fbpx

Vervelende opvliegers geven je huid een rode blos

Vervelende opvliegers geven je huid een rode blos
21 januari 2020 Belinda de Witte
In Overgang en huid
LIN Skincare - huidverzorgingsproducten

Klachten

Ben je nog nieuw in de materie van “het leed wat de overgang heet”? Of draai je al een tijdje mee en ben je gewend geraakt aan allerlei klachten. In beide gevallen klinkt de benaming opvlieger als een heel bekend fenomeen. De overgang is een bekende periode in het leven van de vrouw. Heb je het over de overgang zie je vrouwen bevestigend knikken of opgelucht ademhalen, want daar zijn ze nog lang niet aan toe! Toch kunnen klachten al sluimerend aanwezig zijn. Zonder dat je er erg in hebt kun je al wat jaren in de overgang zijn beland. Heb je het een paar keer flink warm gehad? En was dat best raar zo midden in een koude winter? Misschien heb je, zonder het te weten, een opvlieger gehad. 

Warm

Vrouw met opvliegersEen opvlieger komt heel plotseling vanuit het niets tevoorschijn. Je voelt een onbehaaglijk gevoel van hitte in je nek en gezicht opkomen. Vaak geeft het een rode blos over je gezicht en begin je te zweten. Ben je ergens anders kan een opvlieger het je behoorlijk lastig maken. Niet fijn is die warmte en je voelt je misschien beschaamd naar andere mensen toe. Wat betreft dat beschaamd zijn, dat is nergens voor nodig. Iedere vrouw gaat door deze levensfase al dan niet met opvliegers. Want je kunt er ook geen last van hebben. Dan ben je een mazzelaar 🙂 Na de opvlieger, die voor jou een eeuwigheid duurt, krijg je vaak wat koude rillingen. Je lichaam koelt na de hitte weer af. 

Waarom

Wanneer je nog niet weet dat je in de overgang bent kun je tal van excuses hebben voor die warmte aanvallen. Het plotselinge zweten doet je denken aan een koortsaanval. En ja, je voelde je al niet zo lekker de afgelopen dagen. De afgelopen nacht had je ook al een “koortsaanval”, je lag flink te zweten in je bed. Achteraf gezien was dat nachtelijke zweten ook al een opvlieger. Waar komt die warmte vandaan? Het heeft alles te maken met de oestrogeengehalte in je lichaam. Tijdens de overgang gaat het hormoon oestrogeen afnemen waardoor het de natuurlijke thermostaat in je lichaam verstoort. Je lichaamstemperatuur wordt geregeld in de hypothalamus. Dit orgaan is een klier in de hersenen. Wanneer deze klier verstoord raakt geeft het een signaal dat je lichaam te warm wordt. De hartslag in je lichaam stijgt en de bloedvaten verwijden. Ook activeert het de transpiratie. Dit gebeurt ook als je aan het sporten bent. Maar wanneer dit niet het geval is wordt je er toch op een vervelende wijze door verrast. Op dat moment lijkt het wapperen met je handen de enige oplossing. Herkenbaar?

Mee omgaan

Oké het is een feit, je bent in de overgang beland. Als donderslag bij heldere hemel komt dit nieuws bij je binnen. Hoe ben je het te weten gekomen? Heb je alle klachten bij elkaar opgeteld en de conclusie gemaakt? Of ben je eerst bij de huisarts langs gaan om je klachten daar neer te leggen. Het is altijd goed om eerst andere zaken uit te sluiten. En als je onderzocht bent en alles is in orde kun je de overgang niet langer buitensluiten. Weet ook dat je al vroeg in de overgang kan komen. Het is helemaal niet vreemd als je rond je 40e verjaardag last hebt van overgangsklachten. Je kunt er vroeg mee zijn of het kan nog wat langer op zich laten wachten. Het is een fase die hoe dan ook komt. Ook kun je het nog wat proberen uit te stellen door hormoonmedicatie te slikken. Wanneer er echter borstkanker in je familie voorkomt is dit geen goed idee. Door het slikken van hormonen kun je extra gevoelig worden voor het ontstaan van borstkanker. De vrouwelijke geslachtshormonen hebben een belangrijke rol in het ontstaan van borstkanker. Hoe langer de borsten in aanraking komen met de hormonen oestrogeen en progesteron hoe groter de kans op het ontwikkelen van borstkanker. Vandaar dat het extra hormonen slikken om de overgang uit te stellen niet zonder risico is!

