Witte vlekjes op je huid

Witte vlekjes op je huid
11 augustus 2020 Belinda de Witte
Vrouw met Vitiligo - LIN Skincare Blog

Belinda (ook Lin genoemd) is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en eigenaresse van haar schoonheidssalon LIN Huidverzorging in Elst GLD.
Belinda heeft er veel plezier in haar kennis te delen. Dagelijks adviseert zij haar klanten in de salon over een optimale verzorging van de huid. Wekelijks blogt zij over diverse onderwerpen die met de huid te maken hebben.

Witte vlekjes 

Opeens zijn ze er van die vage lichte plekken op de huid. De witte vlekjes kunnen hun oorsprong hebben vanuit diverse aandoeningen zoals Pityriasis Alba en  Pityriasis Versicolor

De namen lijken een beetje op elkaar maar de aandoeningen zijn toch wel heel verschillend van elkaar. Dan is er ook nog een aandoening die heet Vitiligo en is chronisch van aard. In deze blog ga ik je deze verschillende aandoeningen uitleggen.

Pityriasis Alba

In de zomer ben je meestal luchtig gekleed waardoor vlekjes die je eerder niet was opgevallen nu ineens zichtbaar zijn. Misschien heb je er zelf last van of heb je de vlekjes bij je kind(eren) gezien. Wanneer je ze eenmaal hebt opmerkt blijken ze op meerdere plaatsen van je lichaam voor te komen. Dat het nu meer zichtbaar is kan komen omdat de zon je huid een kleurtje geeft waardoor een wit vlekje meer opvalt. Het is een onschuldige aandoening die vooral bij kinderen voorkomt maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De naam Pityriasis alba betekent letterlijk een witte schilfering. En staat ook wel bekend als het zomereczeem. De witte vlekjes komen voor bij zowel jongens als meisjes. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht op de wangen, hals, borst en op de armen. Omdat het een lichte vorm van eczeem is heb je het veelal eerst niet in de gaten. Vaak komen de vlekjes voor bij kinderen die al last hebben van hooikoorts, astma en een andere vorm van eczeem.

Waardoor

Nu zou ik je graag willen vertellen waardoor dit soort eczeem komt maar helaas de oorzaak is (nog) onbekend. Pityriasis Alba wordt vaak in de combinatie van een andere chronische aandoening gezien en daarom ook als chronische beschouwd. Dit heet ook wel een atopische aanleg, een niet besmettelijke chronische ontstekingsziekte van de huid. Atopie betekent de neiging om allergisch te reageren. Een bekend kenmerk van Pityriasis Alba zijn de schilferende witte ronde / ovale vlekjes. Ik vind het ook veel weg hebben van een klein wit wolkje op de huid. Ze zijn ongeveer 0.5 tot 2 cm groot. In de winter vervagen ze om in de zomer weer terug te komen. De vlekjes kunnen een beetje jeuken maar het kan ook dat je er niet veel van merkt. Op een meer getinte huid vallen de vlekjes meer op. Maar wanneer de lichte huid vanuit de zon meer opkleurt worden de witte vlekjes ook meer zichtbaar. De reden hiervoor is dat de omringende (gepigmenteerde huid) beter kleurt dan de huid met de witte vlekjes. Nogmaals, de vlekjes zijn geheel onschuldig van aard en zijn ook zeker niet besmettelijk.

Pityriasis Versicolor

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een gist en is van onschuldige aard. Het is nog niet helemaal zeker welke gist verantwoordelijk is voor dit huidprobleem. Verschillende gisten worden hieraan gekoppeld zoals de gist Melassezia furfur en de gist Melassezia  globosa. Het klinkt een beetje vreemd en misschien wat onfris om te zeggen dat je last hebt van een gist op je huid. Maar zo raar is het niet want we hebben allemaal gisten op onze huid. En over het algemeen heb je daar helemaal geen last van. In een enkel geval helaas wel. Dan raken de pigmentcellen verstoord en als gevolg ontstaan er vlekjes. Dit komt door aantasting van de bovenste huidlaag (opperhuid). De aandoening Pityriasis Versicolor komt vaker voor bij een vette huidtype en meer in een land met een warm klimaat. In een land met een tropisch klimaat heeft bijna de helft van de mensen die bij een dermatoloog komen last van deze aandoening. In Nederland zien we dit alleen in de zomer wanneer het zonnetje schijnt. 

