Je huid in de herfst

Je huid in de herfst
29 september 2020 Belinda de Witte
Je huid in de herfst. Bescherm je huid met de producten van LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Herfst

Wanneer we in oktober zijn beland krijgen we een heel ander weerbeeld te zien. De dagen worden donker en soms grauw waar de zon weinig kans meer maakt.

Binnenshuis verandert er ook het één ander. Ramen en deuren gaan dicht en we gaan op zoek naar warme kleding. Ik kan maar moeilijk afscheid nemen van mijn zomerse slippers en blijf er zo lang mogelijk in lopen. Tot uiteindelijk mijn voeten een teken geven dat het zo niet langer kan en ze verlangen naar een warme winterschoen. Dat is voor mij een teken wat klinkt naar de herfst! Omdat buiten de temperatuur langzaam daalt maak je het vast binnen warm en  behaaglijk. Het duurt vast niet lang meer of de kachel gaat weer aan om je fijn te verwarmen. En wat is er nou prettiger dan heerlijk in een warme omgeving gaan cocoonen! Ik geef toe dat ik dit vooruitzicht best een fijn idee vindt alleen heb ik twijfels of mijn huid het ermee eens is. Want, de ramen dicht en de kachel aan doet wel iets met je huid. Hoog tijd om in deze blog aandacht te schenken aan je huidverzorging in de herfst.

Luchtvochtigheid

Door de ramen dicht te doen en de verwarming aan te zetten wordt de luchtvochtigheid in je huis lager. De mate van luchtvochtigheid is voor je huid erg belangrijk om soepel en zacht van structuur te blijven. Door een hoge temperatuur verliest je huid razendsnel vocht en gaat al snel droger aanvoelen. Het gevolg hiervan is dat huidklachten op de loer liggen. Verzorg je de huid op een juiste manier kun je in veel gevallen de huidproblemen een stap voor zijn. Het laatste wat je wilt is een huid die steeds droger wordt met rode plekjes en een trekkerig gevoel. Zorg ervoor dat je de huid goed insmeert met fijne huidverzorgingsproducten om je huid soepel en zacht te houden. Geeft de herfst ook voordelen? Het mooie aan de herfstperiode is dat het veelal een regenachtige periode is. En wat brengt regen? Juist, regen brengt vocht! In deze periode is het buiten vochtig en dus goed voor je huid. Naar buiten is altijd goed en zeker nu ook voor je huid. De luchtvochtigheid is buiten aanzienlijk hoger dan binnen in je huis. 

Dankzij de vochtige buitenlucht heeft je huid de mogelijkheid om beter het vocht vast te houden. De luchtvochtigheid is beter voor de conditie en de beschermlaag (huidbarrière) van je huid. Natuurlijk blijf je niet de hele dag buiten en ga je op een gegeven moment weer naar binnen. Heerlijk bij de kachel opwarmen. Helaas is dan het positieve effect van de luchtvochtigheid buiten weer teniet gedaan door de hogere temperaturen binnenshuis. Sterker nog met het van buiten naar binnen gaan doe je de huid echt geen plezier. Van een hoge luchtvochtigheid naar een lage luchtvochtigheid bezorg je de huid een fikse optater. Het is het continu schakelen waar je huid moeite mee heeft. Waar ook nog eens veel vocht uit je huid mee verloren gaat. Je begrijpt dat je huid insmeren niet alleen prettig is maar ook cruciaal. Een gebrek aan vocht zorgt er ook voor dat je huid sneller veroudert en dat wil je natuurlijk niet!

