Daarom zijn reinigingsdoekjes niet goed voor je huid

Daarom zijn reinigingsdoekjes niet goed voor je huid
6 april 2021 redactie
Combideal met heerlijke producten van LIN Skincare

Reinigen

Sinds een aantal jaren zijn reinigingsdoekjes geïntroduceerd als middel om je gezicht schoon te maken. Maar of je huid er ook echt schoon van wordt valt te bezien. Ik ben van mening dat je huid pas echt schoon wordt met bijvoorbeeld een cleanser als reinigingsproduct. Het mooie van een cleanser is dat vaak een romig product is wat op de huid heel fijn aanvoelt. Je kunt er mee masseren of een poosje als gezichtsmasker laten zitten. Dat maakt het een veelzijdig en handig product.

Is je gezicht wassen met water niet voldoende om de huid schoon te krijgen? Nee, alleen water is zeker niet voldoende om de huid te reinigen. Want in water zit ook een grote concentratie kalk die de ph waarde van de huid aantast. De ph waarde is een belangrijke factor voor het in balans houden van de huidbarrière. Het wordt ook wel de natuurlijke bescherming genoemd en moet een ph waarde van 5.5 hebben. Is de ph waarde uit balans dan brokkelt de natuurlijke bescherming af. De ph waarde noemen we ook wel de natuurlijke zuurmantel van de huid. Het zorgt voor bescherming tegen alles wat voor de huid schadelijk kan zijn. Bijvoorbeeld vervuiling van verkeer en industrie. Bovendien zorgt de natuurlijke zuurmantel ervoor dat de vochtbalans op peil blijft. Zolang dit in balans blijft kun je ervan uitgaan dat de huidconditie in orde is. Wordt de vochtbalans alsmaar minder dan heb je kans op een vochtarme huid. En, niet geheel onbelangrijk, water maakt niet schoon maar spoelt alleen stof van de huid. Daarom heb je altijd een tussenstof nodig om de huid te reinigen.

Reinigingscrème | Cleanser van LIN Skincare

Optimale reiniging met deze heerlijke cleanser!

Denk ook eens aan waarmee de huid het de hele dag door mee te stellen heeft. Met name je gezicht, ook handen trouwens, heeft te maken met allerlei zaken die de huid vervuilen. Dat gebeurt door uitlaatgassen, make up, zweet, kou of warmte. Maar ook alles wat je aanraakt zit vol bacteriën die je huid maar al te graag willen vervuilen.

We leven in een tijdperk waarin veel kan en uitgedacht wordt. Maar er is helaas ook meer vervuiling ten opzicht van vroegere tijden. Zo hoor en lees ik vaak dat oma’s en opa’s vroeger nooit aan huidverzorging deden en toch een mooie huid hebben. Nu kan het best genetisch zijn dat mensen lang een mooie en gladde huid behouden. Maar ook is er nu een groot verschil in het dagelijks leven dan pakweg een 75 jaar (of langer) terug. Misschien was de lucht toen wel wat schoner. Gaandeweg is er meer verkeer en meer industrie gekomen wat vervuiling met zich mee brengt.

Routine

Is 2 keer per dag reinigen niet wat overdreven? Of, is dubbel reinigen nou echt belangrijk? Deze vragen komen regelmatig in mijn salon voorbij. Mijn antwoord: 2 keer per dag reinigen is echt nodig voor de huid! En het is niet dubbel reinigen want het zijn 2 aparte momenten van terugkerende handelingen. Je reinigt na het wakker worden en voor het slapen gaan. Waarom is het belangrijk om je huid 2 keer per dag goed schoon te maken? Na het wakker worden reinig je de huid om overvloedig talg wat in de nacht is aangemaakt te verwijderen. Gedurende het slapen is je lichaam druk bezig om afvalstoffen te verwerken en af te voeren via de poriën. Als je niet reinigt dan blijft deze laag samen met het aangemaakte talg op de huid liggen. Dit maakt een vettige laag die de poriën kan verstoppen en ontstekingen kan veroorzaken.

De reiniging voor je gaat slapen heeft ook een belangrijke rol in je huidverzorgingsroutine. Je huid is gedurende de dag tegen veel stoffen opgebotst. Ben je bijvoorbeeld een wandeling gaan maken of een stuk fietsen dan heeft je huid veel vervuiling opgevangen. Het is fijn om met een schoon en frisse huid te gaan slapen. Zodat je huid kan beginnen met herstellen van alle schadelijke invloeden van de dag. Nu heeft niet iedereen zin en tijd om de huid goed te reinigen met bijvoorbeeld een cleanser. Daarom gebruiken veel mensen een reinigingsdoekje voor de dagelijkse verzorging van de huid.

Reinigingsdoekjes

Gebruik je een reinigingsdoekje voor het schoonmaken van de huid? En denk je daarmee alle make up en vuil van het gezicht te halen? Ik begrijp dat je na een lange dag niet kan wachten om lekker onder de wol te kruipen. Je gezicht schoonmaken is dan iets wat snel en makkelijk moet gebeuren. En met een reinigingsdoekje is dat zo gepiept. Helaas is een reinigingsdoekje niet huidvriendelijk en maakt het ook niet goed schoon.

