Welke huidverzorging heeft je huid nodig?

Welke huidverzorging heeft je huid nodig?
23 juni 2021 Belinda de Witte
Wennen aan je nieuwe huidverzorging - LIN Skincare

Hoe weet je welk huidtype je hebt?

Daar sta je dan in de winkel te twijfelen over welke product je huid nodig heeft. Of misschien zit je achter de computer te bedenken bij welk huidtype je moet zoeken. Het is best lastig om te bepalen wat je huid nodig heeft. Het beste is om te beginnen bij je huidtype, daarna kun je kijken welk product bij je huid past. Daarom ga ik je eerst wat vertellen over de verschillende huidtypes.

De normale huid

Als je geen tot weinig last hebt van onzuiverheden heeft je huid een normale structuur. Dat betekent dat de vocht en vetbalans stabiel is. Je huid voelt zacht en glad aan en je hebt weinig tot geen last van huidklachten. De talgproductie is voldoende om de huid soepel te houden. De normale huid is voldoende gehydrateerd maar heeft wel verzorging nodig om het te onderhouden. Je hebt kleine poriën (wel zichtbaar maar niet verwijd). Door een goede doorbloeding heb je een mooie en egale teint. Je doorbloeding kan door een medische oorzaak natuurlijk anders zijn. Je merkt dit meestal aan de kleur van de huid, deze ziet wat bleek.

Startup Foamer van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke startup foamer!

De gecombineerde huid

Een gecombineerde huid noemen we ook wel een gemengde huid. Dit is omdat de huid op sommige plaatsen droger aanvoelt. En op andere plaatsen juist weer vet. Je kunt hierin een T-zone zien. Namelijk de kin, neus en voorhoofd vormen de letter T. Je hebt bij een gecombineerde huid eigenlijk twee huidtypes. De normale tot droge huid en een vette onzuivere huid. De T-zone bakend de verschillende huidtypes af. Zo kan het zijn dat je voorhoofd vet is met puistjes en je wangen er droog uitzien. Op de T-zone is de talgproductie hoger vandaar dat je daar meer last hebt van onzuiverheden. Ook is de huid op de T-zone dikker doordat er meer talg op het huidoppervlak zit en hierdoor sneller verhoornd.

De droge huid

Als je een droge huid hebt hoor je bij de 25% van alle mensen die ook dit huidtype hebben. De huid is vaak dun en de poriën zijn nauwelijks zichtbaar. Ook produceren de talgklieren heel weinig talg. Een droge huid wordt vaak vochtarm door de spaarzame hydratatie in de huid. De huidbarrière is verstoord waardoor het de beschermfunctie niet meer goed kan uitvoeren. Als gevolg hiervan kunnen schadelijke stoffen makkelijk door de poriën binnen in de huid komen. De huid voelt vaak gespannen en trekkerig aan. Ook kan de huid schraal en schilferig zijn. Een droge huid heeft vaak rode gevoelige plekken. Let goed op met de zon. Want omdat dit huidtype snel geïrriteerd is droogt de zon je huid sneller uit. De huid verliest dan nog meer vocht en kan extreem droog en schilferig worden. Je huid goed verzorgen met zeer milde huidverzorgingsproducten die hydrateren is nodig. Bij dit huidtype is vaak te zien dat ook de handen, armen en benen droog zijn. Een heerlijk zachte en hydraterende bodycream mag daarom niet in je verzorgingsroutine ontbreken.

Tip: masseer je bodycream in als je net uit de douche of bad komt. Je huid is dan nog een beetje vochtig en neemt de bodycream veel beter op. De huid wordt nu optimaal gehydrateerd!

De vette huid

Het kan ook zijn dat je een vet huidtype hebt. Een vette huid heeft grove poriën die zichtbaar zijn op de huid. Door een overmatige talgproductie laat het talg een vette glans achter op de huid. Een overmatige talgproductie betekent ook vaak verstopte poriën waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Dit zijn de puistjes en mee-eters die op de huid verschijnen. Je kunt ook onderhuidse puistjes krijgen. Die voelen aan als onderhuidse bultjes, deze kunnen erg gevoelig zijn. Een vette huid is dikker dan een normale of droge huid waardoor er minder snel rimpels vormen. Ook bij de vette huid is de T-zone zichtbaar doordat het meer glimt dan de rest van de huid.

