Wat te doen tegen puistjes

Wat te doen tegen puistjes
29 juni 2021 Belinda de Witte
Combideal 9 van LIN Skincare

Wat zijn puistjes?

Je kent het wel, van die vervelende rode bultjes op je huid. Soms met een wit kopje erop en ze kunnen erg gevoelig zijn. Ik heb het over puistjes op je gezicht maar ook op andere delen van je lichaam. Puistjes komen vaak voor als je een vette of gecombineerde huidtype hebt. Maar puistjes kunnen ook voorkomen als je bijvoorbeeld ongesteld moet worden of wanneer je zwanger bent. Ook hebben veel vrouwen in de overgang last van puistjes. De puistjes komen onder invloed van hormonen. Deze zorgen ervoor dat de talgklieren meer talg produceren dan normaal.

De overproductie van talg zorgt voor verstopte poriën. Wat hier ook mee te maken heeft zijn de dode huidcellen, de schilfers blijven in de poriën vast kleven. Wat samen met overmatig talg voor nog meer verstopping in de poriën zorgt. Dit is wat je ziet als je een puistje ontdekt. Het kan een rood bultje zijn met een wit kopje erop of een zwarte mee-eter. Een mee-eter wordt vaak verward met een puistje maar ze zijn niet hetzelfde. Het kan echter wel een puistje worden. Dat zit zo…

Startup Foamer van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke startup foamer!

Wanneer de hoeveelheid bacteriën in de mee-eter groeit dan raakt het haarzakje ontstoken. Daarna kan deze zich verder ontwikkelen tot een puistje. Het is niet zo dat een puistje altijd uit een mee-eter ontstaat. Het kan ook een puistje worden zonder dat er een mee-eter aan vooraf is gegaan. Omdat een mee-eter wel gevoelig is om een puistje te worden is het zaak om je huid goed schoon te houden. Regelmatig naar de schoonheidsspecialiste gaan helpt om de onzuiverheden een stap voor te zijn. De schoonheidsspecialiste haalt de mee-eters weg, nog voor het een puistje kan worden.

Mondkapje

Ik heb het net gehad over hoe puistjes in de huid worden gevormd. De te hoge talgproductie zorgt ervoor dat de poriën verstopt en ontstoken raken. Vaak zijn hormonale veranderingen hier de oorzaak van. Er is nog een oorzaak die puistjes kunnen veroorzaken, dit is het mondkapje. Om het coronavirus te bestrijden was het mondkapje dragen geruime tijd nodig. Vooral in deze periode zag ik in de salon veel mensen met een onzuivere huid op de plaats waar het mondkapje werd gedragen. Ook vaak grote ontstekingen, op de huid maar ook onderhuids. Deze vorm van acne heet maskne. Mijn advies was en is altijd om de huid schoon te houden. Een goede reiniging is altijd nodig maar in het geval van een onzuivere huid nog eens extra belangrijk. Nu hoef je (bijna overal) geen mondkapje meer op maar misschien is je huid hier nog steeds erg onzuiver van. Je huid moet nu gaan herstellen van alle maanden verstoppingen en ontstekingen in de poriën. Je huid heeft behoefte aan bijvoorbeeld een foamer met zuiverende ingrediënten om diep in de poriën te reinigen. Over de foamer ga ik je straks meer vertellen.

Plaats van de puistjes

Wist je dat de plaats van waar puistjes zitten iets zeggen over de oorzaak?

Wangen

Zitten de puistjes voornamelijk op de wangen? Dan heeft dit meestal geen hormonale oorzaak. Het kan een genetische ondergrond hebben, maar dat hoeft niet perse. De puistjes op de wangen hebben vaak te maken met een praktisch probleem. Bijvoorbeeld een niet zo schone mobiele telefoon, die tegen je wang gedrukt sporen achterlaat. Of als je kussensloop eigenlijk al een paar dagen geleden in de was had gemoeten. Een make up kwast kan ook een bron van bacteriën bevatten. En waar we het net al over hebben gehad is het mondkapje een ware broedplaats van onzuiverheden.

Kom je de laatste tijd niet aan je broodnodige slaap toe? Slaapgebrek zorgt ervoor dat er een dosis van het stresshormoon cortisol vrijkomt. Dit hormoon stimuleert het ontstaan van ontstekingen in de huid zoals bij acne. Voor volwassen wordt 7 tot 9 slaap per nacht aanbevolen. Dus heb je de afgelopen dagen niet veel je bed gezien? En heb je puistjes op de wangen gekregen? Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn maar het kan makkelijk dat je slaapgebrek de boosdoener is.

