Wat te doen bij warmte-uitslag

Wat te doen bij warmte-uitslag
1 april 2021 Belinda de Witte
Het effect van zon op je huid

Zon

De laatste dagen is het heerlijk zonnig waar ook de temperatuur omhoog schiet. Na de winterse kou is het genieten geblazen van die fijne zomerse dagen. De zomers in ons land worden steeds warmer en tropische temperaturen zijn ons niet meer vreemd. Helaas kunnen we door warmte uitslag krijgen of ook wel zweetpuistjes genoemd. De medische naam is miliaria. Deze kleine pukkeltjes op de huid ontstaan door de afsluiting van zweetkliertjes. Het is een huidprobleem wat voorheen voornamelijk werd gezien bij (jonge) kinderen. Waarom dan juist bij deze leeftijdsgroep? Dat komt omdat bij kinderen de zweetklieren nog niet volledig zijn ontwikkeld. Vandaar dat deze klieren sneller verstopt kunnen raken. Nu de temperaturen hoger oplopen zijn er naast kinderen ook veel volwassenen met de warmte uitslag klachten.

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Optimale hydratatie met deze kalmerende dagcrème!

Nu de zomers in ons land steeds warmer worden hebben we ook meer te maken met hittegolven. Tropische temperaturen in eigen land zijn sinds een aantal jaren niet meer uitzonderlijk. Voorheen kreeg je misschien last van warmte-uitslag op vakantie in een warm land. Met de overgang van een koel naar warm klimaat heb je daar in eigen land ook kans op het krijgen van die rode bultjes. Deze klachten komen namelijk vaker voor als je in een warme en vochtige omgeving bent.

Draag je tijdens deze warme dagen strakke kleding? Dat zou ik niet doen want anders heb je kans op de vorming van warmte uitslag. Of misschien heb je last van overmatig zweten en kan er sneller zweetpukkels ontstaan. Ook met overgewicht is er meer kans op kleine bultjes op de huid. De bultjes lijken ook wel op kleine wat doorzichtige blaren die soms flink kunnen jeuken. Het ziet er ook wel eens uit als kippenvel, van die piepkleine bultjes. Het komt erop neer dat warmte uitslag wordt gevormd doordat er druk op de huid komt te staan. Dus bijvoorbeeld bij strakke kleding of druk op de billen en rug bij een lange autorit. En dan met name in een warme auto. Wat ook een trigger is voor het vormen van uitslag is het slapen in een warme kamer. Het verschilt per persoon of je last krijgt van warmte uitslag. Misschien heb jij er last van en het gezelschap waar je mee bent helemaal niet. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking heeft last van warmte uitslag of heeft kans het te ontwikkelen.

Reactie op warmte

Ik heb al eerder verteld dat warmte uitslag ontstaat als gevolg van o.a. zon en warmte op de huid. Als reactie op warmte raken de zweetklieren en haarzakjes (follikels) verstopt. De zweetklieren zijn als het ware niet meer in staat om het zweet naar buiten te vloeien. Vooral wanneer huidlagen op elkaar worden gedrukt, bij overgewicht, komt er druk op de huid te staan. De plaatsen waar in het geval van overgewicht warmte uitslag ontstaat zijn onderkant borsten, tussen de billen en buikplooien. Omdat het menselijk zweet een hoge concentratie zout bevat kan het een nare huidirritatie geven. De verstopte zweetklieren zijn ook de boosdoeners van kleine ontstoken rode bultjes. Ze kunnen trouwens ook een beetje doorzichtig zijn en gevuld met vocht.Heeft de warmte uitslag voldoende kans om te broeien kan dit uitgroeien tot meer uitgestrekte plekken over het lichaam. Je krijgt dan steeds meer bultjes en ook dikkere rode plekken die veel jeuk kunnen geven. Waarbij ik wil opmerken dat niet iedereen met warmte uitslag last heeft van jeuk! De meest voorkomende plaatsen van warmte uitslag zijn in het gezicht, de nek, rug, borst of onderkant borsten, ellebogen of op en tussen de billen.

Wat te doen?

Zoals de titel van deze blog aangeeft, wat te doen bij warmte uitslag? Je weet nu dat die rode bultjes op de huid waarschijnlijk komen door de warmte. Natuurlijk kan het ook ergens anders door komen want o.a. hooikoorts kan ook rode uitslag geven. Wanneer de bultjes komen door warmte uitslag dan heb je daar meestal niet een huisartsbezoek voor nodig. Over het algemeen verdwijnen de bultjes net zo snel als dat ze gekomen zijn. Want meestal zitten ze er zomaar opeens. Vandaar dat je andere zaken, zoals hooikoorts, meestal kunt uitsluiten. Ben je bekend met hooikoorts weet je waarschijnlijk wel dat deze uitslag er een beetje anders uitziet. De huiduitslag van pollen lijkt erg op eczeem. Je krijgt rode vlekken die eerder lijken op striemen dan op bultjes. Er zit ook een duidelijke begrensde rand omheen. En de huid ziet er wat gezwollen uit. De jeukende huid is dan de enige vergelijking die je kunt maken met die van warmte uitslag.

