Huidverzorging en stress

Huidverzorging en stress
20 april 2021 redactie
Belinda in het bos aan het ontspannen - LIN Skincare

Stress

Is het bij jou altijd druk, druk druk? Kom je regelmatig tijd tekort en ren je jezelf voorbij? Het is een grote uitdaging om gedurende de dag alle ballen in de lucht te houden. Misschien heb je een gezin, drukke baan en barst je van de ambities om na te streven. Dat alles moet natuurlijk heel precies op elkaar worden afgestemd. En daar kun je flinke stress van krijgen.

Tussen alle beslommeringen door hebben we sinds vorig jaar ook nog met het coronavirus te maken. Een virus wat met alle maatregelen behoorlijk onze wereld op de kop heeft gezet. Want opeens was ons fijne geregelde leven weg en kwam er een hoop ellende voor in de plaats. Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders veel meer stress ervaart ten gevolge van het coronavirus? Het virus zorgt voor veel onzekerheid over wat mag en hoe om te gaan met de maatregelen. En dan is er ook nog een ongekend verdriet van het verlies van dierbaren. Gevoelens van angst en onveiligheid kan zich omzetten in stressklachten.

Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Optimale reiniging en hydratering met de heerlijke producten in deze combideal!

Stress en de huid

Je huid is het grootste orgaan van het lichaam en beschermt je de hele dag en nacht. Het vormt als het ware een schild tussen jezelf en de buitenwereld. De huid vangt veel van de soms schadelijke invloeden van buiten op. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te verzorgen. Dat doe je het beste door met huidverzorgingsproducten te smeren die ook echt iets voor je huid doen. Overdag is gezichtsverzorging nodig om je huid te beschermen. En gedurende het slapen heeft je huid producten nodig met een herstellende functie. Helaas is het vaak zo dat stress je nachtrust aantast. Door al dat gepieker kun je niet in slaap komen of wordt je slaap onderbroken. Dit betekent dat de huidcellen niet goed kunnen herstellen en vernieuwen. Wat het normaliter tijdens het slapen wel behoort te doen. En zo ontstaan huidproblemen. Wanneer je last hebt van stress kun je dit vaak aan de huid terug zien.

Huidproblemen

Het hebben van stress kan de oorzaak zijn van tal van huidproblemen. Dit komt doordat je lichaam tijdens een stressvolle periode het hormoon cortisol aanmaakt. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het is een hormoon wat ervoor zorgt dat je lichaam de stress beter kan verwerken. Het geeft je dat uiteindelijke duwtje in de rug om nog net een stapje harder te lopen om je doel te behalen. De cortisol zorgt in je lichaam dat je hormoonstelsel uit balans raakt en hierdoor vocht kwijtraakt. Het is dus zeker niet fijn voor je lichaam als de stress bij je blijft hangen. Want je hebt kans om door de verdamping van vocht een vochtarme huid te ontwikkelen. Je huid voelt trekkerig en gespannen aan en er verschijnen droogtelijntjes en kleine rimpeltjes.

Nog een negatief punt van een hoge cortisolwaarde is dat het zorgt voor de afname van collageen. Je zult spoedig merken dat de barrièrefunctie (beschermlaag) van de huid achteruit gaat. Waardoor je huid minder goed kan herstellen en de afname van collageen (zorgt voor een sterke huid) en lipiden (vetten) achteruitgaat. Het collageen is net als de lipiden van nature een bouwstof van de huid. Collageen is erg sterk en ook flexibel van structuur. Vandaar dat het een ideale stof is voor het elastisch houden van de huid. Helaas wordt collageen maar tot je 25e levensjaar aangemaakt. Hierna neemt de aanmaak geleidelijk af.

Heb je tijdens een stressperiode meer last van bijvoorbeeld rosacea, puistjes/acne, psoriasis of eczeem? De stress kan deze huidproblemen verergeren. Ook in dit geval kan de verergering van huidproblemen komen door het langdurig onder stress staan. Het lichaam maakt teveel cortisol aan waardoor het lichaam uitgeput raakt. Op dat moment ben je op een punt gekomen dat je lichaam vatbaarder is geworden voor ontstekingen en huiduitslag.

Droge huid

Heb je een vlekkerige rode huid? Onder invloed van een verhoogde cortisol kan je huid gevoelig en droger worden. De stress veroorzaakt een chemische reactie (verhoogde cortisol) en maakt je huid gevoelig voor droogte. Je kunt ervaren dat na een stressvolle periode je huid niet meer zacht en soepel aanvoelt. Een droge en gevoelige huid kan ook vervelend jeuken. Dat komt doordat onder invloed van stress het hormoon histamine wordt aangemaakt. Door die histamine wordt je huid onrustig met roodachtige vlekken.

