Een droge huid herstellen

Een droge huid herstellen
29 april 2022 Belinda de Witte
LIN Skincare Huidverzorgingsproducten

Waardoor ontstaat een droge huid?

Een droge huid komt veel voor. Sterker nog, een persoon met een droge huid heeft dit zelf vaak niet door. Wel dat het trekkerig en niet comfortabel aanvoelt, maar niet dat het een droge huid betreft. Vaker zal gedacht worden dat het aan de huidverzorgingsproducten ligt, misschien dat het tijd wordt voor een ander product. Dat kan natuurlijk ook het geval zijn, zeker als je producten gebruikt die niet geschikt zijn voor jouw huidtype. Het product zal dan ook niets aan je huidprobleem doen.

Een droge huid betekent dat er een tekort is aan vocht in de hoornlaag van de huid. En dan met name specifiek in het gezicht. De medische term voor een droge huid is xerosis cutis (cutis betekent huid). Wanneer we het woord xerosis uit elkaar halen krijg je: xero = droog en osis= ziekte ofwel een medische aandoening. Het betekent dat er een gebrek aan water in de huid is wat een gevolg kan zijn van huidveroudering (seniele xerose) of van bijvoorbeeld diabetes. Een droge, trekkerig en jeukende huid kan een symptoom zijn van diabetes. De huid kan dan heel moeilijk het nodige vocht vasthouden waardoor de huid sneller uitdroogt.

LIN Skincare - Dagcrème voor de droge huid

Optimale hydratatie met deze dagcrème voor de droge huid!

Bij een normale huid heb je geen tekort aan vocht in de hoornlaag van de huid. Het aanwezige vet tussen de hoorncellen van de hoornlaag zorgt continu voor een juiste verdamping van vocht in de huid. Maar wordt deze balans verstoord dan verdampt er teveel vocht en ontstaat er een tekort. Dat kan door verschillende oorzaken komen. Bijvoorbeeld door het gebruik van te agressieve huidverzorgingsproducten. Je huid kan dan schraal en droog worden.

Een droge huid kan ook zijn meegekregen van één van je ouders of grootouders. In dat geval is er sprake van een erfelijke aandoening. De verzamelnaam van een aantal erfelijke aandoeningen is Ichthyosis. De naam ichthyosis komt uit het grieks wat vis betekent. De ruwe huid van iemand met ichthyosis lijkt op de schubbenhuid van een vis. Deze aandoeningen hebben allemaal als kenmerk een droge en schilferige huid met een verdikking van de hoornlaag. Het is een erfelijke verhoorningsstoornis die al bij de geboorte aanwezig kan zijn. Maar over het algemeen verschijnen de eerste symptomen tijdens je vroegste kinderjaren. Het kan zijn dat er niet direct gedacht wordt aan ichthyosis vooral als de ziekte in milde vorm aanwezig is. Er wordt dan naar de huid gekeken als een extreem droge huid. Ichthyosis kan echter niet worden genezen zoals bij een normaal gesproken droge huid wel het geval is. In het geval van een droge huid kan een dag- en nachtcrème speciaal gericht op de droge huid voor mooie resultaten zorgen.

Hoe herken je een droge huid?

Een droge huid voelt niet comfortabel aan. Met andere woorden het voelt trekkerig en gespannen aan. Ook kunnen er zeer droge plekken zijn die door de schraalte open kunnen gaan. Je huid kan schilferen en jeuken, wat een vervelend gevoel geeft. Of misschien heb je een prikkelend gevoel op je wangen en een droog voorhoofd. Heb je een al wat oudere huid kun je merken dat de droogte huidveroudering veroorzaakt. Er komen droogtelijntjes die uiteindelijk rimpels worden. Al deze klachten zijn symptomen van een droge tot zeer droge huid. Je kunt dit voorkomen door te smeren met producten die afgestemd zijn op jouw huidtype. Dat vraagt dus op tijd actie ondernemen!

