Hoe voorkom je een vochtarme huid?

Hoe voorkom je een vochtarme huid?
8 juni 2021 Belinda de Witte
Dagcrème en nachtcrème LIN Skincare

Wat is een vochtarme huid?

Je kunt een vochtarme huid hebben zonder het door te hebben. Misschien heb je last van een onzuivere huid met puistjes en mee-eters en denk je meer in de richting van een vette huid. Je denkwijze is niet vreemd want een vette huid en puistjes kunnen met elkaar te maken hebben. Of je huid is erg droog en trekkerig waardoor je gedachten gaan naar meer hydrateren. Nu kom je al iets in de goede richting. Want hydrateren is voor elk huidtype een prima plan!

Wist je dat er een verschil bestaat tussen een droge huid en een vochtarme huid? Een droge huid heeft een tekort aan vet/talg. En een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht. De cellen in de huidlaag moeten een constante vochtbalans hebben van 10%. Dat heeft je huid nodig om niet uit te drogen. Wanneer het onder dit percentage zakt dan kun je de huid vochtarm noemen. Hmm, nu heb ik het je nog niet makkelijk gemaakt zeker … Ik geef in de salon altijd het advies, weet je niet zeker wat je huidtype is ga dan eerst smeren met een hydraterende gezichtscrème. Bijvoorbeeld voor de normale tot gevoelige huid waar hydraterende ingrediënten inzitten. Verdwijnen je puistjes dan heeft het baat gehad bij de extra hydratatie. Wordt je huid wel rustiger maar blijf je puistjes houden? Dan kun je beter overgaan op een (milde) gezichtscrème voor de vette huid.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Een vochtarme huid kan ontstaan door een huidbeschadiging. Dit kan komen door het smeren met agressieve huidverzorgingsproducten. Berucht zijn te agressieve reinigers die je huid uitdrogen. Ook is te vaak scrubben niet fijn voor je huid. Of door te douchen met een wel lekker ruikend maar uitdrogend product.
Ongemerkt kan er een verstoring in de huidbarriere zijn ontstaan. Wat zich uit door het verdampen van vocht in de huid. Zo kan het gebeuren dat je merkt dat je niet meer lekker in je vel zit de laatste tijd.

Wanneer je klachten krijgt aan de huid is het verdampingsproces al een tijdje gaande. Je huid heeft zijn natuurlijk vermogen om vocht vast te houden verloren. Hierdoor is een vochtarme huid ontstaan. Het kan ook zijn dat je huid niet goed het aanwezige vocht in de huid kan vasthouden. Dit kan komen doordat met het ouder worden de natuurlijke stof collageen afneemt. Het collageen helpt om vocht in de huid op te slaan. Dit zorgt voor de nodige bescherming tegen uitdroging en voor het op peil houden van de vochtbalans.

Helaas neemt naast collageen ook de van nature in het lichaam aangemaakte hyaluronzuur langzaam af. Hyaluronzuur is een belangrijke stof omdat het tot 1.000 keer zijn eigen gewicht in vocht kan dragen. Dat betekent dat het een unieke vochtbinder is! Hierdoor wordt de huid beschermd en gehydrateerd. Heb je last van een vochtarme huid? Ga dan na of er voldoende hyaluronzuur in je huidverzorgingsproducten zit. Let dan gelijk op of er niacinamide is toegevoegd. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat er in de huid ceramiden (vetten) en vetzuren worden aangemaakt. Dit zijn natuurlijke huidvetten die zorgen voor een beschermlaag van de huid. Wat op zijn beurt weer zorgt voor een goede en sterke barrièrefunctie van de huid. Als de huidbarrière sterk is dan bevordert dit het vochtvasthoudend vermogen van de huid. Ik hoef je vast niet te vertellen dat ik fan ben van niacinamide. Het ingrediënt zit in heel veel van onze huidverzorgingsproducten!

Een vochtarme huid met puistjes

Huidproblemen zijn altijd lastig, het kan zorgen voor een moeilijk en complex probleem. Zeker wanneer je last hebt van puistjes kan dit voor een dwaalspoor zorgen. Je bent misschien geneigd om een sterke reiniger te gebruiken want je huid is vast vet vanwege de puistjes. Ik ben zowiezo geen voorstander van een sterke reiniger. Ook niet bij een vette huid. Je huid heeft een probleem en is gebaat bij milde en zachte huidverzorging.

Heb je een droge huid dan is deze vaak ook wel vochtarm. Een vette huid hoeft dit niet te zijn maar kan het wel zijn. Dat maakt een vette huid best lastig om te behandelen. Want waar doe je goed aan? Zoals ik al eerder aangaf ga eerst smeren met een hydraterende creme. Om te kijken of dit je probleem oplost. Dus een crème voor de normale tot gevoelige huid en natuurlijk hydraterend. Blijven na een tijdje de puistjes toch aanwezig dan is er meer aan de hand en is je huid gebaat bij verzorging voor de vette huid. Deze is trouwens (bij ons merk) ook hydraterend en tegelijk gericht op het bestrijden van puistjes. Deze lijn komt trouwens deze week in ons assortiment. Blij mee … 😉

Wanneer je last hebt van puistjes behandel je huid dan altijd alsof je een gevoelig huid hebt en gebruik zeer milde producten die ook echt bij je huid passen. Is een vette huidtype bij jou niet het geval dan heeft het een heel andere aanpak nodig. En echt je bent niet de enige die het huidtype verkeerd inschat. Het hebben van puistjes zorgt voor het idee van een vette huid hebben. Dat je door een vochtarme huid ook puistjes kunt krijgen is helaas wat minder bekend.