Maar hoe kom je nu zo snel mogelijk van die vervelende uitslag af? Het is vaak wel dat de uitslag verdwijnt als je een poosje uit de zon blijft. In een koele omgeving komt de huid beter tot rust. Wanneer je last hebt van huidirritatie kun je het beste jezelf wassen met een zeer milde douchegel. Ga je graag in bad dan raad ik aan een zeer zachte badschuim te gebruiken. Je huid heeft hydratatie nodig om de huid te helen. Droog, of dep liever, je huid af met een zachte handdoek. Doe dit meerdere keren per dag, zeker als je lichaam warm en vochtig is na inspanning zoals na het sporten! Maar ook bijvoorbeeld na een wandeling in de warmte is het goed om je lichaam met lauw water af te spoelen. Ga in geen geval de huid scrubben om de bultjes te verwijderen!

Gebruik je medicijnen? Bedenk dat sommige medicijnen in samengaan met de zon ook een huidreactie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld bepaalde soorten antibiotica, antidepressiva en plastabletten. Check dus even de bijsluiter van je medicijnen! Als je bezig bent met een antibioticakuur en er is volgens de bijsluiter een kans op warmte uitslag? Blijf dan weg uit de zon! Is naar buiten gaan onvermijdelijk zet dan een hoed of pet op om je hoofd en gezicht goed te beschermen. En blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Huidverzorging

Start de dag altijd met je huid verzorgen. Sla niet over vanwege de warmte uitslag. Het is belangrijk om je huid de hele dag door goed schoon te houden. In de nacht maakt de huid een flinke voorraad talg aan wat uitvloeit over de huid. Begin de dag met je huid ontdoen van talg door te reinigen met bijvoorbeeld een zachte cleanser. Ik heb een cleanser ontwikkeld die zeer mild en zacht is voor de huid. Probeer maar eens en voel hoe je huid zacht en soepel aanvoelt na het reinigen. Ook is deze cleanser super hydraterend! Spray na het reinigen met een toner om de ph waarde weer te herstellen. Water en huidverzorgingsproducten maken een verandering aan in de natuurlijke pw waarde van de huid. Het is belangrijk voor de huidconditie om deze weer te herstellen. En dat doe je met de toner.

Na de reiniging kun je smeren met een verzorgende en hydraterende gezichtscrème. Gebruik geen vette crème, zoals een nachtcrème, want dit kan de warmte uitslag verergeren. Een moisturizer is ook heel geschikt om in deze periode te gebruiken. Deze is heel zacht en licht om mee te smeren, en bovenal hydraterend! Is de jeuk heel erg en helpt bijvoorbeeld talkpoeder niet om te verzachten? Dan is het misschien verstandig om de huisarts naar de uitslag te laten kijken.

Tip: gebruik nu even geen nachtcrème. Heb je de goede gewoonte om je huid te verzorgen met een nachtcrème voor het slapen gaan? Wanneer je huid in goede conditie is dan is het nodig om je huid s nachts te herstellen. Een nachtcrème is voller van structuur met herstellende ingrediënten. Ook de nachtcrème van LIN Skincare is vol met rijke herstellende ingrediënten. En onder gewone omstandigheden is dit een heerlijke gezichtscrème die je huid goed hersteld.

Maar als het warm weer is dan hebben de zweetklieren het al moeilijk genoeg om overtollig zweet af te voeren. Als je de huid dan nog extra afsluit door een nachtcrème te smeren maak je het de zweetklieren nog extra lastig. Ik benadruk, dat je huid in goede doen, dus zonder huidprobleem, baat heeft bij een nachtcrème. Maar in het geval van afsluiting is het een andere zaak.

Het blijft belangrijk om je huid goed te verzorgen en ook tijdens de nachtelijke uren. Je huid heeft hydratatie nodig uit huidverzorgingsproducten. Want door het warme weer kan de huid sneller uitdrogen en dat is niet de bedoeling. Door uitdroging wordt de talgproductie extra gestimuleerd waardoor onzuiverheden ontstaan. Mijn advies is om bij warm weer, en zeker bij warmte uitslag, voor het slapen gaan te smeren met een lichte gezichtscrème. Je kunt bij warm weer je nachtcrème beter vervangen door een dagcrème of een moisturizer.

De verzachtende en hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke moisturizer!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.