De oorzaak van een droge huid

Vaak heeft een droge huid te maken met bepaalde factoren zoals je leeftijd, lifestyle, gezondheid, klimaat en hoeveel tijd je besteedt aan de oorzaak van het probleem. Een droge huid komt veel voor. En lang niet altijd hebben mensen het zelf ook door dat ze last hebben van een droge huid. Pas als er specifieke klachten door de droge huid ontstaan gaan mensen vaak pas actie ondernemen. Daarom is het goed om een droge huid al in een vroeg stadium te herkennen en ook te behandelen. Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er namelijk serieuze klachten zoals eczeem en soms ook huidinfectie ontstaan.

Symptomen

Hieronder een aantal symptomen van een droge huid:

 • Een huid voelt strak en trekkerig aan
 • Een huid die eruit ziet als zijnde uitgedroogd
 • Een huid die er ruw uitziet en ook aanvoelt
 • Een (soms ook hevige) jeuk
 • De huid ziet  (soms) rood
 • Er verschijnen fijne lijntjes maar ook barstjes en kloven in de huid
 • De kloven kunnen gaan bloeden
 • Er is lichte tot soms zeer ernstige huidschilfering
 • De huid ziet (soms) mat en grauw van kleur

Oorzaak

Zoals bij het kopje symptomen is beschreven kan een droge huid door verschillende factoren ontstaan. Wanneer we uitgaan van een normale situatie is er een goed evenwicht tussen de vochthuishouding van de huid samen met de omgeving waarin je verkeert. Om ervoor te zorgen dat er geen tot nauwelijks schadelijke stoffen de huid in kunnen komen heeft de huid een huidbarrière. Deze huidbarrière is een beschermlaag in de huid en bestaat voornamelijk uit vetten. Wanneer deze vetten minder worden heb je kans dat de huid zijn vocht gaat verliezen. Met als gevolg een droge huid.

Door welke factoren kan een droge huid ontstaan? 

 • Bijvoorbeeld door te warm douchen of badderen. Het warme water zorgt ervoor dat de natuurlijke vetten van je huid gespoeld worden. Gebruik je daarbij ook nog eens zeep lost het de vetten nog eens extra sneller op. Van zeep wordt je huid erg droog. Gebruik in je verzorgingsritueel altijd een fijne zachte douchegel of badschuim met een hydraterende werking;
 • Het klimaat heeft een grote invloed op de huid. De kou, wind en een droge lucht heeft zijn weerslag op de huid. Dat is ook de reden dat veel mensen met name in het winterseizoen last hebben van een droge huid. Gebruik altijd hydraterende en verzorgende huidverzorging om je huid tegen weersinvloeden te beschermen;
 • Bij bepaalde (soms aangeboren) huidaandoeningen komt een droge huid vaker voor. Bijvoorbeeld bij eczeem, psoriasis en diabetes en schildklieraandoeningen;
 • Krijg je te weinig vocht binnen en heb je een ongezond voedingspatroon kan dit een oorzaak zijn van een droge huid. Ook roken, tevens meeroken, kan een droge huid veroorzaken. Je leefgewoonte is een belangrijke pijler wat betreft de conditie van de huid;
 • Ook kan er sprake zijn van een overerving van een droge huid. Een erfelijke invloed kan bijvoorbeeld een reden zijn van je eczeemklachten.

Waarom een droge huid bij diabetes?

Er zijn veel mensen met diabetes type 1 die last hebben van een droge huid. Dit komt doordat er een teveel aan glucose (bloedsuikers) wordt afgevoerd via de urine waardoor een droge en jeukende huid kan ontstaan. De hoge glucose heeft grote invloed op de vochtbalans in de huid. En daarom kan het risico op huidproblemen snel toenemen met als gevolg een droge huid en ook schimmelinfecties. Daarnaast heeft de continu aanraking van naalden en infusen een effect op de huid. Een droge huid kan ontstaan en gaan schilferen en jeuken. Hierdoor zal je vaker aan de huid krabben waardoor de huid open kan gaan. Het krabben kan veel schade aan de huid toebrengen. Je hebt te maken met een zeer kwetsbare huid die erg goed verzorgt moet worden. Met zeer milde huidverzorgingsproducten. Het gebruik van LIN Skincare producten kan je huid helpen om je huid te verzorgen en de vochtbalans te herstellen.

Waarom jeukt een droge huid?

