Het verschil tussen een dag- en een nachtcrème

Het verschil tussen een dag- en een nachtcrème
12 februari 2021 Belinda de Witte
Dagcrème en nachtcrème LIN Skincare

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Verzorgen

Deze blog gaat over het verschil tussen de dag en nachtcrème. Waarom ik daarover wil schrijven? Er is zoveel keus in huidverzorging en ik wil je helpen om een overzicht te creëren wat je huid echt nodig heeft.

Misschien weet je alles al, blijf dan toch gezellig hangen voor eventueel wat tips. Ik hoor nog best vaak dat alleen wassen met water voldoende is. Meestal is een blik op de huid voldoende om te weten dat de huid aardig is uitgedroogd. Natuurlijk kijk ik als schoonheidsspecialiste anders naar de huid. Vanuit mijn vakgebied (werkzaam als schoonheidsspecialiste en ontwikkelaar huidverzorgingsproducten) ben ik veel met de huid bezig. Door een scherpe blik blijf ik alert op hoe de huid reageert en welke verandering eventueel nodig is. Mijn motto: smeren is hydrateren! Maar wel met de juiste huidverzorgingsproducten, anders doet het niets voor de huid.

Verschil dag en nachtcrème

Ik zei het al eerder, smeren is hydrateren! Ik denk dat ik niet de enige ben die je aanraad om goed de huid te verzorgen en te beschermen. Je hebt vast vaker gehoord dat het beter is om naast een dagcrème ook een nachtcrème te gebruiken.Je kunt trouwens ook een 24h crème gebruiken, dan heb je een dag en nacht in één. Wil je een fijne 24H crème proberen? Kijk dan eens op de site van LIN Skincare

Misschien heb je wel eens een tijdje voor overdag de nachtcrème gebruikt? Bijvoorbeeld omdat de dagcrème eerder op was dan je verwachtte. Ik begrijp het best, dat je dacht de beide crèmes te kunnen wisselen. In sommige gevallen kan dit ook wel. Wanneer je bijvoorbeeld een droge huid hebt kun je best een tijdje de nachtcrème ook voor overdag gebruiken. De nachtcrème is voller van structuur en geeft je droge huid overdag nog meer voeding en hydratatie. Bij de meeste andere huidtypes gaat dit niet op en is het omwisselen van crèmes niet aan te raden.

Combideal 6 van LIN Skincare

Ervaar deze kalmerende dagcrème
en herstellende nachtcrème!

Er is zeker een verschil in de dag en nachtcrème te vinden. Gedurende de dag ben je bezig met werkzaamheden die je niet in de nacht doet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen bijvoorbeeld wanneer je in nachtdiensten werkt. Dan is je biologische ritme helemaal anders. Op de dag ga je naar buiten en stel je de huid bloot aan diverse factoren zoals het weer, verkeersvervuiling en vul zelf maar in … Tijdens de nacht is dit niet zo en ben je aan het uitrusten van alle dagelijkse dingen. Dus eigenlijk is het heel simpel, overdag moet je de huid beschermen en in de nacht gaat het om herstellen. Voor de verschillende dagdelen zijn ook andere ingrediënten nodig. Omdat ingredienten en huidoliën ieder voor zich een eigen specifieke werking hebben. Maar hoe zit dit dan met een 24H crème? Deze crème heeft van alles een beetje om de huid tijdens de dag en de nacht te kunnen verzorgen. De crème zal niet te vet zijn en ook niet te vol want het moet overdag snel kunnen intrekken. 

Dagcrème 

Een dagcrème gebruiken, waarom zou je eigenlijk? We gaan het erover hebben …

Je dagcrème aanbrengen na het reinigen van de huid, dat klinkt als een goed functionerend patroon. Wat mijzelf betreft is deze goede gewoonte al van jongs af aan bijgebracht. Of eigenlijk voorgedaan. Want net zoals mijn oma en moeder begon ik tijdens mijn tienerjaren te smeren met een dag en nachtcreme. Ik zie mezelf nog voor de spiegel staan, een laagje crème al stippend over mijn huid verdelen. Daarna zachtjes uitsmeren tot de crème is ingetrokken.

Werking van je huid

Je huid is in lagen opgebouwd maar werkt samen aan een goed functionerend proces om de huid gezond te houden. Om dit te realiseren is het nodig dat er elke dag voldoende talg wordt geproduceerd om de huid vet te houden. Teveel talg is ook weer niet goed omdat je daar ontstekingen en puistjes van krijgt. In de huid werken de lagen samen om een goede balans te creëren.  Dat is nodig om de huidbarrière (beschermlaag) intact te houden. Alles in de huid is gebaseerd om het soepel en gehydrateerd te houden. Als er tijdens dit proces iets mis gaat dan raakt de huid uit balans. Je kunt aan de huid merken als je niet goed in je vel zit. Je huid reageert hierop door bijvoorbeeld vet te worden of juist droog. Een droge huid kan minder goed vocht opnemen door een beschadigde huidbarrière. Door een dagcrème te gebruiken die je huid hydrateert ondersteun je de huidbarrière. 

