende de tijd hebben jullie veel samen meegemaakt. Geniet ook van de momenten dat je bezig bent met het verzorgen van je huid. Omarm jezelf en voel je goed in je lichaam, dat zie je ook terug aan je spiegelbeeld!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?