fbpx

Huidproblemen door allergie

Huidproblemen door allergie
22 december 2019 Belinda de Witte
In Voeding en huid
De oplossing voor een vette huid!

Klachten

Je hebt al langer klachten waardoor je, de laatste tijd, niet meer zo goed in je vel zit. Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen voel je je echt niet lekker. Je klachten variëren van buikkrampen en het toilet bezet houden tot allerlei onzuiverheden op je gezicht hebben. Herken je deze verschijnselen? Ieder persoon heeft zo zijn eigen klachten na het eten of drinken van bepaalde producten. De ernst van de klachten kan ook per persoon verschillen. Heb je iets gegeten en je krijgt direct een jeukend gevoel in je mond? Trekt het (soms) door naar je oren en keel? Het gevolg kan zijn dat je buikpijn krijgt, misselijk wordt en moet overgeven. Ook kunnen je lippen en je keel gaan opzwellen. Dit kan een behoorlijk angstige ervaring zijn voor je. Ga altijd naar de huisarts om je klachten nader te bespreken. 

Allergie

Lees je de verpakking(en) van voedingsmiddelen dan kom je allerlei benamingen tegen waar je allergisch voor kunt zijn. Bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij, pindavrij, notenvrij en sojavrij. Wanneer je geen last hebt van een allergieën/intolerantie let je misschien niet op deze woorden. Maar wanneer je wel last hebt van bepaalde voedingsstoffen zul je meer alert zijn op deze informatie. Een intolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie. Heb je last van een voedselallergie dan reageer je heel heftig op bepaalde eiwitten in een product. Je krijgt dan een allergische reactie. De eiwitten die de reactie veroorzaken noem je de allergeen. Bijvoorbeeld een allergie voor pinda’s is de allergeen een pinda-eiwit. Krijg je het pinda-eiwit binnen dan gaat je lichaam de strijd aan met deze stof. Door het aanmaken van histamine in je lichaam krijg je allerlei klachten zoals o.a. irritaties aan je huid of ogen, luchtwegen of maag/darmen. 

Voedselintolerantie

Het last hebben van een voedselintolerantie is anders dan een allergie. Een voedselintolerantie is een niet-allergische reactie op voeding. Dat komt doordat je dan een bepaald enzym in je lichaam mist om een bepaalde voedingsstof te verwerken. Bijvoorbeeld bij een lactose- intolerantie maakt je lichaam weinig tot geen enzym lactase (meer) aan. Wat is lactase? Dit is een enzym die voor de verwerking/vertering van melksuiker (lactose) zorgt. Je krijgt dus te veel melksuiker in je lichaam omdat het niet afgebroken wordt. Je kunt er veel vervelende en soms ook pijnlijke klachten door krijgen. Welke klachten zoal? Klachten zoals winderigheid, diarree, verstoppingen en buikpijn kunnen je het heel vervelend maken. Je kunt ook een intolerantie krijgen door stoffen die in voedingsmiddelen zitten. Bijvoorbeeld histamine of tyramine kunnen dan de uitlokkers zijn waardoor je klachten kunt krijgen. 

Welke klachten

We hebben het al gehad over buikklachten naar aanleiding van een voedselintolerantie. Je kunt ook last hebben van heel andere klachten. We noemen dit ook wel symptomen. Je kunt bijvoorbeeld heel moe worden van het eten en of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Of misschien heb je last van een piepende ademhaling of ben je kortademig. Is je stem hees, een verstopte neus of juist een lopende of jeukende neus. Ook je huid kan er anders uit gaan zien. Het kan rood worden of je kunt uitslag over je hele lichaam krijgen. De tong en lippen kunnen gaan opzwellen. Je kunt ook een metaalsmaak in je mond krijgen. Of veel last van hoofdpijn hebben. Ga altijd direct naar de huisarts/post wanneer je huid bleek of blauw gaat zien. Wanneer je een zwakke pols hebt of duizelig en verward wordt. In het ergste geval kun je namelijk flauwvallen of zelfs bewusteloos raken. Meestal blijft een voedselintolerantie beperkt tot klachten aan je buik en stoelgang. Maar houd het goed in de gaten!

