Huidverzorging voor jouw huidtype

Huidverzorging voor jouw huidtype
28 april 2020 Belinda de Witte

Huid 

Nu je in deze corona (COVID-19) tijd vaker thuis bent, heb je tijd over om je huid beter te bekijken. Was het eerder haasje rep je om de deur uit te gaan nu heb je veel meer tijd om aandacht te besteden aan je verzorgingsritueel.

Ook als je aan het beeldbellen bent heb je misschien meer aandacht voor je eigen uiterlijk. Er is nu gewoon meer tijd om je bezig te houden met huidverzorging en wat nou jouw huidtype is. Je kunt jezelf nu in alle rust afvragen of de huidige producten die je gebruikt nog wel bij jouw huidtype passen. Er zijn zo ontzettend veel huidverzorgingsproducten te koop dat je makkelijk door de bomen het bos  niet meer kunt zien. Want welke producten zijn wel geschikt voor je huid en welke juist niet? Misschien merk je snel genoeg of een product goed aanslaat op je huid doordat je huid er mooi uit gaat zien. Je huid laat merken dat de huidverzorging goed bij je huid past. En soms helaas ook in een minder positieve vorm. Dan krijg je uitslag en of allerlei onzuiverheden. Ook dan vertelt je huid je wat hij ervan vindt!

Routine

Reinigen van het gezichtMisschien heb je altijd dezelfde verzorgingsroutine, je poetst je tanden, douchen/badderen en dan lekker naar bed. Om te genieten van een welverdiende rust tijdens het slapen. Soms ben je misschien te moe om veel aandacht te besteden aan je uiterlijk. De verzorging van je huid schiet er een beetje bij in. Je wilt gewoon graag snel je bed in. En eenmaal in de ochtend gun je jezelf weer geen tijd om eens wat langer bij je huid stil te staan. Nu is het in deze corona tijd een beetje een ander verhaal. Je hebt misschien nu juist wat meer tijd om er wat langer bij stil te staan wat je huid nodig heeft. Een mooi moment om je verzorgingsroutine onder de loep te nemen. Ook handig voor als je weer in vliegende vaart moet vertrekken om naar je werk of school te gaan. 

Zien

Je huid laat je altijd van alles zien. Als grootste orgaan van je lichaam heeft het een belangrijke functie. Natuurlijk als bescherming van je organen. Als je huid er niet zou zijn is er geen stevigheid om je organen allemaal netjes op zijn plek te houden. Maar aan je huid kun je ook van alles aflezen. Denk aan als je jezelf schaamt dan kun je gaan blozen. Erger nog je huid kan dan zo rood als een biet worden. Ook als je slecht hebt geslapen zie je dit vaak aan je huid terug. Je bent dan vaak wat bleker dan normaal met vegen en kringen rond je ogen. Ook als je een poosje wat vetter dan normaal hebt gegeten is dit terug te zien aan je huid. Het gevolg is dan allerlei onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes op je huid. Je huid verdient dus zeker heel wat aandacht.

Huidtype

Wat is jouw huidtype? Deze vraag stel je jezelf vast vaker in de zoektocht naar de juiste huidverzorging. Het bepalen van jouw huidtype is een belangrijke 1e stap. Als ik je een tip mag geven, pak een spiegel erbij en bekijk je huid aandachtig. Misschien is het handig om pen en papier erbij te pakken om op te schrijven wat je ziet in de spiegel. Volg deze eenvoudige stappen om te bepalen welk huidtype je hebt. Ik zet in blokjes uiteen welke kenmerken belangrijk zijn voor de verschillende huidtypes. 

Normale huid

  • Je huid poriën zijn klein;
  • Er zijn geen onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes;
  • Je huid heeft een gezonde (rozige) glans;
  • Je huid voelt goed aan, soepel en ook stevig;
  • Je huid heeft geen droge of vette gedeeltes;
  • De verzorging van de normale huid is voornamelijk gericht op het in een goede conditie houden en ervoor zorgen dat de huid voldoende gehydrateerd blijft. 

