Tips voor een mooie huid

Tips voor een mooie huid
30 april 2021 Belinda de Witte
Wennen aan je nieuwe huidverzorging - LIN Skincare

Het geheim van een mooie huid

De hele dag door krijgt je huid een heleboel te verduren. Er komt van alles op je gezicht terecht van uitlaatgassen, sigarettenrook tot allerlei soorten bacteriën. Al die stoffen, dat zijn er echt wel duizenden, verstoppen je poriën en verstoren de huidbarrière. Deze stoffen plakken natuurlijk niet alleen aan je gezicht. Eigenlijk aan alles wat aan de lucht wordt blootgesteld. Dat is dan over het algemeen je gezicht en ook de handen. In de zomer is het weer een ander verhaal, dan heb je immers minder kleding aan.

Wanneer je in het rond kijkt zie je dat zo’n beetje iedereen regelmatig met de handen het gezicht aanraakt. Of hou het bij jezelf en wees je bewust wat je handen aan het doen zijn. De mijne zijn deze blog aan het typen. Waar mijn handen soms nadenkend mijn kin ondersteunen. Natuurlijk ga ik niet eerst mijn handen wassen voor ik deze naar mijn gezicht breng. Dan kan ik de hele dag wel bezig blijven. Nu ben ik altijd een voorstander van het naleven van de hygiëne regels. Handen wassen en desinfecteren is vanwege mijn werk als schoonheidsspecialiste met de paplepel ingegoten. Ik had een praktijkopleider die daar heel streng op lette tijdens de schoonheidsopleiding. En dat is zeker niet verkeerd denk ik achteraf. Maar de hele dag handen wassen is niet na te leven. Ook niet prettig voor de handen. Al heb ik daar wel weer een zeer fijne handcrème voor 🙂

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze kalmerende dagcrème!

Om weer even terug te komen op je handen. Waar zitten ze nu? Leun je erop om je hoofd te ondersteunen? Of pulk of krab je ermee aan je gezicht? Je handen zijn een flinke bron van bacteriën die niet kunnen wachten om schade, zoals puistjes, te veroorzaken. De oplossing is heel simpel, niet meer je gezicht aanraken. Nu is dat natuurlijk een onmogelijke opgave. Je kunt niet de hele dag je gezicht ontwijken. En doe je het niet bewust dan gebeurt het wel onbewust. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Dus wat is hier nou aan te doen? De oplossing is om je huid, en ook je handen, goed schoon te houden. Wat betekent dat handen wassen nodig is. En je gezicht goed reinigen om alle vuile deeltjes te verwijderen. Je huid elke dag reinigen is een absolute must voor een mooie huid.

Ben jij iemand die altijd voor het slapen gaan de make up van het gezicht afhaalt? Of ben je soms zo ontzettend toe aan je bed dat deze klus erbij inschiet. Tja weet je, het is nooit goed om te gaan slapen met make up op. Je kunt het best wel eens een keer vergeten, niet goed maar het kan. Wees je bewust van je gezicht reinigen voordat je gaat slapen. En nog een keer reinigen na het wakker worden. Het is niet alleen veel beter voor je huid, want die heeft veel minder verstoppingen en onzuiverheden. Ook je kussensloop ziet er beter uit zonder al die make up vegen overal. Een mooie frisse huid begint bij je huid verzorgen. En dat 2 keer per dag. Maak er een gewoonte van en op een dag weet je niet beter. Dan zit het gewoon in je systeem.

Om je wat op weg te helpen heb ik wat huidvezorginstips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Reinigen

Om je huid goed te verzorgen is het belangrijk om bij het begin te beginnen. De start van je verzorgingsritueel begint altijd met het reinigen van de huid. Waarom is dat belangrijk? Het reinigingsproduct, bijvoorbeeld een cleanser, ontdoet je huid van talg en vuilresten. Deze laag heeft je huid gedurende de dag opgebouwd. Een punt van aandacht is dat zonder een goede reiniging je huid niet kan werken aan huidverbetering. Op een niet gereinigde huid kunnen de werkstoffen (ingrediënten) niet goed door de huid heen dringen. Alle talg resten en ander vuilresten houden als het ware je fijne gezichtscrème tegen. Het gevolg is een onzuivere huid met verstoppingen.

