Waarom krijg ik rimpels?

Waarom krijg ik rimpels?
21 mei 2021 Belinda de Witte
De overgang en je huid!

Wat zijn rimpels?

Opeens heb je in de gaten dat er een fronsrimpel tussen de wenkbrauwen is verschenen. Ook de lijnen die van je neus naar de mondhoeken loopt is wat dieper geworden. Naarmate we ouder worden verandert er veel in het lichaam. Ook de huid ontkomt hier niet aan. Rimpels verschijnen, de huid wordt dof en er kunnen vlekjes op de huid verschijnen.

Dit zijn de zogeheten ouderdomsvlekken. Over het algemeen ontstaan deze pas na je 50e jaar maar toch kunnen ze ook op een jongere leeftijd verschijnen. Ouderdomsvlekken komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Ze zijn onschuldig van aard en nemen geen kwaadaardige vorm aan. Dat is in ieder geval een gerust gevoel. Let altijd op dat sommige huidkankers wel op ouderdomsvlekken kunnen lijken!

Huidveroudering en rimpels zijn voor mij in de salon veel besproken onderwerpen. Natuurlijk bespreek ik dan ook wat huidverzorging voor de rimpels kan betekenen. Wat ook belangrijk om te weten is wat een rimpels precies is en hoe ze ontstaan. Er zijn een aantal oorzaken voor het ontstaan van rimpels. Ze kunnen ontstaan vanuit een hormonaal verouderingsproces en een natuurlijk verouderingsproces. In het laatste geval kan de vorming van rimpels versterkt worden door factoren zoals roken en stress.

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Optimale hydratatie reiniging met deze heerlijke 24-uurs crème!

Hormonaal verouderingsproces

Hormonen hebben een hoop te zeggen in het lichaam. De welbekende menstruatiecyclus is een ware maandelijkse hormoon explosie. Vooral naar het einde van de cyclus toe waar de menstruatie in zicht komt. Dit ga je langzaam merken aan dat je humeur niet meer zo gelijkmatig is. Dit heb je te danken aan het hormoon oestrogeen wat met een sneltreinvaart de daling inzet. Hierdoor wordt er extra van het hormoon progesteron aangemaakt. Deze daling en stijging van hormonen kunnen zorgen voor vervelende stemmingswisselingen. Ook je huid heeft te lijden onder de explosie van hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Dat komt omdat het oestrogeen in je bloed minder is. Als gevolg van deze daling voelt je huid droger aan en lijken rimpels en fijne lijntjes opeens veel duidelijker.

Naast de menstruatiecyclus beïnvloeden hormonen ook het in gang zetten van huidveroudering. Hiermee start de veroudering nog voor je het in de gaten hebt. Je hormonen zetten vanaf een bepaalde leeftijd, voor iedereen verschillend, een drastische daling in. Deze daling heeft invloed op de veroudering van de huid. Het hormoon oestrogeen zorgt normaliter voor de nodige hydratatie in de huid. Helaas gaat met het ouder worden de productie van oestrogeen sterk naar beneden. Hierdoor kan de huid minder goed vocht vast houden. Het oestrogeen heeft ook een belangrijke taak in het helpen van de huidbarrière en de talgproductie. Deze hulp wordt met het verouderen ook minder. Vandaar dat je nu vaker een droge huid zult hebben. Een gevolg hiervan is dat de drogere huid nu meer gevoelig is voor de vorming van rimpels en fijne lijntjes.

Natuurlijk verouderingsproces

De strijd tegen rimpels is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Hoe snel de rimpels verschijnen heeft te maken met de genen en van je lifestyle. Met het ouder worden wordt de opperhuid dunner en verliest het zijn stevigheid. Ook wordt de huid minder elastisch, het lijkt een beetje of de rek eruit is. De opperhuid is de buitenste laag van de huid en heeft als taak om te zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Het onderhuids vetweefsel neemt langzaam af waardoor de huid minder vol en veerkrachtig is. Het onderhuids vetweefsel moet het lichaam de nodige bescherming geven tegen bijvoorbeeld kou en warmte. Als je ouder wordt heb je het meestal ook kouder, dat is dus de schuld van een dunner wordende onderhuids vetweefsel.

Dus de huid wordt dunner en minder vol en soepel. Ook maken de talgklieren minder talg aan waardoor de huid droger wordt. De pigmentcellen in de huid raken minder goed verdeeld waardoor er lichte en donkere vlekjes ontstaan. Dit alles bij elkaar heet een natuurlijk verouderingsproces.