Rimpels

Tijdens een stressvolle periode zie je meestal de huidconditie achteruit gaan. Er komen meer droogtelijntjes en rimpels in de huid. Ook wordt de huid slapper door een continu verhoogde cortisolwaarde. Je hebt het waarschijnlijk niet in de gaten maar door het continu verblijven in zonlicht, uitlaatgassen en sigarettenrook ontstaan er vrije radicalen. Deze zijn er op uit om je huid aan te vallen en zijn de veroorzakers van veel huidproblemen. Door die vrije radicalen wordt er een gerichte aanval gedaan op de conditie van de huid. Deze vrije radicalen veroorzaken oxidatie in de huid. Dit doen ze door zich te binden aan gezonde cellen. Je kunt deze oxidatie zien als een soort van explosie in de huid. Hierna lopen huidcellen de kans om onherstelbaar te worden beschadigt.

Een voorbeeld van oxidatie is bijvoorbeeld het eten van een appel. Gedurende het eten verandert de appel in een bruinige kleur. Dat komt omdat er zuurstof uit de lucht is bijgekomen waardoor de appel oxideert. Doe je een beetje citroen over de appel zal het de oorspronkelijke kleur behouden. Een citroen werkt als een antioxidant en zuivert in dit geval de appel. Antioxidanten voorkomen dat vrije radicalen schade aan je lichaam toebrengen. In huidverzorgingsproducten zijn veel antioxidanten verwerkt om je huid te beschermen en te herstellen. Net als in het voorbeeld van de appel zorgen de antioxidanten ervoor dat de vrije radicalen minder schade kunnen aanrichten aan je huid.

Om vrije radicalen tegen te gaan is het zaak om te zorgen dat er in je huidverzorging voldoende antioxidanten zitten. Deze zorgen ervoor dat er oxidatie plaatsvindt om de vrije radicalen te vernietigen. Het is best lastige materie om uit te leggen eigenlijk … Om de strijd tegen rimpels aan te gaan is het belangrijk dat er in je huidverzorging veel antioxidanten zitten. Ik kan je gerust stellen dat als je onze huidverzorgingsproducten gebruikt deze bomvol met antioxidanten zitten!

Puistjes

Kan je puistjes krijgen door stress? Het antwoord is jazeker! In tijden van stress maakt je lichaam meer testosteron aan dan in een niet stressvolle periode. Vanuit testosteron komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. Dit enzym zorgt ervoor dat de testosteron wordt omgezet in een meer agressieve vorm, de dihydrotestosteron. Deze vorm zorgt voor een verhoogde talgproductie. En een verhoogde talgproductie zorgt weer voor verstopte talgklieren. Het gevolg van die verstoppingen zijn de puistjes en mee-eters (acne).

Testosteron is een mannelijk hormoon, en komen ook voor in het vrouwelijk lichaam. Het heeft niets met stress te maken maar heb je tijdens de menstruatie last van puistjes? Dat komt door de hormonale schommelingen door de vrouwelijke (oestrogeen) en mannelijke (testosteron) hormonen. Hierdoor ben je tijdens de menstruatie gevoelig voor ontstekingen en acne.

Vermoeide huid

Stress en slapen is meestal niet een goede combinatie. Je lichaam krijgt niet voldoende rust als je ligt te piekeren over van alles wat je dwarszit. Door stress wordt de beschermende laag van de huid alsmaar zwakker. Het vocht in de huid laat los en verdampt wat zichtbaar is op de huid. Hierdoor wordt je huid gevoeliger voor uitdroging en huidirritatie. Ook zal de huid er dof en vermoeid uit gaan zien. Het doormaken van een stressvolle periode laat zichtbaar sporen op de huid achter. Als je van de stress niet meer goed aan je nachtrust toekomt is het gevolg vochtophopingen onder de ogen. Dit komt omdat de afvalstoffen onder de ogen niet goed worden afgevoerd. Dit zorgt voor de bekende wallen en donkere kringen onder de ogen.

Ook al heb je geen ernstige stressklachten maar wel een drukke baan of drukke werkweek kun je dit aan de huid terug zien. Wat een prettige en fijne manier is om tot rust te komen is om regelmatig een selfcare moment in te plannen. Een moment voor jezelf waarin je de huid extra verzorging geeft. Een heerlijk relaxmoment met fijne hydraterende huidverzorgingsproducten om je huid te verwennen. Zo’n moment is niet alleen goed voor het verlagen van de stresslevel maar zorgt ook voor een mooie en stralende huid. En hoe mooi is dat dan 🙂

De verzachtende en ontspannende badschuim van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke bodycream!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 72 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?