Hoe verzorg je een vette huid?

Hoe verzorg je een vette huid?
11 juni 2021 Belinda de Witte

Vette huid

Ben je in de puberteit dan heb je bijna altijd een vette huid. En dat bovenop de dwarrelende hormonen waardoor je misschien al niet zo lekker in je vel zit. Het laatste wat je er nu bij kunt gebruiken is een vette en onzuivere huid. Het is dan wel een tijdelijk probleem maar zolang je in de puberteit zit moet je het er wel mee doen. Wat is de veroorzaker van een vette huid? De hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren actiever worden waardoor de talgproductie hoger wordt. Als gevolg hiervan wordt de huid dikker en raken de poriën verstopt van het teveel aan talg. Je kunt dit vaak zien op en rond de neus,waar de kleine witte puntjes (talgpropjes) zich verzamelen.

Een vette huid heeft niet alleen maar nadelen. Het grote voordeel is dat de vette huid minder snel verouderd ten opzichte van de andere huidtypes. Nu heb je daar in de puberteit geen boodschap aan, dat begrijp ik wel. Ben je al wat ouder dan is dit bericht een leuk voordeeltje voor je. Doordat de huid vet is droogt het minder snel uit en krijgen fijne lijntjes en rimpels minder kans om te ontstaan. De huid blijft ook langer soepel en elastisch.

Startup Foamer van LIN Skincare

Een optimale start van de dag met deze Startup Foamer!

Een vette huid is helaas vaak onzuiver door de grotere hoeveelheid talg. Deze talg stapelt zich op om samen met vuil en dode huidcellen de poriën te verstoppen. Dat is wat je ziet aan de zwarte puntjes en witte bultjes op en onder de huid. Want je kunt ook onderhuidse bultjes hebben. Die zijn zeer gevoelig. Er is wel wat tegen te doen gelukkig. Voor ik je daar meer over vertel ga ik eerst de oorzaak van een vette huid uitleggen.

Oorzaak van een vette huid

Een verhoogde talgproductie heeft vaak te maken met hormonen. De hormonen progesteron en testosteron zijn hierin de boosdoeners. Zij zijn, wanneer het een hormonen kwestie is, de oorzaak van een vette huid. Deze hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren meer talg aanmaken waardoor de huid vetter wordt. Je testosteronlevel heeft zijn hoogste piek rond de menstruatie. Dat heb je vast wel eens gemerkt aan het plots opkomen van (meer) puistjes.

Wist je dat de talgklieren pas volgroeid zijn tijdens de puberteit? Vandaar dat je eerder geen last had van puistjes en mee-eters. Het is op dit tijdstip dat je meestal last krijgt van acne. Tijdens de puberteit is er nog een hormoon die de productie van talg stimuleert. Dat zijn de mannelijke hormonen genaamd de androgenen. We noemen het een mannelijk hormoon maar deze zitten ook in het hormoonstelsel van de vrouw. Een overproductie van talg is meestal het voortraject van een onzuivere huid.

Hormonen

Ik vertelde je net al iets over het mannelijk hormoon, de androgenen. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het stimuleren van de talgklieren wat zorgt voor een overproductie van talg. Ook veroorzaakt het testosteron acne, dit hormoon komt zowel voor bij mannen en vrouwen. De testosteronspiegel stijgt wanneer je in de puberteit komt. Vandaar dat acne in de puberteit zowel bij jongens als bij meisjes voorkomt. Ben je verder door de puberteit gaan bij vrouwen de hormonen oestrogenen en progesteron overheersen. En raakt het testosteron wat op de achtergrond. Deze vrouwelijke hormonen zijn vooral rond de menstruatie wat onstabiel en uit evenwicht. Tijdens de menstruatie zakt het niveau van oestrogeen en verhoogd het progesteron. Deze wisseling zorgt voor een onzuivere huid tijdens deze periode.

Door de jaren heen wordt het hormoonstelsel van de man stabiel, terwijl de hormonen van de vrouw maar blijven schommelen. Dat merk je flink in de periode waarin je ongesteld moet worden. Maar ook tijdens de zwangerschap zijn je hormonen even helemaal het spoor bijster. En niet te vergeten tijdens de overgang, waar de hormonen je het leven flink zuur kunnen maken. Vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar en tijdens de overgang zijn vrouwen extra gevoelig voor acne. Dit komt door al dat gewiebel van hormonen.

Stress

Vliegen de stressmomenten je af en toe om de oren? Op dit soort momenten kun je meer last krijgen van een onzuivere huid. Dit komt omdat de hormonen testosteron en cortisol de talgproductie verhogen wanneer jij in de stress schiet. Zo kan het komen dat je veel meer last hebt van puistjes en mee-eters als je een stressvolle periode doormaakt. Cortisol heeft ook wel de bijnaam stresshormoon en dat is niet zonder reden. Dit hormoon verzwakt je immuunsysteem terwijl dat nou juist zo belangrijk is voor het herstel van je huid. Je immuunsysteem helpt mee aan het remmen van ontstekingen en het verminderen van een onzuivere huid. Door een verhoogde cortisol is de kans op acne vele malen groter.

