Heb je een droge huid na een zonvakantie?

Heb je een droge huid na een zonvakantie?
3 september 2021 Belinda de Witte
Dagcrème & nachtcrème - LIN Skincare

Zon

Dankzij de zon ziet je huid er in de zomer stralend gezond uit. Ik wil hierbij wel een kanttekening maken, want de zon kan voor je huid ook gevaarlijk zijn. Elk jaar horen ongeveer 70.000 mensen dat ze huidkanker hebben. En honderden mensen per jaar overlijden aan de gevolgen van huidkanker. Als je het zo bekijkt, is het bruin worden door de zon niet heel gezond. Mijn advies: ga niet onbeschermd van de zon genieten!

Zeker is het zo dat door een tintje allerlei oneffenheden minder zichtbaar worden. En dat geeft je vast een goed gevoel. Helaas was de zomer in Nederland niet heel stabiel waar zon en regen elkaar afwisselen. Ben je misschien naar het buitenland geweest om de zon op te zoeken? Dan heb je vast gemerkt dat de zon in veel landen krachtiger is dan in Nederland. Een krachtige zon vraagt om meer bescherming, smeer altijd met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Voor welke beschermingsfactor je kiest is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Hoe snel je een tintje krijgt door de zon is erfelijk bepaald. Dat zit dus eigenlijk al in je DNA profiel binnen in je huidcellen. Ik geef altijd het advies om, zeker voor het buitenland, beschermingsfactor 30 te gebruiken. En smeer jezelf elke 2 uur opnieuw in.

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Optimale verzorging met deze heerlijke dagcrème!

Zonlicht kan een oppepper zijn voor je humeur. En dan wel in de positieve vorm. Onder invloed van de zon maakt je lichaam serotonine aan. Dit wordt ook wel een geluksstofje genoemd. Deze stof wordt door de zon extra in je lichaam aangemaakt. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een gebrek aan zonlicht kan leiden tot een seizoensdepressie.

Wist je dat de zon je lichaam helpt om vitamine D aan te maken? Voor veel mensen is 15 tot 30 minuten in de zon genoeg om de dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. De zonkracht heeft een flink aandeel in hoe snel een bepaalde hoeveelheid van de vitamine wordt aangemaakt. Ga je in de zomer midden op de dag bij zonkracht 6-8 naar buiten dan kan 10 tot 15 minuten al voldoende zijn. De mate van zonkracht geeft ook aan hoe snel je huid kan verbranden door de UV straling die de zon afgeeft. Ben je bijvoorbeeld op vakantie in Spanje of Griekenland, of misschien ga je nog op vakantie, dan is de UV hoogte ongeveer tussen de 8 en 10! Dat is dus veel hoger dan hier in Nederland. Hierdoor kun je veel sneller verbranden en het is dus zeer aan te raden om je in te smeren met een hoge beschermingsfactor. Nog even over verbranden: UV straling wordt 10 tot 20% versterkt door de weerkaatsing van zand en water. Dat is ook de reden dat je op een stranddag veel sneller verbrandt. Dus blijf smeren met je zonnebrandcrème of spray!

Droog en Vet

Voelt je huid trekkerig en gespannen aan? Of ben je al flink aan het verbranden geweest en is je huid nu heel gevoelig? Hoe goed je ook smeert toch droogt de zon je huid uit. En zelfs al heb je een vette huid dan heeft je huid toch voldoende vocht nodig. Een misverstand bij een vette huid is dat je door het laagje talg niet hoeft te hydrateren. Maar talg, want dat is het veelal glimmende laagje op je huid, is vet en geen vocht. Wanneer de huid door de zon uitdroogt worden de talgklieren aan het werk gezet. De talgklieren maken het stofje aan (talg) wat de huid een vettig laagje geeft. Wanneer de talgklieren overgaan tot het overproduceren van talg komt er ineens teveel talg in de poriën. Dit overschot noemen we seborroe. Het punt waar door overproduceren teveel talg ontstaat is een grote boosdoener in het ontstaan van onzuiverheden.

Na een heerlijke zonvakantie ben je nu weer thuis en kun je helaas te maken krijgen met verschillende huidklachten. Dat kan gaan van het ene uiterste naar het andere uiterste Daar bedoel ik mee van droog naar een vette huid. En misschien had je voor de vakantie wel helemaal nergens last van! Een ander gevolg van de zon kan zijn dat de huid keritaniseert. Dat betekent dat de huidcellen aan de oppervlakte verharden. Er komt als het ware een dik laagje overheen. Hierdoor kunnen de dode huidcellen niet door de poriën worden afgevoerd. Het gevolg hiervan is een verstoring van de huidbalans en het talg wordt vastgehouden in de poriën. Het resultaat is de vorming van comedonen. In de volksmond noemen we deze ook wel mee-eters. Dit zijn van die kleine zwarte puntjes op de huid. Veelal op de neus en in de plooien van je neus. De kin en het voorhoofd. Waarom daar? Omdat op deze plaatsen de meeste talgklieren zitten. Op de rest van je huid zitten ook talgklieren maar wat meer verspreid.

