Tips voor huidverzorging in de winter

Tips voor huidverzorging in de winter
28 januari 2021 Belinda de Witte

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Winter

Voor mijn gevoel zitten we nu weer aan de goede kant van het jaar. Na kerst en oud en nieuw kijk ik verlangend uit naar de lente.

Een beetje dromen mag best en ik weet heus wel dat het voorjaar nog even op zich laat wachten. Zo zijn er al wat winterse buien geweest met hier en daar wat sneeuwvlokken. 

De temperatuur daalt en de kachel mag wat meer gaan snorren. Ik zeg een lekker kop thee erbij en genieten van een gezellig winterse dag.

Voor mijn huid heeft de winter wel een keerzijde. Doordat ik meer binnen ben, ook vanwege de corona maatregelen, moet ik  mijn huid extra goed in de gaten houden. Ik laat wat vaker de cleanser als gezichtsmasker op mijn huid zitten. En ik smeer mezelf van top tot teen in met hydraterende crèmes. Heb jij last van een droge winterhuid? Een typische winterkwaal is een huid die jeukt en schilfert. En wat te denken van de barstjes en kloven die spontaan in de huid van je handen verschijnen. Of misschien zijn je benen wel erg droog met witte schilfers. Je kunt dan niet over een stralende winterhuid spreken. Gelukkig is er wel iets aan te doen, dat is dan weer het goede nieuws 🙂
Tip: de bodycream uit de IVY bodyline hydrateert je huid optimaal. Eenmaal ingesmeerd kun je genieten van een heerlijk geurende en zachte huid!

Wat is er met je huid aan de hand nu het buiten koud is? De lage temperaturen, en vooral met vriesweer, maakt de huidbarrière van de opperlaag steeds zwakker. De opperhuid is de laag wat je ziet als je naar bijvoorbeeld de handen kijkt. Deze opperhuid (huidlaag) beschermt je tegen allerlei dingen zoals vervuiling, de zon en ook tegen uitdroging. Uitdroging kan door de zon maar ook door de kou ontstaan. Is je huid eenmaal aangetast gaat deze in een rap tempo achteruit. 

De hydraterende en verzachtende bodycream IVY van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke hydraterende bodycream!

Wat ik je in deze koude wintermaanden wil aanraden is om goed te blijven hydrateren. Zowel van binnen als van buitenaf. Van binnenuit is dit te doen door elke dag voldoende ( 7-8 glazen) water per dag te drinken. Tip: drink na elke maaltijd (en na de koffie) een glas water. Zo drink je al snel een paar glazen meer zonder er extra aan te denken. Want ik begrijp best dat je in de winter misschien niet altijd zin hebt in een glas water drinken. In de zomer trekt dit meer aan omdat je door de warmte meer een gevoel van dorst ervaart. Niet alleen van binnen maar ook van buitenaf  is hydrateren nodig. Dit houdt in dat huidverzorging vooral hydraterend moet werken. Het is zo dat  hoe beter de huid gehydrateerd is, hoe beter de barrièrefunctie is.

Hydrateren

Er zijn een paar dingen die zeker tijdens de wintermaanden het overpeinzen waard zijn. We hebben het al gehad over water drinken om gehydrateerd te blijven. Een volgend punt is, moet je je huidverzorging aanpassen in de winter? Om een droge huid te voorkomen is het verstandig om hydraterende huidverzorging te gebruiken. Ingrediënten die zorgen voor hydratatie zijn hyaluronzuur en glycerine. Over deze stoffen ga ik je wat meer vertellen. 

Hyaluronzuur

Dit is een stof, zeer effectief, waarmee vocht in de huid wordt aangetrokken en ook vastgehouden. En vooral dat laatste, het vasthouden, is voor je huid van groot belang. Want vocht maakt dat je huid mooi glad en soepel blijft. Hyaluronzuur komt van nature voor in je lichaam. Het helpt de huid om het vocht vast te houden en de huidbarrière te herstellen. Helaas neemt de natuurlijke vorm van hyaluronzuur met de jaren af. Hierdoor kan je huid steeds droger worden. Wanneer je denkt dat je huid een hydratatie boost nodig heeft helpt smeren met een moisturizer heel goed!

