Hoe verzorg je droge handen?

Hoe verzorg je droge handen?
17 juni 2020 Belinda de Witte
Handcrème van LIN Skincare. Goed tegen een droge huid en jeuk.

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Droge handen, waar komt het door

Door het coronavirus ben je je meer dan ooit bewust geworden van je handen. En dan vooral voor het feit dat je handen een middel kunnen zijn om het virus te verspreiden. Want ga eens bij jezelf na, hoe vaak zit jij met je handen aan je mond of neus? En doe je dit bewust of heb je deze gewoonte helemaal niet in de gaten. Neem maar van mij aan dat het niet een bewuste handeling is. Zo kun je via je handen jezelf besmetten met een naar virus.

De hele dag raak je het gezicht aan om daarna verder te gaan met waar je op dat moment mee bezig bent. Voor de besmettingshaard van het coronavirus wist je natuurlijk ook wel dat een goede (hand) hygiëne erg belangrijk is. Van belang is om ziektekiemen geen kans te geven om op je huid te gaan settelen. Door regelmatig je handen te wassen en te desinfecteren kun je verspreiding van ziektekiemen voorkomen. Schone handen zijn nu meer dan ooit erg belangrijk geworden. Echter door al dat wassen met zeep en desinfecteren met alcohol gel zijn je handen vast erg droog geworden.

Wassen

Door het vele handen wassen met zeep haal je heel geleidelijk het vettige laagje van de huid af. Het vettige laagje geeft de huid van je handen de nodige bescherming dus moet intact blijven. Want als je dat beschermende laagje mist dan heb je kans dat water en andere (schadelijke) stoffen de huid binnendringen. Je merkt dit omdat je handen steeds droger worden en ruw aanvoelen. Op een gegeven moment krijg je kloven en wondjes en uiteindelijk kun je zelfs eczeem van een droge huid krijgen. Dus het vele handen wassen is als hygiënemaatregel heel goed. Maar voor de beschermende laag van je handen juist weer niet. Nu staat voorop dat ziekteverwekkers geen kans mogen krijgen om je huid binnen te dringen. Door het handen wassen zorgt je ervoor dat de handen schoon worden en eventuele ziekteverwekkers worden verwijdert. Voor de zekerheid na het handen wassen nog smeren met een handdesinfectiegel zorgt voor dubbele bescherming. Goed bezig!

Droge handen in de zomer

Droge handen in de winter zijn je misschien meer bekend dan droge handen in de zomer. Dat begrijp ik wel. Want in de winter begeef je je vaak in de kou en daarna fijn in een warme ruimte. Van de kou naar de warmte daar kunnen je handen enorm van uitdrogen. In de zomer kun je ook last hebben van droge handen. Je bent meer buiten en daar schijnt heerlijk de zon. Maar ook door in de zon vertoeven kan een droge huid ontstaan en dus ook droge handen. Ben je op vakantie of fijn een dag naar het strand in eigen land? Bedenk goed dat naast de zon ook het (zee) water je huid behoorlijk kan uitdrogen. De oorzaak van je droge huid en droge handen is dus het veelvuldig wassen en de zon die ervoor zorgt dat de huidvetten afnemen. Je huid kan hierdoor geen of veel minder vocht vasthouden waardoor je huid minder soepel wordt. Met als gevolg barstjes en kloven in je huid. Ook de huid van je mond is hier erg gevoelig voor. Gebruik daarom ook in de zomer wat vaker een lippenbalsem om je lippen zacht te houden.

Droge handen in de zorg

In het begin van deze blog lees je over het meer bewust worden van je handen en wat hygiëne hiermee te maken heeft. Ben je werkzaam in een contactberoep dan heb je tijdens de opleiding deze hygiënerichtlijnen met de paplepel ingegoten gekregen. Door schoon te zijn op jezelf kun je ook een ander beter helpen. Want je geeft een eventueel virus minder kans om via je handen of mond te verspreiden. Daarom zijn de mondkapjes in de zorg heel belangrijk. En natuurlijk ook het handen wassen en desinfecteren. Je kunt merken dat door het werken in de zorg je handen steeds droger worden. Gebruik na het handen wassen een schone (papieren) handdoek om je handen mee droog te deppen. Probeer regelmatig je handen te verzorgen met een fijne handcrème met zachte ingrediënten erin. Zo zorg je dat de handen goed gehydrateerd en gevoed worden! Let op dat desinfectiemiddelen alcohol bevatten. Dit werkt goed als hygiëneprotocol maar het heeft als nadeel dat het de huidbarrière afbreekt. Dus het handen wassen met zeep zorgt voor afname van de huidvetten. En daarna insmeren met een handdesinfectiegel breekt het laatste restje huidvetten ook nog af. Het gevolg is een gortdroge huid met wondjes en kloven. 

