Zwangerschapsacne, wat kun je er tegen doen?

Zwangerschapsacne, wat kun je er tegen doen?
14 maart 2021 Belinda de Witte
Zwangerschap, huidverzorging - LIN Skincare

Zwanger

Misschien wil je van de daken schreeuwen dat je zwanger bent. Misschien is het juist nog pril en wil je het nog even geheim houden. Of, je wilt graag zwanger worden en lees je daarom deze blog? Je leest in deze periode natuurlijk alles over de zwangerschap en wat het met je lichaam doet.

Tijdens de zwangerschap kun je met diverse klachten te maken krijgen. Je huid kan droger worden of juist vetter. Een droge huid zorgt ook voor een jeukende huid wat onschuldig is maar wel vervelend. De huid is het grootste orgaan van je lichaam en zo’n groot oppervlak vraagt om een zorgvuldige aanpak. Helaas worden veel veranderingen tijdens de zwangerschap niet altijd als positief ervaren. De lichamelijke veranderingen kunnen je soms flink in de weg zitten. Hoe het komt en wat je eraan kunt doen, daar ga ik je in deze blog meer over vertellen.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Hormonen

Je huid en hormonen zijn meestal geen beste vrienden van elkaar. De hormoonkwestie begint al te spelen in de puberteit. In deze fase kunnen hormonen het je behoorlijk lastig maken. Ze vechten om het hardst om een plekje in het lichaam, we noemen dit hormoonschommelingen. Niet alleen in de puberteit gaan de hormonen met je lichaam aan de haal. Ook tijdens de zwangerschap kun je hier flink last van hebben. Ben je eenmaal zwanger kun je niet meer om zwangerschapshormonen heen.

Je kunt foeteren op die hormonen maar toch zijn deze nodig om je door de zwangerschap heen te helpen. Wist je dat het woord hormoon van Griekse komaf is? Het betekent ‘in beweging zetten’. Dus als je zwanger bent kun je niet om de zwangerschapshormonen heen, dat is wel duidelijk. Ze kunnen je wat last bezorgen maar uiteindelijk willen je hormonen zorgen voor een gezonde zwangerschap. Tijdens het zwanger zijn gaat het vooral om de hormonen hCG, Oestrogeen en Progesteron. Deze hormonen zorgen dat de bevruchting en innesteling van je kindje kan plaatsvinden. Maar ook dat het kindje (in het begin heet het een embryo) veilig in je buik kan groeien.

Uit het vorige kopje blijkt wel dat de zwangerschapshormonen, hoe vervelend soms ook, onmisbaar zijn voor de zwangerschap. Ook trouwens voor en na je zwangerschap, blijven de hormonen nog een poosje de boventoon voeren. Wat hebben deze hormonen met je huid te maken? Misschien ben je een geluksvogel en heb je een mooie ‘zwangerschapsglow’ over de huid hangen. Je huid straalt en daar voel je je vast heel fijn onder. Helaas heeft niet iedereen tijdens de zwangerschap een mooie glans over de huid. Wanneer je minder geluk hebt krijg je een onzuivere huid. De talg stapelt zich op waardoor er ontstekingen ontstaan wat puistjes worden. Ben je gevoelig voor hormonale veranderingen? Had je eerder tijdens de menstruatie ook altijd last van puistjes en mee-eters? Dan heb je kans dat dit zich tijdens de zwangerschap voortzet. De andere kant is dat de puistjes ook kunnen optreden bij vrouwen die nog nooit last van acne hebben gehad. Beetje dubbel dit, dat begrijp ik. Maar ja, een vrouwenlichaam zit ook best lastig in elkaar met al die hormonen zo bij elkaar.

Acne

Zwangerschapsacne kan al heel vroeg in de zwangerschap ontstaan. Misschien weet je juist door de verandering in de huid dat je zwanger bent. De acne kan alleen op het gezicht voorkomen maar ook uitbreiden naar bijvoorbeeld schouders, rug en borst. Het is bekend dat zwangerschapsacne met name voorkomt in het eerste gedeelte van je zwangerschap. Dus helemaal in het prille begin, het 1e trimester. In mijn werk als schoonheidsspecialiste kom ik regelmatig zwangerschapsacne tegen. Vooral wanneer ik iemand al langer behandel merk ik de verandering aan de huid al snel op. Dan willen ze het eigenlijk nog niet zeggen maar heb ik het dan al geraden 🙂

Na de bevalling verdwijnt meestal de zwangerschapsacne, het wordt geleidelijk aan minder. Vergeet echter niet dat je na de bevalling last kunt houden van hormonen. Waardoor je huid nog wat onzuiver kan blijven. Voor nu blijven we even in je zwangerschap waarin de hormonen het je flink lastig maken. De puistjes kunnen op je gezicht zitten en dan vaak rond de kaaklijn, kin, neus en in je hals. Heb je normaal gesproken last van een vette huid? Dan heb je helaas een grotere kans op puistjes en mee-eters tijdens het zwanger zijn. Het tegenovergestelde is dat als je normaal een droge huid hebt je huid de zwangerschapsgloed kan ontwikkelen. Hoe dat kan? Je droge huid wordt nu iets vetter waardoor er een glans wordt verspreidt. Wanneer je altijd een vette huid hebt wordt deze in de zwangerschap nog vetter. Daarmee ga je voorbij aan de zwangerschapsglans. Het is dan eigenlijk veel te veel glans door de talg verspreiding. Door de (nog meer) vette huid kunnen er gemakkelijk puistjes ontstaan.

