Acne en hormonen

Acne en hormonen
18 maart 2021 Belinda de Witte
Reinigingscreme - cleanser - LIN Skincare

Hormonen

Ben jij soms ook zo klaar met die hormonen? Ze kunnen je behoorlijk sturen in de dingen die je doet. En ook in de dingen die je niet doet natuurlijk. Misschien ben je de hormonen gewoon zat en wil je ze even kwijt. Dat begrijp ik wel … Helaas de hormonen horen bij je lichaam en hebben daar ook heel wat te regelen. Je lichaam maakt deze stofjes zelf aan en stuurt ze door van top tot teen. Ze gaan door je hele lijf en dat is soms goed te merken.

Je kunt door dat gefladder van hormonen best wel eens een beetje uit je hum raken. Niet raar als je bedenkt wat er allemaal in het (vrouwen) lichaam gaande is. En schiet je wat geïrriteerd uit je slof krijg je geheid de vraag “heb je last van hormonen?“ Of “moet je ongesteld worden?” Dat je lichaam en hormonen soms in een flinke strijd verwikkeld zijn wordt vaak niet bij stilgestaan. En natuurlijk is het zo dat je onder invloed van hormonen een andere mindset kan hebben. En dat de vermoeidheid rond de menstruatie echt niet fijn voelt heeft ook te maken met hormonen. Maar dan wil je dat uiteraard niet van anderen terughoren.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Ik wil niet vervelend doen maar het zijn over het algemeen wel vaak mannen die de hormoon of menstruatie opmerkingen maken. Een vrouw begrijpt wat een andere vrouw doormaakt en weet dat het morgen vast weer beter zal gaan. Mannen zijn daar, over het algemeen, niet zo mee bezig. En dat terwijl de man ook hormonale veranderingen doormaakt. De mannelijke overgang begint ongeveer rond de 40 jaar. Deze overgang wordt ook wel de andropauze genoemd. Het is in tegenstelling tot de overgang bij vrouwen veel minder bekend dat mannen ook zoiets meemaken

Zoals ik eerder aangaf zijn hormonen stofjes die het lichaam zelf aanmaakt. Via de bloedbaan sturen ze de organen en weefsels aan om van alles voor je te doen. Ze regelen bijvoorbeeld de lichaamsfuncties zoals, temperatuur, bewustwording, ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering, slapen en alles omtrent de zwangerschap. De hormonen hebben ook invloed  op lichamelijke en psychische stress. Dus hoe graag je die hormonen ook zou willen wegdenken, ze horen bij je lichaam en hebben een functie.

Acne

Acne is vaak een hormonaal huidprobleem die in bepaalde periodes van je leven voorkomen. Het begint al in de puberteit waar je lichaam te maken krijgt met opkomende hormonen. Je krijgt in deze fase puistjes omdat de talgklieren groter worden en ook meer talg gaan aanmaken. Als er teveel talg wordt aangemaakt hoopt het op en raken de poriën verstopt. Het gevolg is dat bacteriën de verstopte poriën gaan ontsteken wat een puistje wordt. Vaak zie je in deze periode de puistjes opkomen in het gezicht, op de rug en op de borst.

Je kunt er de klok op gelijk zetten, nog voordat de menstruatie doorzet heeft je huid een verandering ondergaan. Met andere woorden je hebt dan last van een premenstrueel syndroom. Nog voor je menstruatie een feit is veranderen je hormonen zodat er meer talgproductie ontstaat. Vaak is je huid wat onzuiver, beetje vet misschien, en wat puistjes op de kin. Het kunnen kleine puistjes zijn die straks snel weer weg zijn. Maar het kunnen ook grote, rode pijnlijke bultjes zijn. Soms zitten ze eerst een poosje onderhuids voor ze aan de buitenkant verschijnen. Ik begrijp dat je, vooral bij een grote puist, deze direct wilt verwijderen. Dat kun je beter niet doen, omdat de plek dan alleen maar roder en gevoeliger wordt.

Wat kun je wel doen? Je huid goed schoon houden met bijvoorbeeld een zachte cleanser. Wanneer er een wit puntje op de puist verschijnt kun je het met tissues tussen de vingers zachtjes proberen uit te drukken. Maar alleen als je de huid echt goed schoon hebt gemaakt. En het liefst vooraf de huid gestoomd zodat de poriën open staan. Het stomen kan gebeuren boven een bak heet water met een handdoek over je hoofd. Een minuut of 10 is voldoende. Of je koopt een stoomapparaat om je huid goed te stomen. Een nog beter plan is om een afspraak bij de schoonheidsspecialiste te boeken. Deze kan je huid goed en vakkundig reinigen en de puistjes behandelen.

Je merkt dat de puistjes vlak voor de menstruatie oppoppen maar eigenlijk is je lichaam hier al een poosje mee bezig. Zo ongeveer twee weken voor je menstruatie (rond de ovulatie-eisprong) verhoogt je lichaam de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit is nodig om je baarmoeder voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Door dit proces worden de talgklieren gestimuleerd om meer talg aan te maken. Door die overproductie van talg raken de poriën verstopt en gaan ontsteken.

