Krijg je puistjes door chocolade?

Krijg je puistjes door chocolade?
3 december 2020 redactie
Chocolade puistjes

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Chocolade

Ben jij ook fan van feestdagen waarin chocola een belangrijk item is? Neem nou bijvoorbeeld de decembermaand waar het feestje begint met chocoladeletters. 

En eerlijk gezegd ga ik al direct aan het begin de fout in. Hoe dan? Ik koop ze … De melk en witte letters zijn mijn favoriet 🙂 Ik moet zeggen dat ik het hele jaar best goed mijn best doe om in de winkel het pad waar ik de chocola kan vinden over te slaan. Soms lukt het en soms helaas ook niet. Ik troost me dat het eten van chocolade heel goed is voor mijn humeur, energielevel en bloedvaten. 

Dat laatste, over de bloedvaten, is eigenlijk alleen zo wanneer je pure chocola eet. Dus niet als je, net als ik, de voorkeur hebt voor melk en wit. Het eten van pure chocolade blijkt de bloeddruk te verlagen. Moet je wel 85 gram per dag eten. Dan heb je hetzelfde effect als het nemen van bloeddrukverlagende medicijnen. Spreekt voor zich dat het niet handig is om nu je medicijnen in de kast te laten en alleen voor de pure chocola te gaan! Want het is altijd de vraag of deze theorie ook voor jou opgaat. Maar ik vond het een leuk weetje vandaar …

In ieder geval kun je er niet omheen dat vaak na het eten van chocolade er de volgende dag een pukkel oppopt. Na enig prakkezeren kom je tot de conclusie dat het op zeker te maken heeft met het eten van die chocoladereep gisteren. Ik snap je, dat zou ik ook denken. 

Uit onderzoek is gebleken dat zuivelproducten en voeding met niet zulke beste koolhydraten puistjes kunnen verergeren. Als je bekijkt dat de meeste chocoladeproducten uit melk en suiker bestaan dan heb je grote kans om er last van te krijgen. Een chocoladeletter zit namelijk bomvol met melk en suikerrijke ingrediënten. Maar dit geldt niet alleen voor chocolade, ook andere producten bevatten zuivel en slechte koolhydraten. Als je het zo bekijkt is het helemaal niet zeker dat die lekkere chocoladeletter de enige boosdoener is van het ontstaan van die pukkel op je wang, neus of kin (of waar dan ook). Het kan namelijk net zo goed aan je voedingspatroon liggen. Wat eet je eigenlijk allemaal  nog meer dan die overheerlijke chocolade? 

Het eten en drinken van zuivelproducten kunnen acne (puistjes) verergeren. Ook snelle koolhydraten kunnen een boosdoener zijn. Wat zijn snelle koolhydraten (koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezel)? Dit zijn voedingsstoffen die snel in het bloed worden opgenomen. Je krijgt er, na het eten of drinken, een hoge piek in je bloedsuiker van. De snelle koolhydraten vind je vooral in snoep, koek en frisdrank. Maar ook honing, ijs en producten met witmeel (pasta, witte rijst en witbrood). En niet te vergeten chocolade, waar behalve suiker ook nog melk en vet in zit.

De verzorgende cleanser en toner van LIN Skincare

Geniet van onze heerlijke producten!

Ontstaan van puistjes

Je hebt net gelezen dat door wat je eet een grote factor kan zijn in het ontstaan van puistjes. Het eten van chocola kan je acne verergeren maar zeker ook van het eten van snelle suikers. Ik wil dan ook niet helemaal de schuld op die overheerlijke chocoladeletter schuiven. Het bevorderen van acne gebeurt door een ingewikkeld proces in je lichaam. Dit proces treedt in werking wanneer de mannelijke geslachtshormonen actief worden. Deze hormonen heten de androgenen. We noemen ze mannelijke geslachtshormonen maar vrouwen hebben deze hormonen ook in het bloed. Deze androgenen zijn de aanjager van een verhoogde talgproductie. Is dit eenmaal in werking gezet zal heel snel het afvoerkanaal van een talgklier verstopt raken. Daar hoopt de talg zich op waarna het door tussenkomst van een huidbacterie ontstoken raakt. Voor jou wordt dit zichtbaar door de (soms meerdere) pukkel(s) op je huid. Nu moet ik er wel een kanttekening bij vermelden. Want er zijn nog te veel discussies omtrent dit onderwerp. Het lijkt mij best logisch dat je huid vetter wordt en ontstoken raakt door de verstopte talgklieren. Maar of dit nou perse door het eten van chocola komt blijft een lastig punt. Er zijn ook zoveel verhalen over dit onderwerp. De ene persoon zegt wel puistjes te krijgen van chocola en de ander zegt dat dit komt door het aanraken van je gezicht wanneer je net chocola hebt gegeten. Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk, of dat je de chocola zo diep in de poriën kan smeren. maar goed ik heb het vaker gelezen en gehoord. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat je puistjes komen van het eten van chocola of ander vet voedsel. En dat het zou zorgen voor het ontstaan van puistjes. Het staat wel vast dat je puistjes ontstaan door een ontsteking van de huid rond de talgklieren. Bij een ontsteking, en ook preventief, is het belangrijk om je huid goed schoon te maken. Een belangrijk punt dus in je verzorgingsroutine!

