Hydrateren, hoe doe je dat?

Hydrateren, hoe doe je dat?
11 maart 2021 Belinda de Witte
Hydrateren met LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Water

Denk jij wel eens na over het bestaan van water? Of liever gezegd het ontstaan van water. Want het komt ergens vandaan dat is een ding wat zeker is. Maar het blijft gissen op welke wijze water in ons leven is gekomen.

In het nieuws hebben ze het wel eens over dat er op een andere planeet water is gevonden. Astronomen (wetenschappers / sterrenkundigen) zijn dan door het dolle heen na deze ontdekking. Want waar water is zou toch ook leven kunnen zijn? Water is belangrijk voor de vorming van leven waardoor mijn fantasie direct met mij op de loop gaat. Het zou toch wat zijn dat er op een andere planeet een zelfde soort leven gaande is als hier op aarde!

Met super grote telescopen turen de sterrenkundigen onder ons de ruimte in om op zoek te gaan naar planeten. Ze hopen natuurlijk een planeet te ontdekken die op de aarde lijkt met hopelijk een teken van leven. Een spoor van water, hoe klein ook, is een hoopvol signaal. Wanneer we ervan uitgaan dat een andere planeet hetzelfde werkt als de onze, namelijk met water. Want water is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van het leven op aarde. We weten dus niet helemaal zeker hoe het komt dat er leven is op aarde. De wetenschap is dit fenomeen nog steeds aan het onderzoeken. Wel kan er voorzichtig aan gesteld worden dat een mogelijk ontstaan voortkomt uit oceanen. Het is zo dat een levend organisme (dieren, schimmels, planten, algen en bacteriën) voor een groot deel uit water bestaan. En een mens bestaat uit ongeveer 60% uit water. Dan zou je toch denken dat er een connectie bestaat tussen de oceanen en ons allemaal?

Er gaat een theorie dat een deel van het water op aarde is ontstaan door ijskometen die op de aarde uiteen vielen. Uit de waterdamp en het bevroren water van die ingeslagen kometen ontstonden dan de allereerste oceanen. Een ander deel van het verhaal is dat het afkoelen van de aarde heeft meegewerkt tot het uitvloeien van water / oceanen.

Zoals ik al eerder aangaf bestaat je lichaam voor een groot deel uit water. Maar waar zit al dat water dan? Goeie vraag wel 🙂 Het water is verdeeld over verschillende organen. Ik ga even het rijtje af: de nieren (81%), het hart (80%), bloed (80%), longen (78%), spieren (75%), hersenen (75%), en voor deze blog belangrijk, de huid (70%). Zoals ik al aangaf bestaat ons gehele lichaam voor 60% uit water. Dat is dan een gemiddelde voor een bepaalde leeftijd want het watergehalte varieert met de leeftijd. Je begint als baby met een percentage van 75% waarna het langzaam afzakt naar, in de kinderjaren 65%, bij volwassenheid 60% en op oudere leeftijd nog maar 55%. Je kunt dus stellen dat door het verminderen van water de huid steeds minder is gehydrateerd.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met
de cleanser van LIN Skincare!

Hydrateren

Omdat met het verstrijken van de jaren de percentage water minder wordt is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Het is niet zo dat we vanaf de buitenkant water kunnen toevoegen. Want anders zou je aan bijvoorbeeld elke dag douchen genoeg hebben om je vochtbalans op orde te houden. Onze poriën op de huid zijn niet groot genoeg om al dat water op te nemen. Gelukkig maar dat dit niet kan, we zouden van zo’n enorme slok water enorm opzwellen! Water drinken is wel een goede optie, denk dan aan 7 tot 8 glazen water per dag. Zo verdeel je het op de juiste wijze. Teveel water drinken is niet goed. Je kunt dan een watervergiftiging oplopen. Dat komt doordat je lichaam al dat water niet zo snel kan verwerken waardoor de druk op de cellen in het lichaam onder spanning komt te staan. Denk aan mijn eerdere voorbeeld dat je van douchen zou gaan opzwellen, als je lichaam geen kleine huidporiën zou hebben. Houdt je dus aan 7 tot 8 glazen water per dag, dat is zeker voldoende en niet teveel.

