Puistjes door het sporten

Puistjes door het sporten
9 september 2021 Belinda de Witte
De heerlijke showergel IVY van LIN Skincare

Puistjes door sporten

Ben jij best wel vaak in de sportschool te vinden? Of ben je een liefhebber van buiten sporten? Of is zwemmen meer jou ding? Normaal gesproken wordt je vast blij van sporten maar als een workout zorgt dat je puistjes krijgt wordt je daar een beetje droevig van. Misschien is dat wat overdreven maar vind je de puistjes best wel vervelend. En dat terwijl sporten juist een positief effect heeft op je gezondheid. Af en toe intensief bewegen kan de ontwikkeling van hart en vaatziekten voorkomen.

Door sporten wordt je een stuk fitter en zit je beter in je vel. Dat komt doordat bij inspanning je hartslag omhoog gaat. Tijdens het sporten heeft je lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig dan in rust. Je hartslag kan oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. Nu is het niet de bedoeling dat je als een wervelwind door je workouts gaat bewegen. Zeker als beginnend sporter is opbouwen belangrijk. Maar ik dwaal af want ik wil het met je over sporten en je huid hebben. Veel mensen hebben last van puistjes na het sporten. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen ga ik je vertellen.

Startup Foamer van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke Start Up Foamer!

Oorzaak

Denk jij dat de combinatie sporten en zweten voor puistjes zorgt? Dan ben je niet de enige wat dit werd voor lange tijd als hoofdoorzaak aangewezen. Het is best ingewikkeld want zweet op zich veroorzaakt geen puistjes of acne. Ik wil je eerst het verschil tussen puistjes en acne uitleggen.

Puistjes

Bij het zien van een puistje gaat niet bij iedereen alarmbellen rinkelen. Wat je ziet is een kleine verstoring in de talgproductie samen met een verdikte hoornlaag. De hoornlaag is de bovenste laag van je huid. Door de verdikking in de hoornlaag kan het talg niet uit de porie vloeien. Het gevolg is een puistje(s), mee-eters en of onderhuidse bultjes. Die laatste kunnen erg gevoelig zijn. Deze onderhuidse bultjes worden net als mee-eters veroorzaakt door verstopte poriën. Het verschil is dat de bultjes diep weggestopt zitten onder het oppervlak van de huid. Dus net iets dieper gelegen dan een mee-eter. Doordat ze zo goed weggestopt zitten kan er geen zuurstof van buiten bijkomen. Vandaar dat het geen rood bultje is maar dezelfde kleur als je huid. Het is een gesloten bultje die we whiteheads noemen. Deze onzuiverheden zijn hoewel soms gevoelig niet heel hinderlijk.

Acne

Acne vormt zich ook diep onder het oppervlak van de huid. Net zoals de whiteheads. Alleen deze bultjes weten zich naar boven naar het huidoppervlak te werken. Acne ontstaat over het algemeen door een overproductie van talg waardoor de talgklierfollikel ontstoken raakt. De talgklierfollikel zijn kleine zakjes in de huid. Hierin zitten de talgklieren met een opening naar buiten. De talgklieren maken het talg en werken dit via de opening naar buiten. Daar vloeit het door de porie over de huid. Acne wordt gevormd door de overproductie en ontstoken talgklierfollikel en de verhoorning van de bovenste laag van de huid. Wat je merkt is dat deze bultjes pijnlijk kloppend aanvoelen. Vaak komt er een wit kopje op die je maar wat graag meteen wilt uitknijpen. Wat je ziet is het talg wat onder het witte kopje is opgehoopt.

Acne is een huidaandoening waar veel jongeren, maar ook volwassenen mee te maken kunnen krijgen. Het wordt vaak gelinkt aan hormonen die uit balans zijn. Heb je wel eens gemerkt dat je een uitbraak van acne hebt zo rond je menstruatie? Ze verschijnen dan vaak rondom de kin en kaak. Tip: ga de puistjes nooit zelf uitknijpen want ze kunnen razendsnel verder gaan ontsteken. Plan een behandeling bij de schoonheidsspecialiste om je huid goed schoon te maken. Of schaf huidverzorgingsproducten aan speciaal voor de vette huid. In onze pure & gentle lijn is er het ingrediënt manuka verwerkt. Dit is een speciaal soort honing wat heel goed ontstekingsremmend werkt. Probeer onze Pure & Gentle lijn!

