fbpx

Het effect van zon op de huid

Het effect van zon op de huid
2 juni 2020 Belinda de Witte
In Algemeen
Het effect van zon op je huid

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Genieten

Heb je fijn van de zon kunnen genieten? Van zon wordt (bijna) iedereen vrolijk en bovendien geeft de warmte je ook een aangenaam gevoel.

Je wordt er loom en ontspannen van wat komt door de verwijding van je bloedvaten. Daarbij maakt je lichaam onder invloed van zonlicht de stof endorfines aan. Deze stof werkt pijnstillend en zorgt voor energie, ontspanning en een geluksgevoel. Daarom voel je je blij en behaaglijk als de zon schijnt. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat de zon ook gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Met name dan te veel zon! In een hoge dosis kan zonlicht het lichaam aantasten en voor nare ongemakken zorgen. Zoals bij huid verbranding door zon, zonnesteek of in het ergste geval huidkanker. Maar dat is in het ergste geval want natuurlijk is de zon ook heerlijk en goed voor je gemoed.

Vitamine 

Zonlicht is met mate ook goed voor je gezondheid. Al bij een klein poosje in de zon vertoeven ontwikkelt je lichaam de vitamine D wat goed is voor je botten om calcium op te nemen. Misschien heb je wel eens last gehad van een laag niveau vitamine D in je lichaam. Vaak komt dit voor in de wintermaanden wanneer er weinig zonlicht aanwezig is. Ook ouderen, vaak woonachtig in verzorgings- of verpleeghuizen, hebben vaker last van een laag vitamine D gehalte. Dat komt door meer binnenshuis zijn en minder daglicht/zonlicht zien. Het kan dan zijn dat mensen de neiging hebben om meer dutjes op de dag te doen. Van het ontbreken van zonlicht kun je erg moe worden. Gelukkig zien we steeds vaker dat verzorgings/verpleeghuizen daglichtlampen aanschaffen. Zodat de mensen minder moe zijn op de dag.

Endorfines

De zon heeft grote invloed op je bioritme en ook op ons gemoed, slaap en je humeur. De zon maakt je opgewekt en blij. Het licht dat je ogen opvangen van de zon helpt om depressies te bestrijden. Vandaar dat er lichttherapie is voor mensen met depressieve klachten. Dat behaaglijke en vrolijke gevoel is afkomstig van de stof endorfine B. Deze zorgt ook voor de pigmentvorming in je lichaam. De stof endorfine heeft invloed op je zintuiglijke neuronen (zenuwcel) en creëert een soort van euforisch gevoel in je lichaam. Je wordt er rustig van en de eventuele stress verdwijnt, pijn kan verminderen en je wordt er wat loom van. De stof endorfine wordt ook aangemaakt bij verliefdheid.

Effect op je huid

Buiten dat het heerlijk is om van de zon te genieten zit er helaas ook een kanttekening aan waar je op moet letten. De zon kan namelijk ook schade aan je huid toebrengen. Bij zonschade is het belangrijk om je huid direct te verzorgen om erger te voorkomen. De zonnestralen kunnen je huid zodanig aantasten dat je huid er droger, en ook extreem droog, van wordt. 

Wanneer je huid steeds meer droger wordt kan dit leiden tot huidschilfers, eczeem en jeuk. Ook kunnen er rode en zeer gevoelige plekjes op je gezicht ontstaan. Bij  een droge huid heb je ook meer kans op droogtelijntjes en rimpels in je huid. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je huid zo veel droger is bij terugkomst van je vakantie. Je hebt vast heerlijk genoten van je welverdiende rust en van de zon. En dat is te zien en te merken aan je huid. Zon, zee en strand droogt je huid enorm snel uit en het gevolg merk je bij thuiskomst. Je huid kan er ineens veel ouder uitzien dan voor je vakantie. Misschien heb je  een doffe en vale teint en vervelling van de huid. Eigenlijk schreeuwt je huid om verzorging of eigenlijk herstelling met hydraterende huidverzorgingsproducten.

