Hoe kalmeer je een onrustige en gevoelige huid?

Hoe kalmeer je een onrustige en gevoelige huid?
15 januari 2022 redactie
Kalmeren van een onrustige huid

Waarom is je huid onrustig?

Je huid voelt niet prettig aan, gewoon niet comfortabel. Het is al een tijdje dat je huid anders reageert en daarbij heb je flink wat last van puistjes en mee-eters. Of … je huid is erg droog waar fijne droogtelijntjes doorheen komen. Komt dit verhaal je bekend voor dan ben je vast op zoek naar een oplossing van je probleem. Wanneer je last hebt van puistjes en mee-eters spreken we over een onrustige huid. Het kan ook de andere kant op gaan. Heb je een droge huid met misschien ook schilfers dan neig je meer naar een gevoelige huid. Deze twee huidproblemen zijn vaak met elkaar verweven. Ik ga je in deze blog over beide huidproblemen vertellen.

Een onrustige huid komt meestal voort uit een vochttekort. Dan heb je meestal ook last van puistjes. Dit komt omdat je huid bij een tekort aan vocht teveel talg gaat produceren. Zo probeert je huid dit tekort op te lossen. Als gevolg wordt je huid wat vet en onzuiver. Misschien heb je het volgende wel eens aan de hand gehad …

Combideal 9 van LIN Skincare

Optimale verzorging met de
dag- en nachtcrème Pure & Gentle!

Nieuw product

Je hebt last van een onzuivere huid met puistjes en mee-eters. Via via heb je gehoord dat een bepaald product je in no time van je puistjes af helpt. Je gaat ermee aan de slag en het schijnt te helpen. Helaas voelt je huid na het reinigen en smeren trekkerig en gevoelig aan. Maar, je bent wel van al die onzuiverheden af. Wat je niet weet is dat in je huid de boel een beetje op zijn kop staat. Want de cellen weten het even niet meer. Eerst was je huid onrustig, misschien vet, met puistjes en mee-eters. Dan wordt er opeens met allerlei vloeistoffen en smeersels op de huid geboend. Je cellen in de huid reageren alert en zetten de talgklieren in om extra talg aan te maken. En daar is waar de cirkel rond is, want er komt een overproductie aan talg die uit de poriën wordt geduwd. En zie, je probleem is weer terug. Je huid is onrustig met puistjes en mee-eters, en extra gevoelig vanwege de ontstekingen in de huid. Dit komt doordat er nu zoveel talg ophoopt dat de poriën dit niet meer kunnen bolwerken. Het gevolg: ontstoken talgpropjes die ook wel gevoelig of zelfs pijnlijk kunnen zijn.

Dit verhaal kan komen wanneer je (agressieve) producten gebruikt die je huid niet goed verzorgen maar juist schaden. Er zijn echter nog andere oorzaken waardoor je huid anders dan normaal gesproken kan reageren. Ik ga er nog een paar met je bespreken.

Puistjes

Hormonen en tieners

De tienerjaren staan erom bekend dat het vaak samen gaat met een vette en onzuivere huid. De aanwezigheid van puistjes en mee-eters maken het je niet gemakkelijk en je ziet ze liever gaan dan komen. Dat je in deze periode veelal last hebt van een onzuivere huid komt doordat er in je lichaam veel veranderingen aan de gang zijn. Daar hebben hormonen een groot aandeel in. De aanmaak van het hormoon androgeen zorgt ervoor dat je talgklieren groter worden en meer talg gaan produceren. Meer dan nodig is voor je huid. Het talg is dik en extra veel en je begrijpt dat deze wat moeizaam door de poriën kan komen. Dat is het moment wanneer de poriën verstoppen en ook ontstoken raakt.
Het is belangrijk om je huid goed te reinigen met producten die bij je huid passen. We krijgen bij LIN Skincare vaak vragen van pubers over de verzorging van de huid. Daarom hebben we een speciale tienerlijn ontwikkeld. Het is een milde en zachte reiniging geworden met een cleansing gel en een toner om de huid goed schoon te maken.

Hormonen en menstruatie

Vrouwen herkennen dit vast: puistjes die plots verschijnen net voor en tijdens je menstruatie. Ook als je normaal gesproken een gave huid hebt. Maar waarom ontstaan puistjes tijdens de menstruatie? Dat is misschien een vraag waar je graag een antwoord op wilt hebben. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. De verandering die je merkt komt door de schommeling van hormonen. Daar heb je vooral mee te maken net voor en tijdens de menstruatie. Omdat er dan meer androgene (testosteron) hormonen worden aangemaakt. Deze zorgen voor een verhoging van de talgproductie. En een overproductie van talg heeft weer te maken met die vervelende puist op je gezicht. Dit is dan weer het gevolg van verstopte poriën. Zo zie je maar, het één volgt het ander op. Je kunt de huid helpen door goed te reinigen zodat je poriën mooi schoon blijven. Een cleanser en toner zijn daar uitermate geschikt voor.