Wat is de beste manier om je huid goed te reinigen? Om te beginnen is je huid wassen met alleen water niet goed om onzuiverheden te verwijderen. Water kan bijvoorbeeld alleen stof van de huid spoelen maar doet verder niets. Alleen water lost geen vet deeltjes op (zoals talg) waardoor de verstoppingen in de huid kunnen toenemen. De talg resten blijven immers als een laagje bovenop de huid liggen. Ook kun je met alleen water geen make up (resten) verwijderen. Je hebt een tussenstof zoals een cleanser nodig om je huid goed te reinigen.

Je kunt voor de reiniging een cleanser gebruiken. Een cleanser is een zeer zacht product die op milde wijze je huid reinigt. Een goede cleanser reinigt de huid zonder de beschermlaag van de huid te verstoren. Deze beschermlaag (de huidbarrière) werkt als een schild van de huid. Gebruik je een agressieve cleanser dan verstoor je de balans van de beschermlaag. Je merkt dat een cleanser niet goed voor je huid is als je na elke reiniging een trekkerig gevoel hebt. Dan is het zaak om te veranderen van huidverzorgingsproduct.

Het reinigen met een cleanser doe je 2 keer per dag. Bij het starten van de dag en voor je gaat slapen. Breng een beetje cleanser aan op je vingers en verdeel al masserend de cleanser over de huid. Voeg hierna wat lauw water toe en spoel de cleanser helemaal van de huid af. Na het afspoelen voelt je huid heerlijk zacht aan. Nu is het de beurt aan de toner. Ik krijg vaak de vraag waarom een toner belangrijk is. Deze stap is belangrijk omdat het de ph waarde weer in balans brengt. Deze is tijdens de reiniging verstoord en moet weer terug gebracht worden. En dat doe je met een kalmerende toner. Tevens heeft een (goede) toner ook een verzorgende werking. In mijn eigen toner heb ik daarom het ingredient aloe vera verwerkt. Van aloe vera is bekend dat het een geneeskrachtige werking heeft. Het zorgt voor een zachte en soepele huid en geeft heel goede resultaten vooral als je last hebt van een droge of geïrriteerde huid.

Tip 2: Hydrateren

Waarom is het goed om je huid te hydrateren? Dit heeft alles te maken met dat je lichaam vocht nodig heeft om goed te functioneren. Om van binnenuit te hydrateren is water drinken van cruciaal belang voor je lichaam. Het vocht is nodig om je vitale functies, het bewustzijn, ademhaling en de bloedsomloop, te laten werken. Deze functies samen zijn voor het lichaam essentieel om te kunnen functioneren. Daarnaast is het vocht nodig om het bloed stromend te houden. Als je te weinig drinkt wordt je steeds slomer en gaat het denken trager. Ook heb je weinig energie om iets te ondernemen.

Je huid heeft voldoende vocht nodig om mooi glad en soepel te blijven. Vocht zorgt er voor dat de huid goed beschermt blijft. Wist je trouwens dat onzuiverheden zoals puistjes ook voorkomen op een droge huid? Je denkt misschien eerder aan de combinatie vette huid en puistjes. Want dat klinkt meer logisch. Het is inderdaad zo dat je bij een vette huid meer talg afvloeiing hebt. De talg kan heel makkelijk de poriën verstoppen. Maar met een droge huid kun je ook last hebben van onzuiverheden. Hoe dat komt ga ik je uitleggen.