Met het ouder worden wordt de lichaamseigen stof hyaluronzuur afgebroken. Wat jammer is want je huid heeft deze stof heel hard nodig. Door hyaluronzuur wordt vocht en volume in de huid aangetrokken en vastgehouden. Het werkt dus als een soort bindmiddel. Naarmate de jaren verstrijken gaat dit proces steeds langzamer. Niet raar dus dat hyaluronzuur (naast aqua = water) voor huidverzorging erg belangrijk is! Bij de ontwikkeling van mijn huidverzorgingsproducten houdt ik rekening met de juiste vochtbalans. Zo beginnen de producten altijd met een percentage aqua (water). Het toevoegen van hyaluronzuur moet nagebootst worden omdat deze stof eigenlijk een lichaam-eigen stof is. Gelukkig heeft de wetenschap daar een mooie vervanger voor gevonden namelijk sodium hyaluronate. Dit is een verbinding van hyaluronan (nabootsing hyaluronzuur) en sodium (dit is een zout). De mooiste ontdekking van deze stof is dat het water aan zich kan binden en vasthouden.

Tijdens de ontwikkeling van sodium hyaluronate kwamen de wetenschappers erachter dat het de huid een hydratatie boost geeft. Bovendien maakt het de huid gladder, elastisch en meer stralend. Kijk dat is nog eens een goede uitvinding 😉

Huidveroudering

Zeg jij ook op je verjaardag dat leeftijd maar een getal is? En dat je blij bent dat je weer een jaar ouder bent geworden? Ik in ieder geval wel, en ik meen het ook. Ik ben niet met leeftijd bezig in de zin vanwege angst om ouder te worden. Wel ben ik bezig om mijn huid zo lang mogelijk in shape te houden door deze goed te verzorgen. Zoals gezegd wordt het percentage water in je lichaam steeds een beetje minder. Ik behoor in de groep volwassen met een percentage van 60%. Wat voor mij persoonlijk betekent dat ik mijn huid extra goed moet verzorgen omdat het hyaluronzuur langzaam afneemt.

Wat ook langzaam afneemt is het collageen en elastine. Wat doen deze stoffen eigenlijk? Het collageen heeft een bijzondere eigenschap van het bij elkaar houden van weefsel. Je kunt het ook wel vergelijken als een soort lijm in de huid. Deze stof komt van nature voor in het lichaam en houdt zich op in een groep eiwitten in het bindweefsel. In de huid zorgt collageen ervoor dat deze strak en glad blijft. Dan heb je ook nog het elastine wat een koppeltje vormt met collageen. Elastine is net als collageen een eiwit in het bindweefsel. Het heeft wel een andere eigenschap namelijk dat het de huid elastisch houdt. Zo is elastine er verantwoordelijk voor dat je huid terugveert na te zijn uitgerekt. Voor degene onder ons die zwanger zijn, of zijn geweest. Tijdens de groei van je kindje wordt je buik alsmaar groter. Ik vroeg mezelf wel eens bezorgt af waar het einde was van deze uitrekking. Goed je buik insmeren met een fijne hydraterende bodycream helpt trouwens om de huid elastisch te houden. Misschien een goede tip voor je!

Collageen en elastine hebben een mooie samenwerking om je huid goed in vorm en elastisch te houden. Het collageen levert daarbij de stevigheid aan en de elastine de veerkracht. Ook collageen en elastine kunnen we alleen maar nabootsen met vervangers. Het zijn immers huideigen stoffen die je huid zelf aanmaakt. Ik vind het daarom ook zeker belangrijk om vervangers voor o.a. collageen en elastine ( en ook hyaluronzuur) in mijn huidverzorgingsproducten te verwerken. Daarom ben ik een voorstander van het verwerken van niacinamide, deze stof maakt de huid glad, soepel en ook stralend!