Hormonen en zwanger

Puistjes kunnen ook door zwangerschapshormonen ontstaan. Dit gebeurt vooral in het eerste trimester, de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Juist in deze specifieke periode zijn de veranderingen in de hormoonspiegel het hevigst. Ben je daar eenmaal voorbij is je lichaam al beter aan de hormonen gewend. Maar helaas kunnen de puistjes in een later traject van de zwangerschap terugkomen. Het hebben van puistjes tijdens de zwangerschap noemen we zwangerschapsacne. De puistjes kunnen op je gezicht zitten, vooral rond je kaaklijn, kin, neus en hals. Maar ook de wangen zijn in deze periode favoriet. Op de rest van je lichaam komen ze vaak voor op de borst, rug, billen of schouders.

De hormonen zijn verantwoordelijke voor de extra aanmaak van talg in de talgklieren. Je hoeft, van deze overproductie, niet perse een onzuivere huid te krijgen. Er zijn tal van vrouwen die juist het tegenovergestelde merken, een mooie gladde en gave huid zonder puistjes. We noemen dit de zwangerschapsglow. Door de hormonale veranderingen in je huid maakt de huid meer talg aan waardoor de huid meer kan gaan glanzen. De bloedtoevoer wordt sterker waardoor je een gezonde blos op je wangen krijgt. Daarnaast hebben deze vrouwen tijdens de zwangerschap voller haar, wat bijdraagt aan een stralende look!

Niet iedereen is gezegend met een stralende zwangerschapsglow. Helaas gebeurt ook vaak het tegenovergestelde, huidproblemen door veranderende hormonen. Doordat je huid meer talg produceert, kun je last krijgen van puistjes. Is je huid vet en of heb je onzuiverheden? Kijk eens op onze site naar de Pure & Gentle lijn. We hebben speciaal voor dit huidtype een zuiverende dag- en nachtcrème ontwikkeld.

Wat kun je doen tegen puistjes tijdens je zwangerschap?

Nu je last hebt van hormonale veranderingen is het belangrijk om de juiste behandeling te kiezen. Ga niet te hard scrubben of schuren over de huid. Je huid is hier te gevoelig voor. Wil je toch de huid met een scrub schoonmaken gebruik dan een zeer zachte facecrub. Een facescrub met hele kleine korrel in een gelvorm is aan te raden. Op deze manier beschadig je de huid niet. Scrubben met een grote korrel, deze zijn te scherp, raad ik altijd af.is Ik moet bij het scrubben wel een kanttekening maken, ga niet over de plekken waar puistjes zitten. Ga er als het ware een beetje omheen. Wil je de huid extra verwennen kun je dit doen door een facemask aan te brengen. Spray ook, nadat je het masker hebt afgespoeld, met een toner om de huid te kalmeren. Daarna kun je verder gaan met je gezichtsverzorging aanbrengen. Voelt je huid gewoon niet comfortabel aan laat dan de facescrub even zitten. Na je bevalling kun je deze handeling weer oppakken.

Droge en gevoelige huid

Een onrustige huid met puistjes is vervelend maar dat kan een droge en gevoelige huid ook zijn. De huid voeden en hydrateren is in dit geval nodig. Hoe je dit het beste kunt doen vertel ik je straks. Eerst ga ik het hebben over de oorzaak van een droge en gevoelig huid. Wat is een gevoelige huid? Dit is een huid die uit balans is. Dit merk je vooral aan rode vlekken, uitslag en een trekkerig gevoel. Je kunt dit merken aan je gezicht maar ook op de rest van je lichaam. Misschien heb je van nature een droge huid, dat is dan vanuit een genetische oorsprong. Het is ook mogelijk dat je sterk reageert op ingrediënten in een product. Wanneer een huidverzorgingsproduct is opgebouwd vanuit natuurlijke ingrediënten moet je huid daar meestal even aan wennen. Je huid kan na gebruik wat rood worden of warm aanvoelen. Hetzelfde kun je ervaren als je voor het eerst een nieuw product zoals een facemask gebruikt. Door de hoge concentratie van ingrediënten krijg je een blos op de huid. Het is een teken dat het gezichtsmasker aan het werk is geweest. En dus ook niet erg, want dat is natuurlijk ook de bedoeling. Na verloop van tijd zal je huid wennen aan de hogere concentratie van ingrediënten in het gezichtsmasker.