Droge huid

Het is eigenlijk net zoals jezelf warm aankleden, je huid heeft ook een extra laagje nodig in de zin van smeren met een goede creme. Juist in het seizoen zoals de herfst komen huidklachten zoals een droge huid of eczeem klachten vaker voor. Voor een groot gedeelte komt dit doordat je meer tijd in een verwarmd huis doorbrengt met ramen en deuren dicht. In de periode na de zomer dus in het najaar moet je huid herstellen van al die zonnige dagen. Met name de afgelopen zomer hadden we te maken met zeer warme weer met een krachtige zon. Na een warme periode kun je last hebben van vergrote poriën. Deze zetten door de warmte wat meer uit waardoor ze groter worden. Hierdoor heb je meer kans op onzuiverheden. Mijn advies is altijd na de zomer je huid ontdoen van dode huidcellen. Daaronder zit een mooie en gladde huid die door scrubben weer tevoorschijn komt.  Je poriën zijn erg belangrijk omdat deze vaak bepalend zijn voor je huidconditie. De hoeveelheid talg die uit de poriën komt geeft vaak aan of je last hebt van een vette huid of juist een droge huid. Hoe werkt dat eigenlijk met poriën? Ik ga het je uitleggen.

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke dagcrème!

Poriën 

In je huid zitten talloze poriën verspreid over het hele lichaam. Deze poriën hebben een zeer nuttige functie. Ze zijn namelijk heel de dag door voor je aan het werk om geproduceerde talg uit je huid te duwen. Talg heb je nodig om ervoor te zorgen dat de beschermfunctie van je huid optimaal blijft. Zonder de aanmaak van talg wordt je huid droog en meer vatbaar voor allerlei infecties en huidaandoeningen, Ook geeft talg de nodige bescherming tegen de zon. Niet dat je dan geen zonnebrandcrème nodig heeft, dat spreekt denk ik voor zich. Bij een normale talgproductie vloeit de talg netjes en beheerst uit over je huid. Je hebt vast geen noemenswaardige huidklachten en je huid voelt goed aan. Is dit proces niet in balans door bijvoorbeeld je menstruatie, puberteit of de overgang dan kunnen de poriën de aanvraag van talg niet meer aan en gaan verstoppen. Dit kan ook komen door een ophoping van dode huidcellen. Daarom is het belangrijk om geregeld de dode huidcellen te verwijderen met een zachte bodyscrub. Wanneer de talg meer wordt kunnen de poriën gaan verstoppen en de porie wand wat gaan oprekken.  De porie wordt groter zodat er een grotere hoeveelheid van talg er doorheen kan gaan. Dus een zichtbare porie betekent vaak met talg verstopte poriën.

Dat is wat betreft de werking van talgproductie en de poriën. Het kan voorkomen dat na de zomermaanden je huid er wat korrelig of minder egaal uitziet. Het helpt je enorm door de huid zachtjes te scrubben. Je zult zien dat met het verwijderen van de dode huidcellen je huid er veel rustiger en gezonder uitziet. Ik ga weer even terug naar een droge huid. Je kent het typische herfstweer in ons land wel. Je hebt te maken met veel regen een gure wind. Met steeds lager wordende temperaturen. Al deze weersinvloeden kunnen kans zien om je huid uit te drogen. Ook, zoals eerder in deze blog beschreven, helpt de warme kachel niet mee aan de juiste balans in je huid. Weet je wat echt helpt? Je huid hydrateren met fijne voedende huidverzorgingsproducten. Natuurlijk is dit het hele jaar door belangrijk. Maar in het najaar adviseer ik wat royaler met je crème te zijn. Het is ook heel fijn om je huid extra te verwennen met een gezichtsmasker. De reinigingscrème van LIN Skincare heeft daar een prima oplossing voor gevonden. Deze crème is heerlijk om je gezicht mee schoon te maken. Heb je wat langer de tijd? De crème kun je ook als gezichtsmasker gebruiken. Laat het een kwartiertje zitten en spoel af met lauw water.  Je zult merken dat je huid heerlijk zacht aanvoelt. Best een handig product 🙂

Over handen gesproken … de herfst is ook weer de tijd om je handen eens extra te verzorgen. Hoe eerder je begint met verzorgen hoe beter het is voor je huid. Een verzorgde huid kan beter weerstand bieden tegen allerlei weersinvloeden. Je handen zijn de hele dag voor je bezig en verdienen een fijne handcrème die je handen zacht maakt. Laat je het versloffen heb je sneller kans op een droge huid met kloven en zeer droge plekjes. Daar zit je vast niet op te wachten dus begin nu alvast met smeren!

Hydraterende handcrème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende handcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 18 reviews.