Waar ruiken je huidverzorgingsproducten naar?

Waar ruiken je huidverzorgingsproducten naar?
6 juli 2021 Belinda de Witte
Bed- & bodymist FLO van LIN Skincare

Geurstoffen in cosmetica

Is een fijne geur in een product voor jou belangrijk? Over het algemeen voelen mensen zich prettig als ze lekker ruiken. Misschien roept het een gevoel van luxe en verwennerij bij je op. Even een geluksmomentje als je jezelf aan het verzorgen bent. En als iets goed ruikt is het ook vast goed voor je huid. In ieder geval niet slecht omdat het zo’n fijn gevoel bij je oproept. Dat zou je denken …

Toch kan het zomaar zijn dat geur een allergische reactie huidreactie veroorzaakt. Dan zit er een stof in de geur waar je allergisch op reageert. Hoewel je bij elk huidtype een allergische reactie kunt krijgen is het vaak de gevoelige huid die hier last van heeft. Dat is ook de reden dat in onze producten bewust geen irriterende stoffen zijn toegevoegd. Stoffen die de huidbarrière kunnen aantasten zijn niet goed voor de huid. Vandaar dat we voor onze producten kiezen voor of geen geur of een subtiele hypoallergene geur. De geur mag namelijk niet overheersen, om de simpele reden dat het niet om geur gaat bij gezichtsverzorging. Een ander geval is een bodycream waar een geur juist wel gewenst is. Het geeft een heerlijk feel good gevoel om je lichaam met een fijn geurend body product in te smeren 🙂

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke dagcrème!

Een gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk om heel secuur je huidverzorging uit te kiezen. Geurende producten kunnen op je huid veel last veroorzaken als je gevoelig bent voor allergieën. Ook als je last hebt van rosacea, psoriasis of eczeem kunnen geurstoffen voor problemen zorgen. Als je huid in aanraking komt met de geur kan deze geïrriteerd raken. Dit kan direct zichtbaar zijn zodat je huid er roodachtig uitziet en gaat schilferen. Ook jeukt de huid waardoor je gaat krabbelen. Waar je dan weer irritatie en ontstekingen door krijgt.

Een gevoelige huid kan ook al eerder zijn ontstaan bijvoorbeeld door zonverbranding. Of als je rookt en je hierdoor onzuiverheden hebt gekregen. Als je huid, misschien al jarenlang, te maken heeft met huidirritatie kan het zich nooit optimaal herstellen. Dan wordt je huid op den duur overgevoelig en veroudert ook sneller. Je kunt je voorstellen wat een geurstof op dit type huid teweeg kan brengen. Vaak is een huidreactie het gevolg. Waarom dan toch veel cosmeticamerken geurstoffen toevoegen aan de producten? Om de reden dat vrijwel iedereen afgaat op zijn neus bij het kiezen van een product. Als een product lekker ruikt ben je vast eerder geneigd om deze te kopen. Daarnaast ruiken sommige ingrediënten niet zo lekker dat een geurtje wordt gebruikt om dit te maskeren.

Dat maskeren is niet erg zolang het op een veilige manier gebeurt. Een merk kan dit ook veilig doen door te kiezen voor het toevoegen van een hypoallergene geur. Hier zijn alle stoffen die een huidreactie kunnen veroorzaken eruit gehaald. Wat overblijft is een heel subtiele zachte geur die aangenaam ruikt. Een hypoallergene geur geeft een lichte zachte vleug aan het product. Natuurlijk heeft iedereen een andere geurbeleving. Als je gewend bent aan een sterke geur in een gezichtscrème kan een lichte hypoallergene geur anders ruiken. Je kunt het zo zien dat je er dan juist de nadruk is gelegd op de werking van de hydraterende en voedende ingrediënten. En er wordt ook rekening gehouden met hoe je huid op een geur kan reageren. Vandaar de keuze voor hypoallergeen of in sommige gevallen geen geur.

Het reukvermogen

Als je wel eens last hebt van een verstopte neus heb je vast last om geuren te ruiken. Je neus zit immers dicht waardoor er geen geur wordt opgenomen. Wist je dat het reukzintuig zich veel eerder dan andere zintuigen ontwikkelt? Zo kan een pasgeboren baby zijn moeder herkennen aan haar geur nog voor hij of zijn kan horen en zien. Het reukvermogen is dus een heel sterk ontwikkeld orgaan. Je reuk wordt ook gekoppeld aan de emotionele kant van de hersenen. Vaak herinner je gebeurtenissen aan een geur wat je destijds opviel. Een bepaalde geur brengt je hersenen meteen in actie wanneer het gaat om herinneringen en bepaalde gedachtes.

