Puistjes na je vakantie

Puistjes na je vakantie
26 augustus 2021 Belinda de Witte

Vakantie

Zon, zee en zaligheid, je kunt er zo naar verlangen. Vooral als het hier in Nederland wisselvallig weer is met de ene dag zon en dan weer dagenlang regen. Deze zomer is er geen peil op te trekken, vandaar dat velen onder ons naar een warm zonnig vakantieoord zijn vertrokken. Merk jij dat je tijdens de vakantie minder last hebt van puistjes?
Als dat zo is kan het te maken hebben met een ontspannen gevoel. Je hoeft even niets, althans geen werkgerelateerde zaken. Wanneer alle stress uit je lichaam verdwijnt kun je dit aan de huid merken. Ik denk zeker dat de combinatie vakantie, rust en een beetje zonneschijn (opname vitamine D!) goed is voor je lichaam.

Wat je puistjes ook ten goede komt is de zon. Na een poosje in de zon, wel beschermd natuurlijk, lijkt je huid rustiger en egaler. Ik moet erbij zeggen, dit komt ook omdat op een zongebruinde huid puistjes en mee-eters minder opvallen. Dat geeft je een blij gevoel en dat straal je ook uit. Maar, je bent nog niet goed en wel thuis of de puistjes komen opzetten en lijken erger dan voor je vakantie. Hoe komt dat zo? Waarom heb je na de vakantie vaker last van acne? Je zou toch denken dat de puistjes minder worden door de zon. En, dat idee had je ook tijdens de vakantie.

Startup Foamer van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze verfrissende Startup Foamer!

Het kan ook de andere kant op gaan. Misschien heb je wel tijdens de vakantie meer last van puistjes. Dat kan te maken hebben door het slapen in een kamer met airconditioning. Na een warme en zonnige dag wil je niets liever dan even op je hotelkamer uitpuffen. Je hebt geen zin in een warme hotelkamer dus doe je de airco aan. Je knapt vast snel op van die koelte die heerlijk over je lichaam blaast. Maar, let wel op want van langdurige koele lucht daar droogt je huid enorm van uit. Dat merk je vast ook als je een (lange) vliegreis hebt gemaakt. Gedurende de vlucht wordt je huid droog en verliest het zijn vocht. En wat doet je huid als tegenprestatie? Die zet de talgklieren aan tot het extra produceren van talg. Het talg hoopt zich op bij de uitgang en vermengt zich met dode huidcellen. Je poriën doen hun uiterste best om het talg gelijkmatig over de huid te verspreiden maar kunnen die overproductie niet aan. Het gevolg is dat er een ophoping komt van talg, dode huidcellen en bacteriën die het in deze omgeving prima naar hun zin hebben. Misschien ben je niet op vakantie gegaan maar heb je wel een airco in je slaapkamer? De uitbraak van puistjes zou hiermee te maken kunnen hebben.

Meer puistjes na de zomer

Zo langzamerhand komt er een einde aan de zomervakantie. De kinderen gaan binnenkort weer naar school waardoor veel mensen weer op het eigen honk terugkeren. Nu is het de beurt aan de mensen die op reis gaan zonder schoolgaande kinderen of met kinderen die nog geen basisschool verplichting hebben. In ieder geval gaat het gros van ons weer terug naar een normaal ritme. Eenmaal thuis kun je te maken krijgen met een onzuivere huid met puistjes. Misschien had je daar tijdens de vakantie ook al wat last van maar heb je er geen acht op geslagen. De zon werkt daar ook aan mee, die geeft je een zongekleurde huid waarop puistjes minder te zien zijn. Eenmaal thuis krijg je plots last van puistjes, als uitgestelde reactie op de zon. Ik begrijp dat dit om meer uitleg vraagt …

Een uitbraak van acne na de vakantie komt omdat de zon de hoornlaag en het talg verdikt. Hierdoor hoopt het talg op in de opperhuid. Dit is de bovenste huidlaag. Eigenlijk net als wat ik net vertelde over door de airco een onzuivere huid krijgen. Wanneer het talg zich ophoopt kun je ook van die nare onderhuidse bultjes krijgen. Die kunnen best gevoelig zijn! Misschien was je wel in een omgeving waar de luchtvochtigheid hoger was. Hierdoor gaan je poriën nog sneller verstoppen en kunnen ook de (onderhuidse) puistjes ontstaan. Over het algemeen is het zo dat warmte de talgproductie stimuleert. De huid gaat door een overproductie van talg meer glimmen en je hebt kans op verstoppingen en puistjes.

Om je tegen de zon te beschermen gebruik je (hoop ik) zonbeschermingsproducten. Deze producten gebruik je vast niet het hele jaar door dus kijk ook goed op de verloopdatum. Een zonnebrandcrème of spray zijn meestal rijk van textuur. Daar bedoel ik mee dat het een vette crème of spray is om je huid te beschermen. Je huid wordt er ook echt wat vetter door. Ook de combinatie zweten en een zonnebrandcrème of spray en warmte zet de talgproductie nog eens extra in gang. Ik geef je het advies om in ieder geval je huid goed te reinigen en wel 2x per dag. Anders wordt je huid echt te vet van de zonnebrandproducten. Ben je eenmaal thuis en gebruik je geen of weinig zonnebrandcrème meer? Reinig je huid goed met een mild reinigingsproduct om de uitbraak van onzuiverheden te verminderen. Probeer eens onze startup foamer en merk hoe je huid fijn zacht en schoon aanvoelt.