Bij dit huidtype is het belangrijk om de overmatige talgproductie aan te pakken. Maar op zodanige wijze dat het niet de vochtbarrière in de huid aantast. Want anders heb je er een probleem bij namelijk dat je huid vochtarm is geworden. We hebben hiervoor een speciale lijn ontwikkeld om de vette huid met onzuiverheden onder controle te krijgen. Dit is de pure & gentle lijn geworden. Deze gezichtsverzorging bevat natuurlijke ingrediënten zoals manuka en niacinamide met een antibacteriële en hydraterende werking. Deze ingrediënten helpen mee om een ontsteking en infectie te verminderen en zorgen ervoor dat een puistje snel kleiner wordt. De gezichtsverzorging bevat tevens ingrediënten die ervoor zorgen dat roodheid minder wordt en je huid hersteld.

Het verschil tussen huidtype en huidconditie

Het verschil tussen huidtype en huidconditie is vaak niet helemaal duidelijk. Daarom wil ik je dit graag uitleggen, Een belangrijk verschil is dat je huidtype genetisch is bepaald. Dat betekent dat het vanuit het DNA is meegegeven. Het DNA kun je vergelijken met een soort van paspoort binnen in je cellen van het lichaam. Hierin is van alles omtrent je genen opgeslagen. Daarin is vastgesteld wat je haarkleur is en welke kleur ogen je hebt gekregen. Maar ook wat je huidtype is. Dit kan aan de buitenkant worden vastgesteld aan de hand van de talgproductie. Wanneer je een overmatige talgproductie hebt zorgt dit voor een vette huid. En een traag werkende talgklier zorgt voor een droge huid. Een huidtype kan niet worden veranderd maar er kan wel balans in worden gebracht. Daarnaast heeft je huid ook te maken met de mate van reactiviteit. Dit betekent hoe de haarvaatjes reageren en activiteit ondernemen. Dus snel bij een vette huid en traag bij een droge huid. We noemen dit reactiviteit en is ook genetisch bepaald.

De huidconditie wordt veroorzaakt door interne en externe factoren. Daarmee bedoel ik zaken zoals hormonen, stress, leefstijl en UV stralen. Ook een operatie ondergaan, medicatie en ziekte kunnen bijdragen aan hoe je huid eruit ziet. Je huidconditie kun je dus zelf beïnvloeden. Spreekt voor zich dat je in het geval van ziekte en behandeling daar niets aan kunt doen. Deze zaken overkomen je en dat is al naar genoeg. Je huidconditie kan van dag tot dag verschillen. Denk maar eens aan wanneer je ongesteld moet worden, dan zit je niet lekker in je vel. Wat je meestal aan de huid terug kunt zien. Onder invloed van hormonen, in dit geval verlaging oestrogeen, gaat je gezicht wat meer tekenen. Dat betekent dat de fijne lijntjes tijdens deze periode iets dieper worden. Ook heb je in deze periode meestal meer last van onzuiverheden. Ook hier zijn hormonen de boosdoener. De diverse huidcondities kunnen bij alle huidtypes voorkomen.

Je weet nu van alles over de vier huidtypes. De normale huid, droge huid, gecombineerde huid en vette huid. Er zijn ook wel theorieën die stellen dat er 6 huidtypes zijn, namelijk de acne huid en de gevoelige huid als extra. Of die anti-aging als huidtype bestempelen. Ik denk dat deze 3 allen onder huidconditie vallen. Je wordt namelijk niet geboren met acne en ook niet met rimpels. Een gevoelige huid wordt vaak gecreëerd door bijvoorbeeld het gebruiken van agressieve huidverzorgingsproducten. Wat dus ook valt onder huidconditie en waar je zelf de hand in hebt.

Om het overzichtelijk te maken zet ik de diverse huidcondities voor je op een rij.

Huidconditie Vochtarm

Wanneer we spreken over een vochtarme huid dan betekent dit dat er om een bepaalde reden vochttekort is ontstaan. In dat geval heeft je huid grote behoefte aan hydratatie. Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Dus ook bij een vette huid. Al denk je daar niet zo snel aan vanwege de overmatig aanwezige talg op de huid. Maar talg betekent vet en geen vocht! Verzorg je huid goed met vooral hydraterende producten. Het is belangrijk dat de ingrediënten hyaluronzuur en niacinamide in je huidverzorgingsproducten is verwerkt. Hiermee, en met de overige voedende ingrediënten, kun je de vochtbalans in de huid herstellen.

