Wat doet stress met je huid?

Wat doet stress met je huid?
1 december 2020 Belinda de Witte
Stress en je huid - LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Stress

Je hebt er vast wel eens mee te maken, van die onrustige dagen waar je maar niet uit lijkt te komen. Zeker in de afgelopen periode is stress een onderdeel van het leven geworden.

Dankzij corona hebben we (bijna) allemaal wel met een soort van stressfactor te maken. Soms omdat het thuiswerken niet goed kan maar toch moet gebeuren. Bijvoorbeeld omdat je thuis geen juiste werkplek hebt of omdat het er niet rustig is. Of je hebt door de sluiting van allerlei sectoren je baan verloren en heb je geen idee hoe het nu verder moet. Het kan ook zijn dat je vanwege het meer thuis studeren in een isolement bent geraakt. Je hebt veel minder contact met studiegenoten en docenten van je opleiding.

Door allerlei stresstoestanden kan het zijn dat je hoofd aanvoelt als een wattenbol waarin niets blijft hangen. Of het is te vol in je hoofd waardoor er niets anders mee bij kan. Het voelt aan of je de wereld met al zijn leed op je schouders draagt. Je bent er moe van en dat is te zien aan je huid. Te veel stress zorgt o.a. voor een toename van cortisol en deze zorgt op zijn beurt weer voor een onrustige huid. Ook voor dof haar maar ik ga het nu alleen over je huid hebben. Alsof een flinke lading stress nog niet vervelend genoeg is heb je in deze periode ook nog eens last van huidproblemen. Waar in normale omstandigheden een beetje stress je scherp houdt kan het ook teveel voor je worden. Bij een beetje stress is het ergste wat je kunt overkomen blozende wangen die verdwijnen wanneer de spannende situatie afneemt. 

Eigenlijk draai je tijdens een stressperiode steeds in een zelfde kringetje rond. Zo vergroot stress je huidproblemen en je huidproblemen vergroten weer je stress. Hoe komt het eigenlijk dat er bij stress huidproblemen ontstaan? En vooral, hoe kun je de puistjes en een onrustige huid bij stress voorkomen? Hoog tijd om deze vragen beter te bekijken.

Droge huid

Zoals ik al zei is vanwege stress je cortisol (stresshormoon) verhoogd. Bij stress kun je last hebben van een onrustige huid maar ook van psoriasis en netelroos. Een droge huid met rode vlekken die ook nog eens schilferen is hier een symptoom van. Als je last hebt van deze huidaandoeningen zal je waarschijnlijk gemerkt hebben dat stress de aandoening verergert. Stress en allerlei kopzorgen doen je huid zeker geen goed! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat stress invloed heeft op je huid. Onder stress en spanning staan zorgt dat de celvernieuwing onder hoge druk komt te staan. De celvernieuwing is een natuurlijk proces wat heel erg afhankelijk is van hoe je in je vel zit. Dus ook hoe je gemoedstoestand eraan toe is. Groeit de stress je boven het hoofd dan raakt de beschermfunctie (huidbarrière) verstoord. Hierdoor zal er meer vocht uit de huid verdampen. En dat is te merken! Je huid wordt droog en ziet er vaal en dof uit. Onderneem je geen actie dan wordt je huid gortdroog en zal je snel fijne lijntjes ontdekken. Die fijne lijntjes kunnen dan weer rimpels worden die helaas niet meer zullen verdwijnen. Denk op tijd aan je huid hydrateren! Een moisturizer is heerlijk voor je huid. Dit is een hydratatie boost die je huid als het ware opslurpt.

Hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke moisturizer!

Puistjes

Het hebben van puistjes kan worden veroorzaakt door allerlei factoren zoals bij erfelijkheid het geval is. Zo kan je onrustige huid met puistjes met de genen te maken hebben. Ook door het gebruiken van sommige medicijnen kan je huid onzuiver worden. En helaas kunnen puistjes ook komen door het gebruiken van cosmetica. Dan reageert je huid niet goed op de ingrediënten die in het product zijn verwerkt.  Een (te) hoge stressfactor kan een slecht effect hebben op de huidconditie. Hoe komt dit eigenlijk? 