Mallorca acne

Heb je wel eens van mallorca acne (officiële naam is acne aestivalis) gehoord? Dit is een acne-uitslag die vooral wordt gezien na een verblijf in een zonnig vakantieoord. De acne kan ontstaan na het smeren en sprayen van zonnebrandproducten op de huid. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand. De zon heeft je huid verdikt om te beschermen tegen de zonnestralen. Je hebt een zomers tintje gekregen en puistjes zijn nog niet aan de orde. Op een gegeven moment, vaak als je alweer thuis bent, beginnen de eerste puistjes door te komen. Dit komt doordat de vette zonneproducten een ophoping van talg en dode huidcellen hebben veroorzaakt. De ingrediënten van je fijne huidverzorgingsproducten zoals een dag-en nachtcrème kunnen niet door deze laag heendringen. Er komt steeds meer talg bij wat een blokkade vormt in de poriën. De puistjes die je daarna krijgt noemen we ook wel pustels. Ze komen het meeste voor op je armen, decolleté, rug en je gezicht. Deze delen van je lichaam smeer je vast ook het meeste in met een zonnebrandcrème.

Het Mallorca effect werd voor het eerst ontdekt in 1972 door een deense dermatoloog. Hij constateerde deze uitbraak van acne bij een groep deense toeristen die terugkwamen van een vakantie op Mallorca. De dermatoloog is dit gaan onderzoeken en heeft het de naam Mallorca acne gegeven.

Wat kun je ertegen doen?

Mallorca acne is een uitslag van kleine rode bultjes die ontstaan na een overmaat aan zonlicht en veelal vette zonnebeschermingsproducten. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen zodat de poriën schoon spoelen. Belangrijk is dat de poriën niet nog meer verstopt raken. Gebruik je anders altijd een milk of een olie ga dan nu even over op een ander product zoals de startup foamer. Totdat je huid goed is gereinigd en er weer rustig uitziet. De startup foamer bevat ingrediënten zoals akkermuntolie en haverextract en heeft een ontstekingsremmend en een verzachtend effect op de huid. Ook trouwens verfrissend 🙂

De gezichtsverzorging die je tot nu toe gebruikte kan nu te vet zijn voor de huid. Je hebt nu een dag-en nachtcrème nodig met ontstekingsremmende ingrediënten en wat roodheid tegen gaat. Onze dag-en nachtcrème uit de Pure & Gentle lijn zijn hier uitermate geschikt voor. Er zitten ingrediënten in zoals manuka en bamboe extract, die hard aan het werk gaan om je huid in balans te brengen. Nog een fijne bijkomstigheid is dat de dagcrème voorkomt dat de huid gaat glimmen en brengt de huid tot rust.

Speciaal voor de onrustige huid

Het laatste wat je nu zou moeten doen is de zon opzoeken om je puistjes te verminderen. Want dat zou je uitbraak van puistjes alleen maar verergeren. Begin bij het begin en neem je verzorgingsritueel onder de loep. Onder het kopje Mallorca acne heb ik je al wat verzorgingstips gegeven, deze kun je ook voor de vette en onrustige huid gebruiken. Het is belangrijk om iedere dag, 2 keer per dag, je gezicht goed te reinigen. Dit heb ik al een paar keer verteld maar dat komt omdat ik reinigen een ontzettend belangrijk verzorgingsritueel vind. Als je slaapt herstelt de huidbarrière zich en probeert het zich te ontdoen van afvalstoffen. Eenmaal uit de poriën moeten de afvalstoffen ook nog van het gezicht af, en dat doe je door te reiningen. Doe je dit niet raken de poriën alsnog verstopt, met als gevolg ontstekingen, puistjes en/of grove poriën.

Bedenk dat je huid met puistjes een overgevoelige en geïrriteerde huid is. Stem je huidverzorgingsproducten op je huidconditie af. Reiningen is de eerste stap bij puistjes maar doe dit altijd met milde producten die je huidbarrière en talgproductie niet verstoren. Maar juist weer in balans brengen. Net zoals mijn cleansers doen.

Zuiverende dagcrème voor de vette huid van LIN Skincare

Optimale verzorging van je huid met deze zuiverende dagcrème.

Naast je verzorgingsritueel is het ook goed om je leefstijl te bekijken. Heb je misschien een beetje teveel stress? Dat doet de huid geen goed, en kan vooral een huid met acne verergeren. Let ook eens op hoeveel je binnenkrijgt van snelle suikers. Deze suikers doen je huid met acne geen goed. Wil je misschien wat meer advies over je huidconditie? Ga dan eens langs bij de schoonheidsspecialiste voor advies en een fijne behandeling.

Om puistjes te vermijden moet je je elke dag aan een routine houden. Dat betekent in de ochtend en in de avond je huid verzorgen. Het kan soms wat vervelend zijn, zeker als je moe bent of gewoon geen zin hebt. Zet toch door want routine is een must voor je huid. Je huid reinigen zorgt ervoor dat talg en het gedurende de dag opgelopen vuil niet gaan opstapelen en je huid infecteren. Je dag en nachtverzorging zorgt er met een effectieve mix van ingrediënten voor dat de onruststokers in je huid worden aangepakt. De producten van de Pure & Gentle lijn zorgen dat een teveel aan talg wordt genormaliseerd. Ook de huidverkleuringen, vaak rood, worden met deze huidverzorgingsproducten aangepakt.

Tot slot: acne na je vakantie is niet fijn maar met deze blog hoop ik dat je de schade aan de huid kunt beperken!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?