Een droge huid heeft voornamelijk een tekort aan talg (vet) en voelt droog en schraal aan. Je kunt last hebben van een droog gezicht maar ook een droge hoofdhuid of droge benen en of armen. Zoals ik eerder aangaf is een droge huid gevoelig voor voortijdige huidveroudering. Je kunt niet altijd alles voor zijn maar in het geval van voortijdige huidveroudering helpt het enorm door te smeren met hydraterende en voedende huidverzorgingsproducten. Wanneer de huid van je gezicht eenmaal vochttekort heeft of zelfs extreem droog is geworden, is je huid sneller broos en daardoor gemakkelijk geïrriteerd.

Je kunt stellen dat de huidbarrière bij een droge huid is verzwakt. Wanneer de huidbarrière niet meer in staat is om je huid te beschermen neemt de kans op huidontstekingen toe. Je kunt dus ook met een droge huid last krijgen van puistjes en een onzuivere en vooral onrustige huid. Dit maakt het erg verwarrend om te kiezen voor het juiste product. Als je niet weet wat je huidtype is kun je dit altijd voorleggen bij het merk waar je de producten van wilt kopen. Wij krijgen daar ook geregeld vragen via de mail of whatsapp over. Voor ons maar vooral voor jou is het belangrijk dat je een product aanschaft speciaal afgestemd op de juiste huidtype.

Een droge huid herstellen

Het is nog best een uitdaging om een droge of zelfs zeer droge huid te herstellen. Je kunt dit zien als dorst lessen en voeden, maar het is zeker mogelijk. De oplossing ligt in het herstellen van de huidbarrière van je huid. Met de huidbarrière wordt bedoeld een waterdichte afsluiting die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt. Bij een gezonde en intacte huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan. Maar als de buitenste lagen beschadigt zijn en de huidbarrière is aangetast ziet de huid er dof uit en voelt droog en of ruw aan. Daarom is het zeer belangrijk dat de huidbarrière netjes op orde blijft zodat bacteriën geen kans zien om er doorheen te dringen. Bacteriën kunnen namelijk ontstekingen in de huid veroorzaken. Daar kun je dan weer een onzuivere huid van krijgen.

Het niet goed reinigen of door scherpe producten te gebruiken kan de huid beschadigen. Daarmee beschadig je de oppervlaktelaag die hard nodig is om de diepere huidlagen te beschermen. Zijn eenmaal de huidlagen aangetast duurt het niet lang of de huidbarrière kan zijn taak niet meer volhouden en breekt af. Er is daardoor geen bescherming meer. Dat verklaart ook waarom je huid na het aanbrengen van bijvoorbeeld je dag- of nachtcrème binnen enkele minuten weer droog, ruw of schilferig is. Voor jou een teken dat er wat aan de hand is en je huidverzorging niet voldoende is.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Zoals ik eerder aangaf kan het lastig zijn om in te schatten welke producten je huid nodig heeft. Als je een bezoek brengt aan de schoonheidsspecialiste kun je vragen welk huidtype je hebt en welke producten het beste zijn voor je huid. Kom je op onze website LIN Skincare kun je altijd mailen of appen maar er is ook veel te lezen over de verschillende huidtypes. Kijk maar eens in het LIN Skincare Magazine 🙂

Maar even terug naar of je weet wat jouw huid nodig heeft. Want je huid kan ook erg wisselvallig zijn, bijvoorbeeld door hormonen of het weer (in de winter heeft je huid misschien een vollere crème nodig dan in de zomer). Ikzelf wissel bij winter naar zomer en weer terug naar een ander type crème. Voor de winter heb ik liever een vollere crème en op een warme zomerdag heeft mijn huid baat bij een lichte soepele huidverzorging. Je kunt daar zelf een beetje mee spelen. Wat heel fijn is voor je huid is een serum. Het kan zijn dat dit product 2 keer per dag nodig is maar het kan ook dat je huid volstaat met alleen in de ochtend of in de avond.Tip: een serum is heerlijk om onder je dag- of nachtcrème voor de droge huid te doen.

Het diep hydraterende en vodende serum van LIN Skincare

Optimale verzorging!