Een Amerikaanse dermatologe genaamd Archana Sangha heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van reinigingsdoekjes. Haar conclusie is dat je de doekjes wel kunt gebruiken om alleen wat vuil van het gezicht te halen. Maar het is niet voldoende om de huid echt goed schoon te maken. Een reinigingsdoekje is gemaakt om snel wat van je gezicht te halen. Hoe doet een doekje dat? In het reinigingsdoekje is een grote concentratie aan aan stoffen samengeperst die ervoor moeten zorgen dat het vuil zich aanhecht. Het vuil moet als het ware aan het doekje blijven plakken. In het doekje is niet veel ruimte voor verzorgende stoffen die je huid beschermen. Wanneer je altijd de huid met een reinigingsdoekje schoonmaakt trek je het vocht uit de huid. De huid wordt alsmaar droger en raakt geïrriteerd en overgevoelig.

Wanneer je een reinigingsdoekje gebruikt wil je natuurlijk niet een uitgedroogd en papierachtig hard stofje gebruiken. Daarom zijn de doekjes zo gemaakt dat ze lang vocht blijven om je een fris gevoel te geven. Om aan al deze eigenschappen te voldoen worden er veel, echt heel veel, stoffen toegevoegd die bepaald niet huidvriendelijk zijn. En zeker niet zacht! Misschien heb je ook wel gemerkt dat je huid na het doekje plakkerig aanvoelt? Dit plakkerige laagje werkt als een soort vangnet voor bacteriën die op je huid blijven plakken. Dit geeft meer kans op een onzuivere huid.

Waar je ook mee te maken kan krijgen is dat je huid onzuiver wordt bij het gebruiken van reinigingsdoekjes. Omdat je op deze manier niet goed reinigt blijven de poriën vol met talg en huidresten zitten. De poriën raken verstopt en ontstoken waardoor er puistjes en mee-eters ontstaan. Mijn conclusie is dat je beter een cleanser kan gebruiken om de huid goed schoon te maken. Op deze wijze reinig je niet alleen maar tevens masseer je deze wat zorgt voor een betere doorbloeding. Probeer maar eens en voel het verschil!

Natuurlijk is het niet erg om zo nu en dan een reinigingsdoekje te gebruiken. Bijvoorbeeld als je op reis gaat en je jezelf wat wilt opfrissen. Dan is het een ideaal product om tussendoor even snel te gebruiken. Ben je eenmaal op je bestemming aangekomen raad ik je aan om de huid goed met een cleanser te reinigen. Goed inmasseren en daarna afspoelen met lauwwarm water en je huid is heerlijk schoon!

Cleanser en toner

Het 2 keer per dag reinigen van de huid is een belangrijke stap in je dagelijkse verzorging. En al masserend werk je ook nog eens aan een betere doorbloeding van de huid. Om de huid na de reiniging te kalmeren is het fijn om te sprayen met een toner. Dit is een zachte gezichtslotion die de ph waarde van de huid in balans brengt. Een toner wordt ook vaak ingezet als een extra stap bij het verzorgen van een vette (glimmende) huid. Het talg op de huid heeft een negatieve invloed op de ph waarde van de huid. Hierdoor heb je kans dat de huid onzuiver blijft met puistjes tot gevolg. Meerdere keren per dag sprayen met de toner neutraliseert de ph waarde. Daarnaast geeft deze spray ook een heerlijk fris en schoon gevoel. Nu je de huid echt goed hebt gereinigd kan het ook veel beter de werkstoffen (ingrediënten) van de gezichtscrème opnemen. Je kunt nog zo’n fijne en goede gezichtscrème gebruiken maar op een niet schone huid doet deze niet veel. En dat is jammer, want de huid krijgt nu niet de nodige bescherming en kan ook niet herstellen. Je kunt wel stellen dat zonder een goede gezichtsreiniging geen verzorging of zelfs huidverbetering mogelijk is. Daarvoor in de plaats krijg je eerder een onzuivere huid met verstoppingen. En als gevolg puistjes en mee-eters. Dit alles kun je voorkomen door bijvoorbeeld te wassen met een zachte cleanser die je huid goed schoonmaakt en verzorgt.

De wijze van een cleanser aanbrengen is ook belangrijk. Ik hoor nog te vaak dat de cleanser op een wattenschijfje gaat en dan over de huid wordt uitgesmeerd. Daarna wordt de huid niet afgespoeld met water maar alleen met de toner op een wattenschijfje. Dit is geen goede reiniging! Want op het wattenschijfje blijven de vuilresten liggen die je daarna over de huid masseert. Dus eigenlijk maak je schoon met een vuile wat. Het is een inkoppertje, maar de huid is hierna niet schoon! Dat is jammer, want dan heb je een goed product maar dan doet het nog niets voor de huid. Probeer het eens anders te doen. Masseer de cleanser met je vingers in op de huid en spoel af met water. Gebruik daarna een wattenschijfje met toner / gezichtslotion om mogelijke restjes van vuil eraf te halen. Vergeet ook de hals niet meer te nemen. Smeer daarna je huid in met de gezichtscrème. Ook met deze crème niet je hals vergeten mee te nemen!
Ben je klaar? Dan is je huid nu heerlijk schoon en verzorgd voor de dag of nacht 🙂

Gezichtslotion | Toner van LIN Skincare

Verzorg je huid met deze verkoelende toner!

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Daarnaast is zij oprichter en eigenaar van huidverzorgingslabel LIN Skincare.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.