Hoe ziet een vette huid eruit

Wellicht kun je zelf invullen hoe een vette huid eruit ziet. Je bent namelijk niet voor niets op deze blog gekomen. Toch wil ik je er graag nog iets meer over vertellen. Op elk huidtype is een t-zone (kin, neus en voorhoofd) aanwezig. Het is immers de plek van het gezicht waar de meeste talgklieren zitten. En waar talgklieren zitten … juist daar kun je onzuiverheden tegenkomen. Zeker bij een vette huid heb je meer last van de talgklieren. De talgproductie is hoger waardoor de t-zone meer vet is en meer glimt als de rest van je gezicht. Ook is op de t-zone de huid dikker want dat komt doordat er meer talg aanwezig is. Het kan ook zijn dat de huid buiten de t-zone glimt, over het hele gezicht. Dan zijn niet alleen de talgklieren op de t-zone heel actief maar ook erbuiten. Meestal zie je ook meer puistjes op de rest van het lichaam bijvoorbeeld op de rug.

Meer talg zorgt ook voor een snellere verharding van de huid. Dus dat is wat je ziet als je in de spiegel je huid inspecteert. Je huid glimt en je hebt regelmatig last van onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Ook zijn je poriën grover.

Hoe komen de poriën grover dan bij een ander huidtype? Bij een vette huid heb je meestal zichtbaar grotere poriën. Dat is weer terug te voeren naar de talgklieren en de overproductie van talg. De poriën doen hun best om het talg eruit te duwen. Door de constante spanning verwijden de poriën en daarmee komen we tot de kern van het probleem. Want door de vergrote poriën kunnen bacteriën en vuil gemakkelijk naar binnen glippen. Deze niet welkome gasten veroorzaken binnen in de huid ontstekingen en ook puistjes. Ondertussen gaan je talgklieren gewoon door met het produceren van talg wat maakt dat je huid er vet uitziet en ook aanvoelt.

Een vette huid is wat dikker van structuur dan andere huidtypes maar is wel strak van structuur. De vette huid zorgt ervoor dat de huid langer glad en soepel blijft waardoor je minder snel kans hebt op fijne lijntjes en rimpels. De constante aanvoer van talg zorgt hiervoor. Dat is dan wel weer goed nieuws 🙂

Verzorging van een vette huid

Onderwijl heb je van alles gelezen hoe hormonen met je huid kunnen knoeien. In tijden van stress gaan hormonen hun eigen weg, althans daar lijkt het op. Misschien heb je helemaal geen last van enorme stressmomenten maar wel een vette huid. Dan heb je een vette huidtype. Iedereen heeft een aangeboren huidtype, dat is vanuit de genen voor je bepaald. Wel kan er tijdens bijvoorbeeld de puberteit door hormonen een tijdelijke verandering optreden.

Wanneer je last hebt van een vette huid lijkt het gebruiken van uitdrogende producten misschien een goed idee. Daar moet ik je toch wel voor behoeden want op termijn zorgt dit juist voor nog meer talgaanmaak. Je komt hiermee in een vicieuze cirkel terecht. Het is belangrijk om je huidverzorgingsproducten aan te passen op je huidtype. Je wilt immers een huid wat in evenwicht is. Dat betekent voor een vette huid dat deze beslist niet nog vetter mag worden!

Verzorgen

Start altijd je verzorgingsritueel met de 1e stap namelijk de reiniging. Je kunt daarvoor een cleanser gebruiken maar ook een reinigingsfoam. Ik vertelde je al eerder dat een reiniger je huid niet mag uitdrogen. Een agressieve reiniger zal de talgklieren alleen maar meer stimuleren om talg aan te maken. Heb je al eens gedacht aan een startup foamer? In ons assortiment hebben we een startup foamer waarin haverextract is verwerkt. Haver wordt al heel erg lang gebruikt om huidontstekingen te behandelen. Eigenlijk al sinds 2000 v.Chr. door de Egyptenaren en de Arabieren. Het haver extract heeft kalmerende en tegelijk ook ontstekingsremmende eigenschappen en is dus bijzonder effectief voor de vette huid.
Het schuim van de startup foamer ontdoet de huid van alle onzuiverheden zonder de huid aan te tasten. Je gezicht wordt echt perfect schoon. Spray erna met de toner om je ph waarde weer in balans te brengen. Deze ph waarde schuift altijd iets op wanneer je met een reinigingsproduct, maakt niet uit welke, je gezicht reinigt. Bovendien is een toner ook kalmerend en verfrissend voor de huid.

Zuiverende dagcrème van LIN Skincare

Verzorg je vette huid met deze zuiverende dagcrème!

Je hebt je huid nu perfect gereinigd en is nu klaar voor je gezichtscreme. Voor de dag is een beschermende dagcrème heel fijn om je huid te verzorgen. En voor de nacht een herstellende nachtcrème. In onze pure & gentle (vette huid) huidverzorgingslijn is een hoge concentratie van het ingrediënt Manuka (is een honingsoort) verwerkt. De werking van Manuka op je huid is buitengewoon. Het hydrateert, voedt en heelt het de huid. Net wat een vette huid nodig heeft. Manuka is voor de pure & gentle huidverzorgings lijn een heel belangrijk ingrediënt omdat het de huid zuivert en zorgt voor het stimuleren van nieuwe cellen. Je ziet dat naast een goede reiniging de huid ook de juiste dag en nachtverzorging nodig heeft. Wil je meer weten? Neem eens een kijkje op onze website voor nog veel meer informatie 🙂

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?