Jeuk

Niet fijn als je huid jeukt! Je kan maar niet stoppen met krabben aan je huid omdat je zo graag van de jeuk af wilt komen. Helaas gaat de jeuk van krabben niet over. Het gevolg van krabben is een droge en ontstoken huid. Veel mensen ( 25% van de bevolking) heeft een vorm van een huidaandoening. Je kunt een huidaandoening hebben in een milde vorm tot ernstig en zelfs pijnlijk eczeemklachten. Je kunt jeuk krijgen als een allergische reactie op bepaalde chemische stoffen. Daarom is het zo belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken die heel zacht voor je huid zijn. Er mogen beslist geen schadelijke stoffen in je douchegel / badschuim zitten. Ook je gezichtsverzorging moet super zacht en hydraterend voor je huid zijn. Ook kunnen je hormonen voor nare jeuk op je lichaam zorgen. 

Hormonen

Ik had het in het vorige kopje al even over hormonen. Wanneer je hormonen gewoon doen wat ze moeten doen is er (meestal) niets aan de hand. Wanneer je hormonen de boel in de war gaan gooien heb je te maken met een hormoonschommeling. En dat kan voor veel problemen in je lichaam zorgen. Neem bijvoorbeeld de oestrogen, deze kunnen voor veel gedoe zorgen! Als je oestrogenen wat minder hard werken heb je een lage oestrogeenspiegel. Je merkt aan je huid dat deze dunner en minder stevig wordt. Ook minder elastisch dus er verschijnen al snel lijntjes en zelfs rimpels in je huid. Zeker is dit het geval wanneer je ouder wordt en ook het collageen in je huid afneemt. Dan is het echt noodzaak om je huid heel goed te verzorgen. Een hydraterende gezichtscrème / 24h crème met fijne ingrediënten en oliën is heel belangrijk om je huid zacht en soepel te houden. Heb je een dalende oestrogeenspiegel? Dan is een droge huid het gevolg. Neem op tijd actie om je huidverzorgingsproducten aan te passen!

Puistjes en een onrustige huid

De oplossing voor een vette, onzuivere huid.Een blik in de spiegel vertelt je heel duidelijk de waarheid over je voeding de afgelopen dagen. Die overheerlijke reep chocolade of koekjes was te lekker om te laten liggen. Maar nu heb je de keerzijde ontdekt. En het gevolg is een onzuivere huid. Heb je misschien vaker  puistjes na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen ook echt de acne op je huid kan veroorzaken. Maar uit een onderzoek is wel gekomen dat wat je eet wel degelijk effect heeft op hoe je huid eruit ziet. Wanneer je vaker een vet voedingspatroon hebt kun je meer last hebben van een onzuivere huid. Verzorg je huid altijd goed met de juiste reinigingsproducten. En reinig je huid 2 keer per dag. Voor je gaat slapen en wanneer je wakker wordt. In de nacht maakt je huid namelijk talg aan. Wat een vettig laagje over je huid geeft. Let er ook op dat je altijd op een schoon kussensloop slaapt. Want anders wrijf je het “vuil” elke nacht weer op je gezicht. Draag je een helm? Reinig dan regelmatig de binnenkant hiervan. Want het vuil aan de binnenkant van je helm zou een oorzaak voor de puistjes op je wangen en kin kunnen zijn!

Tot slot wil ik je meegeven dat het altijd goed is om je huid van buiten en van binnenuit te verzorgen. Dus denk aan je voeding en de minstens 7-8 glazen water op een dag! En denk ook aan je huidverzorging, gebruik alleen fijne zachte en vooral hydraterende producten voor je huid!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.