Ook een rimpel hoort bij een natuurlijk verouderingsproces. Je kunt het zien als een tijdelijke of soms blijvende kreukel of vouw in de huid. Rimpels ontstaan vanuit de huidveroudering maar de manier waarop je de huid verzorgt kan bijdragen aan het minder of sterker ontstaan van rimpels. Door het ouder worden wordt je huid steeds dunner en ook slapper van structuur. Het slapper worden heeft te maken met minder aanmaak van onderhuids bindweefsel en elastine. Ook wordt met het ouder worden je huid wat minder vol. De molligheid van de huid wordt minder waardoor er rimpels in de huid ontstaan. Dit heeft ook te maken met het onderhuids vetweefsel, wat ik al eerder aanhaalde.

Het natuurlijk verouderen kun je niet voorkomen, dat komt bij ons allemaal voor. Maar als je daarnaast ook nog veel, onbeschermd, in de zon zit wordt de aanmaak van rimpels versterkt. Het verouderingsproces wordt dan versneld in gang gezet. Ook als je regelmatig tot veel alcohol nuttigt kun je dat aan de huid terug zien. Natuurlijk is af en toe een glaasje drinken niet perse slecht voor je huid. Ook te weinig vitamines binnen krijgen door ongezond eten is niet zo best voor je huid. En te weinig bewegen, slaapgebrek (in de overgang een veelgehoorde klacht) en roken versterken rimpelvorming.

Welke soorten rimpels zijn er?

Misschien denk je dat alle rimpels hetzelfde zijn? Dat is zeker niet het geval. Je hebt een diversiteit aan rimpels, bijvoorbeeld fijne lijntjes, fronsrimpels, plooien en diepe groeven. Iemand vertelde mij eens dat haar mond tussen haakjes stond. Ik begreep er niets van tot ze me zei dat het zo leek vanwege de diepe plooien langs de mond. Het is maar hoe je erin staat, deze dame kon er in ieder geval zelf wel om lachen 🙂

Fijne lijntjes: dan is de schade allemaal nog niet zo erg. Het zijn hele lichte lijntjes die worden veroorzaakt door de afname van bindweefsel en elastine. Fijne lijntjes noemen we ook wel droogtelijntjes. Deze ontstaan bij een tekort aan vocht in de huid. Wanneer met de jaren de lichaamseigen stof hyaluronzuur afneemt kan het fijne lijntjes in de huid veroorzaken. Belangrijk dus dat er in je gezichtsverzorging hyaluronzuur voorkomt! Gelukkig is hyaluronzuur tegenwoordig goed cosmetisch na te bootsen. In onze huidverzorgingsproducten komt veel hyaluronzuur voor. Ik vind het heel belangrijk dat dit ingrediënt via huidverzorging zijn weg vindt naar de huid.

Rimpels: deze zijn net iets dieper dan de fijne lijntjes en wordt door hetzelfde veroorzaakt. Wat maakt dat je bij het zien van de fijne lijntjes toch echt moet beginnen met smeren! Als je al begonnen bent, heel goed! Je kunt door de huid goed te verzorgen het verouderingsproces een beetje vertragen. Het heeft te maken met hoe goed je voor jezelf, en dus voor de huid zorgt. Hoe beter je in je vel zal zitten. Dat is dus letterlijk en figuurlijk.

Fronsrimpels: heb je een fronsrimpel tussen je wenkbrauwen? Deze ontstaan door het bewust, soms weet je het van jezelf, of onbewust de spieren in de huid aanspannen. De fronsrimpel ontstaat dus niet door verslapping in de huid.

Plooien: een plooi in de huid, ook wel vouw genoemd, ontstaat omdat de huid volume (onderhuids vetweefsel) en elasticiteit verliest.

Groeven: deze zijn moeilijker te behandelen dan rimpels. De groeven worden veelal veroorzaakt wanneer je een behoorlijk heftige (stress) periode hebt doorgemaakt. Verdriet bijvoorbeeld wordt vaak aan de huid teruggezien.

Hoe voorkom je rimpels?