Broze nagels

Naast dat je handen door het wassen en desinfecteren droog kunnen worden zijn je nagels vaak ook de klos. Broze nagels zijn te herkennen doordat ze splijten en scheuren. In het verleden werd er vaak gezegd dat het hebben van broze nagels een tekort is van calcium. Dit is door wetenschappelijke studies achterhaald. Je kunt broze nagels krijgen door een onderliggend ziektebeeld zoals bijvoorbeeld een traag werkende schildklier, eczeem of psoriasis. Psoriasis is een chronische ontstekingsaandoening van de huid. Je kunt broze nagels krijgen door bepaalde schimmels die je nagels kwetsbaar maken. En je kunt broze nagels krijgen door met je handen, en dus ook nagels, veel in het water te zitten. Werk je bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche of in het kappersvak dan zul je bekend zijn met een weke huid door het water. Je nagels gaan brokkelen en splijten soms tot onderaan je nagel.

Vitaminen

Een tekort aan vitamine A maar ook een tekort aan eiwitten, zink of ijzer kan de oorzaak zijn van je broze nagels. Dit zijn namelijk allemaal bouwstenen voor een gezonde nagel. Je kunt broze nagels sterker maken door het voorkomen van het veelvuldig gebruik van water. Ook diverse schoonmaakmiddelen kunnen je nagels broos maken. Dus doe handschoenen aan tijdens het werken met schoonmaakmiddelen. Zorg er vooral voor dat je een gevarieerd voedingspatroon hebt. Dus fruit, groenten, zuivel en dierlijke producten. Ben je vegetariër? Er zijn veel voedingsproducten te koop die je als vleesvervanger kunt eten. Hierin zijn voldoende vitamines verwerkt die de dierlijke stoffen vervangen. Zo kun je geen vitaminetekort krijgen door het niet eten van dierlijke producten. Het lijkt erop dat het innemen van biotine (vitamine B complex) een positief effect heeft op de hardheid van de nagels. Wel zul je de supplementen lang genoeg moeten innemen. Het effect is dus niet na een paar dagen zichtbaar. Wil je hier meer over weten kun je het misschien een keer aan de huisarts vragen. Deze kan de supplementen voorschrijven of je er meer informatie over geven.

De oplossing voor een droge huid

Nu zijn we gekomen bij de gouden tip voor het voorkomen van een droge huid, droge handen en broze nagels. In een eerdere blog heb ik het gehad over hoe je het beste een droge huid kunt behandelen. Zo kom je te weten dat een goed product een meerwaarde is voor je huid. Buiten dat het een heerlijke geur heeft moet het natuurlijk wel iets voor je huid doen. En dat betekent dat het je huid perfect moet hydrateren. Om uitdrogen van je huid te voorkomen is het belangrijk dat het vocht in je huid ook echt daar blijft zitten. En dat doe je door de huid goed te hydrateren. De huidverzorgingsproducten van LIN Skincare zijn met de grootste zorg ontwikkeld en uitermate goed getest. Natuurlijk niet op dieren! Deze producten zorgen voor een perfecte verzorging, hydratatie en bescherming.

Handcrème

Wat kun je nu het beste doen om geen droge handen te krijgen? En heb je al droge handen, hoe kun je ze weer herstellen? Je wilt natuurlijk dat je handen snel weer zacht en soepel worden. En dat is zeker mogelijk met de juiste producten voor je huid. Wat heb je hiervoor nodig? Om je handen echt goed te behandelen heb je een handcrème nodig die je je handen hydrateert, voedt en tegelijkertijd bescherming biedt. Dat is een belangrijke taak voor een handcrème. En daar heb je natuurlijk wel kwaliteit voor nodig. Dus niet zomaar een crème die je handen een beetje vettig maakt. Een goede handcrème trekt snel in en maakt je handen zacht en glad. Het mag best een lichte geur hebben maar niet te veel want dan zit er extreem veel parfum in het product. Let hierop bij het kopen van een handcrème. Gebruik je handcrème enkele malen per dag, in het begin kan dat wat meer zijn. De handcrème van LIN Skincare staat erom bekend dat het snel intrekt en je huid bijna direct heerlijk zacht en soepel maakt. Masseer de crème in op je handen en vergeet daarbij niet je nagelriemen in te smeren. Want ook voor je nagels is deze crème zeer geschikt om te verzorgen. Denk ook aan de handcrème gebruiken voordat je gaat slapen. Gedurende je nachtrust heeft de handcrème ruimschoots de tijd om je huid goed te voeden. Misschien een leuke tip: bij je bestelling van de handcrème krijg je een mini airless flacon handcrème cadeau. Handig voor in je tas of op je nachtkastje. Probeer het eens en laat me weten wat je ervan vindt 🙂

Handcream IVY - LIN Skincare

Ervaar deze heerlijke handcrème!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 74 reviews.
×

LIN Skincare

× Hoe kan ik je helpen?