Je huid is opgebouwd uit lagen, de opperhuid is daarbij de bovenste laag. Dit is ook de laag met lipiden, dit zijn vetten. Deze laag is de beschermlaag van de huid en heeft als taak om bacteriën en virussen buiten het lichaam te houden. Als we deze huidlaag niet hadden zou je om de haverklap schadelijke stoffen binnen krijgen. Blijkt maar weer hoe ingenieus het lichaam is opgebouwd. Is je huid droog raakt de opperhuid beschadigt en uit balans. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruiken van agressieve huidverzorgingsproducten. Deze zijn gemaakt van stoffen die de vochtbalans in de huid aantasten. Wanneer de opperhuid uit balans is kan het niet meer voor de volle 100% zijn taak uitvoeren. De bovenste huidcellen in de opperlaag raken gevoelig en gaan ontsteken. Dit is een absolute voedingsbodem voor de vorming van acne. De talgklieren kunnen het best een tijdje volhouden maar op een gegeven moment gaan ze overlopen en raken verstopt. En zo gebeurt het dat je droge huid onzuiver wordt.

Om je huid van voldoende vocht te voorzien is het belangrijk om water te drinken. En om te smeren met hydraterende huidverzorgingsproducten! Als je huid goed is gehydrateerd dan heb je, over het algemeen, een jongere uitstraling. Niet dat het als een ware verjongingskuur werkt. Dat dan weer niet. Maar de huid is soepeler en elastisch wanneer het goed in zijn vel zit. Een meetmoment om te kijken of je huid in goede conditie is het volgende: pak de bovenkant van je hand tussen twee vingers vast en probeer het zachtjes omhoog te trekken. Laat de huid meteen daarna los. Als je huid meteen terug springt dan is er niets aan de hand. Je huid is in goede conditie. Blijft de huid een paar seconden omhoog staan dan moet je direct actie ondernemen. Je huid geeft dan al de eerste tekenen van een droge huid en uitdroging.

Tip 3: Beschermen

Veel mensen gebruiken een dagcrème om de huid te beschermen. Daar ben ik zeer blij om, je huid heeft het nodig. Maar waarom eigenlijk? Je wilt natuurlijk dat de huid gezond blijft en er mooi uitziet. In een gezonde toestand maken de talgklieren voldoende maar niet teveel talg aan om je huid soepel te houden. Raakt je huid uit balans dan merk je dit ook aan de talgproductie. Dat zit zo: als je smeert met een dagcrème die je huid droog maakt reageren de talgklieren hierop door de talgproductie te verhogen. De verhoogde talg zorgt voor verstoppingen in de poriën. Waardoor er ontstekingen worden gevormd en ook puistjes. Heel vervelend want die onzuivere huid maakt jou ook onrustig. Dat maakt dat je naar de winkel gaat en een crème voor de onzuivere huid in huis haalt. Daarmee ga je aan de slag om de puistjes te lijf te gaan. Huidverzorging voor een onzuivere huid of vette huid, is gemaakt om de overmatige talgproductie aan te pakken. En dat doet het nu dus ook. Het is alleen zo dat je in eerste instantie helemaal geen onzuivere of vette huid had. De narigheid begon omdat je aan het smeren was met agressieve huidverzorgingsproducten. Daar kwamen die onzuiverheden vandaan.

Het gebruiken van een huidlijn voor de onzuivere of vette huid is in dit geval niet nodig. Wat je huid nodig heeft is een dagcrème met zachte ingredienten. Die je huid op de juiste wijze verzorgd en beschermd. Je huid heeft een crème nodig die je huid niet uitdroogt zodat de talgklieren aangezet worden door meer talgproductie.

Je dagelijkse verzorging met een goede dagcrème is voor je huid heel belangrijk. Want wanneer je de verkeerde producten gebruikt heeft dit voor je huid een averechtse werking. Je smeert met een dagcrème om de huid te beschermen. En dat beschermen is nogal breed, want er komt gedurende de dag zoveel op je gezicht af. Ik denk dat dat als je kon zien wat er allemaal aan je huid kleeft dat je zou schrikken.

Hoeveel dagcrème smeer je? Je hoeft niet de dagcrème heel rijkelijk aan te brengen. Want dat is en zonde van je huid en zonde voor je portemonnee. Ook is je dagcrème veel eerder op en dat is zonde. Je huid neemt niet meer op dan het nodig heeft en is daarna verzadigd. Wat betekent dat het de rest van de crème afstoot en als een laagje op de huid blijft liggen. Houd bij het aanbrengen van de dagcrème (en de nachtcrème) de grootte van een amandelnoot aan. Verdeel de dagcrème door stippen op de huid te zetten. Die je daarna over de huid inmasseert. Heb je toch iets teveel opgesmeerd dep dan met een tissue over de huid. Het laagje wat teveel is hecht zich aan de tissue.