In warenhuizen verspreidt men een speciale geur om het koopgedrag van de consument te beïnvloeden. Op stations worden geuren verspreid om het humeur van de gestrande reiziger positief te beïnvloeden. Misschien heb jij ook wel eens expres een appeltaart gebakken net voordat je je huis ging verkopen? De geur van een versgebakken appeltaart roept gezelligheid op, wat een koper net over de streep kan trekken. Het is dat dit allemaal wetenschappelijk is onderzocht anders zou ik het moeilijk kunnen geloven. Maar het blijkt dat door geur mensen actief gaan reageren. Daaruit blijkt dat het reukorgaan in verband staat met de emotionele kant van de hersenen. Je kunt dus op basis van een geur ergens een beslissing over nemen.

Geur als aantrekkingskracht

Ruiken is dus heel belangrijk in het dagelijks leven. Zo worden huidverzorgingsproducten meestal bewust gekozen maar onbewust heeft de geur hierin je keus versterkt. Wat parfum met je brein kan doen is dus het verleiden tot het doen van een bepaalde aankoop. Wist je dat als je ongesteld bent anders over een geur denkt dan in de overige weken van de maand? De lichaamsgeur van de vrouw verandert tijdens de menstruatie. Deze periode wordt gezien als je vruchtbare periode waarin je het prettigst ruikt. Misschien zou je dat niet denken, met alle ongemakken die ongesteld zijn met zich meebrengt. Maar een parfum die je tijdens deze periode gebruikt kan na de menstruatie ineens heel anders bij je ruiken.

In een huidverzorgingsproduct zitten veel stoffen die je huid moeten hydrateren en voeden. Ook moet het de huid beschermen voor stoffen waar je overdag mee in aanraking komt. Tijdens het slapen is de gezichtsverzorging gericht om de huid te herstellen. Waar dan ook weer speciaal daarvoor bedoelde ingrediënten in verwerkt zijn. Daarnaast bevatten gezichtscremes zuurtegraadregelaars. Deze komen dicht in de buurt van de zuurtegraad van de huid wat de huidbalans in evenwicht houdt. Ook zitten er conserveermiddelen in huidverzorging. Hierdoor blijft het product langer houdbaar. Naast al deze ingrediënten kan een merk ook kiezen voor het verwerken van een geur. Soms ruikt een cleanser of crème naar niets, dat klopt dan ook want er zit dan geen geur aan. Of er is heel subtiel een geur toegevoegd om je een lichte beleving te geven. Wij kiezen voor onze producten soms voor een geur, wel hypoallergeen! En soms ook voor geen geur. Als ik op zeker wilt gaan dat niets de huidbarrière kan verstoren kies ik voor het niet toevoegen van een geur.

De startup foamer heeft bijvoorbeeld geen geurstof gekregen. We vonden dat dit product beter tot zijn recht komt zonder (hypoallergene) geur. In de startup foamer zijn ingrediënten verwerkt die van zichzelf een fijne geur hebben. Dit zijn o.a. akkermuntolie en het haverextract die de huidconditie kunnen verbeteren. Het zijn ontstekingsremmende ingrediënten die de strijd aangaan met onzuiverheden zoals puistjes. De startup foamer is geschikt voor meerdere huidtypes en huidcondities maar met name voor een huid met onzuiverheden. Deze huid heeft een product nodig met de minste kans op een verstoring in de huidbarriere. Om voor het zekere te gaan hebben we daarom gekozen voor een product zonder hypoallergene geur. Door de akkermuntolie ruikt de foamer trouwens heerlijk fris!

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog begrijpt waarom er soms voor een lichte geur wordt gekozen. Of soms voor helemaal geen geur. Het is belangrijk om te weten dat je huid kan reageren op sterk geurende stoffen. En we willen natuurlijk niet dat je huid allergisch reageert op huidverzorging. Het is de bedoeling dat je huid goed wordt verzorgd en er daardoor mooi uitziet 🙂

Startup Foamer van LIN Skincare

Reinig je huid met deze heerlijke foamer!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.