Wanneer er een droge huid is ontstaan heb je te maken met een beschadigde huidbarrière. Deze beschermlaag moet altijd intact zijn om ervoor te zorgen dat er niets door de huid heen kan om schade te veroorzaken. Deze beschermende functie kan door een gebrek aan vocht niet meer goed functioneren. Het effect van de huidbarrière, namelijk bescherming bieden, verdwijnt hierdoor. Ook de vetten in de huid zullen verdwijnen waardoor de huid nog droger van structuur wordt. Het gevolg is dan een vervelende tot soms gevoelige jeuk. Je kunt stellen dat jeuk een krabreflex opwekt. Wanneer er iets is wat onze huid irriteert wordt de huidbarrière aangetast. Direct laten de huidcellen histamine ( een natuurlijk eiwit) los en de receptoren ( ook eiwitten) en sturen een signaal naar de hersenen om ons aan te sporen om te krabben. Door het krabben krijg je een gevoelige huid met vaak ook schilfers en nog meer jeuk.

Waarom een droge huid in de winter?

Wat heeft het winterseizoen te maken met een droge huid? In de winter heb je meer kans op een huid die droog, trekkerig en gespannen aanvoelt. Dat komt niet perse door de kou buiten maar door de warmte binnenshuis. Wanneer binnen de kachel/verwarming aangaat wordt direct de luchtvochtigheid in huis omlaag. Waardoor de lucht droger wordt. En ook onze huid droger wordt. Belangrijk is om je huid goed te hydrateren met een perfecte huidverzorging. En blijf ten alle tijden, in de zomer als in de winter, voldoende water drinken! 

In samenwerking met je hartslag en ademhaling maakt het lichaam warmte aan. Het is belangrijk dat de warmte goed wordt afgevoerd. Anders raak je lichaam in no time oververhit. De hele dag door is je lichaam bezig om water te verdampen. Zonder dat je dit in de gaten hebt gaat dit water door je huid poriën uit je lichaam. Wanneer je in een omgeving verkeert waar de luchtvochtigheid laag is zal je huid gaan uitdrogen. Dus je huid in gebaat bij extra vocht toevoegen. Smeer dus altijd een goede gezichtscrème die je huid optimaal hydrateert om teveel aan uitdroging van je huid te voorkomen.

Waarom een droge huid bij verouderen

Met het ouder worden wordt de huid minder elastisch en soepel, het houdt minder goed vocht vast waardoor de huid uitdroogt. Als de temperatuur in verpleeghuizen hoog staat wordt de luchtvochtigheid steeds lager en dus de huid veel droger. Werk je in een verpleeghuis zal je merken dat je huid verzorging nodig heeft met een goede hydratatie. Ook als je nog jong bent en een verouderde huid nog lang niet in zicht is heeft je huid baat bij hydraterende huidverzorgingsproducten. Met het verstrijken van je leeftijd krijgen de rimpels meer kans in je huid. Dit komt omdat de huid slapper wordt en ook wat fragiel van structuur. Omdat de huid elastinevezels (elastisch proteïne in het bindweefsel)verliest wordt de huid steeds minder elastisch. Ook is de productie van talgklieren lager zodat er minder lipiden aangemaakt worden. De lipiden zijn gelegen in de opperhuid en zorgen ervoor dat de cellen in de hoornlaag met elkaar worden verbonden. Als de lipiden minder worden of zelfs ontbreken wordt de huidbarrière afgebroken. Er is dan niet meer voldoende bescherming en je huid wordt droog tot extreem droog. En voelt daarnaast trekkerig en ruw aan.

Voorkomen

Nu je weet waardoor de huid droog kan worden wil je vast graag weten hoe je het droog worden kan voorkomen. Gebruik ten 1e huidverzorgingsproducten die je huid optimaal hydrateren. Het is aan te raden om huidverzorging te gebruiken voor de droge huid. Deze zijn, over het algemeen, gebaseerd op de huid verzachten en te hydrateren. De huidverzorgingsproducten van LIN Skincare zijn met zorg ontwikkeld en uitermate goed getest zodat deze perfect je huid verzorgen, hydrateren en beschermen.

Ventileren

Zorg ook altijd voor voldoende luchtvochtigheid in je omgeving. Soms kun je daar niets mee, wanneer je ergens anders bent. Maar in je eigen omgeving is het goed om eraan te denken. De beste manier om de luchtvochtigheid in je omgeving te optimaliseren is om ruim voldoende te ventileren. Zet ramen open wanneer je thuis bent. Door te ventileren kan er frisse lucht in je omgeving komen. Kijk ook eens of de mechanisch ventilatiesysteem nog naar behoren werkt.

