Zwanger en je huid

Zwanger en je huid
11 november 2019 Belinda de Witte
In Zwangerschap en huid
Zwanger en je huid - LIN Skincare

Je huid tijdens de zwangerschap

Je lichaam heeft tijdens je zwangerschap veel te verduren. In het begin merk je daar misschien nog niet zoveel van. Het blije nieuws over je zwangerschap overstemd van alles en iedereen. In je lichaam gebeurt er ondertussen heel veel, je hormonen draaien op volle toeren. Je hormonen zorgen er voor dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap en dat het kindje in je buik goed kan groeien. Ook zorgen hormonen ervoor dat straks de bevalling wordt ingezet. Je hormoonstelsel heeft een zeer belangrijke taak tijdens je zwangerschap. Soms merk je hier niet veel van maar opeens kan je klachten krijgen zoals huidproblemen, eczeem, puistjes en een onzuivere huid. De conditie van je huid kan nu flink veranderen. 

Blozende wangen

Tijdens je zwangerschap beschik je over een grotere bloedtoevoer. Niet zo raar want je hebt een kindje in de buik om van zuurstof en voeding te voorzien. Door die verhoogde bloedtoevoer kun je rode wangen krijgen. Een blakend en blozend gezicht zorgt ervoor dat je er stralend uit ziet. Bij de één blijft het bij de rode wangen en bij de ander verandert dit in de zogeheten ‘spinnenkop’ ( spider naevi). Deze spinnenkop komt door een vaatverwijding in de huid. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend maar je hormonen spelen een grote rol in het ontstaan van deze vaatverwijding. Het ziet eruit als een klein rood puntje wat met kleine rode draadjes uitwaaiert. Vandaar de naam spinnenkop, daar lijkt het een beetje op. 

Puistjes en acne

Puistjes, meeëters, en een vette onzuivere huid, huidproblemen die helaas kunnen voorkomen tijdens je zwangerschap. In de puberteit ben je er misschien bespaard van gebleven maar nu kunnen je hormonen toch voor een onzuivere huid zorgen. De officiële naam hiervoor is acne vulgaris of ook wel genaamd zwangerschapsacne. Het hormoon progesteron heeft een grote rol in het veroorzaken van de zwangerschapsacne. Dit hormoon zorgt dat de talgklieren meer talg gaan produceren met als gevolg verstopte huid poriën. Het is heel verleidelijk om de puistjes te verwijderen door ze uit te knijpen. Doe dit vooral niet zelf. Maar ga naar de schoonheidsspecialiste voor een fijne behandeling. Tijdens de behandeling wordt je huid goed bekeken en op een schone en vakkundige manier worden je puistjes en meeëters behandeld. Gebruik thuis milde huidverzorgingsproducten die je huid goed reinigen en verzorgen. 

Zwangerschapsjeuk

Ongeveer 20% van de zwangeren krijgt last van zwangerschapsjeuk. Hoor jij daar bij? Die nare, hinderlijke, vervelende, alles overheersende jeuk kan behoorlijk heftig zijn. Het is een vorm van jeuk die zo uniek is dat het alleen tijdens de zwangerschap voorkomt. Het kan zijn dat alleen een bepaald deel van je lichaam jeukt of als je grote pech hebt over heel je lichaam. Gelukkig gaat het na je bevalling weg! Maar voorlopig ben je nog zwanger en heb je last van deze vervelende kwaal. Deze zwangerschapsjeuk kan verschillende oorzaken hebben. 

Huidverzorging tijdens je zwangerschapGroei

Je buik en borsten groeien enorm snel deze periode. Zo snel dat je huid het maar nauwelijks bij kan houden. Hoe meer je buik en borsten groeien hoe meer spanning er op je huid komt te staan. Je huid gaat nu een beetje uitrekken en dat kan jeuk veroorzaken. Gebruik een zeer zacht douche of bad product dat je huid hydrateert en kalmeert. Daarna royaal je huid insmeren met een heerlijk zachte bodycream. Je zal merken dat je huid er zacht en soepel van wordt. 

Grotere doorbloeding

Gedurende je zwangerschap is er een grotere doorbloeding door je lichaam om ook je kindje van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Door deze doorbloeding heb je het eerder warm en kun je last van jeuk krijgen. 

