Droge huid door kou

Droge huid door kou
25 maart 2021 Belinda de Witte

Droge huid

Na de winter is het tijd om de balans op te maken hoe je huid ervoor staat. We hebben allemaal wel eens met een droge huid te maken. Maar vooral met het ouder worden hebben interne factoren (verwarming, droge lucht) en externe factoren (kou, milieuvervuiling) een nadelig effect op de huid. Hoe dat komt? Na je 25e jaar heb je te maken met een trager werkende stofwisseling van de huid. En na je 30e jaar begint de huid echt te veranderen. Wanneer je tot die tijd niet goed voor je huid hebt gezorgd zie je dit terug aan een verminderde huidconditie.

De hydraterende en verzachtende bodycream IVY van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke bodycream!

Nu de warmere dagen niet lang meer op zich laten wachten kunnen we de kou achter ons laten. Na al die winterkou is het zaak om de balans van je huid op te maken. Want de winter kan zeker een zichtbaar effect op de huid achterlaten. Jeuken, schilfers en een vlekkerige huid zijn huidproblemen die dan vaker voorkomen. Dat je deze klachten krijgt komt door een lagere luchtvochtigheid en verminderde talgproductie gedurende de koude wintermaanden. Hierdoor wordt je huid geleidelijk wat droger.

Niet alleen de winterkou kan voor deze huidproblemen zorgen ook te warm douchen of badderen heeft een nadelig effect op de huid. Zeker als je de huid ook nog wast met zeep heeft dat flinke impact op je huidbarrière. Je huid wordt strak en trekkerig en voelt niet fijn aan. Een meer dan goede reden om een hydraterend douche- of badproduct te gebruiken. Je wilt tenslotte een zachte en goed gehydrateerde huid hebben.

Droge plekjes

Heb je last van droge plekjes op de huid? Het zijn meestal van die ruwe, schrale rode plekken die een beetje schrijnend aanvoelen. Droge plekjes ontstaan wanneer de huidbarrière uit balans is. In dit geval kun je zeggen dat de huidbarrière te dun is geworden. De huidbarrière is een laag wat bestaat uit vetten die je huid goede bescherming geven. Maar wanneer deze laag te dun wordt dan kan het vocht veel sneller uit de huid verdampen. Het gevolg is dat de vochtbalans in de huid uit evenwicht raakt. Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen om je huid weer voldoende bescherming te geven.

De oplossing voor je droge huid is om goed te smeren met een hydraterende crème. Wanneer je last hebt van een zeer droge huid geef ik het advies om je huid voorlopig eenmaal per dag te reinigen. Dit is nodig om je huid goed tot rust te laten komen. Gebruik wel een zeer zachte gezichtsreiniger die je huid niet uitdroogt. Spoel je gezicht daarna af met lauw water. Daarna je huid goed insmeren met een hydraterende crème. Tip: smeer de crème in op een nog vochtige huid, dan trekt het nog beter in de huid. Gebruik je elke dag make up dan is eenmaal per dag reinigen niet aan te raden. Je moet natuurlijk wel je gezicht schoonmaken anders raken de poriën verstopt.

Scrubben

Mag je een droge huid scrubben? Hoe verleidelijk het ook is om al die droge velletjes weg te scrubben doe het toch nog maar even niet. Bij een droge huid, of zeer droge huid is de huidbarrière dun geworden en is op dat moment zeer kwetsbaar. De huidbarrière is door kou, of juist teveel zon, agressieve huidverzorgingsproducten of verkeerd reinigen afgebroken. Dat is ook de reden dat je droge huid na het insmeren van de crème werkt als een spons. Het zuigt de crème als het ware de huid in. En zolang de huidbarrière nog niet is hersteld zal de huid na het aanbrengen van de huidverzorging binnen enkele minuten weer ruw of schilferig zijn.

Wanneer je huid weer hersteld is, bijvoorbeeld na een tijdje smeren met een hydraterende crème, kun je proberen om de huid zachtjes te scrubben. Maar wees voorzichtig! Ik begrijp best dat je de losse huidschilfers weg wilt hebben maar de huid is nog erg teer. Wat fijn voor je huid is om deze in te smeren met een zachte hydraterende bodycream of bodylotion. Ook als je niet de huid scrubt zijn deze huidverzorgingsproducten heerlijk voor je huid.

Handen

Een droge (of extreem droge) huid komt vaker voor dan je misschien zou denken. Een droge huid kan over het hele lichaam voorkomen maar er zijn plekken die extra gevoelig zijn. Niet alleen door de kou krijg je sneller droge handen. Door de corona maatregelen handen wassen en desinfecteren krijg je sneller droge handen. Houdt je niet alleen aan de hygiënemaatregelen maar smeer je handen een paar keer per dag in met een hydraterende handcrème. Een handcrème houdt je handen zacht, soepel en gehydrateerd waardoor je geen last hebt van droge plekken.

Verzorgen

Om je droge huid te herstellen is het nodig om het goed te verzorgen. Het is cruciaal dat de huid niet nog meer uitdroogt door het gebruiken van bijvoorbeeld agressieve huidverzorgingsproducten. Anders wordt je huid nog droger en ontwikkel je een serieus huidprobleem wat de dermatoloog moet behandelen. In de meeste gevallen hoeft het niet zover te komen. Ongeveer 40% van de mensen met een droge huid heeft een verwijzing voor de dermatoloog nodig.

Je droge huid kan na verloop van tijd herstellen. Het is hierbij wel van belang om alleen maar zeer milde huidverzorgingsproducten op je huid te smeren. Dat begint al bij de reiniging, gebruik een zeer zachte cleanser die vol en romig is. Je huid wordt hiervan heerlijk zacht. Na de cleanser en toner smeer je de huid in met een dag of nachtcrème vol met antioxidanten. Dit zijn kalmerende en huidherstellende ingrediënten. Heb je een extreem droge huid raad ik je aan om een poosje de nachtcrème ook overdag te gebruiken. Je zet met een nachtcrème volledig in op het herstellen van de huid. Dus voor overdag en de nacht! Voelt je huid weer een beetje als normaal aan? Zijn de droge, schilferige en rode vlekjes weg? Dan kun je weer overgaan op de dagcrème en de nachtcrème gebruiken.

De verzachtende en hydraterende handcrème van LIN Skincare

Verzorg je handen met deze hydraterende handcrème!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD. Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.