Huidconditie Gevoelig

Alle huidtypes kunnen met een gevoelige huidconditie te maken krijgen. De gevoeligheid komt meestal door weersinvloeden. Je huid heeft bijvoorbeeld in de winter te maken met soms felle koude buien waardoor je huid sneller droog kan worden. Ook in de zomer kan dit gebeuren maar dan onder invloed van de zon. De UV straling vanuit de zon kan de huid uitdrogen en in het ergste geval verbranden. Tijdens beide weersinvloeden kan je huid droog, schilferig en met roodheid te maken krijgen. Wanneer je normaliter geen gevoelige huid hebt zal het na een tijdje weer voorbij gaan. Mits je de huid goed verzorgt zal de huid zich weer kunnen herstellen. Gebruik altijd milde en zachte producten om je huid te hydrateren en te voeden. Tip: smeer een moisturizer onder je dag en of nachtverzorging. Een moisturizer hydrateert je huid en zorgt net even voor een extra boost.

Huidconditie onzuiver – acne

Wanneer je last hebt van puistjes wil je maar één ding en dat is dat die nare bultjes verdwijnen. Vaak komen puistjes in de puberteit voor, dit gebeurt omdat er hormonen worden aangemaakt. De hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron hebben grote invloed op de aanmaak van talg wat zorgt voor verstoppingen in de poriën. Vooral een toename in de androgene hormonen (testosteron) kan de olieproductie en talg in de huid beïnvloeden.

Als je af en toe een puistje hebt is dat geen ramp. Misschien heb je de reiniging van je gezicht een keer overgeslagen of wat minder gezond gegeten. Dat kan een keer voorkomen. Maar heb je vaker last van puistjes dan is er misschien meer aan de hand. Het kan zijn dat je hormonen uit balans zijn waardoor er een toename van talg in de huid is gekomen. Dat kan door de puberteit komen maar ook tijdens de zwangerschap of in de overgang kun je hier last van hebben. Maar ook buiten deze fases in je leven kan je last hebben van hormonale acne. Over het algemeen kan een onzuivere huid vanwege hormonale acne worden verbeterd met een goede reiniging en gezichtscrème.

Tip: Gebruik eens een startup foamer om je huid goed te reinigen. Deze foamer is licht en fris en heeft een antibacteriële werking. Je huid wordt er fijn zacht en glad van. Grote kans dat de foamer, in combinatie met de pure & gentle dagcreme en nachtcreme, je huidconditie snel weer in balans brengt.

Combideal 12 van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze heerlijke anti-aging producten!

Huidconditie anti-aging

Wanneer je rond de 20 bent denk je vast nog niet na over huidveroudering. Je huid ziet er vast strak en glad uit, en de rimpels zijn nog lang niet in zicht. Maar toch niet zo heel ver weg want huidveroudering begint al rond je 20e levensjaar te spelen. Het is dan nog niet zichtbaar, dat begint pas rond je 35e – 40e jaar te komen. Hoe snel je huid veroudert komt voor een deel vanuit erfelijkheid. Een ander deel is hoe je levensstijl eruit ziet. De huid die aan het verouderen is vraagt om een goede versteviging. Deze gaat immers langzaam achteruit door de afname van collageen en elastine. Belangrijk dus dat er in je huidverzorging ingrediënten zitten die deze lichaamseigen stoffen nabootsen.

Het is natuurlijk heerlijk om even in de zon te zitten. Dat is goed voor de aanmaak van vitamine D en ons humeur knapt er ook van op. Maar overmatige blootstelling van de zon kan je huid sneller doen verouderen. Smeer jezelf altijd in met een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor tegen de UV straling.

Zoals ik al aangaf ontstaat deze huidconditie als gevolg van het ouder worden. De huid wordt droger, dunner en er ontstaan fijne lijntjes en rimpels. Ieder mens is uniek dus het moment van verouderen is ook verschillend. Maar vanwege de erfelijkheid kun je het een klein beetje bij je ouders afkijken. Hoewel dat niet helemaal zuiver is want ook zij hebben door de jaren heen een andere levensstijl gehad. Je kunt het verouderingsproces niet voorkomen maar wel een beetje vertragen. Dit doe je het beste door er een gezonde levensstijl op na te houden. Daar valt gezonde voeding en voldoende slaap ook onder. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed twee keer per dag goed te verzorgen. Hydraterende en voedende anti-aging producten is aan te raden. Kies bijvoorbeeld voor een perfecte reiniging met de oil into milk in combinatie met de dagcreme en nachtcreme van onze anti-aging lijn. Je zal snel merken dat je huid heerlijk zacht aanvoelt en er mooi uitziet 🙂

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 35 reviews.