Tip 4: Herstellen

Wat doet een nachtcrème voor je huid? Een nachtcrème zorgt ervoor dat de huid tijdens het slapen goed hersteld. Het zorgt ervoor dat de huidcellen zich kunnen vernieuwen. Van deze cellen is bekend dat ze dat het liefst tijdens het slapen doen. Een nachtcrème ondersteund de huidcellen en is ook echt noodzakelijk. Een mooie huid krijg je juist door de huid goed te verzorgen. En juist tijdens de nachtelijke uurtjes wanneer je lekker ligt te slapen werkt de huid dubbel zo snel aan het herstel.

Wanneer je lichaam in de ruststand is dan is het herstelwerk aan de huid heel actief voor je bezig. Tussen ongeveer 23.00 – 4.00 uur delen de huidcellen zich maar liefst 8 keer sneller dan de rest van de dag. Allerlei gifstoffen, van bijvoorbeeld sigarettenrook, worden afgevoerd. De vetten worden aangemaakt en de vochtbalans hersteld. Best een bezige bij die huid van jou zo gedurende de nacht …

Omdat je lekker warm in je bed ligt te slapen is je huid ook warmer. Hierdoor staat de huid veel meer open voor het opnemen van werkstoffen (ingrediënten) uit je nachtcrème. Dat is prettig want zo haal je het beste uit je huidverzorging. Er is trouwens onderzoek gedaan naar vrouwen die niet voldoende slaap kregen. Vooral vrouwen die met de overgang bezig zijn kunnen last hebben van slaapproblemen. Als je minder dan ongeveer 8 uur per nacht slaapt heeft je huid het moeilijk om de huidcellen te activeren. Het staat dan allemaal een beetje op een lager pitje. Als je in de ochtend jezelf uit bed sleept dan zie je dat gebrek aan slaap dan ook wel aan de huid. Je gezicht tekent met groeven en wallen onder de ogen. UIt dit onderzoek kwam dan ook dat de nachtelijke slaapuren de beste periode is voor de huid om te herstellen.

Herstellende nachtcrème - LIN Skincare

Verzorg je huid met deze herstellende nachtcrème!

Hoe gebruik je een nachtcrème? Smeer altijd pas de nachtcrème op als je huid helemaal goed schoon is. Alleen dan, en dat is ook zo met de dagcrème, zal de crème goed zijn werk kunnen doen. Breng de nachtcrème aan net zoals ik bij de dagcrème heb uitgelegd. Ook weer dezelfde verdeling. Het verschil is als je nu wat te rijkelijk hebt gesmeerd laat het maar op de huid liggen. De huid is de aankomende 8 uur erg druk voor je aan het werk en een beetje extra creme is dan ook niet erg.

Je nachtcrème helpt, net zoals de dagcrème, tegen huidveroudering en het zorgt dat de huidcellen zich vernieuwen. Wanneer de huidcellen actief bezig zijn merk je dit aan de doorbloeding van de huid. Je huid stoot immers de grauwe dode huidcellen af en daarvoor in de plaats komen mooie jonge cellen. Die zien er veel gezonder uit. Ook zorgt een goede nachtcrème voor de toevoer van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat je huidverzorging is opgebouwd met voldoende voedingsstoffen. Anders heeft het smeren nog geen zin. En dat is niet de bedoeling. Tot slot smeer je huid elke dag en nacht in en vergeet daarbij niet je hals in te smeren. Want ook dit gedeelte van de huid staat overdag vaak bloot aan allerlei schadelijke stoffen. Door je hals in te smeren met dag- of nachtcrème blijft de huid daar ook glad en soepel.

Dan wens ik je voor nu veel succes met mijn tips voor een mooie huid!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.