Nog even over wat deze magische stof hyaluronzuur nou precies voor je huid doet. Ik had het er al eerder over dat het vocht kan vasthouden. En nu komt het, want 1 gram hyaluronzuur kan tot 6 liter water vasthouden!. Nu begrijp ik het best dat je hiervan schrikt. Je wilt natuurlijk niet na het smeren van je hydraterende crème opzwellen als een michelin poppetje. Dat gebeurt gelukkig niet. Het verrassende aan deze stof is dat het de huid nooit teveel vocht geeft. In huidverzorging is een streng beleid over hoeveel de concentratie van een bepaalde stof mag zijn. Zo ook bij het ingrediënt hyaluronzuur. Door de toevoeging van hyaluronzuur worden de bovenste huidlagen zoals de opperhuid opgefrist. Dat maakt dat je huid glad, soepel en zacht wordt. En niet te vergeten gehydrateerd! En last but not least, hyaluronzuur vermindert fijne lijntjes in je gezicht en heeft een vertragend effect op het ontstaan van rimpels. Ook de huidverzorgingsproducten van LIN Skincare zijn voorzien van hyaluronzuur. 

Glycerine 

In veel huidverzorgingsproducten is het ingrediënt glycerine verwerkt. Zo ook in de huidverzorgingsproducten van LIN Skincare. Dit ingrediënt is erg favoriet en dat is zeker niet zonder een reden. Het is van nature een lichaamseigen stof maar in onze huidverzorgingsproducten gebruiken we de plantaardige vorm. In je lichaam zit glycerine in de hoornlaag, deze laag is een onderdeel van de opperhuid. De opperhuid bestaat uit 5 lagen waar de hoornlaag de buitenste laag ( naar binnenuit) van is. Glycerine is een ingrediënt die net als hyaluronzuur vocht kan aantrekken en vasthouden. Dat is de reden dat hyaluronzuur en glycerine vaak als setje in een crème verwerkt wordt. Vooral huidverzorgingsproducten voor de droge huid zijn voorzien van glycerine. Maar bij LIN Skincare vinden we dat het ingrediënt een aanwinst is voor ieder huidtype. Vandaar dat we deze stof altijd in onze producten terug laat komen. Voor een nog zachter resultaat!

Dan ga ik nu weer verder met hydrateren. Wanneer de huid niet meer in staat is voldoende vocht vast te houden heb je grote kans een huidprobleem te ontwikkelen. Een droge en jeukende huid kan het hele jaar voorkomen. Geniet jij in de zomer ook zo van de zon? Vergeet dan niet om  je huid in te smeren want anders doen de felle zonnestralen de huid geen goed. In de winter heb je niet te maken met een felle zon maar wel met een gure koude buitenlucht. Deze kan je huid flink uitdrogen. Ook daarom in de winter aandacht voor je huidverzorging. 

Soms komt een droge huid in combinatie met eczeem. Deze huidaandoening komt samen met rode schilferende plekken en soms ook met bultjes en blaasjes. Vaak is bij eczeem een droge huid de onderliggende oorzaak. Dat heeft te maken met een niet goed werkende, of van nature niet goed aangelegde, vetbarriere. Hierdoor ontstaat een droge huid van waaruit in sommige gevallen eczeem kan ontstaan. In het geval van eczeem heb je meestal een medicijn of hormoonzalf nodig. Het spreekt voor zich dat je daarvoor bij de huisarts moet zijn. Laat het niet zover komen en smeer tijdig met een hydraterend huidverzorgingsproduct!

Droge handen

Een bekende kwaal waar je zeker in de winter last van kunt hebben zijn droge handen. Nou ja, eigenlijk kun je tegenwoordig alle dagen in het jaar last hebben van droge handen. Door het vele handen wassen en desinfecteren krijg je een droge huid. Het handen wassen gebeurt meestal met water en zeep. Water droogt de handen extreem uit en het dotje zeep verwijdert ook nog eens de huidbarrière. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit funest is voor je huid.

Natuurlijk is het altijd beter om droge handen te voorkomen. Dat bespaart je een hoop pijn en ongemak. Smeer daarom je handen  in met een fijne hydraterende handcreme. Een goede handcrème maakt de handen heerlijk zacht en soepel. En trekt snel in de huid en blijft niet vettig aanvoelen. Op die manier kun je snel door met je werkzaamheden. De handcrème uit de IVY bodyline heeft een huidbarrière herstellende werking. Dankzij de zachte ingrediënten herstelt de huid razendsnel en maakt de handen zijdezacht 🙂 

De verzachtende en hydraterende handcrème van LIN Skincare

Gun je handen de handcrème
van LIN Skincare!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.