Een vette huid, oorzaak en verzorging

Een vette huid, oorzaak en verzorging
9 november 2019 Belinda de Witte
In Vette huid
De oplossing voor een vette huid!

Wat is een vette huid?

Ik snap dat je direct wil overgaan tot handelen om je vette en misschien onzuivere huid te verzorgen. Dat ga ik je straks allemaal uitleggen maar eerst gaan we de oorzaak van je vette huid bekijken. Je kunt last hebben van een vette huid in de pubertijd omdat je hormonen aan het veranderen zijn. Maar ook wanneer je ouder bent kun je last hebben van een vette huid of onzuiverheden. Je hormonen kunnen het je behoorlijk lastig maken door opeens anders te gaan reageren. Dat kan als reactie van de pubertijd zijn of tijdens belangrijke gebeurtenissen in je leven.

De productie van talg in je lichaam

De oplossing voor een vette, onzuivere huid.Gedurende de dag en nacht zijn de talgklieren aan het werk om talg aan te maken. De productie van talg is bedoeld om je lichaam zacht en soepel te houden. Voor een juiste vochtbalans in de huid is talg erg belangrijk. Ook heeft talg een functie om je te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Wanneer er meer talg geproduceerd wordt dan nodig is krijg je een vette huid. 

Waarom gaan je talgklieren meer talg produceren? De verhoogde productie wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen in je lichaam. Doordat je hormonen uit balans zijn krijg je een verhoogde androgeenspiegel. Het androgeen is een mannelijk hormoon dat zowel bij de man als de vrouw voorkomt. In de puberteit of tijdens andere belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals zwangerschap of de menopauze bij vrouwen, kan een teveel aan androgenen zorgen voor teveel talgafscheiding. En hoe meer talg  er geproduceerd wordt hoe meer je een vettige glans over je huid krijgt. Het is heel belangrijk om je huid te verzorgen met de juiste huidverzorgingsproducten zodat huidporiën minder kans hebben om verstopt te raken. Wanneer je huid poriën verstopt zijn heb je meer kans op puistjes en meeëters op je huid. 

Wat veroorzaakt een vette huid?

Het is duidelijk welk proces in je lichaam een vette huid en onzuiverheden veroorzaakt. Nu is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Wat is er in je lichaam of in je leven aan de hand waardoor je een vette huid hebt gekregen? Want als je de oorzaak weet kun je het probleem aanpakken. Tijdens het lezen van deze blog heb je tijd om daar achter te komen!

Ben je in de puberteit gekomen? 

Je lichaam is nu aan het veranderen van kind naar een volwassen persoon. In de tussentijd ben je in de fase puberteit beland. Velen vinden dit een lastige periode. Er verandert zoveel in je lichaam en ook gebeurt er veel in je leven. Je gaat de basisschool verlaten en op weg naar de middelbare school. Het oude vertrouwde verlaten en een nieuw iets starten is altijd een beetje spannend. En dan begint er nog van alles in je lichaam te veranderen. Onder leiding van je hormoonstelsel buitelen je hormonen van links naar rechts en weer terug. En dat voel je in je lichaam. En je merkt dat je zelf ook anders gaat reageren, om de simpelste dingen kun je boos worden of juist in tranen uitbarsten. Niet fijn! En dan wordt je huid ook nog eens vet en je hebt last van puistjes en meeëters.

De juiste balans

Je hormonen schieten alle kanten op en zijn op zoek naar de juiste balans in je lichaam. Ze moeten eigenlijk nu gaan leren samenwerken met je talgklieren. Ik wil wel even duidelijk maken dat je vette huid en onzuiverheden niet komt door een slechte hygiëne. Het is een proces wat nu in je lichaam aan de gang is. Maar wat kan je zelf doen om je vette huid te verzorgen? 

Je haar: draag je haar uit je gezicht, een pony op je voorhoofd zorgt al snel voor puistjes. Vaak heb je in deze fase ook wat meer last van vet haar. Uit je gezicht kan het niet gaan broeien onder je pony.

Je handen en gezicht: let op dat je niet teveel met je handen je gezicht aanraakt:  Aan je handen kleeft allerlei vuil en bacteriën. Dat zie je natuurlijk niet maar het is er wel. Met je handen raak je van alles aan en smeer je daarna makkelijk aan je gezicht. Denk er eens aan als je aan het luisteren bent naar je docent. Waar zijn je handen?

Een helm: draag je een helm? Je huid en haar zijn nu vaak wat vetter en plakt aan de binnenkant van je helm. Maak de binnenkant wat vaker schoon;

Slapen: zorg voor voldoende nachtrust. Je huid herstelt zich tijdens het slapen, zorg voor tenminste 8 uur slaap. Wanneer je slaaptekort hebt dan vermindert je immuunsysteem in je lichaam. Dit systeem geeft je lichaam gedurende de dag en nacht bescherming. Gaat dit systeem minder goed werken kun je eerder allerlei klachten krijgen zoals huidproblemen.