Misschien houdt je lichaam wat meer vocht vast? Ook dan kun je meer last hebben van puistjes. Vrouwen die vocht vasthouden ontwikkelen sneller zwangerschapsacne. Dat komt omdat er in vocht ook gifstoffen zitten die puistjes kunnen veroorzaken. Om precies te zijn is het de combinatie van een overproductie talg, een betere bloedsomloop en vocht vasthouden.  Al deze zaken bij elkaar kunnen of een zwangerschapsglow veroorzaken of het tegenovergestelde een onzuivere huid. Is een onzuivere huid het geval dan komt dit door een verhoogde talgproductie waardoor de poriën verstopt raken. Het gevolg is dat er puistjes en mee-eters opkomen.

Wist je dat een gezwollen gezicht door het vasthouden van vocht een ‘vollemaansgezicht’ wordt genoemd? Voornamelijk bij warm weer en aan het einde van de dag kun je hier last van hebben. Je lichaam houdt vocht vast omdat de zwangerschapshormonen de bloedvaten dunner en minder elastisch maken. Het in je lichaam aanwezige vocht kan hierdoor sneller naar de omliggende weefsels uitvloeien.

Talg

Hormonen, hormonen en nog eens hormonen. Tijdens je zwangerschap zijn deze vaak de belangrijkste reden voor je lichamelijke klachten. Je kunt er moe van worden of ook prikkelbaar. En je kunt er huidklachten door ontwikkelen. Allemaal niet fijn, en je kunt de hormonen hiervan de schuld geven. In het geval van zwangerschapsacne is de boosdoener het hormoon progesteron die het je lastig maakt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de aanmaak van talg in de talgklieren. Talg heeft natuurlijk ook een goede taak in de huid te verrichten. Het is niet alleen maar naar en vervelend wat deze vettige huidsmeer in je huid uitvoert.

Talg werkt ook als bescherming tegen uitdroging van de huid en tegen allerlei infecties, virussen en bacteriën. Helaas kunnen de talgklieren ook extreem reageren op hormonen en daardoor teveel talg gaan produceren. Het gevolg van deze overproductie is dat je huid vet wordt. De wisselwerking van talg en dode huidcellen is een uitvloeiing van de grote hoeveelheid talgaanmaak. Deze zorgen voor een ophoping van bacteriën die nu makkelijk de talgklieren kunnen ontsteken. Dus voor de duidelijkheid, talg is nodig om je huid goed te beschermen. Wanneer je huid goed beschermt is blijft de vochtbalans intact en hebben ziekteverwekkers zoals bacteriën minder kans om schade te maken.

Huidverzorging

We hebben het gehad over de talg-aanmaak en -overproductie waardoor je huid vet is geworden. Wat kun je hier zoal tegen doen? Smeer je er een laag make up op om te camoufleren? Doe dat maar niet! Want de kans is groot dat door make up de poriën extra verstopt raken. Je wilt natuurlijk niet je huid nog meer onrustig maken dan het al is. Waar je ook voor moet uitkijken is je huid door scrubben beschadigen. Ik begrijp je best als je denkt dat door flink te scrubben je huid goed schoon wordt. Maar je huid is nu in deze fase heel gevoelig wat het scrubben kan verergeren. Ga je naar de schoonheidsspecialiste dan zal er misschien ook met een scrub worden gewerkt. Wat ik zelf altijd doe is een heel klein beetje scrub, echt maar minimaal, in wat cleanser vermengen. En daarmee de huid masseren. Dat kan geen kwaad en je maakt de huid mooi schoon.

Tijdens de zwangerschap maak je een spannende periode door waarin je veel vragen zal hebben. Zwanger zijn is een periode waarin je je afvraagt welke voeding goed is voor jou en je kindje. En ook wat de vele veranderingen betekenen die tijdens je zwangerschap door je lichaam razen. Je zult je misschien afvragen welke huidverzorgingsproducten je beter wel en niet kunt gebruiken. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de meeste huidverzorgingsproducten tijdens de zwangerschap veilig gebruikt kunnen worden. Ik kan natuurlijk niet voor een ander merk spreken maar bij ons worden er geen ingrediënten gebruikt die schadelijk zijn voor het lichaam. Dat is niet alleen belangrijk wanneer je zwanger bent maar ook als je niet zwanger bent. Eigenlijk gewoon altijd!