Een droge en gevoelige huid kan ook komen door te warm douchen. Warm water zorgt ervoor dat de vetten van de huid gespoeld worden. Je kunt dit voorkomen door jezelf te wassen met een milde douchegel of foam om je huid niet verder uit te drogen. Insmeren met een romige bodycream verzacht en hydrateert de huid. Ook kou, wind en droge lucht kan je huid droog en gevoelig maken. Zeker als je veel van buiten naar binnen gaat, van kou naar warmte is funest voor je huid. Mijn advies is om je huid goed te verzorgen met een voedende en hydraterende gezichtsverzorging.

Droge en gevoelige huid tijdens de overgang

Ik krijg vaak de vraag: waarom is mijn huid in de overgang zo droog? En wat kan ik hieraan doen? Nu kan het nogal een rollercoaster zijn voor je lichaam, de overgang. Van de ene op de ander dag zie je veranderingen aan je lichaam, bijvoorbeeld aan de huid. Althans dat lijkt zo …

Je hebt vast lange tijd gedacht dat een slappe huid en rimpels nog ver van je af stond. Maar gedurende de afgelopen jaren was je lichaam al veel verder dan je gedachten. Dus zo kan het verkeren dat je op een dag in de spiegel kijkt en hier en daar wat verslapping en fijne lijntjes opmerkt.

De verslapping en fijne lijntjes komt door de afname van het hormoon oestrogeen tijdens de overgang. In deze periode daalt het collageen in je huid, net als de elasticiteit en de dikte van je huid. Door dit alles wordt je huid droger en slapper, en door de droogte kan het gaan jeuken en schilferen.

De overgang betekent dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op een andere leeftijdsfase. Je hormonen liggen net zoals in de puberteit weer door elkaar en reageren onvoorspelbaar. Niets is meer hetzelfde, zo lijkt het tenminste. En dan hebben we het alleen nog maar over je huid …

Wat betekent dit allemaal? Door die veranderingen in het lichaam reageert de huid anders dan voor de overgang. Je kunt bijvoorbeeld vaker last krijgen van irritaties, huiduitslag en een droge huid. Als je al bekend bent met rosacea of eczeem kunnen deze verergeren. Het is belangrijk dat je huid wordt hersteld, gevoed en gekalmeerd. Het is zeer fijn voor je huid om geregeld naar de schoonheidsspecialiste te gaan voor een fijne hydraterende behandeling. Ook is het belangrijk om thuis verder te gaan met je huid verzorgen. Gebruik zeer milde producten die je huid voeden en hydrateren.

Hoe krijg je de huid weer rustig?

Hoe breng je een onrustige en gevoelige huid weer tot rust? Voor mensen die er last van hebben kan zelfs een doodgewone dag vol verborgen valkuilen zitten. Temperatuurveranderingen, airconditioning, teveel kalk in het water (hard water), zomaar een paar factoren die je huid negatief kunnen beïnvloeden. Waardoor je huid prikkelend, brandend en jeukend kan worden. Bij een gevoelige huid kan zelfs de aanraking al niet fijn zijn. Begin altijd bij het begin, wat de basis is van je huid verzorgen. Een goede huidverzorging gaat immers verder dan alleen het smeren van crèmes. Het begint namelijk met het schoonmaken van je huid.

Door je huid te reinigen verwijder je vuil, make-up en overtollig talg. Wees bij het schoonmaken lief voor je huid: dus niet boenen en geen agressieve producten gebruiken!
Gebruik altijd een zachte cleanser of een oil into milk cleanser. Daarna: kalmeer je huid en breng de ph-waarde weer in balans met een milde toner.
Nu is je huid klaar voor de volgende stap, het smeren met een milde dag- of nachtcrème. Als tussenstap kun je ook eerst een serum aanbrengen. Een serum is een hoge concentratie van ingrediënten die een voedende en hydraterende werking hebben.

Het diep hydraterende en vodende serum van LIN Skincare

Optimale voeding en hydratatie!

Tot slot

Weet je niet of je huidige producten nog wel goed zijn voor je huid? Het kan nooit geen kwaad om daar eerst meer informatie over te vragen. Zo komen er bij ons veel vragen via de whatsapp of mail binnen over de huid en of over producten. Ik ben van mening dat deskundige huidverzorging voor de onrustige en gevoelige huid de eerste stap is naar een mooie rustige huid.

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 72 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?