Huidverzorging

We hebben het net gehad over of puistjes door het eten van chocola komt. Je hebt gelezen dat het niet alleen de schuld is van deze overheerlijke snoeperij. Je voedingspatroon van wat je dagelijks eet heeft zijn weerslag op de huidconditie. Wat ook niet mag ontbreken in de strijd tegen puistjes is een perfecte huidverzorging. Want als je alleen oog hebt voor de binnenkant van de huid los je wel iets op maar niet alles. Wanneer je poriën eenmaal verstopt zitten met talg is het zaak om het probleem niet nog groter te maken. Laten we daarom eens kijken naar je dagelijkse routine van de huid verzorgen. Plens je alleen met wat water of ga je een stap verder? Ik hoop natuurlijk op het laatste, dat je de huid goed schoonmaakt. Want weet je, water maakt je huid niet schoon. Water kan alleen maar stof en dergelijke  van je huid afspoelen. Maar voor het echte schoonmaakwerk daar heb je een tussenstof voor nodig. Een cleanser bijvoorbeeld, deze wast je huid, samen met water, echt heel goed schoon. Nu je dit hebt gedaan kun je gelijk door naar de volgende stap. Dit is het sprayen met een toner. Voor het gemak vergeten mensen deze stap wel eens. Jammer! Want een toner heeft echt een belangrijke taak in je huidverzorgingsroutine. Een toner kalmeert je huid en brengt de ph waarde weer op orde. De ph waarde (is de zuurgraad van de huid) verandert door het wassen met water en een reinigingsproduct. Ook van alleen water verandert je ph waarde al. De toner heeft als taak om deze ph waarde weer intact te maken.

Even een weetje over de ph waarde. Je huid heeft een ph waarde van rond de 5,5, dit is een beetje licht zuur. Waarom is deze laag zuur? We hebben het over de bovenste laag van je huid, die je kan zien. Deze laag bestaat uit talg, zweet en dode huidcellen. Deze laag beschermt de binnenkant van je lichaam tegen allerlei schadelijke stoffen. En het houdt je huid goed gehydrateerd. Deze lichtzure ph waarde wordt ook wel de natuurlijke zuurmantel van de huid genoemd. Het is zeer belangrijk om voor het behoud van je lichaam deze ph waarde goed intact te houden. En dat doet dus de toner voor je huid. Probeer maar eens en ervaar ook dat je huid heel zacht wordt na het sprayen ermee. In de zomer wordt de toner ook vaak als verfrissing gebruikt. Dat kan natuurlijk ook maar de hoofdzaak van dit product ligt voornamelijk in de huid beschermen en verzorgen. 

Zijn we aangekomen bij het laatste punt voor je de dag kunt starten of juist voor je gaat slapen. Je gezicht is nu goed schoon en de poriën zijn goed in staat om alle ingrediënten uit je gezichtscrème op te nemen. Gebruik een gezichtscrème die je huid zacht maakt en bovenal met hydraterende ingrediënten. Vooral nu het kouder wordt heeft je huid extra hydratatie nodig. Weet je wat ook heerlijk is? Op zijn tijd smeren met een moisturizer. Deze is er speciaal op gericht om je huid soepel en glad te maken. Je kunt een moisturizer ook gebruiken voor onder je dag of nachtcrème. Dan werkt het als een hydratatie boost! Heb je de huid niet goed schoongemaakt? Dan heeft smeren met je fijne zachte gezichtscrème geen zin. Je smeert je crème samen met al het aanwezige talg en vuilresten (van bijvoorbeeld uitlaatgassen en sigarettenrook) over je huid. Dat is toch zonde van je mooie gezichtsverzorging.

Wat ik ook vaak hoor is dat  mensen alleen voor dat ze gaan slapen hun gezicht schoonmaken. Met een schoon gezicht naar bed is het motto. Daar ben ik het volkomen mee eens. Maar dan wel ook je gezicht bij het starten van de dag weer schoonmaken. Waarom, want ik ben met een schoon gezicht gaan slapen hoor! Na je nachtrust de huid schoonmaken is nodig omdat je huid tijdens het slapen veel talg heeft aangemaakt. En deze uit de poriën geduwd worden. Het gevolg is dat je huid onder de talg zit. Ja, ik zeg het maar even zo direct hoor. Want dat is het verraderlijke aan talg, je ziet er niets van. Misschien voel je het wel, een vettig laagje over je huid. In het slechtste geval wordt er niet schoongemaakt en geen dagcrème gebruikt. Gebruik je wel make up dan smeer je dat tussen de talg resten. Misschien heb je al wel het idee dat je make up er snel af is? Dat het als het ware van je gezicht verdwijnt? Dat komt vast doordat je de huid niet hebt schoongemaakt en verzorgt met een gezichtscreme.  Nou we zijn begonnen met de vraag of chocola zorgt voor puistjes en we komen uit op je huid verzorgen. Dat is niet heel raar want je huidconditie goed houden doe je door gezond te eten en je huid goed te verzorgen. Gebruik je de juiste huidverzorgingsproducten dan is je huid daar zichtbaar blij mee. Hoe je dit kunt zien? Doordat je door het schoonmaken minder kans hebt op het ontstaan van puistjes en een perfecte gezichtsverzorging je huid laat stralen! En, nog een voordeel van je huid verzorgen is dat je dan best eens een stukje chocola mag eten 🙂

Hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Ervaar deze hydraterende moisturizer!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.