Hydrateren

Wat is hydrateren eigenlijk? Je weet vast wel dat hydrateren van binnenuit moet komen uit de voeding en het water dat je drinkt. Drink elke dag  7 a 8 glazen water om te voorkomen dat je lichaam niet uitdroogt. Ik geef vaak het advies om direct na het wakker worden te beginnen met je vochtbalans aan te vullen. Gedurende het slapen heb je niets kunnen drinken en is je lichaam begonnen met uitdrogen. Dat klinkt wat zwaarwichtig maar is eigenlijk wel zo. Naast het hydrateren van binnenuit is het belangrijk dat je smeert met hydraterende huidverzorging producten. Om een droge huid te voorkomen, in de zomer maar ook in de winter, is de basis van je huidverzorging cruciaal. Volg altijd de 3 stappen in huidverzorging. Begin elke dag met de reiniging en de dagverzorging. Sluit de dag af met de reiniging en de nachtverzorging.

LIN Skincare - soft & calming daycream

Ervaar deze kalmerende dagcrème!

Hoe

Hoe hydrateer je je huid op de juiste wijze? Je huid helpt je te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Denk aan de zon, regen, wind maar ook uitlaatgassen van verkeer en industrie kan schadelijk zijn voor je huid. Je huid beschermt je lichaam ook tegen het zomaar binnendringen van bacteriën en virussen die je ziek kunnen maken. Je huid beschermt je lichaam ook tegen vocht. Water kan je huid niet binnendringen. Anders zouden we in een mum van tijd opzwellen bij het klimaat in Nederland. Het regent hier namelijk nogal eens gedurende de diverse jaargetijden. Andersom kan je lichaam wel vocht laten ontsnappen uit je lichaam. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je transpireert en je lichaam het vocht moet afvoeren. Het vocht op je huid zorgt dan weer voor verdamping. Of eigenlijk voor een verkoeling. En als je veel vocht kwijt raakt heb je kans dat je huid steeds droger wordt.

UItdrogen

Wanneer de beschermende functie (huidbarrière) van je huid niet meer goed werkt heb je kans dat je huid gaat uitdrogen. Een reden hiervoor kan zijn dat je huid teveel vocht is verloren. Dat kan komen door schadelijke cosmeticaproducten, stress of door huidveroudering met het vorderen van je leeftijd. Doordat de huidbarrière dan minder goed werkt kan er makkelijker vocht uit de huid verdwijnen. Ook door bepaalde weersomstandigheden zoals in de winter, met guur weer, kan dit ontstaan. Op mijn pagina, de oplossing voor een droge huid, heb ik dit meer uitgebreidt beschreven. De huid kan ook droger worden door het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten. De bedoeling van huidverzorging moet altijd zijn om de hoeveelheid vochtbindende stoffen op een juiste wijze aan te vullen. Het product moet als het ware een beschermend laagje over je huid aanbrengen zodat er minder vocht uit je huid kan verdwijnen. Dat behoort een goed product perfect voor je huid te doen.

Voorkomen

Eigenlijk is het heel simpel, een mooie huid begint bij het optimaal hydrateren. Je huid heeft voldoende vocht nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Dit is noodzakelijk voor alle leeftijden. Maar wanneer je niet hydrateert ga je dit pas echt goed zien wanneer je huid met de tijd veroudert. Mijn advies is om ook altijd een goed zonbeschermingsproduct te gebruiken voordat je gaat genieten van het zonnetje. Gebruik een zonnebrandcrème naast je dagelijkse dagcrème, 24H crème of moisturizer. Smeer gedurende de dag je huid in met een zonnebrandcrème om goed beschermd te blijven! Daarnaast is het belangrijk om je huid in optimale conditie te houden met de juiste producten. De huidverzorgingsproducten van LIN Skincare worden onder een zeer strenge controle in een laboratorium ontwikkeld, getest en geproduceerd. Door deze zorgvuldigheid kun je genieten en ook vertrouwen van onze heerlijk zachte huidverzorgingsproducten!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.