Ik heb het gehad over hoe rimpels ontstaan en de diversiteit van rimpels. Heb je fijne lijntjes of plooien, rimpels of groeven? Het is vaak de tand des tijds die aan je huid aan het knagen is. Je huid gezond houden is een heel belangrijke taak in de strijd tegen rimpels. Daar valt ook onder hoe je je in het dagelijks leven gedraagt. Ben je bewust bezig om je lichaam en huid gezond te houden? Daar hoort gezond eten, drinken (water) en bewegen ook onder. En natuurlijk dagelijks voldoende slaap. Als je goed voor jezelf zorgt dan zorgt je huid ook goed voor jou 🙂

Neem elke dag (twee keer per dag) de tijd om je huid goed te reinigen. Gebruik een cleanser die je huid niet strak en trekkerig maakt, want dat voelt niet fijn aan. En bovendien krijg je dan een droge huid wat de huidbarrière (beschermlaag) van de huid verstoort. Na de cleanser sprayen met de toner om de ph waarde te herstellen. De ph waarde van de huid is 5.5 en moet zo blijven om je huid gezond te houden. Tijdens elke wasbeurt, met bijvoorbeeld een cleanser, verander je de ph waarde een beetje. Dat is niet erg maar dan moet je deze wel weer herstellen. Je huid afspoelen met water verandert de ph waarde ook, er zit namelijk kalk en zouten in het water. Een toner is speciaal gemaakt om de huid te kalmeren. Na de toner spoel je niet meer met water maar breng je direct je gezichtscrème aan. De ph waarde moet dus in orde zijn voordat je verder gaat met je crème! Dit is ook een belangrijk onderdeel voor het verzorgen van rimpels en fijne lijntjes. Een veranderde ph waarde kan je huid droog maken waardoor rimpelvorming meer kans krijgt.

Kies voor een gezichtscrème zoals een anti-aging 24H crème die speciaal is ontwikkeld voor de ouder wordende huid. Zorg dagelijks voor je huid door te reinigen, te beschermen en te herstellen. Kijk ook eens naar de kwaliteit van je huidverzorgingsproducten. Voor een gezonde huid is de kwaliteit van de ingrediënten erg belangrijk. Want die moeten het toch gaan doen op je huid. Als de kwaliteit niet goed is dan brengt het niets anders dan een onzuivere of droge huid. Waar dan weer eerder rimpels en fijne lijntjes op verschijnen. Hoe weet je dan of de kwaliteit van het product goed is en ook aanslaat op je huid? Wanneer je niet zeker bent van een product is het goed om eerst een proefverpakking op te vragen. Dan kun je kijken wat het product op je huid doet. Wij krijgen regelmatig vragen binnen over de huid en ook over de aanvraag van een proefverpakking. Onze producten in de proefverpakking zitten ook in een airless flacon. En de cleanser in een kleine tube. Dus ook deze kleine producten zijn bij ons zorgvuldig verpakt.

Zoals ik eerder aangaf spelen de ingrediënten in je product een heel belangrijke rol in de strijd tegen rimpels. Om rimpels in je gezicht te helpen verminderen moeten er werkzame ingrediënten in bijvoorbeeld je gezichtscreme zitten. Anders is het heel simpel, dan doet de crème niets voor je huid. Weet je wat ook een must is in je huidverzorging is? Het ingrediënt niacinamide is nodig om je huid goed te hydrateren. Ik vind het een wondermiddel want het verhoogt de productie van collageen met wel 54% waardoor fijne lijntjes en rimpels worden verminderd. Niet raar dus dat niacinamide in heel veel van mijn huidverzorgingsproducten zit! Daarnaast heeft het ingrediënt hyaluronzuur ook een mooie plaats in de rij van werkzame stoffen. Hyaluronzuur heeft de eigenschap om vocht in de huid vast te houden waardoor het de fijne lijntjes en rimpels verminderd. Ook hyaluronzuur zit (natuurlijk) in heel veel van onze producten!

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke producten!

En last but not least wil ik nog zeggen dat roken zorgt voor fijne lijntjes en rimpels in de huid. Roken wordt dan ook gezien als een bekende rimpelveroorzaker. Het opsteken van een sigaret zorgt er ook voor dat de doorbloeding in de huid minder wordt. En er ontstaan een grote hoeveelheid vrije radicalen. Een teveel van vrije radicalen brengt een verstoring aan in het lichaam. Waaronder ook de aanmaak van proteïnen en lipiden. Proteïnen zijn eiwitten die energie en aminozuren aanleveren. Aminozuren zorgen o.a. voor de aanmaak van nieuwe cellen. Ook deze zijn erg belangrijk om de huid gezond te houden.
Het resultaat van roken zorgt ook voor de ongezonde bleek gelige kleur en het ontstaan van rimpels. Deze rimpels kunnen onder invloed van roken al op jonge leeftijd ontstaan.

Wist je dat het op 31 mei 2021 World no Tobacco day is? Op deze dag staan we overal in de wereld even stil bij het feit wat roken met het lichaam en de huid doet. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de rokerslijnen. Wat gebeurt er met je huid als je stopt met roken? Dan krijg je minder nieuwe rimpels. Maar daar ga ik je volgende week meer over vertellen!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.