Ben je een liefhebber van lang badderen of douchen? Dat is natuurlijk heerlijk maar zorg dat het water niet te heet is. Een te lange tijd je huid blootstellen aan (heet) water kan de buitenste huidlagen verzwakken. Eigenlijk is twintig minuten in water verkeren al genoeg om de huidbarrière te beschadigen. Vandaar dat ik altijd het advies geef om een milde en vooral hydraterende douche- of badproduct te gebruiken. En het klinkt misschien wat raar vanwege je droge huid maar denk ook eens aan het scrubben van je huid. Als je toch onder de douche staat of in bad ligt kun je net zo goed 1 a 2 keer in de week de dode huidcellen van je lichaam verwijderen. Niet de bodyscrub ook voor je gezicht gebruiken! De scrubkorrels van de bodyscrub zijn te fel voor je gezicht. Je huid wordt extra zacht als je na het scrubben insmeert met een bodycream of lotion. Je zal zien dat je huid erna super zacht aanvoelt.

Een droge huid herstellen heeft vaak even zijn tijd nodig. Het ligt aan de producten die je gebruikt of ze het proces versnellen of juist verstoren. De keuze voor een product is dus cruciaal voor de beste werking op de huid. Je droge huid heeft een kalmerend en herstellend middel nodig. Daarnaast moet het product ook voeden en hydrateren. Ben je normaliter niet zo van een nachtcrème gebruiken? Ik hoop toch dat je overstag gaat om voor het slapen gaan een nachtcrème aan te brengen. Juist tijdens de rusturen gaat je huid aan de slag om alle schade van overdag te herstellen. Een nachtcrème vol met antioxidanten, kalmerende ingrediënten en huidherstellende stoffen helpen je huid om vocht vast te houden. Met een nachtcrème zorg je ervoor dat de huid niet nog extra wordt beschadigt omdat je huid dan vol aan het herstel kan werken. Dus mijn advies: gebruik je nog geen nachtcrème, ga dit dan wel doen. Het helpt om je droge huid goed te herstellen.

Heb je een droge huid zal deze vast ook rood zien. Of misschien heb je wat droge rode plekken op de huid. Dagelijks je huid hydrateren is essentieel om roodheid door een droge huid te voorkomen en te verminderen. Begin de dag met een voedende en hydraterende dagcrème voor de droge huid. Heb je gedurende de dag nog last van pijnlijke rode plekken smeer dan wat extra met de dagcrème. Zorg dat je altijd een flacon van je dagcrème bij je hebt zodat je de huid de hele dag gehydrateerd kunt houden. Als je make up gebruikt met bijvoorbeeld foundation is het natuurlijk niet aan te raden om met een dagcrème bij te smeren.

Kies altijd een product met de volgende eigenschappen: een dag- en nachtcrème speciaal afgestemd op de droge en gevoelige huid. Handig en aangenaam om aan te brengen, zodat je het met gemak dagelijks kunt gebruiken. Een flacon met een pompje is daar zeer geschikt voor. Handig maar ook hygiënisch in het gebruik. En bovenal is het belangrijk dat het hydraterend, lipiden (vetten) aanvullend en kalmerend werkt. Want als je een product gebruikt wat niets doet kan het je droge huid alleen maar meer verergeren.

Het verschil tussen een dag en een nachtcrème zit hem dus in de mate van volheid en de ingrediënten. Waar een dagcrème licht en soepel is en snel intrekt, is een nachtcrème voller van textuur en trekt het veel minder snel in. De beide crèmes hebben een andere samenstelling. Daar hebben de ingrediënten een belangrijke taak in. Bij een dagcrème ligt de focus op het beschermen van je huid. En bij een nachtcrème ligt het aandachtspunt op het herstel.

LIN Skincare - Nachtcrème voor de droge huid

Verzorg je huid met deze heerlijke herstellende nachtcrème!

Weet ook dat het herstellen van een droge huid vaak wat tijd nodig heeft. De huidbarriere moet wel de kans krijgen om weer bij te trekken. Neem de tijd en verzorg je droge huid door haar goed te hydrateren met een crème voor de droge huid. Gebruik bijvoorbeeld de producten van onze hydrate & recover lijn. Onze producten zijn altijd van een natuurlijke oorsprong met vochtregulerende plantenextracten en voedende plantaardige oliën. De lijn voor de droge huid is romig en zacht maar niet vet en trekt dus snel in de huid. Het hersteld de huidbarrière perfect door zijn krachtige samenstelling van ingrediënten. Deze lijn heeft alles in zich om je droge huid weer zacht en soepel te maken. Je huid blij, jij ook blij 🙂

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.

Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.

Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 72 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?