Genieten van je zwangerschap - LIN Skincare

Tijdens de zwangerschap lijkt het of je geen invloed meer hebt op de conditie van je huid. Je hormonen razen door je lichaam waardoor je diverse huidklachten hebt gekregen. Om te beginnen wil ik je aanraden om (ook als je niet zwanger bent) voldoende water te drinken. Je lichaam hydrateren door voldoende vochtinname gaat je huid helpen om te reinigen. Door het water drinken blijft je huid soepel en worden gifstoffen sneller afgevoerd. Want gifstoffen krijg je elke dag weer binnen. Of dat nou is vanwege verkeer uitlaatgassen of als er iemand in je buurt staat te roken. Je kunt onmogelijk alle vervuiling de hele dag door ontwijken. Dus drink water om al deze vervuiling en afvalstoffen goed uit je lichaam af te voeren. Ook zorgt genoeg vocht ervoor dat je minder striae krijgt, Je weet wel van die kleine rode striemen die verschijnen als de huid uitrekt.

Reinig de huid van je gezicht altijd twee keer per dag. Ook als je niet zwanger bent is dit een belangrijk middel om de huid gezond en zuiver te houden. Gebruik altijd milde en zachte huidverzorgingsproducten. Reinig je gezicht bijvoorbeeld met een cleanser. De crème van de cleanser van LIN Skincare is romig en zacht en super verzorgend. De cleanser zorgt ervoor dat het overtollige talg verwijderd. Natuurlijk moet er wel wat talg blijven zitten om je huid te voorzien van een licht vettig laagje. Anders wordt de huid droog en dat wil je ook niet. Na de cleanser is je huid goed schoon en ontdaan van alle vuilresten. Om de ph waarde van de huid weer te stabiliseren is het nu de beurt aan de toner. Met de toner spray je een fijne nevel over de huid. Dit product houdt niet alleen de ph waarde in balans ook werkt het kalmerend voor je huid. In de toner heb ik aloe vera laten verwerken zodat het de huid nog meer verzacht.

In heel veel huidverzorgingsproducten, zoals een dag- en nachtcrème, zit vitamine A verwerkt. Het staat ook wel bekend als het ingrediënt retinol. De wetenschap heeft uitvoerig getest of de aanwezigheid van vitamine A een probleem kan zijn voor de zwangerschap. Er is door de wetenschap niet aangetoond dat retinol schadelijk kan zijn voor het kindje in de buik. Toch, om risico te voorkomen, wordt het gebruik van retinol tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding afgeraden. Onder het mom, voorkomen is beter dan genezen.

Omdat het beter is om retinol te ontwijken hebben wij voor de zekerheid ervoor gekozen om retinol helemaal te ontwijken. Daarvoor in de plaats is retinyl palmitate in de 24H crème verwerkt. Dit ingrediënt heeft wel anti-aging eigenschappen maar de werking is zwakker dan retinol. We hebben bewust gekozen voor retinyl palmitate om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Door toevoeging van o.a. dit ingrediënt heeft de crème wel een anti-aging effect. Ik raad aan om bij de aanschaf van een gezichtscrème te letten op de aanwezigheid van retinol. Zit dit ingrediënt erin kies dan, tijdens de zwangerschap, voor een ander product. Gewoon voor de zekerheid.

Vergeet ook de rest van je lichaam niet te verzorgen. Vooral de huid van je buik wordt erg blij met een fijne bodycream die voedt en verzorgd. Door te smeren met een bodycream beperk je ook de kans op een droge huid en striae. En daarmee ook een jeukende huid. Nu kan het best zijn dat jij helemaal geen last hebt van striae. Maar dat deze rode striemen na de bevalling in grote getalen in de huid schieten. Het schijnt wel genetisch bepaald te zijn of je last krijgt van die kleine rode striemen op de huid of niet. Heeft je moeder helemaal geen last gehad van striae dan is de kans groot dat jij hier mogelijk ook geen last van hebt. Maar, dit is niet helemaal waterdicht. Ik zeg dan ook mogelijk …

Smeer voor de zekerheid, of je nu wel striae hebt of niet, na elke keer douchen of badderen je huid in met een bodycream. Gewoon om het voor te zijn, en omdat het heerlijk zacht is voor je huid 🙂

De hydraterende en verzachtende bodycream IVY van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke bodycream!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comment (1)

  1. Rachelle 6 maanden geleden

    Tijdens de koude winterdagen en ook tijdens mijn zwangerschap last gehad van een droge / jeukende huid. Ik ben toen de cleanser van Lin Skincare gaan gebruiken, en na de eerste keer gebruiken merkte ik al gelijk verschil. De jeuk werd al gelijk minder en mijn huid voelde rustig aan. Ik ben sowieso fan van al de LIN Skincare producten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.