Douchen – badderen

Wil je graag iedere dag een verfrissende douche nemen? Of wordt je helemaal ontspannen van languit in bad liggen. Denk eraan dat het water niet te warm mag zijn, om uitdroging van de huid te voorkomen. Gebruik altijd een douche of bad product die waardevol is voor de huid. Dus geen product waar de huid alleen maar droger van wordt. Je merkt zeer snel of het product je huid uitdroogt door een strak en gespannen gevoel met vaak huidschilfers. Droog je huid niet te ruw af maar dep de huid droog met een zachte handdoek. Gebruik daarna een heerlijk zachte bodycream of bodylotion om de huid te verzorgen te hydrateren. Het is beter om de huid in te smeren als het nog een beetje vochtig is. Zo verdampt niet al het water uit de huid.

Voeding

Voeding is een belangrijke factor voor de huidconditie. Het kan geen kwaad om met een kritisch oog je voedingspatroon te bekijken. Let op de suikers en snelle koolhydraten, zoals witte suiker, witte meelproducten en zoete tussendoortjes. Wanneer je teveel kunstmatige suikers binnenkrijgt kun je een onrustige huid krijgen. Om een onrustige huid weer rustig te krijgen gaan veel mensen de huid overmatig belasten. Door bijvoorbeeld allerlei producten door elkaar te gebruiken waardoor je huid nog meer onrustig wordt. En ook droger doordat de huidconditie afneemt. Let met je voeding ook op voldoende inname van eiwitten en essentiële vetten. Dit zijn bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Vooral omega 3 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden waardoor je huidconditie optimaal blijft. Het zorgt er tevens voor dat het water in de huidcellen blijft. Zo heb je minder kans op uitdroging van de huid. Om een gezonde huid te houden is het van belang om regelmatig noten (zoals hazelnoten), vis en avocado te eten. Dit zijn heel belangrijke cosmetische ingrediënten om je huid gezond van structuur te houden.

Een droge huid bij baby’s

Niet alleen bij volwassen is een droge huid een vervelend en soms ook zeer gevoelig probleem. Een droge huid is ook een vaker voorkomend probleem bij hele jonge kinderen zoals bij baby’s. De huid van een pasgeboren baby is erg kwetsbaar. Nog meer kwetsbaar dan de huid van een volwassen persoon. Er zijn wel talgkliertjes aanwezig maar deze produceren nog niet voldoende talg om de huid van de baby vet te houden. Als gevolg hiervan kan de babyhuid makkelijk uitdrogen. Ook moet de structuur en zuurgraad (ph waarde) zich nog helemaal aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder. Tevens werken de zweetkliertjes nog niet optimaal. Hierdoor kan de huid zich minder goed verdedigen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Te denken valt aan zonlicht, water, bacteriën en temperatuurschommelingen. De juiste keuze van huidverzorging is dus ook bij jonge kinderen en baby’s erg belangrijk. De badschuim van LIN Skincare is met veel zorgvuldigheid ontwikkeld en daarom heel geschikt om in het badwater van kinderen / baby’s te schenken. In de badschuim is o.a. aloë vera toegevoegd om de huid te verzachten. Gebruik nooit geen zeep, niet voor de kleintjes onder ons maar ook niet voor een volwassene. Van zeep gaat je huid alleen maar meer uitdrogen, dat moet je dus zeer zeker voorkomen. Van zeep is bekend dat het de talg dat aan het huidoppervlak ligt oplost waardoor het de huid heel gemakkelijk uitdroogt.

Huidverzorgingsproducten

De oplossing voor een droge huid leidt dus langs meerdere wegen. Een heel belangrijk punt is hoe je droge huid te verzorgen. Smeer altijd je huid in met een product die je huid voorziet van een beschermlaag. De huidverzorgingsproducten van LIN Skincare zijn met name erop gebaseerd om de huidconditie intact te houden en het bieden van bescherming. Er zijn geen scherpe of zelfs schadelijke stoffen gebruikt die de huid kunnen uitdrogen. Deze huidverzorgingsproducten geeft je een weldadig gevoel en het versterkt de huidbarrière. Probeer bijvoorbeeld de soft & calming daycream met o.a. een hoge concentratie honing, avocado olie en niacinamide. Deze dagcrème is, net zoals alle producten van LIN Skincare, ontwikkelt om de huid te voeden en te hydrateren. Of smeer jezelf na de douche of bad in met de heerlijk zachte bodycream (voor dames). Het heeft een heerlijke geur, niet overdadig maar juist heel subtiel. Voor de man is een fijne bodylotion (MEL lijn) ontwikkeld die de huid verzacht en tevens hydrateert. De oplossing om je droge huid te verzorgen kun je vinden in de zachte en hydraterende huidverzorgingsproducten van LIN Skincare!

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 72 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?