Dan kom ik nog even terug op de stof hyaluronzuur. Deze geleidelijke afname in de huid zorgt voor het minder goed vasthouden van vocht. Je huid raakt na een poosje gedehydrateerd. Dus uitgedroogd. Je huid probeert het vochttekort te compenseren door meer talg te gaan produceren. En zo kom je na een tijdje in de vicieuze cirkel van :
afname hyaluronzuur + zorgt voor meer talg aanmaak + komt bovenop de normale talgaanmaak = puistjes! En daar komt dan je vochtarme huid met puistjes vandaan. Vandaar dat ik altijd zeg, begin eerst te smeren met een hydraterende gezichtscrème om het vocht in de huid te normaliseren.

Hoe ziet een vochtarme huid eruit?

Een vochtarme huid is te herkennen aan een trekkerig gevoel. Daarnaast kun je, hoeft niet altijd, last hebben van puistjes en mee-eters op de huid. Een heel simpel trucje is: duw met je vinger op je wang. Als je van dichtbij hele kleine lijntjes/nerfjes zie lopen dan is dat een teken van vochtarm. Een vochtarme huid ziet eruit alsof je huid “leeg” is. Minder vol eigenlijk. Ook zie je fijne lijntjes en rimpeltjes op de huid. Wanneer je op de huid een vette crème smeert dan blijft deze op de huid liggen. Dit is omdat het niet een vette crème nodig heeft maar een hydraterende creme.

Een vochtarme huid herstellen

Hoe kom je van een vochtarme huid af? Ik heb al aangegeven dat de enige uitweg is om je huid goed te hydrateren. Want dat is wat je huid nu nodig heeft. Een vochtarme huid is geen huidtype maar een huidprobleem. En gelukkig kun je die oplossen. Dat is dan weer het goede nieuws! Water toevoegen aan de huid is niet mogelijk. Als dat zou kunnen is het simpel, ga een uur in een bad met niet al te warm water liggen. Maar gelukkig kan je huid niet op die manier water opnemen. Je zou immers opzwellen als een michelin poppetje. Wat wel kan helpen is het samenstellen van de juiste huidverzorgingsproducten.

Heb je een vochtarme huid dan is het zaak om ervoor te zorgen dat de huidbarrière weer in balans is. Want als deze niet in orde is blijft het vocht uit de huid verdampen. Een goede huidbarrière zorgt ook voor de nodige bescherming tegen bacteriën, schimmels en virussen. Deze willen maar al te graag schade aan je huid aanrichten. Het eerste wat ik ga zeggen is, zorg dat er hyaluronzuur en niacinamide in je huidverzorging zit. Die gaan gelijk voor je aan de slag door het vocht in de huid te houden.

Verzorgen

Dan het reinigen van de huid. Gebruik een milde reiniger die zacht en romig is voor je huid. Het reinigen van je huid zorgt voor het verwijderen van vuil en talg resten die zich gedurende de dag of nacht heeft verzameld. Een goede reiniger geeft alvast een voorzetje om je huid te hydrateren. Ik weet toevallig 😉 dat er in de cleanser van LIN Skincare o.a. niacinamide als zoete amandelolie is verwerkt. Amandelolie is een zeer fijn ingrediënt om de huid te verzachten en te hydrateren. Deze zeer huidvriendelijke olie zit boordevol antioxidanten om je huid goed te beschermen. Het wordt ook wel gezien als een moisturizer voor de vochtarme en ook wel droge huid. Dus al bij de reiniging begint het hydrateren, hoe mooi is dat! Spray na de reiniging altijd met een toner over de huid. Deze zorgt ervoor dat de ph waarde in de huid mooi in balans blijft. De ph waarde verschuift altijd een beetje wanneer je de huid reinigt. Dat is normaal maar het is belangrijk om deze wel weer te herstellen.

Kies na de reiniging voor een hydraterende gezichtscrème om de vochtbalans in de huid te herstellen. Een vochtarme huid heeft meer kans op het ontwikkelen van fijne lijntjes en rimpeltjes. Door dagelijks met een hydraterend en voedende gezichtscreme te smeren krijgt de huid minder kans om rimpeltjes te vormen. Natuurlijk kun je deze niet helemaal voorkomen. De leeftijd zal je van deze vorm van verouderen niet sparen. Maar het helpt altijd om preventief te smeren om erger te voorkomen. Door elke dag te smeren met een hydraterende crème zul je al snel merken dat je huid minder trekkerig aanvoelt. Niet na 1 of 2 dagen natuurlijk, geef de huid de tijd om de natuurlijke huidbarrière weer op te bouwen.

Combideal 6 van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke producten!

Vergeet ik je bijna om nog iets te vertellen over het ingrediënt glycerine. Van glycerine heeft eigenlijk ieder huidtype profijt van. Het zorgt voor het vasthouden van vocht in de huid en het tegengaan van verdamping van vocht. Waardoor je huid veel beter gehydrateerd blijft. Het is trouwens ook een lichaamseigen stof die voorkomt in de hoornlaag (de bovenste huidlaag). Glycerine verstopt de poriën niet waardoor het een erg nuttig ingrediënt is om in je huidverzorging te hebben. Het is een veilig ingrediënt met een zeer sterk hydraterend effect. En ook dit fijne ingrediënt heeft een vaste plaats in onze huidverzorgingsproducten gekregen!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 28 reviews.