Ik ga weer terug naar waar je voor gekomen bent. Dat is de combinatie sporten en puistjes. Het was even een omweg maar ik wilde je toch even het verschil tussen puistjes en acne uitleggen. Als je door het vele sporten puistjes krijgt kan zweet een oorzaak zijn. Door de inspanning gaan je poriën wijd open staan waardoor het zweet goed over je huid kan vloeien. Ken je de uitdrukking zweten als een otter? Dit komt ook echt van een otter vandaan. Het is heel simpel, de otter is een waterdier en heeft een vettige vacht. Wanneer hij uit het water komt dan houdt zijn vacht water vast waardoor het net lijkt of hij heel erg zweet. Het zijn van die gewone uitdrukkingen maar er zit toch een kern van waarheid in 🙂

Zweten is heel goed. De afvalstoffen uit je lichaam en huid komen door het sporten goed los en worden door het zweten afgevoerd. Het zweten op zich veroorzaakt geen acne. Maar zweet vermengt met vuil uit de porien doet dat wel. Om acne in gang te zetten is er meer nodig dan alleen zweet. Het kan o.a. te maken hebben met acne mechanica.

Acne mechanica

Het gaat hierbij om de combinatie van gist (wat in het zweet zit) en de wrijving van de huid tegen kleding. Dat is wat de acne veroorzaakt. Je kunt daarbij denken aan sporten zoals voetbal, wielrennen, bodybuilders of hockey waar kleding tegen de huid kan schuren. In dit geval zitten de puistjes vooral op de borst, schouders en rug. Wist je dat als je voor sport of je beroep veel een helm draagt daar puistjes van kunt krijgen?

Voeding

Er is nog iets wat kan zorgen dat je door het sporten puistjes krijgt. Je voeding kan hiermee te maken hebben. Ben jij ook iemand die voor of na, of misschien wel op allebei de momenten, direct een (grote hoeveelheid) proteïne shake achterover slaat? Dit is gezond voor je lichaam, het helpt je spieren herstellen. Maar het is helaas minder goed voor je huid. Bij het verteren van deze shakes komt er een grote hoeveelheid van het hormoon IGF-1 in je bloed. Dit hormoon verstoort je hormoonbalans waardoor de productie van talg stijgt. En dat zie je terug aan de huid, daar verschijnen puistjes. Natuurlijk is het wel persoonsgebonden, niet iedereen heeft dit effect na het drinken van proteïne shakes. Maar ik wilde het je toch meegeven.

Testosteron

Een hoog testosterongehalte in het bloed kan ook een storende factor zijn. Het testosteron laat het hormoon DHT vrijkomen wat zorgt voor extra talgaanmaak. Deze overproductie zorgt voor een overschot aan talg wat de poriën doet verstoppen. Al snel liggen ontstekingen op de loer en dit wordt zichtbaar door de vorming van acne. Als je erg gevoelig bent voor de vorming van acne zal je sneller last hebben van puistjes. Bij de meeste mensen is het effect van sporten en toenemen van testosteron tot ongeveer een uur na het sporten actief. Het toenemen van testosteron doet zich vaak voor bij het uitvoeren van krachtsport.

Voorkomen

Dan zijn we nu aangekomen bij het feit hoe kun je die puistjes door sporten voorkomen? Het klinkt tegenstrijdig maar mijn advies is om toch te blijven sporten. Je lichaam heeft een (intensieve) workout nodig om je organen goed te laten werken. Doordat de hartslag omhoog gaat wordt het bloed sneller door je lichaam gepompt. Zelfs de allerkleinste haarvaatjes worden door het bloed bereikt. Hierdoor kunnen de cellen hun afvalstoffen beter kwijt waardoor ontstekingen geremd worden.

Ga na het sporten altijd wel meteen douchen. Door je lichaam te reinigen geef je gist en bacteriën geen kans om irritaties aan je huid te veroorzaken. Om acne mechanica te voorkomen zou je kunnen kijken naar sportkleding wat niet direct op je huid schuurt. Loop eens een sportwinkel binnen voor meer advies op dit gebied.

Ik had het daarnet al over douchen na het sporten. Gebruik een hydraterende en voedende douchegel om je huid goed te verzorgen. Vergeet niet om ook je gezicht goed te reinigen. Je kunt hiervoor de startup foamer gebruiken. Dit is een heerlijk frisse foam waar je huid goed schoon van wordt. In dit product is o.a. akkermuntolie verwerkt om ontstekingen in de huid af te remmen. En, het is heerlijk fris op de huid 🙂

De verfrissende douchegel van LIN Skincare

Reinig en verzorg je huid met deze heerlijke showergel!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?