De mee-eters zijn dus verstoppingen van talgklier uitgangen. Oftewel verstopte poriën. Mee-eters kunnen ook ontstaan wanneer je last hebt van acne bijvoorbeeld in de puberteit. Maar kunnen ook zonder dat je last hebt van acne ontstaan wanneer je volwassen bent. Het is belangrijk dat je zorgt dat de poriën minder goed verstopt kunnen raken. Dit kun je het beste doen door je huid goed te reinigen. Elke dag twee keer reinigen, na het wakker worden en voor je naar bed gaat. Waarom in de ochtend reinigen? Je bent toch met een schone huid gaan slapen? Dat is omdat je talgklieren tijdens je slaap 8 keer zoveel meer talg aanmaakt dan overdag. Je huid is hard aan het werk om talg te produceren en om deze flinke voorraad uit je poriën te duwen. Daar heb je helemaal geen weet van want je ligt lekker te slapen. Maar na het wakker worden zou ik deze talglaag wel van je huid halen. Alleen met water spoelen is niet voldoende.Maar water en een reinigingsproduct werken heel goed samen. Hierna is je huid super goed schoon. En kun je de dag- of nachtverzorging aanbrengen.

Als je de mee-eters niet of nauwelijks eruit krijgt kun je beter eerst een afspraak bij de schoonheidsspecialiste inplannen. Wanneer je de mee-eters vakkundig hebt laten verwijderen kun je met goed reinigen en de juiste huidverzorgingsproducten je huid bijhouden.

Tip: als je de huid met bijvoorbeeld een foamer of cleanser hebt gereinigd zijn alle andere huidverzorgingsproducten erna veel meer effectief. Je huid is immers nu goed schoon waardoor de ingrediënten van je dag- of nachtcrème goed op de huid inwerken.

Vervellen na de vakantie

Waarom vervelt je huid na de vakantie? Herken je dit? Thuisgekomen van een heerlijk ontspannende zonvakantie merk je al snel dat de huid in kleine velletjes loslaat. En dat zelfs nadat je de hele vakantie in de weer bent geweest om je huid goed in te smeren. Telkens had je de zonnebrandcrème bij de hand, zeker als je net in het water was geweest. En toch ben je na thuiskomst al snel aan het vervellen. Hoe komt dat nou?

Misschien ben je verbrand door de zon tijdens de vakantie? Of je huid verbrand niet snel maar je hebt in ieder geval veel zon gehad. Na de blootstelling aan een hoge zonkracht wil je lichaam zo snel mogelijk herstellen om van die kapotte huidcellen af te komen. Je huid reageert hierop door te gaan vervellen. Als je zonder bescherming de zon ingaat kunnen de huidcellen zelfs nog eerder beschadigen. In dat geval gaat je huid extra hard aan het werk. Want die beschadigde huidcellen moeten snel vernieuwd worden. En dus begint je huid te vervellen. En vaak al wanneer je nog op vakantie bent. Als eenmaal dit proces in gang is gezet kun je dit niet meer voorkomen. Het kwaad is al geschied zeg maar …

De belangrijkste manier om het vervellen te voorkomen, dus als het vervellen nog niet is begonnen, is door voldoende te smeren met zonnebrandcrème. En tussen 12.00 en 15.00 uur de zon te mijden. Want dan is de zonkracht op zijn sterkst.
Wat kun je doen als je eenmaal aan het vervellen bent? Van die loszittende velletjes gaat de huid hinderlijk van jeuken. Ik begrijp best dat je dit vervelend vindt. Maar door te krabben maak je de huid alleen maar meer geïrriteerd en kun je er zelfs littekens aan overhouden. Je kunt het beste de huid goed insmeren met een hydraterende crème, want hydrateren is heel belangrijk. Tip: probeer eens onze toner waarin aloë vera is verwerkt. Deze spray werkt verkoelend en tegelijk verzacht het de huid! Daarna je huid insmeren met een voedende en hydraterende bodycream is helemaal heerlijk 🙂

Hydrateren

Zon, zout, zand en chloor … het is tijdens je vakantie fijn maar tegelijkertijd niet best voor je huid. Je voelt je vast heerlijk ontspannen maar je huid krijgt het in de zomer vaak hard te verduren. Vandaar dat het belangrijk is om je huid na de vakantie goed te hydrateren. Eigenlijk is hydrateren altijd belangrijk, elke dag!

Misschien merk je dat je crème niet meer zoveel voor je huid doet als eerst? Het kan zijn dat je na de vakantie toe bent aan een ander verzorgingsproduct. Vooral als je door de zon een droge huid hebt gekregen heb je meer aan een voedende creme. Of als je huid vet is geworden is een crème die de talgproductie aanpakt nodig. Bedenk dat welk probleem je aanpakt, de producten die je gebruikt moeten voeden en hydrateren. Dat is eigenlijk wel voor alle huidtypes belangrijk. En tot slot, vergeet niet om gedurende de dag voldoende water te drinken. Om goed voor een droge of vette zomerhuid te zorgen is van binnenuit werken ook belangrijk. Wanneer je en voor de binnenkant van je lichaam zorgt en en daarnaast de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt, zal je huid sneller herstellen.

Zorg goed voor jezelf, en voor je huid!

Herstellende nachtcrème - LIN Skincare

Verzorg je huid met deze herstellende nachtcrème!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?