Wat is Clean Beauty?

Wat is Clean Beauty?
2 maart 2021 Belinda de Witte

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Ontwikkelen

Het is een nieuw begrip in cosmetica land, we noemen Clean Beauty ook wel zuivere cosmetica.

Wat niet betekent dat het een zuiver natuurlijk product is maar zuiverheid staat wel voorop bij de ontwikkeling van het product. Een product is trouwens nooit helemaal natuurlijk, anders zou je favoriete crème helaas met een week vergaan. Er zijn nou eenmaal stoffen nodig die de houdbaarheid van een product moeten garanderen. Anders wordt het ook best een dure hobby, als je elke week een nieuwe crème moet kopen. Maar gelukkig kun je de schadelijke stoffen ontwijken door als ontwikkelaar hier gewoon niet voor te kiezen. Dat kost wat tijd omdat de goede stoffen helaas niet gangbaar zijn om te verwerken. En de goede stoffen zijn ook kostbaar. Toch kan het wel, heb ik zelf ondervonden …

Nieuw begin

Ik wil je graag iets vertellen over het begin van LIN Skincare. Het is nu precies 4 jaar geleden dat ik met mijn plan naar een cosmetisch laboratorium ben gegaan. Ik dacht er al een tijdje over om mijn eigen huidverzorgingsproducten te gaan ontwikkelen.

Waarom? Dat is mij in die tijd ontelbaar keren gevraagd. Veel mensen begrepen niet waarom ik mij wilde begeven op het pad met de grote cosmeticabedrijven. En hoe vaak ik moest aanhoren, dat er al zoveel verschillende merken zijn! Nou ja, dacht ik dan. Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan! En mijn huidverzorging wordt gewoon beter dan al die andere merken. Beetje overmoedig misschien maar zo voelde het voor mij. Geen tien paarden konden mij van het idee afkrijgen. Ik wilde cosmetica ontwikkelen waar ik volledig achter kon staan. Geen geniepige schadelijke stoffen waar mijn huid alleen maar droog van wordt, maar fijne mooie ingrediënten die mijn huid goed doen en waar ik op kan vertrouwen. Zonder dat ik het wist was ik toen al bezig met het begrip Clean Beauty!

Ik had inmiddels al veel research gedaan en wist alles van planten, oliën en hoe ik mijn crème wilde hebben. Ik wilde een crème ontwikkelen waarin alleen mooie ingrediënten een plaats mochten hebben. Daarnaast wilde ik de gangbare stoffen vermijden. En dan bedoel ik alle gangbare schadelijke stoffen. Want van die bulkstoffen, zo noem ik ze altijd, kan mijn huid wel zonder. 

De creme is er gekomen, een mooie 24H crème is het resultaat geworden. Zo trots als een pauw was ik toen mijn crème super goed uit de testfase kwam. Ja, je verkijkt je snel op het ontwikkelen van een product. Er gaan vele maanden van bedenken, samenstellen en testen vooraf. Voordat uiteindelijk het laboratorium overgaat tot produceren ben je al snel een maand of 5 – 6 verder. Inmiddels zijn er al veel producten geproduceerd en er staan nog dubbel zoveel producten op de rol voor dit jaar. Ik ben blij dat ik heb gekozen om de uitdaging aan te gaan om mijn eigen lijn  te ontwikkelen. En ik kan zo genieten om te zien dat mijn huidverzorging door het hele land gaan om jullie huid te gaan verzorgen 🙂

De verzachtende en kalmerende dagcrème van LIN Skincare

Geniet van deze kalmerende dagcrème!

Wat is het?

We gaan weer even terug naar de term Clean Beauty. Want wat is het eigenlijk voor begrip? Is het nieuw of bestaat het al een tijdje? Het komt er eigenlijk op neer dat bij de ontwikkeling van een product is gekozen voor mooie ingrediënten die goed zijn voor je huid. Wanneer je de schadelijke stoffen uit een product haalt komt er iets moois tevoorschijn die je huid ook veel beter kunt verdragen. Misschien heb je wel eens gehad dat je rode uitslag had na het smeren met een crème? Deze uitslag kan een allergie voor het product zijn en gaat pas weg als je ermee stopt. Je zal zien dat de huid meteen rustiger wordt. 