Herkennen

Hoe is Pityriasis Versicolor te herkennen? Deze aandoening ziet eruit als vlekjes op de hals, borst, en de rug. En vaak ook in het gezicht, armen en benen. Op een lichte huid kleuren de vlekjes donker en op een gebruinde huid juist weer licht. Op de vlekjes zelf zie je heel fijne schilfertjes die kunnen gaan jeuken. Ook deze aandoening komt voor op delen van het lichaam die tijdens de zomer wordt blootgesteld. Zoals ik al aangaf komt deze aandoening in de zomer voor en dan ook vaak in de heetste periode. Meestal zie je de vlekjes bij jongere mensen vanwege de hormonale veranderingen. En omdat je in deze leeftijd vaker last hebt van een vette dus talgrijke huid.

Vitiligo

Misschien is je oog wel eens gevallen op mensen waarvan grote delen van de huid wit (pigmentloos) gekleurd zijn. Deze aandoening is een pigmentstoornis met als kenmerk het verliezen van pigment in huid en haren. De plekken kunnen zich over het lichaam uitbreiden met een rand die donkerder is dan de huidskleur. Wat precies de oorzaak is van vitiligo is nog onbekend. Wat we wel weten is dat de pigmentcellen gelegen in het onderste deel van de opperhuid (bovenste huidlaag) ontbreken. Vitiligo is een chronische aandoening waarbij de huid zijn pigment verliest. Het komt in Nederland voor bij ongeveer 240.000 mensen. De melkwitte vlekken ontstaan doordat de pigmentcellen kapot gaan en daarom geen melanine meer aanmaken. Melanine is de stof die de huidskleur bepaalt. Je kunt niet alleen witte vlekken op de huid krijgen maar ook spierwitte haarlokken in je hoofdhaar. 

Er zijn verschillende vormen van Vitiligo, ik zet ze voor je op een rij:

  • Vitiligo vulgaris, de vlekken lopen symmetrisch over het lichaam. Dit betekent dat je aan beide kanten van je lichaam dezelfde vorm vlekken hebt;
  • Vitiligo segmentalis, de vlekken houden zich op een bepaald deel van je lichaam;
  • Vitiligo universalis, met deze vorm heb je nauwelijks ( minder dan 10%) gepigmenteerde huid;
  • Acrale vitiligo, deze vorm komt voornamelijk voor op de uiteinden van het lichaam en op de armen en benen. Maar met name op de vingers en tenen;
  • Acrofaciale vitiligo, mensen met deze vorm hebben de vlekken vooral aan de uiteinden van het lichaam, op de armen en benen en in het gezicht. In het gezicht voornamelijk rond de ogen en de mond.

Het hebben van Vitiligo is niet besmettelijk, gevaarlijk of pijnlijk. De meeste patiënten ervaren dat de vlekken vooral cosmetisch storend zijn. In de door Vitiligo aangetaste huid is geen beschermend pigment meer aanwezig om je te beschermen tegen de zon. Hierdoor kan de huid zeer gemakkelijk en snel door de zon verbranden. Het is dan ook zeer belangrijk om de huid en de aangetaste Vitiligo plekken extra goed in te smeren met een hoge SPF zonnefactor.

Er bestaan voor Vitiligo verschillende behandeltechnieken. Vaak wordt een zalf met corticosteroïden voorgeschreven. Deze zalf kan verdere uitbreiding van de vlekken voorkomen. Het onderdrukt ontstekingen en infecties. Het nadeel van deze zalf is dat de huid erg dun kan worden. De zalf wordt vaak gecombineerd met een UVB – lichttherapie. 

Om de huid niet teveel te belasten en dun te maken wordt vaak gekozen voor de Tacrolimuszalf zonder corticosteroïden. De zalf werkt ontstekingsremmend en houdt de afbraak van pigment tegen. Ook deze zalf wordt vaak gecombineerd met een UVB – lichttherapie.