Droge huid

Je kunt tijdens je zwangerschap een vette huid krijgen of meer een droge huid. Met het groter groeien van je buik en borsten wordt je huid erg opgerekt. Je huid trekt als het ware een beetje uit elkaar. Met als resultaat dat je huid droger wordt. Gebruik huidverzorgingsproducten die je huid hydrateren en soepel houden. Een fijne hydraterende bodycream om je buik en borsten eens extra in te smeren is nu hard nodig!

Die vervelende en hinderlijke jeuk kan behoorlijk je dag verpesten. En juist nu je in blijde verwachting bent is dat niet prettig. Je hebt al gelezen dat je de jeuk wel wat kan verlichten met het gebruiken van fijne zachte huidverzorgingsproducten. Ook voldoende water drinken helpt om je huid goed te hydrateren. Net zoals koele kompressen maken en die op de jeukende plekken leggen. En een behoorlijk zware uitdaging, probeer niet te krabben! Het maakt de jeuk alleen maar erger en je kunt je huid ermee beschadigen. Smeren met een hydraterende crème / bodycream werkt goed tegen de jeuk. En je verzorgt je huid er mooi mee! Voor tussendoor is een talkpoeder / mentholpoeder prettig, dit verzacht ook de jeuk. Let ook op je kleding, stoffen die wat ruw van structuur zijn kun je nu beter in de kast laten. Een kledingstuk van katoen bijvoorbeeld is zacht voor je huid.

Striae-zwangerschapsstriemen 

Je hebt al gelezen dat tijdens de zwangerschap de huid van je buik en borsten onder spanning staat. Je huid rekt zich op waardoor er kleine onderhuidse scheurtjes in de huid kunnen ontstaan. Als je jong bent en je huid is strak heb je meer kans op deze huidscheurtjes. Kun je striae voorkomen? Helaas kun je striae voorkomen. Je kunt wel proberen om je striae te beperken door goed op je voedingsinname en huidverzorging te letten. Ik heb wat tips voor je waar je op kunt letten:

Eet niet teveel

Zorg dat je goed op je voeding let maar eet niet overmatig veel. Doordat je buik groeit rekt je huid uit, wanneer je in korte tijd heel veel aankomt rekt je huid alleen maar meer uit. Een verantwoord voedingspatroon met gezonde voedingsstoffen is voor iedereen goed. En vooral nu je zwanger bent. Let goed op dat je de nodige vitaminen via je voeding binnenkrijgt. 

Drink genoeg

Je lichaam goed gehydrateerd houden is zeker een must wanneer je buik-borsten aan het groeien zijn. Met genoeg vochtinname kun je je huid goed gehydrateerd houden. 

Kleding

Draag een ondersteunende band als je buik groter wordt. Met ondersteunende kleding help je je huid goed om niet de zwaartekracht de overhand te laten nemen. Een buik die naar beneden zakt rekt ook de huid meer uit. 

Smeren

Belangrijk is om je huid dagelijks goed te verzorgen met een hydraterende crème of insmeren met een zachte huidolie.

Deze blog is speciaal gericht om je informatie en tips te geven over de huid in je zwangerschap. Er gebeurt zoveel in je lichaam maar ook buiten je lichaam is er veel aan de hand. Met name je huid heeft gedurende de dag veel te verduren. En nu je zwanger bent komt daar nog bij het uitrekken van de huid. Door je huid soepel te houden kun je veel huidproblemen voorkomen en het is ook heerlijk om jezelf te verzorgen. Het gebruiken van goede huidverzorging is altijd belangrijk ook als je niet zwanger bent. Je huid heeft hydratatie en ingrediënten nodig die ook echt goed zijn voor je huid! Gewoon maar een beetje wat op smeren en denken dat het wel goed komt werkt helaas niet. Het kiezen van de juiste huidverzorging blijft niet alleen hangen op dat het product lekker ruikt. Dat is natuurlijk ook fijn maar wat er in het product zit dat is waar het om draait. Een goed product verzorgt je huid optimaal en geeft je huid de nodige bescherming. En niet alleen tijdens je zwangerschap, ook als je niet (meer) zwanger bent!

Blogs en aanbiedingen volgen?

[mc4wp_form id=”15869″]

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 18 reviews.