Wat helpt tegen puistjes op de wang? Dat is een vraag die ik vaker hoor. Eigenlijk hetzelfde als bij onzuiverheden in het gezicht. Al kun je met een paar dingen wel rekening houden. Als je op zoek bent naar een reinigingsproduct kies dan eens voor een foam in plaats van een cleanser. Een foam staat erom bekend dat het talg en vuil gemakkelijk uit de poriën haalt. Nog een ander punt: was je make up kwasten regelmatig want de haren kunnen vol met bacteriën en talg raken. Je kunt de haren van de kwast met een zachte shampoo en heet water wassen.

Kin

Puistjes op de kin zijn meestal te wijten aan hormonen. Dit komt voornamelijk wanneer hormonen opspelen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Puistjes op de kin komt veel voor bij meisjes en volwassen vrouwen. Dit komt vooral omdat de puistjes vaak toenemen of ontstaan in de week voor de menstruatie. Ook als je verandert van anticonceptie kun je puistjes op de kin krijgen. NIet alleen deze zaken kunnen je huid onzuiver maken. Ook het, overmatig, eten van suikers en snelle koolhydraten kunnen je hormonen doen schommelen. De combinatie van stress en het eten van suikers en koolhydraten zijn een uitlokker voor een piek in de cortisol. We noemen cortisol niet voor niets het stresshormoon! Cortisol is een mannelijk hormoon en stimuleert de talgklieren tot het aanmaken van talg. Waardoor het een ontstekingsreactie uitlokt.

Voorhoofd

Puistjes op je voorhoofd kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Het voorhoofd is een gedeelte van je gezicht waar vaker puistjes voorkomen. Dit komt omdat het voorhoofd deel uitmaakt van de T-zone. Deze zone is vaker vet waardoor je eerder kans hebt op onzuiverheden. Het hebben van puistjes op het voorhoofd kan komen door hormonen, huidtype of door je haren. Als je haar vet is kan het de puistjes verergeren. Ook je haarproducten kunnen de oorzaak zijn van puistjes op het voorhoofd. Je haar geknipt in een pony kan ook voor onzuiverheden zorgen.

De puistjes op het voorhoofd wordt in het medisch jargon Propionibacterium Acnes genoemd. Deze bacterie staat erom bekend dat het zich voedt met talg. Wanneer deze bacterie gaat woekeren kan dit leiden tot ontstekingen. Er verschijnen kleine rode bultjes die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes. Deze bultjes kunnen pijnlijk zijn. Wanneer deze bacterie over je voorhoofd waant kan het een paar dagen tot weken duren voor de bultjes overgaan.

Puistjes kunnen ook te maken hebben met zweet. Wanneer je vaak petten of mutsen draagt wordt het zweet op je voorhoofd opgehoopt. Dit kan een broedplaats van bacteriën worden. Zorg ervoor dat je mutsen en petten regelmatig wast. Zweet kan tijdens het slapen ook op je kussensloop terecht komen. Een niet schone kussensloop is vaak een vergeten bron van bacteriën. Verschoon regelmatig je beddengoed. En misschien net iets vaker je kussensloop.

Tenslotte kunnen puistjes op het voorhoofd te maken hebben met te weinig water drinken. Je lichaam goed hydrateren is altijd elke dag weer belangrijk.

Neus

Net als bij puistjes op het voorhoofd is de neus een geliefde plaats voor het nestelen van bacteriën. Dit komt doordat de neus bezaaid is met veel en ook actieve talgkliertjes. Deze plek maakt ook onderdeel uit van de T-zone van het gezicht. Deze zone loopt van de kin via de neus naar het voorhoofd, een denkbeeldig T-vorm. Dit zijn de vette gebieden van het gezicht. Dit komt door de vele talgklieren. De vette huid heeft van deze zone veel last omdat de talgklieren overmatig talg produceren. Waardoor de poriën eerder verstopt raken. Wat kun je hieraan doen? Houd je huid goed schoon. Reinig je gezicht in de ochtend na het wakker worden en voordat je weer gaat slapen. Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Ik begrijp je als je die nare puist precies op je neus weg wilt hebben. Maar deze verdwijnt niet eerder als je het uitknijpt. Sterker nog, je maakt het alleen maar erger. Je kunt beter de huid goed schoon houden en speciale dagcrème en nachtcrème voor de vette huid gebruiken.

