Tips om huidveroudering tegen te gaan

Tips om huidveroudering tegen te gaan
18 mei 2021 Belinda de Witte
Reinigingscreme - cleanser - LIN Skincare

Het begin van huidveroudering

Ben je rond de 20 dan heb je nog lang niet in de gaten dat je huid bezig is om te verouderen. Dan al? Ja, dan begint dit proces al te werken. Naarmate de tijd verder gaat wordt je huid dunner en minder soepel. Zeg eigenlijk maar gerust slapper. Het is een natuurlijk proces wat bij iedereen voorkomt. De natuurlijke afname van collageen neemt af en dat is na verloop van tijd te merken. Collageen zorgt voor stevigheid en elasticiteit in het lichaam. Dat geldt voor je gewrichten, haren, nagels en dus ook voor de huid. Gelukkig kun je met de juiste huidverzorgingsproducten de huid in topconditie houden.

Niemand blijft voor eeuwig jong, dat is nou eenmaal de realiteit. Met het vorderen van je leeftijd wordt huidveroudering langzaam zichtbaar. Omdat je huid het meest zichtbaar is vallen de eerste tekenen van huidveroudering sneller op. Gelukkig is de laatste jaren in de cosmetische wereld veel ontdekt om huidveroudering te vertragen. Dit betekent dat je gelukkig veel aan (vroegtijdige) huidveroudering kunt doen. In deze blog ga ik je tips geven om huidveroudering tegen te gaan. Dus ben je benieuwd hoe je het beste voor je huid kunt zorgen? Blijf dan gezellig hier hangen om al mijn tips en trics te lezen 🙂

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Optimale hydratatie met deze heerlijke 24H crème!

De huid hydrateren

Is er een manier om huidveroudering te vertragen? Je kunt in feite stellen dat de sleutel tot vertraging ligt in het hydrateren van de huid. Met voldoende vocht in de huid is er minder kans op rimpels. Een niet goed gehydrateerde huid wordt steeds droger en minder elastisch. Bij een droger en dunner wordende huid zie je veel eerder veroudering optreden dan een huid wat lichtjes opgevuld is door vocht en soepel aanvoelt. Een goed gehydrateerde huid heeft een stralende gloed van blakende gezondheid.

Om je huid goed te hydrateren is je dagelijkse verzorging heel belangrijk. Hierdoor geef je de huid de hydratatie die het nodig heeft. Hoe kom je te weten of je huidverzorging voldoet aan de nodige hydratatie? In de samenstelling van onze eigen producten let ik er altijd op dat er voldoende niacinamide in zit. Dit ingrediënt is een vitamine B3 ook wel niacine genoemd. Deze vitamine wordt gezien als een zeer belangrijke energieleverancier voor de huid. Voor mij is de verwerking van niacinamide erg belangrijk. Het is zelfs een cruciaal onderdeel bij de samenstelling van mijn huidverzorgingsproducten. Ik wil je daar graag wat meer over vertellen.

Wat is de reden waarom je huidverzorging niacinamide nodig heeft?

Het heeft alles te maken met de huidbarrière, dit is de beschermlaag van de huid. Wanneer deze laag niet in goede conditie is ziet je huid er dof en grauw uit en voelt het droog aan. Vooral wanneer je huid veel vocht heeft verloren neemt ook de bescherming tegen externe invloeden af. Hoe kan je huid vocht verliezen? Het is niet mogelijk dat water de huid kan binnendringen. Misschien een hele kleine fractie wat een piepklein beetje door de poriën heen gaat. Maar dat is wel heel minimaal. Gelukkig maar want anders zou je in dit regenachtige land opzwellen als een michelin pop. Je huid reageert dus niet als een spons dat water opneemt maar kan wel vocht laten ontsnappen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je zweet en je lichaam de warmte kwijt moet. Het vocht (zweet) op de huid zorgt bij verdamping voor de nodige verkoeling. Dat is prettig voor je lichaam anders zou je oververhit raken.

Als de huidbarrière door onvoldoende vocht niet goed meer werkt kan dit voor huidproblemen zorgen. Een droge huid komt dan vaak voor. En dit kan weer leiden tot fijne lijntjes en rimpels. Maar ook een geïrriteerde en onzuivere huid kan komen door een niet goed gehydrateerde huid. Zelfs huidverzorgingsproducten die je al een tijdje gebruikt kunnen anders gaan reageren. Zelfs zo dat je eerste gedachte is dat het aan de producten ligt.

