Stoptober: Wat is het effect van roken op je huid?

Stoptober: Wat is het effect van roken op je huid?
14 oktober 2021 Belinda de Witte
Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Stoppen met roken

Je bent weer in de, soms beruchte, stoptober maand beland. Deze maand is het moment om massaal te stoppen met roken. Ik ben helemaal voor en vind het een goed initiatief. Een rookvrije wereld lijkt mij ideaal, want ook al rook ik zelf niet, de kans op meeroken is wel aanwezig. Er is onderzoek naar gedaan dat met veel thuiswerken en daardoor minder sociale contacten er meer wordt gerookt. Ook als meeroker heb je hiermee te maken. De nicotine plakt immers ook aan jouw huid vast.

Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat je de rook die je uitademt rechtstreeks in je gezicht beland? Misschien probeer je het nog schuin weg te blazen maar dat is helaas niet afdoende. In de sigaret en dus in de rook zitten allerlei schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Dan heb ik het over o.a. benzeen, nitrosaminen en formaldehyde. Maar ook koolmonoxide en teer. En dan is daar ook nog de stof nicotine die je verslaafd maakt aan het roken.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Wat gebeurt er als je de rook uitblaast? De rook beland in je gezicht, en bij andere mensen die in je buurt verkeren. Wat er gebeurt is dat je huid dicht slipt door al die schadelijke stoffen die je in en uitblaast. Deze stoffen geven je huid een gelige kleur en zorgt dat de laag dode huidcellen steeds dikker wordt. Je huid wordt dikker en stugger en gaat er grauw uitzien.

Maar gelukkig heb je besloten om te stoppen met roken! En ik hoop dat deze maand je het denkbeeldige steuntje in de rug geeft. Het loskomen van de verslaving is heel lastig. Je kunt in een zwak moment toch weer voor gaas gaan en een sigaret opsteken. Het gevoel dat je met velen tegelijk aan het stoppen bent geeft je hopelijk kracht om door te zetten. En ik hoop dat het lezen van deze blog daaraan meehelpt.

Je huid

Roken maakt oud! Ik weet, het is wat kort door de bocht, maar ik kan het helaas niet anders stellen. Door roken wordt het verouderingsproces versneld in werking gezet. Dit proces is natuurlijk altijd wel aan de orde, met de jaren veroudert je huid. Dit hoeft niet alleen door roken te komen maar ook de zon, overgewicht, hormonen (menopauze)en luchtverontreiniging draagt bij aan het verouderingsproces. Blijft staan dat het roken je elke dag weer een zetje geeft naar een minder goede huidconditie.

Wist je dat het vrij makkelijk is om te zien of iemand rookt? Kijk maar eens goed naar de mond. Door het veelvuldig inhaleren ontstaan er rokerslijntjes. Dit zijn hele kleine rimpeltjes rondom de mond.

Door roken ontstaat er schade aan cellen in de huid. Dit heeft te maken met een toename van vrije radicalen in de huid. We noemen dit oxidatieve stress. Dit is een proces waarbij vrije radicalen worden gevormd. Deze vrije radicalen zijn atomen en moleculen die een reactie (een zuurstofverbinding) in de cellen veroorzaken. En hiermee ook de cellen beschadigen. Ook het collageen en elastine wordt beschadigt. Dit heeft als gevolg dat je een slappe huid krijgt en rimpels. Het collageen en elastine werken samen om je huid vorm en elasticiteit te geven. Collageen zorgt dan voor stevigheid en elastine voor veerkracht.

Misschien heb je gemerkt dat je van die kleine rode streepjes hebt op de huid van je gezicht? Dit komt omdat de giftige stoffen in de rook de wanden van de kleine bloedvaatjes broos maakt. Deze worden steeds meer kwetsbaar en kunnen nu makkelijk gaan springen. Daar bedoel ik mee dat het een soort heel fijn netwerk wordt van kleine rode vaatjes. Je ziet deze meestal op de neus, wangen en kin.

Als je rookt, en dus ook met veel meeroken, heb je vaak last van mee-eters en onderhuidse talg verstoppingen. Dit komt omdat bij het uitblazen van de sigarettenrook de roetdeeltjes blijven plakken op de huid langs de jukbeenderen. Wist je dat bij het verwijderen van de mee-eters er een karakteristieke geur uit de poriën komt? Daaraan herkent de schoonheidsspecialiste dat je rookt of veelal meerookt.

Nou dit was tot zover niet zo’n best bericht. Maar nu komt het goede nieuws! Want zodra je stopt met roken veroudert je huid minder snel. Niet dat je de tijd kunt terugdraaien, dat gaat helaas niet. Maar je kunt nu wel verdere schade aan de huid voorkomen. Je weet dat in rook koolmonoxide zit, dit is een gas dat de plek van zuurstof in je bloed inneemt. Ook vernauwt nicotine de bloedvaatjes in de huid. Dit allemaal zorgt voor minder bloed en zuurstof in de cellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer. Je huid gaat er direct beter en gezond uitzien. Want je krijgt meer bloeddoorstroming dus een meer blozend gezicht. Door te stoppen met roken vertraag je het ontstaan van rimpels. De huid wordt nu weer elastischer en stevig.

Huidverzorging

Zoals ik eerder aangaf vernauwt nicotine de bloedvaten in de huid. Waardoor de toevoer van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen veel minder is. Dit geeft een grauwe tot vale huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door de verminderde doorbloeding donkerder van kleur. De nicotine kan zelfs de huid wat gelig doen lijken. Nu je gestopt bent met roken ben je heel goed bezig. Door de afwezigheid van de rook en nicotine die aan je huid plakken krijg je snel een frisse huid. Maar een beetje extra hulp van huidverzorgingsproducten is natuurlijk altijd fijn! Ook een bezoek aan de schoonheidsspecialiste is prettig om je huid extra goed schoon te maken.

Om een rokershuid aan te pakken is het reinigen van de huid heel belangrijk. Eerder had ik het al over mee-eters en verstopte poriën waardoor je puistjes kunt krijgen. Wil je af van deze onzuiverheden, en wie wil dat nou niet, is het belangrijk dat je de huid goed reinigt. Het reinigen van de huid met de juiste producten geeft je huid een fris uiterlijk. Gebruik vooral altijd milde reinigingsproducten zoals een cleanser of foamer. Je huid heeft niets aan producten die op een agressieve wijze de huid aantasten. Dan heb je er namelijk een probleem bij, omdat dan de huidbarrière zeer snel verslechterd. Dat betekent dat de huidconditie na het stoppen met roken niet opknapt maar juist achteruit gaat. Dus gebruik een fijne reiniging die bestaat uit zachte ingrediënten die je huid verzorgen.
Hierna smeren met een goede gezichtscrème draagt bij aan het herstel van je huid. Je zal zien dat je nu veel beter in je vel zit.

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Verzorg je huid met de heerlijke producten uit deze combideal!

En gestopt met roken en je huid verwennen met heerlijke huidverzorgingsproducten? Had ik je al gezegd dat je super goed bezig bent? Nu dan bij deze, en volhouden hoor!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.