Huidverzorging

Heb jij last van puistjes of mee-eters op je gezicht? Geen paniek want er is iets aan te doen. Gebruik altijd producten die passen bij je huid. Ik bedoel daarmee, gebruik geen huidverzorging die niet bij je huidtype en huidconditie hoort. Smeer bijvoorbeeld niet als je een droge huid hebt met crèmes voor een vette huid. Begin elke dag met je huid reinigen en herhaal aan het einde van de dag voor het slapen gaan. Ik ga je nu iets vertellen over huidverzorgingsproducten die de talgproductie normaliseren. En die helpen om de onzuiverheden te verminderen.

Startup Foamer

In het geval van een onzuivere huid wil ik je adviseren om een Startup foamer te gebruiken. Deze reiniging kan ook voor andere huidtypen worden gebruikt vanwege de zeer milde ingrediënten. Maar voor de vette huid in het bijzonder. Het is een reiniging zonder parfum en is licht schuimend. Door de toevoeging van akkermunt olie en het haverextract heeft de foamer verfrissende en antibacteriële kwaliteiten. Voel maar eens hoe je huid na deze reiniging zeer zacht aanvoelt!

Dagcrème voor de vette huid

Bij ons merk streven we naar veilige en huidvriendelijke producten. Vooral bij een vette huid kun je geneigd zijn om te kiezen voor een sterk ontvettend product. Helaas wordt je huid daar niet beter van. De onzuiverheden zullen alleen maar meer worden door de cirkel die je in gang zet. De huid zal door een agressief product eerst uitdrogen om daarna de talgklieren aan te zetten tot een overmatige talgproductie. En dan ben je weer terug bij af …

Wat je huid nodig heeft is een dagcrème met een zuiverende en ontstekingsremmende werking. Voor dit huidtype heb je een zeer milde huidverzorging nodig. Juist om niet in de cirkel van uitdrogen en weer vet worden te raken. Onze Pure & Gentle lijn heeft een dagcrème die de huid weer in balans brengt. Door speciale ingrediënten lukt het de dagcrème om de talgproductie te normaliseren. En dat zonder uit te drogen maar juist door de huid te hydrateren. Door een hoge concentratie van Manuka heeft de gezichtscrème een ontstekingsremmende werking. Daarnaast is er ook Bamboe-extract verwerkt om de huidbarrière te versterken. De dagcrème voorkomt dat de huid gaat glimmen, (vanwege de vette T-zone) en brengt de huid tot rust.

In de dagcrème is Castor Oil verwerkt, we noemen dit ook wel wonderolie. Het staat bekend om de reinigende en voedende werking op de huid. Ook heeft het een hoge concentratie vitamine D die je huid voedt en soepel houdt.

Combideal 9 van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke dag- en nachtcrème!

Nachtcrème voor de vette huid

Voelt je huid aan het einde van de dag vaak vettig aan? Dan heeft je huid baat bij een herstellende nachtcrème voor de vette huid. Net als bij de dagcrème is voor een nachtcrème een uitdrogende versie niet prettig. Je huid hersteld het beste door een milde verzorging die ook de probleemgebieden aanpakt. In de Pure & Gentle lijn hebben we een nachtcrème ontwikkeld met een herstellende en hydraterende werking. Er zijn ingrediënten gebruikt zoals Manuka en Abyssinian oil en Sojabean oil die de huid optimaal verzorgen. Sojabean oil is zeer hydraterend en bovendien ontgiftend op de huidcellen. En Abyssinian oil zorgt dat de poriën niet verstopt raken. Ook mag Niacinamide niet ontbreken. Dit ingrediënt versterkt de huidbarrière en houdt de talgproductie onder controle. In de nachtcrème is net zoals de dagcrème Manuka verwerkt. Dit ingrediënt stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en hydrateert de huid. En, Manuka is een natuurlijk ingrediënt met een zeer kalmerende werking!

En tenslotte zit, buiten je huid verzorgen, zo min mogelijk aan je gezicht. Door de aanraking en het peuteren kun je de huid beschadigen. Dat is zonde van je huid. Beter is de huid goed reinigen en verzorgen met milde huidverzorgingsproducten. Daar heeft je huid veel meer aan 🙂

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD. Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 44 reviews.