Wanneer er specifiek op het product vermeld staat dat het een dagcrème is, dan is deze ook alleen bedoeld is voor gebruik overdag. Een dagcrème zorgt voor bescherming en verzorgen van je huid. Dit doet de dagcrème met behulp van ingrediënten die in de crème zijn verwerkt.  Zo is er minder kans dat er onnodig veel vocht uit de huid verdampt.Het fijne is dat de dagcrème ervoor zorgt dat de huid er fris uitziet. En, in het geval dat je make up draagt, trekt de dagcrème sneller dan de nachtcrème in je huid. Gebruik je overdag een nachtcrème kan het de huid als het ware verstikken. Je huid neemt alleen datgene op wat het nodig heeft. Wanneer de crème rijk gevuld is met herstellende ingrediënten (dus wat vetter) bedoeld om je huid s nachts te verzorgen raken de poriën verstopt. Je huid, en vooral de celdeling, werkt op de dag minder snel. Vandaar dat het beter is om de de nachtcrème voor de nacht te bewaren en de dagcrème ook echt voor de dag. 

Nachtcrème 

Waarom kun je de nachtcrème niet voor de dag gebruiken of juist andersom? Eerder in deze blog heb ik je verteld dat je met een extreme droge huid de nachtcrème ook voor overdag kunt gebruiken. En ook dat dit niet voor ieder huidtype opgaat. Je zou denken, wat goed is voor de dag is toch ook goed voor de nacht? En andersom natuurlijk ook. Het lijkt een logische gedachte, dat ben ik met je eens. Maar, je draagt bijvoorbeeld in de nacht geen make up en je begeeft je ook niet in druk verkeer met uitlaatgassen. Een dagcrème is daarom specifiek gebaseerd op de huid beschermen tegen al die dingen. Daar is ook de samenstelling van de werkstoffen (ingrediënten crème) op gebaseerd. 

Gedurende de nacht hersteld de huid van alle zaken die het overdag is tegengekomen. Voor deze herstelwerkzaamheden is een vollere crème nodig. De crème is wat dikker van structuur maar dat maakt voor de nacht niet uit. Je hoeft de deur niet uit dus het kan in alle rust in de huid trekken. Nog een punt is dat door het smeren van een nachtcrème de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. De ingrediënten zijn hier speciaal voor uitgekozen. Door deze ingrediënten wordt de huid soepeler, fijne lijntjes vervagen en de huid wordt optimaal gevoed. Tijdens het slapen  kunnen de ingrediënten in alle rust aan het werk om je huid zacht en glad te maken. 

De nachtcrème moet ander werk verrichten dan de dagcrème doet. Gedurende de nacht, wanneer je lekker ligt te slapen, doet de huid reparatiewerkzaamheden. Je huid gaat in de herstelmodus om ervoor te zorgen dat je er de volgende dag fris en fruitig uitziet. Eigenlijk kun je stellen dat het lijkt of de huid in de nacht uitrust. Maar terwijl jij lekker aan uitrust is je huid erg druk voor je aan het werk. Het herstelwerk wat nou eenmaal moet gebeuren is tweemaal zo intensief werkzaam  als overdag. Want tussen elf uur s avonds en drie uur s nachts is de celdeling in de huid 8 keer sneller dan overdag. Allerlei gifstoffen worden afgevoerd, vetten aangemaakt (talg) en de vochtbalans wordt hersteld. In de nacht is de huid ook veel gevoeliger voor opname van werkstoffen (ingrediënten). Dit komt doordat de huid in de nacht warmer is, je ligt warm onder een dekbed, en daardoor beter de werkstoffen opneemt.

Werkwijze

Nu je van alles weet over de dag en nachtcrème wil ik het nog wel hebben over de werkwijze van verzorgen. Smeer altijd de dag of nachtcrème op een goed gereinigde huid. Alleen op een schone huid kan de gezichtscrème optimaal zijn werk doen. De reiniging heeft als basishandeling een belangrijke taak uit te voeren. In de ochtend reinig je om het zweet laagje (gemaakt door talg in de nacht) te verwijderen. Door de herstelwerkzaamheden in de nacht komen de afstoffen naar buiten. Die moet je eerst met behulp van bijvoorbeeld een cleanser weghalen. Als je dit laat zitten dan zal de gezichtscrème eerst door een laagje vuil heen moeten waardoor het minder goed zijn werk kan doen. Het reinigen in de avond is vooral gebaseerd om het vuil van de dag (buitenlucht) van je huid af te halen. En als je make up gebruikt moet je deze er natuurlijk wel goed afhalen. Dat kan met een cleanser.

Cleanser - LIN Skincare

Optimale reiniging met deze
hydraterende reinigingscrème!

Maak je je gezicht altijd onder de douche schoon? En voelt je huid erna een beetje trekkerig aan? Dit kun je voorkomen door de cleanser voor het douchen op je huid aan te brengen. Spoel de cleanser pas af net voordat je onder de douche vandaan gaat. Het trekkerige gevoel kan namelijk komen doordat er veel kalk in het water zit. Een cleanser neutraliseert als het ware de kalk in het water waardoor je huid niet uitdroogt. Door de cleanser vooraf aan te brengen breng je een beschermlaagje aan over de huid. Na de cleanser kun je de huid kalmeren en verfrissen met de toner. De toner heeft als taak om de ph waarde in de huid weer goed in balans te brengen. Water en reinigingsproducten kunnen deze ph waarde verstoren. Vandaar dat de toner noodzakelijk is. Na de toner is het de beurt aan de gezichtscrème. Vergeet trouwens niet de hals mee te smeren! Wanneer je deze volgorde van je huid verzorgen aanhoudt zul je merken dat de huid er stralend uitziet 🙂

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?