Niacinamide is de oplossing! Deze stof zorgt ervoor dat de huid meer ceramiden-lipiden (dit zijn vetten) aanmaakt. Deze vetten ondersteunen de huidbarrière en houden de huid goed gehydrateerd. Je huid bestaat trouwens voor 50% uit ceramiden-lipiden. Zonder vetten wordt de huid droog en krijg je huidirritatie. Het gevolg hiervan is dat je huid kan gaan jeuken. De belangrijkste eigenschap van niacinamide is dat het in de huid vetten (ceramiden-lipiden) aanmaakt. Door de niacinamide wordt er een laagje vet aangemaakt wat functioneert als een beschermlaag. Hierdoor wordt de huidbarrière versterkt en het vocht in de huid beter vastgehouden. Het is vanwege deze eigenschap dat ik grote fan van niacinamide 🙂

In veel van mijn huidverzorgingsproducten is niacinamide verwerkt. Ook in de anti- aging gezichtscrème komt dit ingrediënt rijkelijk voor. Deze gezichtscrème is in staat om jouw huid op de juiste manier te hydrateren en te voeden. Het mooie van deze crème is dat het ook als een nachtcrème is te gebruiken. Alles voor een optimale verzorging van de huid!

Kijk goed naar de ingrediënten

Ik zeg dit niet voor niets want ingrediënten kunnen de huid echt verbeteren. Neem bijvoorbeeld glycerine wat een zogeheten humectant is. Dat houdt in dat het in staat is om water aan zich te binden. Ook heeft het de eigenschap om vocht vast te houden. Dat maakt glycerine dus heel belangrijk voor de nodige hydratatie in de huid! Het komt van nature voor in het lichaam en wel in de bovenste laag van de huid. De zogeheten hoornlaag. Wanneer de huid een beetje ouder wordt is het nodig om een beetje extra glycerine aan de huid toe te voegen. Dit kan door te smeren met een product waarin glycerine is verwerkt. Glycerine is een makkelijke stof die snel door de huid wordt opgenomen. Eenmaal binnen in de huid gaat glycerine verbinding met vocht zoeken. Het is zowiezo een lichte stof om in huidverzorging te verwerken. Nog een bijkomstigheid is dat het de poriën niet verstopt. Een heel nuttig ingrediënt die ik veelvuldig in mijn producten verwerk.

Door actief te kijken naar wat er in je huidverzorgingsproducten zit ben je bewust bezig met de verzorging van de huid. Je zit goed als het product bijvoorbeeld niacinamide of hyaluronzuur bevat. Hyaluronzuur is net als glycerine in staat om vocht aan zich te binden en ook vast te houden. Smeer je met een product waar deze ingrediënten in zitten zul je snel merken dat je huid veel gladder aanvoelt. Dus wil je actief aan anti- aging doen? Kijk dan eens op de achterkant van je huidverzorgingsproducten of er wel voldoende hydraterende ingrediënten inzitten.

Wat is de ideale gezichtscreme?

Kijk allereerst naar de verpakking. En dan bedoel ik niet het doosje maar waar de crème echt in zit. Is het een potje? Niet schrikken wat ik nu zeg, maar doe deze snel van de hand. Want als eenmaal het potje creme open is dan verliest het zeer snel de waarde van het product. Er komt licht en zuurstof bij de crème waardoor het na een week ofzo al niet meer goed de functie voor de huid kan uitoefenen. Dat is zonde voor de huid en ook zonde voor je portemonnee! Je ideale gezichtscreme zit dus niet in een potje maar in een airless flacon. In deze flacon is, in ons geval door het cosmetisch laboratorium, de crème luchtdicht verpakt. Zo heb je bij ieder pompje een schone crème om op je huid te smeren. Ook blijft de crème op deze wijze van verpakken veel langer goed. Wat ook een fijn idee is dacht ik zo …

En dan nu iets heel belangrijks, de ideale crème bevat de juiste ingrediënten! Eerder had ik het al over niacinamide dat een ingrediënt is met veel goede eigenschappen. Maar ook vitamine E (tocopherol) is een fijn ingrediënt om erbij te hebben. Dit ingrediënt zorgt voor bescherming van je huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die je lichaam zelf kan aanmaken. Bijvoorbeeld als gevolg van veel stress als je onder spanning staat van een situatie. Niet vreemd dus dat je onder invloed van stress merkt dat de huidveroudering nu wel wat sneller gaat. De vrije radicalen kunnen vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Vandaar dat het belangrijk is om de huid te verzorgen met een product wat vitamine E bevat. De vitamine E (tocopherol) beschermt je huid tegen de vrije radicalen en werkt mee om de barrièrefunctie te versterken. Ook vitamine E heeft een belangrijke plaats in o.a. onze 24H creme gekregen.