Droge huid

  • Je huid voelt (soms) een beetje strak en gespannen aan;
  • De huidporiën zijn bijna niet zichtbaar;
  • Er zijn geen of nauwelijks verstoppingen en andere onzuiverheden;
  • Je hebt last van een schrale en schilferige huid;
  • Er zijn droogtelijntjes en al kleine rimpeltjes op je huid te zien;
  • Voor de verzorging van de droge huid is het belangrijk om de natuurlijke huidbarrière te herstellen. Ook is het van belang om je huid goed te hydrateren!

Gecombineerde huid

  • De wangen zijn zoals de droge huid, beetje strak en gespannen;
  • De huid voelt droog aan terwijl de huid bij de neus, kin en voorhoofd (T-zone) vet aanvoelt;
  • Er zijn droogtelijntjes aanwezig;
  • Op de vette gedeeltes zijn de huidporiën duidelijk zichtbaar en je hebt last van onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes;
  • Behandel het vette gedeelte als een vette huid en het droge gedeelte als een droge huid. Dat betekent dat je meerdere producten nodig hebt om dit type huid goed te verzorgen. 

Vette huid

  • Een glimmend uiterlijk;
  • De huidporiën zijn groot en breed;
  • Er zitten duidelijk zichtbare verstoppingen, mee-eters en puistjes;
  • De huid heeft een dikkere structuur dan de overige huidtypen maar ziet er wel strak uit;
  • Een voordeel is dat de vette huid minder geneigd is tot rimpelvorming;
  • Verzorg je huid met milde producten om je huid tot rust te brengen. Vermijd producten die je huid kunnen uitdrogen en irriteren. Daar krijg je alleen nog maar meer onzuiverheden van.

Gevoelige huid

  • De huid ziet er dun van structuur uit en is ook vaak rood en vlekkerig;
  • Er is een sterke reactie op prikkels zoals bij warmte of koude temperaturen; 
  • De huid is zeer gevoelig voor verbranden;
  • Dit huidtype kan ook eerder allergisch reageren op huidverzorgingsproducten en cosmetica;
  • Je hebt vaker last van uitslag en of jeuk;
  • Schrale plekken;
  • Je huid voelt trekkerig en gespannen aan;
  • Gebruik alleen huidverzorgingsproducten met fijne zachte ingredienten, vraag altijd eerst een sample om het product op je huid te testen.

Huidveroudering

Kom in beweging!Naarmate je ouder wordt verandert je huidtype. Eigenlijk begint dit proces al vanaf je 20 -25 jaar. Natuurlijk nog niet zichtbaar maar het is dan al heel belangrijk dat je een goede huidverzorging gebruikt. Hoe herken je de ouder wordende huid? Elk jaar wordt je een jaartje ouder en zo ook je huid. Vaak ga je hierover nadenken als de 1e fijne lijntjes in je gezicht aftekenen. Je kijkt nog eens goed in de spiegel om je huid nader te inspecteren. Naarmate je ouder wordt je huid steeds minder elastisch en soepel van structuur. Ook komen de ouderdomsvlekken, hamsterwangen, grove huid poriën en een extreem droge huid steeds meer in de picture. Het zijn allemaal kenmerken van huidveroudering. Je huid wordt steeds een beetje meer dunner en slapper dit is een heel natuurlijk proces voor iedereen. Ik wil je graag wat meer uitleggen over enkele kenmerken. 