De menstruatie: tijdens deze maandelijkse periode kun je meer trek hebben in zoetigheid, chocolade en vette snacks. Dit leidt dan tot een verhoogde talgproductie met verstopte huidporiën tot gevolg.

De overgang: net als in de puberteit verandert er voor, tijdens de menopauze heel veel in het lichaam van de vrouw. Ook nu springen je hormonen alle kanten op en kun je allerlei klachten krijgen. Doordat de productie van het hormoon oestrogeen daalt is er naar verhouding meer van het hormoon testosteron in je lichaam. Wat dan weer zorgt voor vergrote huid poriën en puistjes. Tijdens de overgang verandert je hormoonstelsel continu zodat je vette huid ook opeens heel droog en vochtarm kan worden. Wat hormonen al niet voor elkaar kunnen krijgen …

Hoe herken ik een vette huid?

Je merkt dat je huid vet is zodra je huid gaat glimmen. Vaak zijn je voorhoofd neus en kin voorzien van een glanzende laag. Je wangen kunnen wat plakkerig aanvoelen. Het lijkt ook of je make up als het ware verdampt op je gezicht. Dat komt omdat je make up zich vermengt met de vette huidlaag van je gezicht. Wanneer je wat dichter op de spiegel gaat staan zie je zwarte puntjes rondom je neus en puistjes met of zonder wit kopje erop. Het witte kopje is de talg die naar boven wordt geduwd. Ik snap dat je deze meteen wil verwijderen maar laat dit over aan de schoonheidsspecialist. Je wilt tenslotte geen littekens op je huid krijgen omdat je de puistjes zelf hebt uitgeknepen.  Je kunt ook last hebben van puistjes op je rug of andere delen van je lichaam. Ook daar zitten tenslotte talgklieren die een overvloed van talg kunnen gaan produceren. 

Hoe verzorg ik een vette huid?

Je huid verzorgen begint al bij de producten die je eet en drinkt. Ik ben er zeker van dat je voedingspatroon effect heeft op de huid. Wanneer je regelmatig vet of suikerrijke producten eet zie je dit terug in je huid. Als je last hebt van een vette huid vermijd dan zoveel mogelijk voedingsstoffen die je bloedsuiker een snelle piek geven. In je lichaam worden deze voedingsstoffen omgezet in glucose om je kracht en energie te geven. Je lichaam maakt dan direct insuline aan om je bloedsuiker weer te laten zakken. Zo krijg je de welbekende suikerdip! Opeens ben je heel erg moe en futloos. Ook stimuleert dit proces de vorming van een vette huid en onzuiverheden. Let dus op met voedingsmiddelen zoals wit brood, aardappelen, frisdrank, snoep en helaas nog veel meer producten. Wil je hier meer over weten? Lees het etiket op het product en kom erachter wat de hoeveelheid vet en suiker is!

Hydrateren

Wist je dat je lichaam water nodig heeft om voldoende gehydrateerd te blijven? Drink gedurende de dag 8 glazen water om de vochtbalans in je lichaam goed te houden. Tijdens je nachtrust heb je natuurlijk niets gedronken. Dus je lichaam heeft ernstige dorst na het wakker worden! Drink 2 glazen water voor de vochtbalans en om voldoende energie te krijgen. Dus even wachten met het kopje koffie! 

De gezichtsverzorging

Ga niet je huid reinigen door te ‘boenen’ over je gezicht. Daarmee beschadig je je huid mee en het raakt er onrustig van. Beter is om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken met zachte ingredienten. Of je nu een glimmende vette huid hebt of een droge tot normale huid hydratatie in je huidverzorging is erg belangrijk. Een moisturizer bijvoorbeeld is heel fijn om je huid te hydrateren en te verzorgen. Wanneer je kiest voor een andere vorm van gezichtscreme is het belangrijk dat er hyaluronzuur  en niacinamide aan is toegevoegd. Deze ingrediënten zorgen voor voldoende hydratatie en het kalmeert je huid. 

Producten

Kies voor producten die je huid goed reinigen zonder de huidbarrière te beschadigen. 

En tot slot, reinig en verzorg je huid elke dag voor het slapen gaan en na het wakker worden. Maak er een gewoonte van om lekker schoon je bed in te gaan en na het opstaan je huid te verzorgen om de dag fris te beginnen!

Blogs en aanbiedingen volgen?

[mc4wp_form id=”15869″]

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?