Kalmerende dagcreme van LIN Skincare

Bestel deze

kalmerende dagcrème!

Niacinamide

Wat kan het ingrediënt niacinamide in een gezichtscrème voor je gevoelige (eczeem)huid betekenen? Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3,  wordt ook wel het wonderstofje voor de huid genoemd. Nu ben ik erg kritisch als het gaat om ingrediënten en wat ze voor je huid kunnen doen. Maar dit wonderstofje heeft wel heel goede eigenschappen om je huid perfect te kunnen verzorgen. Ook heeft niacinamide een herstellend vermogen, precies wat nodig is met een gevoelige huid. Smeren met een crème waaraan het ingrediënt niacinamide is toegevoegd doet het jeuken van de huid verminderen. In het geval van de witte schilferige plekjes is het fijn als die hinderlijke jeuk wegtrekt. Het is wetenschappelijk onderzocht dat de stof niacinamide rode vlekjes versneld doet wegtrekken. Bijvoorbeeld rode vlekjes die na een hardnekkig puistje of acne achterblijven. Na testen bleek het ook geschikt om schaafwondjes te herstellen. Heb je last van een droge huid? Ga eens smeren met een gezichtscrème met niacinamide en je huid wordt spoedig weer soepel en elastisch. 

Niacinamide heeft de mogelijkheid om collageen aan te maken. Collageen is een stof die je lichaam van nature aanmaakt en maakt deel uit van het bindweefsel. Het bindweefsel is te vinden in de botten, bloedvaten en in je huid. Collageen geeft structuur en stevigheid aan je huid. Het collageen is in de huid vooral aanwezig in de dermis ( de middelste huidlaag). Niacinamide bootst het collageen perfect na en maakt de huid glad en zacht. Met al deze kenmerken moet het wel een mooie plek in je gezichtscreme hebben!

Behalve dat niacinamide je huid soepel en glad maakt heeft het nog een paar andere kwaliteiten. Zo draagt deze stof bij aan het versterken van de huidbarrière (beschermlaag van de huid). Vooral als de huid gevoelig is of moet herstellen is het belangrijk dat in de gezichtsverzorging niacinamide is verwerkt. Het zorgt ook voor het verminderen van vochtverlies. Wanneer je veel vocht verliest wordt je huid slap en rimpelig. Langzaam gaat dan de conditie van de huid achteruit. Dat is zonde en helemaal niet nodig, als je maar met de juiste gezichtscrème smeert! Het ingrediënt niacinamide heeft nog een troef in handen. Het is namelijk ontstekingsremmend en houdt de talgproductie perfect onder controle. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat niacinamide acneklachten kan doen verminderen. Eigenlijk is het een in water oplosbare vitamine B3 die een samenwerking aangaat met huideigen stoffen. Het vermindert en verkleint vergrote huidporiën en maakt de huid super zacht. Het laat de doffe huid weer stralen en ziet er daardoor jonger uit:-) Had ik al verteld dat niacinamide in je gezichtscreme de fijne lijntjes en rimpels in de huid verzacht? En dat het helpt bij het herstellen van huidschade wanneer je bijvoorbeeld verbrandt bent door de zon? Ik kan er zoveel meer over vertellen maar eigenlijk is het beter om het zelf te ervaren. 

In de anti-aging en de soft & calming gezichtscrème is niacinamide in een hoge concentratie verwerkt. Mede vanwege dit ingrediënt is de anti aging  een favoriet product voor mensen met rosacea en acne klachten. In de soft & calming daycream is naast niacinamide ook een hoge concentratie honing verwerkt.  De honing maakt de huid nog eens extra zacht en glad. In beide crèmes zijn naast deze wonderstofjes nog veel meer fijne ingrediënten en oliën verwerkt. Neem een kijkje op de site om te lezen wat deze gezichtscrèmes voor jou kunnen betekenen. 

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende

24-uurs crème!

Comment (1)

  1. Eileen 9 maanden geleden

    Ik gebruik alles van LIN Skincare, zeer zeker aan te raden. Verzachtende dagcrème. Tevreden klant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

De waardering van linskincare.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 22 reviews.