Misschien weet je wel dat je lichaam het hormoon testosteron aanmaakt. Normaliter wordt dit door een slim systeem van je lichaam heel geleidelijk in de bloedbaan gebracht. Het hormoon wordt door zowel mannen als vrouwen aangemaakt. In een periode van stress maakt je lichaam meer van dit hormoon aan dan het normaal doet. Bij het produceren van grotere hoeveelheden van testosteron komt er een enzym vrij. Een enzym zorgt ervoor dat verschillende stoffen een reactie met elkaar kunnen aangaan. Bijvoorbeeld tijdens de spijsvertering zorgen enzymen ervoor dat dit proces goed verloopt. Wanneer je te weinig enzymen in je lichaam hebt zal de spijsvertering niet goed verlopen en krijg je daar weer klachten van. Ik ga weer even terug naar het hormoon testosteron …

Bij een grotere hoeveelheid testosteron komt er dus een enzym (5-alfa-reductase) vrij. Dit enzym is niet zo erg aardig voor je lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat de testosteron wordt omgezet in een veel meer agressieve vorm testosteron (dihydrotestosteron). Deze vorm zorgt ervoor dat de talgproductie flink wordt verhoogd. Eenmaal een verhoogde talgproductie raken de talgklieren verstopt met een grote kans op ontstekingen. Deze ontstekingen heet acne (puistjes). 

Het is te kort door de bocht om te stellen dat je dan maar moet zorgen dat de stresslevel waar je in verkeert moet verlagen. Om zo van je puistjes af te komen, De uitlokker van je stress verlagen is altijd een goed streven maar helaas werkt het niet altijd zo gemakkelijk.  Door allerlei redenen kan je in een stress situatie verzeild zijn geraakt. Dat kan zijn door ziekte of door je baan verliezen. Of door bijvoorbeeld een tentamen of examen.  Wat we nu veel zien is dat mensen stress krijgen door de ontwikkeling vanwege het coronavirus. Daaronder valt ook een baan verliezen, besmettingen, en een minder sociaal leven. Een minder erg punt, maar met veel huidklachten, is het dragen van een mondkapje. Puistjes door het dragen van een mondkapje heet maskne. Ik heb hier laatst een blog met veel nuttige informatie over geschreven. Over hoe je de huid het beste kunt verzorgen en nog veel meer tips.

Vermoeide huid

Een vermoeide blik kan te maken hebben met teveel stress. Allerlei zorgen, problemen met gezin of partner of misschien wel heel veel verplichtingen waar je aan moet voldoen kan een grote stress uitlokker zijn. Deze zaken kunnen ervoor zorgen dat je minder goed slaapt en zo minder aan je dagelijkse portie rust toekomt. Het ontbreken van de zo broodnodige rust zorgt vaak voor wallen onder je ogen. Je ziet er vermoeid uit en dit laat je huid er ouder uitzien. Door een verlies van collageen in je huid zal je huid minder elastisch worden. Hiervan zal het gevolg zijn dat je met vroegtijdige huidveroudering te maken krijgt. En ook met rimpels …

Op tijd je rust geven is voor je lichaam en dus huid heel goed. Weet je wat ook heerlijk is? Plan een avond, of een ander moment, vrij om te relaxen in de badkamer. Heb je een bad, schenk een heerlijke dot badschuim in het badwater en ontspan 🙂 Of ga onder een warme (niet te warm!) douche staan en smeer jezelf in met een zachte douchegel. Na het badderen of douchen je huid niet vergeten om in te smeren met een bodycream of bodylotion. Neem ook uitgebreidt de tijd voor de huid van je gezicht. Pak bijvoorbeeld eens de cleanser om als gezichtsmasker op je huid te doen. Even 10 tot 15 minuten intrekken en met lauwwarm water afspoelen. Daarna is het de beurt aan de toner om je huid te verfrissen en tegelijk te kalmeren. Een momentje wachten en dan je gezichtscreme aanbrengen.

Heb je een moisturizer dan is deze ook heerlijk om onder je gezichtscrème aan te brengen. Het zorgt op deze manier voor nog meer hydratatie op de huid. Wist je trouwens dat de 24H crème van LIN Skincare speciaal gemaakt is om de huid er nog mooier uit te laten zien? Het is een anti aging product, dus niet geschikt voor alle leeftijden. Naast dat het de huid goed hydrateert helpt het ook om roodheid te verminderen. De 24H crème is heerlijk als je huid net iets meer verzorging nodig heeft. Kun je met wat minder anti aging toe probeer dan eens de soft & calming daycream. Je zult snel merken dat je huid zacht aanvoelt. En je vermoeide blik is snel verleden tijd!

Showergel IVY

Bestel deze hydraterende showergel!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.