Puistjes vanwege de menstruatie zitten meestal op de kin en ook wel op de kaaklijn. De reden voor deze plek is omdat hier het meest talg voorkomt. De kin is ook de plek waar je gedurende de dag het meeste aanzit. Ga maar eens na waar je de hele dag met je handen aan zit, je raakt van alles aan. Je handen zijn een verzamelplaats voor bacteriën die zich ophopen. Wanneer je daarna, onbewust, aan je gezicht zit dan breng je de bacteriën makkelijk over.

De overgang

Eenmaal uit de puberteit en al een poos op weg als volwassen vrouw zijn puistjes iets van heel lang geleden. Maar niet alleen tieners hebben last van puistjes, ook in de overgang kun je hier last van hebben. Naast alle klachten van opvliegers, nachtzweten en prikkelbare buien kun je een onzuivere huid krijgen. Dit heeft allemaal te maken met een verandering van de hormonen. Wanneer je de overgang nadert voel je dat het lichaam op een andere manier reageert. Dat komt door hormonen. Dit gevoel had je vast in de puberteit ook. Of tijdens een zwangerschap, bevalling en de tijd daarna. Wanneer je lichaam moet bijkomen en nog vol zit met de zwangerschapshormonen.

Wanneer het vrouwelijk hormoon (oestrogeen en ook progesteron) tijdens de overgang daalt voel je dit in je lichaam gebeuren. De oestrogenen zijn verantwoordelijk voor de besturing van de emoties. Wanneer dit hormoon uit balans is merk je dit goed aan bijvoorbeeld een stemmingswisseling. Plotsklaps voel je je niet meer happy en je bent prikkelbaar en emotioneel tegelijk. Of je voelt je onbegrepen, gestresst en somber. Terwijl het oestrogeen daalt blijft het mannelijk hormoon testosteron in zijn normale balans. Dus het testosteron voert op dat moment de boventoon. Door deze verandering gaat de talgproductie omhoog wat voor verstopping in de poriën zorgt. En je weet inmiddels dat vanuit de verstopping een puistje komt.

Gezichtslotion | Toner van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende toner!

Tijdens, ook ervoor trouwens, kunnen de schommelende hormonen je behoorlijk in de weg zitten. Je hebt misschien wat vaker last van stress omdat je niet lekker in je vel zit. Of je beweegt minder doordat je volkomen futloos op de bank ligt. Je kunt moe zijn van de slapeloze nachten, misschien wel door het piekeren in de nacht. Deze veranderende levensstijl kan voor een onzuivere huid zorgen.

Huidverzorging

Wat kun je doen tegen hormonale acne en wat kun je beter niet doen? Het laatste wat je wilt is je huid nog meer gevoelig maken en de huidconditie verminderen. Je huid heeft, ook in deze periode, genoeg aandacht nodig. Was daarom je gezicht niet met zeep want deze droogt je huid teveel uit. Wanneer je huid droger wordt reageert je huid door extra talg aan te maken. Dat zou niet heel erg zijn maar je talgklieren zijn van mening dat ze moeten overproduceren om je huid weer in balans te krijgen. Door deze actie gaat je huid van droog naar vet. Dus je wisselt het ene probleem in voor het andere.

Gebruik ook geen huidverzorgingsproducten die ontwikkelt zijn voor tieners. Het is niet zo dat je als volwassene dezelfde huidstructuur hebt als een puber. Als volwassene heb je te maken met huidveroudering waar een droge huid een specifiek kenmerk is. Maak ook altijd je gezicht goed schoon voordat je gaat slapen. Gebruik ook geen make up verwijderingsdoekjes want deze kunnen de poriën verstoppen. Reinig je gezicht met een fijne zachte cleanser die je huid goed hydrateert. Daarna sprayen met een toner om je reinigingsritueel helemaal af te maken. Weet ook dat een gezonde huidbarrière nodig is om je huid gezond te houden. Een gehydrateerde huid is minder vatbaar voor verstopte poriën en dus ook voor puistjes. Je kunt daar zelf iets aan doen door je huid goed te reinigen en je huid goed te verzorgen. Smeer de huid elke dag in met fijne gezichtscrèmes die de huid beschermd en hersteld.

Het liefst ben je morgen van je acne af, helaas vergt dit vaak wat meer tijd. Je kunt meehelpen door goed voor jezelf te zorgen, gezond te eten en een fijne nachtrust te pakken. Daarnaast hydraterende en verzorgende huidverzorgingsproducten gebruiken om je huid rustig te houden. Een zachte dag- en nachtcrème of een 24H crème zorgt voor een gedehydrateerde huid. Daar wordt je huid blij van 🙂

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende dagcrème!

Belinda | LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD. Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.