Bij het ontwikkelen van mijn eigen huidverzorgingsproducten zit ik echt wel eens met mijn handen in het haar. Want het is heel verleidelijk om toch de gangbare weg te bewandelen. Wil je daarvan afwijken kost het je een hoop tijd, energie en … geld. Want de niet gangbare en betere ingrediënten zijn helaas ook kostbaar. Wellicht heeft dat er zijdelings mee te maken dat er, ook tegenwoordig, nog een hoop rommel in huidverzorgingsproducten gestopt wordt. En dat vind ik jammer.

Sulfaten

Zoals ik al zei had ik eerder nog niet van Clean Beauty gehoord. Dat is eigenlijk best logisch want de term bestaat nog niet zo heel lang. Voor de term is geen wettelijke richtlijn dus ieder cosmetica merk mag er zijn eigen definitie aan geven. In ieder geval wordt er met Clean Beauty bedoeld dat de producten bewust en zorgvuldig zijn geproduceerd. Of je daar altijd vanuit kan gaan betwijfel ik omdat er nog te vaak ingrediënten in producten zitten die er naar mijn mening niet in thuishoren. Bijvoorbeeld de stoffen zoals, siliconen en parabenen vind je huid niet heel fijn om te ontvangen. Sulfaten zijn stoffen die een product laten schuimen en een reinigende werking hebben. Bijvoorbeeld de SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en de SLES (Sodium Laureth sulfaat) maken zo goed schoon dat het ook de barrièrefunctie (beschermlaag) van de huid aantast. Ik vergelijk het altijd met zeep, deze verstoort ook de barrièrefunctie en maakt je huid droog. Je begrijpt dat als je al een gevoelige en droge huid hebt dat deze stoffen niet veel goeds toevoegen. 

Bij LIN Skincare staan we voor de volle 100% achter ons product omdat deze ontwikkeld zijn met mooie ingrediënten en grondstoffen die de huid niet irriteren. We willen zo transparant mogelijk zijn vandaar dat de ingrediëntenlijst op onze producten vermeld staat.

Parabenen

Misschien heb je wel eens van deze stof gehoord? Gelukkig is er de laatste jaren goed aandacht besteed aan wat parabenen voor de huid doen. Ik zeg gelukkig want ik ben niet weg van deze stof. En dan te bedenken dat nog steeds 75% van alle huidverzorgingsproducten bij diverse merken parabenen bevatten. Het mag duidelijk zijn dat parabenen niet voorkomen bij LIN Skincare! 

Wat zijn parabenen precies? Het is een conserveermiddel wat al meer dan 80 jaar in de cosmetica industrie gebruikt wordt. Ik begrijp niet dat dit nog niet aan banden is gelegd want het is niet een geheel ongevaarlijk goedje. Een conserveermiddel zorgt ervoor dat een product langer dan bijvoorbeeld een week houdbaar blijft. Als er geen conserveermiddel in zou zitten dan is het product in no time vergaan. Ook heeft het een belangrijke taak in het doden van eventuele bacteriën die binnen in het product willen gaan groeien. Dus een conserveermiddel is belangrijk maar je hoeft niet te kiezen voor parabenen. Er zijn gelukkig ook andere, onschadelijke, conserveermiddelen verkrijgbaar.

Parabenen zijn zoals ik al zei niet geheel ongevaarlijk. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar wat het verband is tussen deze stof en borstkanker. Gelukkig zijn consumenten er steeds meer alert op wat er in een product zit. En ook wat ze op de huid willen smeren. Daarom is de vraag of de parabenen uit huidverzorgingsproducten kunnen worden gehaald steeds groter geworden.

De toevoeging van parabenen komt in onze producten niet eens ter sprake. Het zijn stoffen die wij ontwijken en absoluut niet worden verwerkt in onze huidverzorgingsproducten! Wij zijn altijd op zoek naar de meest duurzame ingrediënten om te verwerken in een product. Het zijn daarom allemaal mooie verzorgingsproducten geworden zonder onnodige chemische rommel erin.

Ik maak gebruik van natuurlijke ingrediënten zoals o.a. avocado olie, amandelolie en jojoba olie. Elk product heeft zo zijn eigen natuurlijke ingrediënten gekregen. Want mijn doel is: de allermooiste huidverzorgingsproducten maken met duurzame ingrediënten om je huid perfect te verzorgen! 🙂

Herstellende nachtcrème - LIN Skincare

Ervaar deze herstellende nachtcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.