Droogterimpels

Bij een verminderde vochtbalans, dus een tekort aan vocht, kan de bovenste huidlaag ( de hoornlaag) niet goed meer zijn werk uitvoeren. Het lukt nog wel voor even maar na een tijdje op volle toeren te hebben gedraaid gaat het functioneren bergafwaarts. Ben je werkzaam in een droge en warme omgeving, zoals in de zorgsector, dan zul je de volgende klachten wellicht herkennen. De huid wordt steeds droger en misschien ook schilferig. Ook voelt de huid aan als gespannen en trekkerig. Trek maar eens een beetje met de mondhoeken naar beneden en voel de huid rondom gespannen staan. Door een tekort aan vocht in de hoornlaag ontstaan droogterimpels. Eerst nog fijne lijntjes maar deze kunnen als snel rimpels worden. Als je niet tijdig actie onderneemt dan …

De huid hydrateren is op een zeker moment gewoon nodig. De percentages lichaamseigen stoffen worden langzaam minder waardoor de huid droog en rimpelig wordt. Het zijn de eerste tekenen van huidveroudering. Kun je dit met huidverzorging nog terugdraaien? De uitspraak voorkomen is beter dan genezen is hier ook van toepassing. Begin al vroeg met hydraterende huidverzorging om de vochtbalans op orde te houden. Maar het is nooit te laat om te beginnen met hydrateren. Ook als je al droogtelijntjes hebt is het goed om te hydrateren. Je kunt de droogte dan niet meer voorkomen maar wel een poging wagen om het terug te dringen.

Huidverzorging

Je hebt net gelezen dat hydrateren erg belangrijk is om droogte in de huid te voorkomen. Of om het proces terug te dringen. Kun je hiermee ook de huidveroudering stilzetten? Nee, dat kan niet. Je kunt het wel een beetje vertragen. Eigenlijk net als bij de droge huid, het proces een beetje terugdringen. Een gehydrateerde huid heeft ook veel meer weerstand dan een droge huid. In een droge huid kunnen barstjes ontstaan waar eventuele ziekteverwekkers doorheen kunnen komen. Weet je, ik vergelijk het altijd met een plant die voldoende water moet krijgen. Wat als de plant niet genoeg water krijgt? Dan zal deze dor en droog worden en uiteindelijk vergaan. De plant heeft water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Nou dat zelfde effect, behalve het vergaan, gebeurt ook bij de huid. Met voldoende vocht zal de huid mooi zijn en stralend.

Het reinigen van de huid is heel belangrijk omdat het de huid goed schoonmaakt. En op een schone huid pakt de volgende stap namelijk de gezichtscrème veel beter. Naast het reinigen en verzorgen van de huid is het natuurlijk ook zaak om de huid van voldoende voedingstoffen en vocht te voorzien. Daarom is goed blijven drinken (water) en gezond te eten (vitamines!) een must voor je huid. Het is alleen zo dat je huid maar een klein percentage van al die gezonde voedingsstoffen aangeleverd krijgt. Er gaat ook heel wat naar de overige organen in je lichaam. Daarom is huidverzorging een belangrijk middel om je huid goed te hydrateren en verzorgen. Nog even voor de duidelijkheid: huidverzorging voegt geen vocht toe maar bindt het aanwezige vocht in de huid eraan vast. En zorgt ervoor dat dit blijft vastzitten.

Onze huidverzorgingsproducten zitten bomvol natuurlijke ingrediënten zoals o.a. amandelolie, jojoba olie, macadamia olie, avocado olie, calendula, vitamine E, aloë vera. Deze ingrediënten geven de huid alle zorg die het nodig heeft om zacht en soepel aan te voelen. Want als je huid niet goed is gehydrateerd dan geeft het een gespannen en trekkerig gevoel. Ook heb je eerder last van jeuk op de huid en dat is naar en vervelend. En weet je, het klinkt misschien wat overdreven maar als je huid er niet goed uitziet dan kan dit onbewust leiden tot stress waardoor je hier constant mee bezig bent. En dat is zonde van de tijd. Trek dus tijdig aan de bel wanneer je merkt dat de huid wat droger aanvoelt. En onderneem op tijd actie! Ga aan de slag met goede huidverzorgingsproducten die je huid helpen te herstellen. Je zult zien dat je huid deze verzorging erg fijn vind en weer gaat stralen 🙂

Gezichtslotion | Toner van LIN Skincare

Ervaar deze hydraterende toner!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.