Nog een heel mooi ingrediënt is het edelweiss extract. En ja dat is van dat heel beroemde plantje wat groeit hoog in de bergen. Dit ingrediënt beschermt je huid tegen vrije radicalen en gaat huidveroudering te lijf. Vrije radicalen worden zoals ik je vertelde door het lichaam als gevolg van stress aangemaakt. Maar ook de omgeving waarin je verkeert kunnen vrije radicalen verspreiden. Denk aan verontreinigde lucht, roken en make up. Ook een teveel aan zonnestralen (UV straling) kan zorgen voor de vorming van vrije radicalen. Om je huid goed te verzorgen heb je een product nodig die al deze schadelijke stoffen aankan.

Het edelweiss extract kan hierbij helpen. Het zorgt ervoor dat de vrije radicalen zich gaan binden waardoor er een anti oxidatie plaatsvindt. Dit houdt in dat het de huid bescherming geeft tegen schadelijke stoffen. In de 24H crème heb ik het edelweiss extract verwerkt juist omdat ik de huid wil beschermen. En omdat het een bewezen werkzaamheid heeft om de huid zacht en soepel te maken. Het is een kostbaar ingrediënt die je weinig in huidverzorgingsproducten tegen komt. Maar ik wilde je de heilzame werking van het edelweiss extract niet onthouden en is een belangrijke pijler van de 24H crème geworden 🙂

Verouderde huid herstellen

We hebben het er al over gehad, naarmate de jaren verstrijken wordt de huid dunner en minder soepel. En er komen fijne lijntjes en rimpels in de huid. Het is een natuurlijk proces wat niet te voorkomen is. We worden allemaal ouder en dat is aan de huid terug te zien. Maar je kunt wel voorkomen dat het verouderingsproces (versneld) zijn eigen gang gaat. Door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken kun je de natuur een beetje om de tuin leiden. Een beetje vertragen zeg maar.
Denk ook eens aan je slaappatroon. Juist tijdens de slaapuren is je huid druk bezig met een herstelproces. Je lichaam, waaronder ook je huid valt, heeft tijd nodig om zich te herstellen. Wanneer je bijvoorbeeld door stress ligt te piekeren krijgt je huid niet de kans om te herstellen. De volgende ochtend sta je op met donkere kringen of wallen onder de ogen. Een doffe en soms grauwe huid en er kunnen fijne lijntjes ontstaan. Nu begrijp ik best dat je in bepaalde situaties niet onder gepieker in de nachtelijke uurtjes uitkomt. Dat is meestal hoe het brein werkt om dan de boel te gaan oplossen. Een gezichtscrème met vitamine E kan voor je vermoeide huid de oplossing bieden. Door de toevoeging van vitamine E heeft je crème een herstellend vermogen om je huidconditie te verbeteren!

Gelukkig zijn er producten om je huid, tot op zekere hoogte, te herstellen. Een oudere huid is meestal kwetsbaar doordat de structuur droog is en minder soepel. Een romige en zachte cleanser en een kalmerende toner zijn doorgaans heel prettig om te gebruiken bij een gevoelig en kwetsbare huid. Neem de tijd om je huid op een milde wijze te reinigen. Reinig de huid elke dag twee keer, ook als je geen make up draagt. Want bijvoorbeeld luchtvervuiling en rooklucht kunnen huidveroudering triggeren. Zorg er altijd voor dat je de huid ontdoet van al deze schadelijke stoffen. Met een reiniging verwijder je niet alleen alle vuildeeltjes je maakt ook de poriën goed schoon. Deze kunnen door verontreiniging maar ook door make up gaan verstoppen. Reinig je de poriën niet, of niet altijd, dan heb je kans op een onzuivere huid. en dat wil je natuurlijk niet. En zou ik bijna vergeten, een goed gereinigde huid neemt beter alle ingrediënten uit je gezichtscrème op. Ik hoop dat je iets aan mijn tips en trics hebt gehad. Heb je meer vragen? Stel ze gerust 🙂

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke producten!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?