Opvliegers verminderen

Weer even terug naar de opvlieger. Na een aantal keren een warmte aanval te hebben gehad kun je er niet meer omheen. Je hebt overgangsverschijnselen. Wat kun je tegen een opvlieger doen? Dat wapperen met je handen en die rode blos gaat best opvallen. En het lijkt wel hoe meer je er op let hoe meer opvliegers je krijgt. Het kan zijn dat je er stressig van wordt. En ja, dan kunnen de opvliegers nog meer bij je voorkomen. Stressfactoren en ook heftige emoties triggert het krijgen van een opvlieger. Ook kan het drinken van een wijntje of een andere alcoholische versnapering je een opvlieger bezorgen. Net zoals cafeïne, pittige kruiden en sigaretten je een warmte aanval kunnen geven. Ik hoor je denken, mag ik dan niets meer? Tja, wil je je opvliegers verminderen dan moet je er wel iets voor over hebben …

Een tip: houdt eens bij wanneer je last krijgt van een opvlieger en wat je die dag gegeten of gedronken hebt. Misschien kun je een patroon ontdekken waardoor je er achter kan komen wat de opvlieger veroorzaakt. Ook het dragen van loszittende en gemakkelijke kleding is prettig. Al is het alleen maar om je zelf het gevoel te geven dat wanneer er een opvlieger komt je een vestje ofzo uit kan doen. Zit je in de avond lekker op de bank tv te kijken en heb je (weer) een opvlieger te pakken? Even je sokken uit en met je blote voeten bewegen. Je opvlieger zakt dan als het ware uit je voeten. Vraag me niet waarom, maar het helpt …

Je huid

Die rode blos staat natuurlijk heel gezond al voel je je minder fit door deze snelle temperatuurwisseling in je lichaam. Er bestaat niets om een opvlieger te camoufleren, die rode boei komt gewoon door je foundation heen. Wat kan helpen is een gezichtslotion in sprayvorm. De koele spray, met natuurlijk zachte ingredienten, zorgt voor een fijne nevel over je gezicht. Dit kan natuurlijk alleen wanneer je geen foundation op je gezicht gebruikt. Na het vernevelen smeer je je gezicht nog eens in met een hydraterende gezichtscrème. Of heb je heel veel last van opvliegers gedurende de dag? Reinig je gezicht met de reinigingscrème. Deze is heerlijk koel op je huid. Daarna vernevelen met de gezichtslotion. Gebruik alleen in de avond een hydraterende gezichtscrème. Eigenlijk is dit tegen het gewone huidverzorging patroon in. Maar wanneer je gedurende de dag je gezichtscreme eraf ziet druppelen vanwege het transpireren is er geen andere optie. Blijf wel altijd in de avond en nacht je huid goed met een gezichtscrème verzorgen! Want in deze periode van je leven is je huid ontzettend aan het veranderen en kun je eerder een droge en gevoelige huid krijgen. En tot slot, verwen jezelf wat vaker met een heerlijke bodycream. Dit product is gemaakt van super zachte oliën zoals amandel olie, jojoba olie en macadamia olie. De bodycream wordt snel in de huid opgenomen en is voedend en beschermend met een heerlijk zachte geur. Het geeft je een fijn feel good moment, wat je lichaam ontspant. In de overgang zijn betekent een nieuwe draai en structuur voor jezelf ontdekken. Daar horen zeker heerlijk zachte verwenproducten bij!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 4 reviews.