Ouderdomsvlekken

Misschien heb je ze al in je gezicht gezien, kleine bruine vlekjes op je huid. Dit zijn ouderdomsvlekken die vrijwel altijd goedaardig zijn. Het is altijd wel goed om deze vlekken bij een huisarts laten nakijken. Om er zeker van te zijn dat het goedaardig is. Let goed op als de vlekken niet egaal van kleur zijn of dat het steeds groter wordt. Ook als het jeukt of bloed is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Als je vaker een bezoek brengt aan de schoonheidsspecialiste zullen deze ouderdomsvlekken al in een vroeg stadium ontdekt worden. Deze vlekken ontstaan met name op plekken die blootgesteld zijn aan zonlicht. Dus voornamelijk je gezicht en handen. Woon je in een warm land dan zijn natuurlijk meerdere gebieden van je lichaam in de gevarenzone. Omdat je dan vaker luchtige kleding aan hebt. 

Hamsterwangen

Wanneer je hamsterwangen hebt dan bedoel je daarmee slappe en hangende wangen. Deze zijn ontstaan doordat je een slappe kaaklijn hebt gekregen. Dit komt omdat je huid minder stevig en elastisch zijn geworden. Ook ontstaat er geleidelijk een slappe kaaklijn. Als je jong bent heb je vaak een mooie en strakke kaaklijn. Je kaaklijn zorgt ervoor dat de huid en het vet op je wangen netjes op de plek blijft zitten.  Als je ouder wordt verslapt dus ook je kaaklijn. Door de afzwakkende kaaklijn krijg je een afhangend effect waardoor de hamsterwangen ontstaan. 

Grove huid poriën

Met het ouder worden worden je huid poriën groter net zoals het geval is bij een vette huid. Bij huidveroudering is het echter een opstapeling van dode huidcellen of door hormoonschommelingen waardoor de huid poriën verstopt raken. We noemen het ook wel grove poriën. Ze worden steeds meer zichtbaar en dus groter. Doordat de huid minder elastisch wordt worden de wanden van de huidporiën slapper en trekker minder goed samen. Belangrijk is om de huid nu ook goed schoon te houden zodat er geen vuil resten in de vergrote huidporiën blijft hangen. 

Droge huid

Met het ouder worden verminderen de talgklieren in je huid. Ook de werking van de talgklieren vermindert aanzienlijk. Talg is een dik en vette huidsmeer en dient ook als een beschermlaag voor je huid. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt. Een vermindering van talg zorgt dus voor een drogere huid en zelfs soms voor een extreem droge huid. Belangrijk is huidverzorging te gebruiken die een zachte werking hebben op je huid. Je huid mag absoluut niet nog meer uitdrogen dan het nu van nature al doet. Ook is aan te raden om huidverzorging te gebruiken die je huid goed hydrateren om zo je vochtbalans op orde te houden.

Huidverzorgingsproducten

LIN Skincare - soft & calming daycreamBij LIN Skincare zijn we altijd bezig om huidverzorgingsproducten te ontwikkelen waar je huid ook echt iets aan heeft. Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk dat bijvoorbeeld de bodyline IVY  en de bodyline MEL een heerlijke geur hebben. Maar bovenal moeten de producten kwaliteit uitstralen. De huidverzorgingsproducten zijn speciaal ontwikkeld om elke huid in een optimale conditie te brengen en te houden. Onlangs is de soft & calming daycream aan het assortiment toegevoegd. Deze dagcrème heeft een zeer hoge concentratie aan honing waardoor je huid zacht en soepel van structuur wordt. Ook is, net als alle andere producten, gelet op de kwaliteit van huidoliën. Bovendien staat het hydrateren van de huid hoog in het vaandel van wat alle producten van LIN Skincare moeten doen. Alle ingrediënten worden met zorg geselecteerd voordat ze een plaats krijgen in een huidverzorgingsproduct. Alleen zo kunnen we de hoge kwaliteit van onze huidverzorgingsproducten garanderen. Ons streven is om door het gebruik van de huidverzorgingsproducten ervoor te zorgen dat je huid langer mooi en in een optimale conditie blijft!

Comment (1)

 1. Karen 1 jaar geleden

  De nieuwe daycream is super, het verstevigd de slapper wordende huid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 40 reviews.